Bekijk profielpagina

Culturele Adventskalender, tromboneconcert + veel Top 2000!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Deze week een extra knusse nieuwsbrief. Met een speciale aftelkalender die je meteen in de feestelijke stemming van december brengt. En wat is er gezelliger dan de Top 2000? Nog meer Top 2000! Tot slot de spotlight op een instrument dat wat ons betreft meer aandacht verdient. Geniet van onze cultuurtips met een warm tintje.
  1. De NPO Cultuur Adventskalender is gelanceerd.
  2. Heel veel Top 2000!
  3. Ken jij de trombone goed genoeg?
  4. De NPO 2 extra programmatips voor komende week.

Cultureel aftellen tot kerst
Rachel Pouwer telt met je af tot kerst | © NTR
Rachel Pouwer telt met je af tot kerst | © NTR
De decembermaand is aangebroken. Wij willen deze feestelijke periode een extra cultureel tintje geven. Dat doen we op onze NPO Cultuur Instagram. Hier kun jij de dagen tot Kerstmis aftellen met de leukste en mooiste kunst- en cultuurtips.
Als je NPO Cultuur volgt, krijg je elke dag culturele kersttips op je Insta-feed voorgeschoteld door Rachel Pouwer. Zij heeft zich verdiept in de mooiste kerstkunstwerken - zoals dit oude kerstschilderij De verheerlijking van Maria - en vertelt jou daar graag alles over in haar inmiddels behoorlijk populaire Kunstvlog.
Kunstvlog: De verheerlijking van Maria  | © NTR
Kunstvlog: De verheerlijking van Maria | © NTR
> Volg de NPO Cultuur Adventskalender HIER
Muzikaal aftellen tot de Top 2000
Het deelnemende team in aflevering 2 van de Top 2000 Quiz | © NTR
Het deelnemende team in aflevering 2 van de Top 2000 Quiz | © NTR
Over aftellen gesproken, jullie blijken daar dol op te zijn. Onze tips over de Klassieke Top 400 en Evergreen Top 1000 werden zeer gewaardeerd. Van kerst tot en met oudejaarsavond kunnen jullie genieten van weer een toplijst, de Top 2000 op NPO Radio 2. En tot die tijd alvast veel Top 2000 voorpret. Oftewel: aftellen tot de Top 2000 met de Top 2000!
Dit jaar zijn er weer vier nieuwe afleveringen van de Top 2000 Quiz. Welk team van BN'ers wint? Maar nog belangrijker: hoeveel muziekkennis heb jij? Want de Top 2000 Quiz kijk je natuurlijk om zelf mee te doen!
De makers van de Top 2000 a gogo gooien hun archieven open. In The Untold Stories vertellen muzikanten verrassende, grappige en ontroerende verhalen achter alle hits uit de Top 2000. In de eerste aflevering vertelt songwriter Paul Williams hoe samenwerken met Daft Punk is. En speelt Rufus Wainwright achter de piano zijn hit “Going to a town”.
Verder kun je naar het rijke Top 2000 Online Café. Je kunt hier gezellig chatten met andere muziekliefhebbers of een tour volgen van Matthijs van Nieuwkerk of Leo Blokhuis. Die laatste heeft meer voor je in petto. In zijn Top 2000 a gogo podcast gaat Leo op zoek verrassende verbanden en heerlijke details achter de muziek in de Lijst der Lijsten.
> Kijk aflevering 2 van de Top 2000 Quiz HIER
> Kijk aflevering 2 van Top 2000: The Untold Stories HIER
> Bezoek het Top 2000 Online Café HIER
> Luister de Top 2000 a gogo podcast HIER
Tromboneconcert: Jörgen van Rijen
Jörgen van Rijen | © Marco van Borggreve
Jörgen van Rijen | © Marco van Borggreve
De trombone kan iets wat geen ander koperen blaasinstrument kan: zonder onderbreking van de ene toon naar de andere glijden. Wij willen dit veelzijdige, laag klinkende familielid van de trompet deze week in de spotlight zetten. Dat doet we met een contrastrijk concert op NPO Radio 4 van Jörgen van Rijen en Het Concertgebouworkest.
Jörgen van Rijen is goed in het strikken van stercomponisten om een concert voor hem te schrijven. Ditmaal gaat het om de Chinese componist Tan Dun. Eigenlijk zou Tan Dun dit concert zelf dirigeren, maar coronarestricties houden hem in China. Koreaanse gastdirigent Shiyeon Sung neemt zijn plaats in.
Er is niet zo veel repertoire voor trombonisten, omdat de trombone als solo-instrument nog moet emanciperen. Daar zijn wij helemaal voor. Dit concert deed ons soms een beetje denken aan de filmmuziek van Crouching Tiger, Hidden Dragon. Op andere momenten is het weer ritmisch en opzwepend.
> Luister het tromboneconcert van Jörgen van Rijen HIER
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Nora El Koussour won een Gouden Kalf voor Beste Actrice in 'Layla M.' | © VPRO Cinema
Nora El Koussour won een Gouden Kalf voor Beste Actrice in 'Layla M.' | © VPRO Cinema
➢ Film: Layla M. | Zaterdag 4 december, 21.05 uur
LAYLA M. schetst een portret van de jonge in Amsterdam geboren en getogen Layla die in de huidige verdeelde samenleving moeite heeft een helder beeld van de toekomst voor zich te zien.
➢ Klaas Prins: Maar nog niet helemaal | Zondag 5 december, 21.40 uur
‘Be the best version of yourself’ las Klaas op een lijstje in de Action. In zijn eerste comedy special vraagt Klaas Prins zich af of dat kan. De beste versie van jezelf worden. 
➢ Orkest van de 18de Eeuw: Side by Side | Maandag 6 dec, 22.30 uur
Dit jaar leidt Sigiswald Kuijken de musici in een geheel aan Joseph Haydn gewijd programma.
➢ Queen: The Show Must Go On | Dinsdag 7 december, 20.30 uur
Documentaire over Queen, met zeldzame concertbeelden met Adam Lambert, achter de schermen clips en interviews met bandleden. Daarnaast ook fraai archiefmateriaal als eerbetoon aan de legendarische Freddie Mercury.
Freddie Mercury 1946-1991 | © ANP, fotograaf: Ruud Hoff
Freddie Mercury 1946-1991 | © ANP, fotograaf: Ruud Hoff
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.