NPO Cultuur nieuwsbrief

Door Rachel van NPO Cultuur

Claudia de Breij over strijdvaardigheid + Dit is S10

#58・
88

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat NPO Cultuur nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Het grote avontuur is begonnen! Deze week drong S10 met haar nummer De Diepte door tot de finale van het Eurovisie Songfestival. In de docu Dit is S10 (AVROTROS) zie je haar weg naar Turijn. Ook vertelt de selectiecommissie waarom voor dit nummer van S10 is gekozen.
In deze nieuwsbrief lees je eerst een gedicht dat Gershwin Bonevacia speciaal voor ons schreef. Wij vinden het prachtig!
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. Jordi Savall leidt Bach en Rameau bij het Concertgebouworkest
  2. Muzikale tour van de vrijheid
  3. Kijkje achter de schermen bij Het Nationale Ballet?
  4. Claudia de Breij over strijdvaardigheid en doorzettingsvermogen
  5. Vrouwelijke pioniers van elektronische muziek
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Gershwin Bonevacia
Gershwin Bonevacia | © Sharon Jade
Gershwin Bonevacia | © Sharon Jade
Gershwin Bonevacia was in de periode 2019-2021 stadsdichter van Amsterdam. Zijn worsteling met woorden - door dyslexie - maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht kwam in 2017 in eigen beheer uit en werd een bestseller. In 2021 is zijn tweede bundel Toen ik klein was, was ik niet bang uitgekomen, een ode aan zijn jonge onbevreesde ik en een verwoede poging om die weer meer onderdeel van Gershwin Bonevacia te maken. Dit jaar schrijft hij speciaal voor ons een aantal gedichten.
Verzwegen
 
de stoerste jongens overleven het niet 
de stoerste jongens zijn misbruikt 
de stoerste jongens wonen in Zuid
zijn kinderen
hebben kinderen 
leveren tijd in voor een hashtag 
 
#freekevin
#freejames
#freewesley
 
de stoerste jongens hebben geleerd
om hun gekooide gedachtes op te schrijven
de stoerste jongens zijn rappers
rappen over burgerlijke ongehoorzaamheid
 
de stoerste jongens roken
dromen niet meer 
blowen hun ziel leeg
de stoerste jongens hebben problemen
hebben verzwegen
leven volgens een code
 
een van de stoere jongens is gestoken
net onder het orgaan in zijn linker borstkast 
op het Stadshuisplein
door een andere stoere jongen
de stoerste jongens dragen pistolen 
 
sturen mij naar huis zodra de lantaarnpalen aan gaan
omdat ze niet willen dat ik een stoere jongen word
de stoerste jongens vertellen verhalen
over vaders
illuminatie
kolonisatie
 
de stoerste jongens zijn werkloos
hebben geld
kopen vrouwen
ontvrouwen meisjes
zijn verslaafd
 
de stoerste jongens liegen bedriegen verkopen 
representeren creëren ondernemen
de stoerste jongens dragen de wijk
beschermen mij
 
ik kom ze nog wel eens tegen
de meeste stoerste jongens 
hebben het overleefd
toch zijn sommige stoere jongens vermoord
de aller stoerste van de stoerste jongens 
heeft iemand vermoord
er gaat nog ergens een hashtag rond
Jordi Savall leidt Bach en Rameau bij het Concertgebouworkest
Jordi Savall | © AVROTROS
Jordi Savall | © AVROTROS
Barokexpert der barokexperts Jordi Savall maakt zijn langverwachte debuut bij het Concertgebouworkest met een aantal prachtige meesterwerken. Naast Bachs Derde orkestsuite en Händels Music for the Royal Fireworks hoor je opgewekte feestmuziek uit de achttiende eeuw van Rameau en Geminiani.
Van Bachs vier suites voor orkest is de Derde orkestsuite de bekendste. Na de Ouverture volgen verschillende ‘galanterieën’, voornamelijk dansen. De afwisseling van plechtige en dynamische delen zorgt ervoor dat je blijft luisteren en steeds weer verrast wordt.
Ook Jean-Philippe Rameau componeerde veel dansmuziek want de Fransen waren daar gek op. Rameau stopte zijn opera’s bomvol met instrumentale dansen en tussenspelen, die hij ook als concertsuite bij feestelijke gelegenheden kon laten uitvoeren. Jordi Savall voert met het Concertgebouworkest het stuk Les Boréades uit. Omdat de wind daarin een hoofdrol speelt, bestaat de suite uit luchtig wervelende dansen.
Het Zondagmiddagconcert (AVROTROS) luister je HIER (96 min.)
Muzikale tour van de vrijheid
Muzikale tour van de vrijheid | © EO
Muzikale tour van de vrijheid | © EO
Bij de Muzikale tour van de vrijheid maken Gelderse muzikanten kennis met een verhaal uit het Nederlandse oorlogsverleden. Dit persoonlijke verhaal vormt voor de muzikanten de basis voor een nieuw, speciaal geschreven nummer. In hotel De Wereld in Wageningen, waar op 5 mei 1945 een einde gemaakt aan de bezetting van Nederland, worden deze nummers voor het eerst ten gehore worden gebracht.
Kijk bijvoorbeeld naar de ontmoeting van de Nijmeegse rockband Navaronemet Bart Janssen. Als baby overleeft Bart ternauwernood het bombardement van 22 februari 1944 op de Nijmeegse binnenstad. Daarnaast brengt zangeres Coosje Smid een muzikale ode aan de tante van Ada Terpstra. Als verpleegkundige werd tante Adèle samen met bijna 1300 patiënten van de Joodse Psychiatrische instelling naar Auschwitz afgevoerd. Of duik in het verhaal van oud-marinier Robin Imthorn, dat grote indruk maakt op zanger Chris Hordijk. Robin vertelt de muzikant over de traumatische gebeurtenissen tijdens één van zijn missies in Afghanistan.
➢ Bekijk alle afleveringen van Muzikale tour van de vrijheid (EO) HIER (30 min. per aflevering)
Kijkje achter de schermen bij Het Nationale Ballet?
Bloed, zweet en blaren  | © AVROTROS
Bloed, zweet en blaren | © AVROTROS
Een serie uit 2014 maar zeker het (her)kijken waard: Bloed, zweet en blaren. In acht afleveringen volg je Het Nationale Ballet, dat met met tachtig dansers veruit het grootste dansgezelschap van Nederland is. Je ziet hoe de supertalenten van het gezelschap elke dag werken aan hun techniek en mooie voorstellingen. En je ziet hoe de euforie van zo'n voorstelling het telkens weer wint van de pijn. 
De afleveringen van Bloed, zweet en tranen nemen elk een ander thema onder de loep. Zo gaat het bijvoorbeeld over de verschillende rangen binnen het ballet of over Edo Wijnen, die een rol vertolkt waarbij hij als man op spitzen moet dansen (een zeldzaamheid!). Maar je volgt het gezelschap ook wanneer het afreist naar Colombia. Tijdens het vervoer lopen de kostuums zware schade op en omdat de hoofdstad van Colombia op grote hoogte ligt, hebben de dansers tijdens het optreden last van zuurstofgebrek.
➢ Bekijk alle afleveringen van Bloed, zweet en blaren (AVROTROS) HIER (35 min. per aflevering)
Claudia de Breij over strijdvaardigheid en doorzettingsvermogen
Hier ben ik! | © BNNVARA
Hier ben ik! | © BNNVARA
Claudia de Breij vertelt in de familievoorstelling Hier ben ik! het tragische levensverhaal van variété-artieste Heintje Davids (1888-1975). Heintje was het jongste kind uit het beroemde Joodse theatergezin Davids. Ze wil dolgraag een carrière op de planken maar haar ouders vinden haar te dik en te lelijk voor het toneel. Ondanks de harde kritieken zet ze door en begint haar carrière als revuezangeres. 
Waarom kijken?
  • Muziektheater. De voorstelling van De Breij zit boordevol muziek. Van Heintje Davids maar ook eigen en nieuw materiaal. Zo heeft De Breij zelfs een nieuwe versie van haar hit Mag ik dan bij jou gemaakt.
  • Kermisvoorstellingen. Deze voorstelling is prachtig vormgegeven. Je ziet een uitbundig en kleurrijk decor met een carrouselpaard, vele hoeden en petten, een groot wit laken dat dienst doet als filmdoek maar dat ook kan transformeren naar meerdere symbolische vlaggen. En ga zo maar door.
  • Heintje in de spotlight. Met deze voorstelling leer je het indrukwekkende verhaal van Heintje Davids en haar aandeel in de theatercanon kennen. Als draagster van de Louis Davidsring (een prestigieuze Nederlandse ‘estafette’-onderscheiding op het gebied van kleinkunst) raakt Claudia de Breij geïnteresseerd in de allereerste draagster van de ring: Heintje Davids. De Breij wordt vooral geraakt door haar enorme strijdvaardigheid en doorzettingsvermogen.
➢ Kijk Claudia de Breij: Hier ben ik! (BNNVARA) HIER (70 min.)
Vrouwelijke pioniers van elektronische muziek
Sisters with transistors | © NTR
Sisters with transistors | © NTR
Sisters with Transistors schetst het opmerkelijke verhaal over vrouwelijke pioniers in de mannenwereld van elektronische muziek. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen als: Clara Rockmore, Pauline Oliveros en Laurie Spiegel. Hun radicale experimenten met machines bepaalde opnieuw de grenzen van muziek. Hoe wisten zij de huidige muziek compleet te transformeren?
Regisseur Lisa Rovner laat zien dat vanaf de jaren vijftig tot de jaren tachtig technologie voor de pionierende vrouwen als grote, muzikale bevrijder fungeerde. Er ging een onontgonnen wereld open vol talloze nieuwe artistieke mogelijkheden, die de manier waarop we nu muziek produceren en luisteren volledig heeft gevormd. Dat plaatst Rovner moeiteloos in de economische, politieke en sociale context van de 20e eeuw.
Sisters with Transistors is veel meer dan het verhaal van een muzikaal genre: het is een hymne aan deze heldinnen van geluid.
➢ Bekijk Sisters with transistors (NTR) HIER (86 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Ballerina Boys | © VPRO
Ballerina Boys | © VPRO
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Ballerina Boys | zondag 15 mei, 20.30 uur
Documentaire over Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, al 45 jaar de thuisbasis van enkele van ‘s werelds mooiste, mannelijke ballerina’s en hun oogverblindende versie van balletparodie.
➢ Jazzportretten: Jacques Schols | maandag 18 mei, 23.55 uur
Jacques Schols was in de jaren 50 en 60 contrabassist van Nederlands bekendste hardbop-combo, The Diamond Five. Ook begeleidde hij vele grote namen uit binnen- en buitenland in zowel avant-garde als mainstream. In deze docu leer je Schols (beter) kennen!
➢ STOMPEN | dinsdag 19 mei, 21.50 uur
STOMPEN is een woeste dansfilm met het Utrechtse danscollectief 155. Waar gaat de voorstelling over? Patrick is vuilnisman en hij is boos. Op een gedwongen anger-management cursus ontmoet hij boze mensen uit andere lagen van de samenleving. Lukt het hem uiteindelijk meer richting te geven aan zijn woede?
➢ Anoushka Shankar in concert | dinsdag 19 mei, 22.55 uur
De beroemde sitarspeelster Anoushka Shankar combineert moeiteloos traditionele Indiase klanken met meer populaire muziek en bereikt zo een publiek van alle leeftijden met de spirituele muziek van haar voorouders. Dit concert is een hommage aan violist Yehudi Menuhin. Anoushka Shankars vader was een goede persoonlijke vriend van violist Yehudi Menuhin dus Shankar eert deze vriendschap met een avond vol Indiase muziek en traditionele ragga’s.
 Anoushka Shankar | © NTR
Anoushka Shankar | © NTR
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.