Bekijk profielpagina

Culturele kerststemming + literaire terugblik op 2021

NPO Cultuur nieuwsbrief
Mocht je nog niet helemaal in de culturele kerststemming zijn - wij wel! - dan ben je dat na het lezen van deze nieuwsbrief wellicht. Onze redactie begint ook al met terugblikken op 2021, maar wel op onze eigen manier: literair. Mocht je hier nou helemaal niks mee hebben en gewoon uitmuntende klassieke muziek willen horen, daar hebben we ook aan gedacht.
Veel plezier!
 1. Het Radio 4 Kerstconcert komt er weer aan.
 2. Het Kerst Muziekgala 2021 is voor jong en oud.
 3. Brommer op zee kijkt terug op 2021.
 4. Vioolconcert: Prokofiev.
 5. Symfonieorkest: Mahler.
 6. Pianoconcert: Sibelius.
 7. De NPO 2 extra programmatips voor komende week.

Radio 4 Kerstconcert komt eraan!
Het Radio 4 Kerstconcert is inmiddels traditie | © NPO Radio 4
Het Radio 4 Kerstconcert is inmiddels traditie | © NPO Radio 4
Een van de muzikale hoogtepunten van deze feestelijke periode is het jaarlijkse Radio 4 Kerstconcert. Traditiegetrouw vanuit de Dom in Utrecht met het Groot Omroepkoor en musici uit het Radio Filharmonisch Orkest. Dit prachtconcert wordt live uitgezonden. Dus wil je het gevoel hebben dat je er (bijna echt) bij bent? Zet het dan in je agenda: donderdag 23 december om 20.00 uur op NPO Radio 4.
Wat ga je horen?
 • Weir - Drop down, ye heavens, from above
 • Byrd - Cantiones sacrae, boek 1: Vigilate
 • Haydn - Nicolaimesse Hob.XXII:6
 • Gauntlett/arr. Willcocks - Once in Royal David’s City (samenzang)
 • Händel - Music for the Royal Fireworks: Ouverture
 • Praetorius - Musae Sioniae, deel 6: Es ist ein Ros entsprungen
 • Martin - A Rose Magnificat
 • Rutter - Dormi Jesu
 • Glennie/arr. Vincent Cox - A little Prayer
 • Trad/arr. Bob Zimmerman - Komt allen tesamen (samenzang)
> Alle klassieke kersttips op Radio en TV op ‘n rijtje HIER
> Luister live naar NPO Radio 4 HIER
Kerst muziekgala 2021
Helemaal in de kerststemming | © AVROTROS / Nathan Reinds
Helemaal in de kerststemming | © AVROTROS / Nathan Reinds
Kun je niet wachten tot het Radio 4 Kerstconcert om in de juiste muzikale stemming te komen voor de feestdagen? Dan is er het Kerst muziekgala 2021. Ook dit jaar was Koningin Máxima de speciale gast. Zij is de erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas. En zoals je op de foto ziet, gaat ze helemaal uit haar dak.
Extra leuk is dat jonge muzikale talenten optreden samen met gevestigde muzikanten. Hierdoor is deze swingende kerstshow ook leuk voor de jongere kijker. Nieuw dit jaar is de Grootste Schoolband van Nederland die vrolijk meedoet.
Welke liedjes worden er gezongen? Speciale versies van Feliz Navidad (Trijntje Oosterhuis & Sebastian), What Christmas Means To Me (Jeangu Macrooy & Sham), Merry Xmas Everybody (Jamai & Thomas). Ook brengt Wouter Hamel een speciaal “duet” ten gehore met een 11-jarige violiste. Hier verklappen we verder niks over.
> Kijk het Kerst muziekgala 2021 HIER
Beste boeken van 2021
Schrijver, dichter en filosoof Gershwin Bonevacia | © VPRO
Schrijver, dichter en filosoof Gershwin Bonevacia | © VPRO
Van welke boeken heb jij afgelopen jaar genoten? En heeft een boek of gedicht jou misschien houvast gegeven in het bewogen 2021? Deze vragen komen uitgebreid aan bod in de laatste aflevering van Brommer op zee. Vijf schrijvers en dichters blikken terug op 2021. En goed nieuws: vanaf 30 januari 2022 zijn Ruth Joos en Wilfried de Jong weer terug met seizoen twee.
Schrijvers en veellezers Tommy Wieringa en Roxane van Iperen zijn uitgenodigd. Ze vertellen wat zij lazen om door dit moeilijke jaar heen te komen. Uiteraard wordt het gesprek al snel reflecterend en filosofisch, wat wij heerlijk vonden. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon denken: kom maar op met die leestips!
“Stop met schrijven Gershwin, begin niet aan deze brief.” Dit eerste seizoen van Brommer op zee eindigt met dichter Gershwin Bonevacia. In het schrijfhok krijgt hij de opdracht een brief te schrijven aan zijn vijand. “Misschien zijn mijn grootste vijanden wel de stemmen in mijn hoofd.” Wij krijgen geen genoeg van Gershwins stemmen, dus raden je aan om naar het einde te spoelen en te genieten van zijn voordracht.
> Kijk de laatste aflevering van Brommer op zee HIER
Vioolconcert
Clara-Jumi Kang en haar viool | © Marco Borggreve
Clara-Jumi Kang en haar viool | © Marco Borggreve
Prokofievs Vioolconcert no. 2 zit vol romantiek en melancholie. De Duitse violiste Clara-Jumi Kang weet hier wel raad mee. Als je deze uitvoering hoort, snap je meteen waarom zij steevast virtuoos wordt genoemd. En het kan natuurlijk geen kwaad dat zij door het altijd imponerende Residentie Orkest wordt begeleid.
Dit concert is conventioneler dan het vroege, meer gedurfde, werk van componist Prokofiev. Het begint met een eenvoudige vioolmelodie verwant aan traditionele Russische volksmuziek. Daarna wordt de soloviool prominenter. Het laatste stuk heeft een Spaans tintje.
> Luister Vioolconcert no. 2 HIER
Symfonieorkest
Das Lied von der Erde | © Flickr
Das Lied von der Erde | © Flickr
Het Noord Nederlands Orkest, bekend als het veelzijdigste orkest van Nederland, laat ons genieten van het meest persoonlijke werk van de Oostenrijkse componist Mahler. Stersolisten Caitlin Hulcup en David Butt Philip wisselen elkaar af. De dirigent is Martin Sieghart.
Gustav Mahler (1860-1911) is depressief als hij Das Lied von der Erde componeert in 1907. Eerst sterft zijn vier jaar oude dochtertje en krijgt hij te horen dat hij zelf een ongeneeslijke hartkwaal heeft. Daarna moet Mahler aftreden als dirigent van de Weense Staatsopera door een lastercampagne tegen joden. Deze oneindige ellende zet hij om in weergaloze kunst.
> Luister Das Lied von der Erde HIER
Pianoconcert
Beatrice Rana | © Warner Classics / Simon Fowler
Beatrice Rana | © Warner Classics / Simon Fowler
Tsjaikovski en Chopin kent iedereen. Maar ook componisten Jimmy López Bellido en Unsuk Chin werden geselecteerd voor dit concert in het Koninklijk Concertgebouw. Toen de oorspronkelijk uitgenodigde pianist geblesseerd raakte, verving Beatrice Rana hem. Deze Italiaanse pianiste is pas 28 jaar oud, maar wordt alom geprezen om haar oude ziel en muzikale intelligentie. Hoogtepunt van dit concert is de complete Eerste Symfonie van Sibelius.
Jean Sibelius was een vernieuwer, maar stond ook met één been in de negentiende eeuw. De symfonieën van Sibelius hebben een eigen sfeer, mede door hun Finse perspectief. Zo opent hij deze symfonie met een eenzaam duet van klarinet en pauken. En dat is slechts een van de artistieke verrassingen die we horen.
> Luister Symfonie nr.1, op.39 in e kl.t. HIER
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
FTBLL - can you kick it | © NTR / Sjoerd Derine
FTBLL - can you kick it | © NTR / Sjoerd Derine
➢ AVROTROS Klassiek: Chimaera Trio | Vrijdag 17 december, 19.00 uur
Registratie van een optreden van het Chimaera Trio, bestaande uit klarinettiste Annemiek de Bruin, celliste Irene Kok en pianist Laurens de Man.
➢ FTBLL - can you kick it | Zondag 19 december, 21.55 uur
Regisseur en choreograaf Marco Gerris brengt een hommage aan dansvormen en disciplines die zijn geworteld in het straatleven.
➢ Reflets dans l'eau from Images | Maandag 20 december, 23.00 uur
Pianiste Yang Yang Cai speelt Reflets dans l'eau van Claude Debussy. Met dans van Lucinda Wessels op choreografie van Sarada Sarita.
➢ Holland Opera | Dinsdag 21 december, 18.50 uur
Opera gebaseerd op het toneelstuk Tame the shrew, No Fear For Shakespeare. Holland Opera werkte samen met twee jazzcomponisten, vier operazangers en een popzangeres. Met muzikale begeleiding door het Nederlandse Zapp4.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel presenteert de Culturele Adventskalender via Instagram | © NTR
Rachel presenteert de Culturele Adventskalender via Instagram | © NTR
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.