Bekijk profielpagina

Arthouse filmmarathon + muziekfilm Amazing Grace

NPO Cultuur nieuwsbrief
Als je het jammer vindt dat je deze kerst niet naar de kerk mag, geen zorgen. Aretha Franklin neemt ons deze week naar de spreekwoordelijke ‘church’. En hoe! André Rieu doet daar nog een flinke schep bovenop qua muzikale kerstvreugde. Maar ook - of eigenlijk speciaal - voor de mensen die niet zo van de kerst zijn, hebben wij een hele fijne lijst met topfilms samengesteld.
Fijne feestdagen!
  1. Amazing Grace: (on)menselijk mooie muziekfilm.
  2. André Rieu: bombastisch kerstgala.
  3. Filmmarathon op NPO 2 extra op tweede kerstdag.

Amazing Grace: (on)menselijk mooi
Aretha Franklin (1942-2018) en haar gospelkoor | © NTR
Aretha Franklin (1942-2018) en haar gospelkoor | © NTR
In 1972 neemt Aretha Franklin het livealbum Amazing Grace op. Tot aan haar overlijden in 2018 weet zij het uitbrengen van de bijbehorende (volgens Aretha compleet mislukte) filmregistratie tegen te houden. Vlak na haar dood komt de concertfilm toch uit. Onze redactie zit vol Arethaholics en wij hadden gemengde gevoelens over Amazing Grace door de twijfelachtige voorgeschiedenis. Maar goed, inmiddels hebben wij ‘m al heel vaak gezien en kunnen niet anders dan jullie tippen.
Waarom kijken?
  • Hallelujah. Aan het begin van de film flitsen de titels van Aretha’s #1 hits door het beeld. Respect, Think, Natural Woman, Spanish Harlem. Maar deze klassiekers krijg je niet te horen in Amazing Grace. Dit is pure hemelse gospel. Aretha belichaamt alles wat ze zingt met elke porie in haar lichaam. Niet voor niks is Amazing Grace het bestverkochte gospel album ooit. Ons persoonlijke hoogtepunt: How I Got Over. Het lijkt wel alsof Aretha smelt en opgaat in de muziek.
  • Rauw. Hoewel haar persoonlijkheid van het podium spatte, was Aretha geen persoon die graag in de spotlight stond. In Amazing Grace zien we Aretha zoals ze echt was: nuchter en schuchter. Ze doet wat ze moet doen, zonder poespas. Soms lijkt ze zelfs ongeïnteresseerd, maar wij interpreteren dat als verlegen. Totdat haar vingers de pianotoetsen raken, haar ogen sluiten en Aretha’s eerste zangnoot volgt. Ze opent subliem met Wholy Holy – oorspronkelijk van Marvin Gaye – en het lied is sindsdien van haar.
  • Charmant. Wij hadden het beroemde album al grijsgedraaid, dus het was even wennen aan het beeld bij de muziek. In onze fantasie staat Aretha gekroond op een marmeren podium in een gigantische tempel. Dit is toch een wat krappe ruimte. Het achtergrondkoor met hun zilveren outfits maakt het zelfs een beetje kneuterig. Dit blijkt juist de charme van Amazing Grace. Het is onpretentieus, bezield en vooral menselijk. Los van Aretha’s onmenselijke stemgeluid natuurlijk. Wij buigen voor de Queen of Soul - en Gospel.
> Kijk Amazing Grace HIER
André Rieu pakt uit
André Rieu en zijn muzikale vrienden | © AVROTROS
André Rieu en zijn muzikale vrienden | © AVROTROS
André Rieu houdt het nooit klein, dus ook in 2021 kwam hij met een bombastisch kerstgala vanuit Maastricht. Dit jaar zijn we hem extra dankbaar, want we genieten van alles wat we zelf niet kunnen krijgen: sneeuw en Kerstmis met meer dan vier mensen. En oh ja, de muziek is ook waanzinnig mooi.
Spetterende solisten, prachtige kostuums, blinkende kroonluchters en wervelende ijsdansers. Alles wordt uit de kast gehaald door André Rieu. Hij wordt vergezeld door muzikale vrienden, onder wie zijn eigen Johann Strauss Orkest en the Maastricht Dance and Skate Company.
We horen traditionele kerstliedjes, romantische walsen en klassiekers als Jingle Bells, Oh Holy Night, Hallelujah en Walking In The Air. Daarnaast zijn er de geweldige sopranen Donij van Doorn en Anna Majchrzak, de Platin Tenors en de Golden Voices of Gospel.
> Kijk André Rieu - Kerstgala in Maastricht HIER
Arthouse filmmarathon
Als je één hele kerstdag meer dan genoeg vindt, vinden wij jou echt geen Gringe. Sterker nog: onze redactie heeft het filmlijstje voor tweede kerstdag al klaar. En er staan geen kerstfilms op! NPO 2 extra zendt veel kwaliteitsfilms uit gedurende de komende feestdagen en daar zijn wij heel blij mee. Jij ook? Doe je mee met onze arthouse filmmarathon op 26 december?
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
'Captain Fantastic' | © VPRO
'Captain Fantastic' | © VPRO
Bekas - zondag om 8.05 uur. De vroege jaren 90 in het Koerdische gedeelte van Irak. Dana en Zana zijn twee arme dakloze broertjes die met schoenen poetsen in hun levensonderhoud voorzien. Ze verloren hun ouders in de eerste Golfoorlog. Als ze de Hollywoodfilm Superman zien in een bioscoopje, besluiten ze naar Amerika te vertrekken. Ze kopen een ezel, die ze Michael Jackson dopen en gaan op pad.
Captain Fantastic - zondag om 9.45 uur. Ben en zijn zes jonge kinderen leven geïsoleerd van de samenleving in de bossen van de Pacific Northwest. Ben is een toegewijde vader die zich toelegt op hun academische en fysieke opvoeding. Na een tragedie is hij verplicht zijn zelf gecreëerde paradijs te verlaten.
Haute cuisine - zondag om 11.45 uur. Hortense Laborie is een gerenommeerde kokkin uit de Périgord in de Dordogne. Tot haar grote verbazing wordt zij door de president van de Franse Republiek gekozen als de verantwoordelijke voor de maaltijden in zijn officiële residentie. Razendsnel verleidt Hortense de president met haar authentieke gerechten, maar in de wandelgangen van het Elysée schuilen vele obstakels. 
Mirai - zondag om 13.20 uur. Deze animatiefilm volgt een 4-jarige jongen die worstelt met de komst van een zusje, totdat alles magisch wordt. Een wonderlijke tuin achter het huis van de jongen blijkt een toegangspoort waardoor hij terug in de tijd kan reizen en zijn moeder als klein meisje en zijn overgrootvader als jonge man kan ontmoeten.
Once - zondag om 14.55 uur. Een Ierse straatmuzikant met een gebroken hart ontmoet een innemende Tsjechische pianiste. Ze besluiten samen een plaat op te nemen. Debuterende hoofdrolspelers Hansard en Irglová componeerden zelf de folkliedjes die de onuitgesproken gevoelens van hun personages overbrengen. De soundtrack werd een hit en beloond met onder meer een Oscar.
Boyhood - zondag om 16.30 uur. Mason (6 jaar) woont met zijn zus Samantha bij zijn moeder sinds zijn ouders zijn gescheiden. Vader werkt in Alaska en wanneer hij op bezoek komt, probeert hij de verloren tijd in te halen met cadeaus. Moeder gaat weer studeren om een baan als lerares te kunnen krijgen. Terwijl de jaren voorbij glijden, is te zien hoe de banden onderling veranderen.
Seeking a Friend for the End of the World - zondag om 21.35 uur. Als bekend wordt dat een asteroïde binnen drie weken een einde zal maken aan al het leven op aarde, besluit de eeuwige loser Dodge op aandringen van zijn excentrieke buurvrouw Penny een roadtrip met haar te maken om zijn jeugdliefde terug vinden.
Wild Tales - zondag om 23.35 uur. Deze zwarte komedie is opgebouwd uit zes korte verhalen met als thema’s geweld en wraak. Wat is er nodig om iemand te laten flippen en de meest wraakzuchtige fantasieën naar de oppervlakte te laten komen? Een overspelige echtgenoot? Een weggesleepte auto? Een geval van verkeersagressie?
'Wild Tales' | © VPRO
'Wild Tales' | © VPRO
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer met Kunstvlog | © NTR
Rachel Pouwer met Kunstvlog | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.