Bekijk profielpagina

Briljante film Parasite , de Klassieke Top 400, ARIA en coming out kijktips!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Sommige creaties zijn zo goed dat de wereld unaniem beslist: het is een meesterwerk! Dit geldt voor de Oscarwinnende filmtip van deze week. En al helemaal voor de composities in de Klassieke Top 400. Aan de andere kant van het spectrum staan de amateurs en beginners die tegen elkaar strijden in ARIA. Maar het is net zo vermakelijk en meesterlijk. Veel plezier met de beste cultuur van deze week!
 1. Parasite: act like you know the place.
 2. Warmdraaien voor de Klassieke Top 400.
 3. Coming out! De beste NPO kijktips.
 4. ARIA kijk je het liefst met z'n allen.
 5. De NPO 2 extra programmatips voor komende week.

Briljante film: Parasite
Parasite (2019) | © VPRO
Parasite (2019) | © VPRO
Wat een traktatie! De VPRO zond deze week Parasite uit. Dit meesterwerk van de Zuid-Koreaanse filmregisseur / scenarist Bong Joon-ho wordt gezien als een van de beste films aller tijden. Niet voor niks won Parasite als eerste niet-Engelstalige film ooit de Oscar voor Beste Film.
Waarom kijken?
 • Tragikomedie. De film begint heel langzaam. We volgen de arme Ki-taek en zijn werkloze gezin. Ze raken in de ban van een steenrijke familie en smeden een plan. Heel fijn om naar te kijken, vooral de subtiele zwarte humor. Hoewel we ons soms afvroegen: is dit echt zo bijzonder?
 • Thriller. Ja, dat is het. Briljant, zelfs. Het blijkt volledig uitgedacht: de kijker stilletjes naar binnen lokken en dan veranderen in een extreem spannende thriller. Elk detail klopt, elke scène heeft nut. En de film stipt ook nog eens een belangrijk maatschappelijk thema aan: armoede en ongelijkheid.
 • Meesterwerk. Het mixen van genres. Vloeiend camerawerk. Sublieme acteerprestaties. Prachtige shots. Fenomenale storytelling. Onverwachte plotwendingen. Symboliek. Een sensationele finale. We kunnen zo nog wel even doorgaan, maar we gaan ‘m liever nog een keer kijken.
> Kijk Parasite HIER (met een NPO Plus account).
Klassieke Top 400 komt eraan!
Ludwig van Beethoven door Joseph Karl Stieler, 1820 | © Wikimedia Commons
Ludwig van Beethoven door Joseph Karl Stieler, 1820 | © Wikimedia Commons
Beethovens Für Elise of Mozarts Rondo All Turca? Tsjaikovski’s vijfde symfonie of toch de zesde? Komende week weten we wat Nederland de 400 mooiste klassieke muziekstukken ooit vindt. De stembus is gesloten! Nu alleen nog maar NPO Radio 4 aanzetten. De Klassieke Top 400 hoor je van maandag 18 oktober tot en met vrijdag 22 oktober, tussen 7.00 en 23.00 uur.
In de aanloop naar de Klassieke Top 400 is er nu het online NPO Radio 4 Festival. Geniet van talkshows, een kijkje achter de schermen bij je favoriete podcast en veel concerten, waaronder het Klassieke Top 400 Concert op vrijdag 15 oktober vanuit TivoliVredenburg.
NPO Radio 4 zendt in heel Nederland uit via de kabel. Voor de frequentie in jouw omgeving, bezoek je de website van de kabelmaatschappij. Ook is NPO Radio 4 te beluisteren via DAB+ (Digitale radio) en Digitenne en via de FM.
> Luister online naar De Klassieke Top 400 HIER.
> Bezoek het online NPO Radio 4 Festival HIER.
Coming out! kijktips
Jongens (2014) | © VPRO
Jongens (2014) | © VPRO
Deze week wapperde in Nederland de regenboogvlag extra trots. Maandag was het Coming Out Dag om te benadrukken dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. NPO Start verzamelde de beste coming out! kijktips voor je, met o.a. de docu’s To bi or not to bi en Hemel, hel & regenboog en speciale afleveringen van Metropolis en Ken je mij?. Wij doen er nog een (cultureel) schepje bovenop met de beste films en series.
Klik op de titel om te kijken:
 • Jongens. Sieger is een sportieve, gesloten jongen van vijftien. Hij woont samen met zijn oudere broer Eddy en zijn vader Theo. Tijdens de atletiektraining ontmoet Sieger zijn nieuwe teamgenoot Marc.
 • Yulia & Juliet. In een jeugdinrichting vinden twee meisjes de liefde. Wanneer één van hen vrij komt, weten zij niet hoe hiermee om te gaan en zoeken beiden naar een oplossing. Met tragische consequenties.
 • Una mujer fantástica. Marina Vidal, een trans meisje, wordt geconfronteerd met discriminatie en argwaan in het moderne en meedogenloze Santiago. Ze is kwetsbaarder is dan ooit. (Met een NPO Plus account)
 • God’s own country. De jonge Johnny runt de boerderij van zijn zieke vader in Yorkshire. Als een Roemeense seizoensarbeider hier tijdelijk komt werken, wekt hij bij Johnny allerlei nieuwe gevoelens op. (Met een NPO Plus account)
 • ANNE+. De lesbische twintiger Anne gaat op zichzelf wonen in Amsterdam. Tijdens het eerste weekend in haar nieuwe woning blikt ze terug op haar turbulente liefdesleven tijdens haar studententijd.
> Kijk alle coming out! tips van NPO Start HIER.
Opera voor de hele familie: ARIA
Wie beheerst het grote operarepertoire? | © Omroep Max
Wie beheerst het grote operarepertoire? | © Omroep Max
Meer dan 800.000 kijkers! Daar zullen best wel wat gezinnen onder vallen. ARIA is namelijk een echt familieprogramma. Met alle succeselementen: muziek, wedstrijd en gezelligheid. Elke zondag rond 20.20 uur op NPO 1.
ARIA gaat op zoek naar de nieuwe operaster van Nederland via uitdagende zangopdrachten. De presentatie is in handen van Dionne Stax. Tania Kross, Henk Poort en Rosemary Joshua zijn de juryleden.
Afgelopen week ontmoetten we Elenora, Hugo, Isabel, Maayan en Michiel. Isabel zong een van de beroemdste aria’s van Puccini. Hugo koos voor het prachtige La donna è mobile. Countertenor Maayan zong een vrouwenrol uit de opera Rinaldo en de ontroerende aria van Michiel kwam uit Tosca. Tot slot bracht Elenora een heerlijke onbezorgde wals uit Roméo et Juliette ten gehore. Komende zondag ontmoeten we de andere vijf kandidaten.
> Kijk de eerste aflevering van ARIA HIER.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Dee Dee Bridgewater | © ANP, fotograaf: Robin Utrecht
Dee Dee Bridgewater | © ANP, fotograaf: Robin Utrecht
➢ Back to North Sea Jazz | Vrijdag 15 oktober, 18.40 uur
De Amerikaanse jazz-zangeres Dee Dee Bridgewater. Je ziet de mooiste momenten uit drie shows die Bridgewater gaf op North Sea Jazz.
➢ Scapino Ballet: The Great Bean | Zondag 17 oktober, 22.10 uur
Vaudeville, variété en de magie van het circus: het zijn de inspiratiebronnen voor Ed Wubbes successtuk The Great Bean.
➢ De Doelen presents: moving ON | Maandag 18 oktober, 22.45 uur
Een muzikale ode aan De Doelen in Rotterdam. Met o.a. Pitou + s t a r g a z e, Sima Nos E So Nos, James Oesi, Sabrina Starke, Kika Sprangers, Winterdagen, Mariana Hirschfeld en dansers van Codarts.
➢ Codarts Pop Orchestra 2021 | Donderdag 21 oktober, 22.15 uur
Optreden van het Codarts Pop Orkest. Meer dan 70 geselecteerde pop-, jazz-, wereldmuziek- en klassieke muziekstudenten werkten samen om een spectaculaire show te creëren.
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.