Bekijk profielpagina

Bruckners muzikale zoektocht naar liefde + S10 klein maar fijn

NPO Cultuur nieuwsbrief
Beste lezer,
Woensdag tijdens de Wereld Alzheimer Dag bezocht ik mijn honderdjarige oma. Deze zomer vierden we haar verjaardag met extra zachte slagroomtaart, een rolstoel met goudkleurige slingers en - jawel - een bezoek van de burgemeester in hoogsteigen persoon. Maar mijn oma kreeg weinig mee van die feestelijke toeters en bellen. Ze heeft alzheimer en leeft veelal in haar eigen, dromerige wereld in haar hoofd. Het was voor haar een dag als alle andere dagen.
Mijn honderdjarige oma is een van de ruim 280.000 gezichten van dementie. Journalist Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem portretteren in de vierdelige serie Gezichten van Dementie verschillende mensen met dementie én hun geliefden. Geschilderde 2,40 meter hoge aquarellen van mensen met dementie en gefilmde portretten van hun dierbaren. Bekijk de vier korte portretten HIER.
Deze nieuwsbrief wordt afgetrapt door gastredacteur Rodaan Al Galidi. Hij vertelt over schrijver Arthur Conan Doyle.
En verder zijn mijn tips voor deze week:
  1. Bruckners muzikale zoektocht naar liefde
  2. Kersverse Theo d'Or winnaar Hadewych Minis in The Spectacular
  3. Ijzingwekkend drama met heerlijk spel
  4. Welke tentoonstelling wil jij zien?
  5. S10 in de Popkast: klein maar fijn
Tot slot heb ik nog een tip voor het themakanaal NPO 2 Extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rachel

Gastredacteur Rodaan Al Galidi over schrijver Arthur Conan Doyle
Gastredacteur Rodaan | © Joris Schweppe
Gastredacteur Rodaan | © Joris Schweppe
Rodaan Al Galidi is dichter en auteur. In 2011 won hij de Literatuurprijs van de Europese Unie, kort daarna zakte Rodaan voor zijn inburgeringsexamen. Hoe ik talent voor het leven kreeg was in 2016 DWDD Boek van de Maand en werd een bestseller. Daarna verschenen de romans Holland en De onbekende belevenissen van prins Willem-Alexander. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief vertelt Rodaan ons over de manier waarop de grootste schrijvers hem nog steeds bereiken.
Bedankt duivel, bedankt Faust
Als een personage in een boek prachtig is, doet hij het meest ondankbare: hij eet zijn schrijver. We kennen Sherlock Holmes, maar wie is Arthur Conan Doyle? Niemand kent hem.
Voordat ik achttien was, wist ik wie Faust was. Een slechte man die zijn ziel had verkocht aan de duivel. Goethe leerde ik pas veel later kennen, via een oude Duiter die in Bagdad woonde en beter klassiek Arabisch sprak dan mijn moeder. Ik vroeg haar of ze een boek voor mij had van Faust, en pas toen ontdekte ik dat hij geen schrijver was, maar een personage geschreven door Goethe. Je kunt je niet voorstellen hoezeer ik in verlegenheid was gebracht. Maar stel je voor: je gaat naar een boekhandel en vraagt naar de nieuwste roman van Janneke, of de titel van de laatste dichtbundel van Jip, en achter de kassa staat een suf meisje die zegt dat zij geen auteurs zijn, maar personages van Annie MG Schmidt zijn… De Duitse vrouw stelde me gerust en zei dat ze het snapte, want Faust bestond al eerder dan Goethe, als volksfiguur.
Sindsdien hebben Faust en Goethe een bijzondere relatie in mijn leven. Ze werden schrijver en hoofdpersoon van elkaar.
Ik begon Goethe te lezen en ontdekte dat een gedicht niet vurig hoeft te zijn om geweldig te zijn, zoals ik daarvoor dacht. Goethe’s gedichten waren koud, of om preciezer te zijn: ijskoud. Ik kwam erachter dat ijskoude gedichten geschreven vanuit het hart juist de warmste zijn.
Die vrouw gaf mij Goethe. Gratis. Nog steeds heb ik een boekje van haar: Ausgewählte Gedichte. In dit boekje staat het gedicht aan een kant in het Arabisch, aan de andere kant in het Duits. Ach, lezer, je weet niet hoe belangrijk dit boekje was voor een puber in de tijd van de nazi’s van Saddam Hoessein en zijn propaganda. Een tijd waarin het makkelijker was om Mein Kampf in Bagdad te vinden dan een condoom in Amsterdam, en Goethe moeilijker dan een condoom in Kabul. In die tijd las ik de woorden van Goethe:
Edel sei der Mensch,
Hülfreich und gut!
Denn das allein
Unterscheidet ihn
Von allen Wesen,
Die wir kennen.
Faust, ik bedank de duivel die jouw ziel kocht (hopelijk tegen een goede prijs), want jij schonk mij Goethe in mijn donkere dagen.
TIP #1 - Bruckners muzikale zoektocht naar liefde
Karina Canellakis voor het Radio Filharmonisch Orkest | © Karina Canellakis
Karina Canellakis voor het Radio Filharmonisch Orkest | © Karina Canellakis
De verlegen componist en organist Anton Bruckner (1824-1896) was altijd op zoek naar liefde. Om de haverklap was hij verliefd op een voor hem onbereikbare vrouw. Niet zo gek dus dat hij een van zijn symfonieën betittelde als zijn ‘Romantische symfonie’.
Zelf omschreef Bruckner zijn compositie als volgt: ‘Een middeleeuwse stad in de ochtendschemering. Klokgelui in de ochtend. De stadspoorten gaan open. Op vurige paarden rijden de ridders naar buiten, de betovering van het bos met boomgeruis en vogelgezang bevangt hen. Zo ontwikkelt zich een romantisch tafereel’. En inderdaad, in zijn Romantische symfonie steekt Bruckner zijn liefde voor de koperenblaasinstrumenten niet onder stoelen of banken. Je hoort een jachttafereel, waarbij de trombones grommen als een roedel schuimbekkende jachthonden.
Benieuwd hoe Bruckner dit tafereel in muziek vangt? Luister naar de uitvoering van het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karina Canellakis in het Concertgebouw in Amsterdam.
➢ Luister het concert in de ZaterdagMatinee (NTR) HIER!
TIP #2 - Kersverse Theo d'Or winnaar Hadewych Minis in The Spectacular
The Spectacular | © VPRO
The Spectacular | © VPRO
Hadewych Minis won deze maand de Theo d'Or, de belangrijkste prijs in de Nederlandse toneelwereld, voor haar rol in de solovoorstelling Girls & Boys van Toneelgroep Oostpool. Volgens de jury toont Minis “een weergaloze veelzijdigheid in deze rol, van vrouw van de wereld op de toppen van geluk tot machteloze toeschouwer in haar eigen verhaal.”
Maar je hoeft niet naar het theater om dat geprezen spel van Hadewych Minis te zien. De actrice speelt namelijk ook de hoofdrol in The Spectacular, een vierdelige serie gebaseerd op de waargebeurde aanslag die de IRA in Nederland pleegde in 1990. Een speciaal gevormd team van lokale rechercheurs heeft als taak de groep terroristen op te pakken. Maar langzamerhand groeien bij het rechercheteam vermoedens dat hooggeplaatste autoriteiten er juist alles aan doen om de aanhouding te voorkomen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van twee vrouwen uit de verschillende kampen, die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan: het teamhoofd (gespeeld door Hadewych Minis) en het mysterieuze en meedogenloze enige vrouwelijke lid van de IRA-cel. Ook in deze serie zie je Minis dus in de rol van een sterke vrouw.
➢ Kijk The Spectacular (VPRO) HIER (50 min. per aflevering)
TIP #3 - Ijzingwekkend drama met heerlijk spel
Mijn vader is een vliegtuig | © VPRO
Mijn vader is een vliegtuig | © VPRO
Tot en met vrijdag 30 september wordt met het Nederlands Film Festival in Utrecht de Nederlandse film-en beeldcultuur gevierd. Op het festival ga je in gesprek met filmmakers, word je meegezogen in bijzondere verhalen en beleef je film op unieke manieren. Maar je hoeft het herfstweer niet te trotseren om te genieten van NFF-films. De openingsfilm van vorig jaar, Mijn Vader is een Vliegtuig, kun je bijvoorbeeld gewoon thuis op de bank bekijken!
Mijn Vader is een Vliegtuig volgt het verhaal van Eva (gespeeld door Elise Schaap). Wanneer haar moeder plotseling overlijdt, merkt Eva hoe ontwrichtend het is dat ze niets weet over haar verleden. Haar vader (Pierre Bokma), die al dertig jaar in een psychiatrische inrichting woont, is ineens de enige bron van informatie. Maar hoe betrouwbaar is hij? Gedreven door de vrees dat zij ook haar verstand zal verliezen begint Eva een zoektocht naar haar verleden.
De film begint misschien wat saai maar het is het doorkijken waard want stukje bij beetje voel je hoe Eva’s verdriet, paniek en verwarring toenemen, en hoe ze de grip op de realiteit verliest. Alle lof dus voor Elise Schaap, die met haar spel ook een nominatie voor een Gouden Kalf in de wacht sleepte. Maar ondertussen is Pierre Bokma in de vaderrol al even overtuigend. Door zijn wezenloze, ijzingwekkende en soms sprankelende blik blijf je kijken.
➢ Kijk Mijn Vader is een Vliegtuig (VPRO) HIER (84 min.)
TIP #4 - Welke tentoonstelling wil jij zien?
Here We Are! Women in Design | © Kunsthal
Here We Are! Women in Design | © Kunsthal
Welke tentoonstellingen kun je momenteel eigenlijk bezoeken? In het programma Nu te Zien! gaan museumdirecteuren naar een ander museum. Daar vertellen zij wat zij zo bijzonder vinden aan de tentoonstelling en bij welke kunstwerken je echt even stil zou kunnen staan.
Wat is er nu te zien in de musea?
  • Here we are! Women in Design. In de Kunsthal staat de spotlight op vrouwelijke ontwerpers van 1900 tot nu, die een onmisbare bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van modern en hedendaags design. Net als op andere vlakken zijn vrouwen in de design lange tijd onzichtbaar geweest. Maar nu niet meer! Hun werk is nog tot en met 30 oktober te zien in Rotterdam!
  • Paleis Het Loo. Na vier jaar is Paleis Het Loo weer open voor bezoekers! Het gebouw en de tuinen hebben een rijke geschiedenis en genoeg prachtige kunst om uren doorheen te slenteren.
  • Wanderlust. Nederlandse kunstenaars in de negentiende eeuw kregen het op de heupen. De lust om te reizen, te dwalen en te ontdekken leverde prachtige en exotische landschappen op. De tentoonstelling Wanderlust is te zien tot en met 8 januari in het Dordrechts Museum!
  • Het leven als spektakel. De Duitse kunstenaar Norbert Tadeusz schildert expressieve, kleurrijke, grote werken. Je ziet mensen en andere figuren in opmerkelijke houdingen en dito composities. Zijn werk is nog tot en met 2 oktober te zien in Museum MORE!
Klik op de titel van de tentoonstelling om de bijbehorende aflevering van Nu te Zien! (AVROTROS) te bekijken (6 min. per aflevering)
TIP #5 - S10 in de Popkast: klein maar fijn
Popkast | © 3voor12, VPRO
Popkast | © 3voor12, VPRO
Muziekplatform 3voor12 sleepte De Popkast mee naar het festival Into the Great Wide Open op Vlieland en strikte artiesten als Nana Adjoa, S10 en Tim Knol voor miniconcerten. Het resultaat? Intieme, zonnige en soms rauwe sessies met de prachtige duinen als achtergrond.
Kijk bijvoorbeeld HIER hoe S10 plaats neemt achter het gordijntje. Dichtbij de plek waar haar laatste album Vlinders ontstond speelt ze de nummers Jupiter, Laat Me Los, Vleugels en Dans Mij Naar Huis. Ook vertelt ze over haar liefde voor Stockholm, Yung Lean en haar favoriete pet. 
➢ Kijk en luister alle Popkast optredens tijdens Into The Great Wide Open (VPRO) HIER (15 min.)
Weekendtip voor NPO 2 Extra
Op het themakanaal NPO 2 Extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Wat kun je vanavond op NPO 2 extra zien?
Springsteen & I | © NTR
Springsteen & I | © NTR
Springsteen & I | vrijdag 23 september, 20.30 uur
Bruce Springsteen (“Working Class Hero” of “Boss”) is een van de succesvolste rockmuzikanten uit de geschiedenis. De relatie tussen hem en zijn fans is een van de meest intieme en persoonlijke liefdesverhalen in de geschiedenis van de rock and roll.
In de muziekdocumentaire Springsteen & I wordt uitgebreid - en vaak emotioneel - verslag gedaan van die relatie tussen Bruce Springsteen en zijn fans. Voor mensen uit de hele wereld vormen zijn nummers de soundtrack van hun leven. Zo vertelt iemand dat het luisteren naar Springsteen gelijk is aan het bladeren door zijn persoonlijke fotoalbum. Hij barst in tranen uit.
Stuur mij door! 💌
Wie houdt ook van kunst en cultuur in je omgeving? Deel deze nieuwsbrief of stuur ‘m door!
Volgende week ontvang je weer een nieuwe nieuwsbrief met de beste lees-, luister- en kijktips. Maar wil je in de tussentijd niets missen, volg @NPOCultuur dan op Instagram.
Heb je opmerkingen, vragen of wil je zelf iets tippen? Mail mij via rachel.pouwer@ntr.nl.
Tot volgende week!
Rachel
PS Liever alles over kunst en cultuur van de publieke omroep verzameld op één pagina? Ga dan naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.