Bekijk profielpagina

Cultuurbooster Kirsten van Teijn + 50 allerbeste Nederlandstalige liedjes

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Hoe is het om als kunstenaar te leven en werken? In het nieuwe seizoen van Art Dept. (NTR) zie je korte films over talentvolle kunstenaars gemaakt door talentvolle kunstenaars. Iedere aflevering bestaat uit een bijzonder portret of beeldcolumn, waarin een aspect van de kunstenaar wordt uitgelicht. Deze week schrijft filmmaker Eva Krol over haar werk Meer dan woorden.
En verder in deze nieuwsbrief:
 1. Passiemuziek, voordat Bach de standaard werd
 2. Cultuurbooster Kirsten van Teijn: leven en laten leven
 3. Vier gesprekken over poëzie
 4. De 50 allerbeste Nederlandstalige liedjes ooit geschreven
 5. Woordkunstenaars houden je een spiegel voor
Tot slot vind je onderaan kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Eva Krol over Meer dan woorden
Eva Krol | © Eva Krol
Eva Krol | © Eva Krol
Eva Krol (24) is een jonge documentairemaakster met een achtergrond in culturele antropologie. Met haar films brengt ze actuele maatschappelijke thema’s aan het licht. Ze zet mensen aan het denken, geeft ze nieuwe inzichten en een inkijkje in de bijzondere gemeenschappen uit onze samenleving.
‘Afgelopen vier maanden heb ik vier korte documentaires mogen maken voor Art Dept. Één van deze documentaires is toch wel een hele bijzondere geworden. In Meer dan woorden laten de dansers van L.O.F. DanceCrew je ervaren dat dans meer is dan een kunstvorm. Het is voor hen een manier om verdriet te verwerken, gevoelens te uiten en steun bij elkaar te zoeken. De dansers laten je ervaren dat dans soms meer zegt dan woorden.
Toen ik zag dat de dansers van L.O.F DanceCrew werkten aan een voorstelling over mentale gezondheid, wist ik dat ik hier iets mee moest doen. De voorstelling is tot stand gekomen na het overlijden van een van de dansers. Voor haar werden de mentale problemen te groot en ze is uit het leven gestapt. Het was ontzettend bijzonder om met de dansers het verhaal van Lisa te vertellen en mentale problematiek bespreekbaar te maken.
Tijdens de opnames van deze documentaire kwam voor mij alles samen. De drie fantastische dansers durfden zich volledig bloot te geven, zowel tijdens de dans als in de interviews. En we hadden een prachtige locatie, waar ook de uitvaart van Lisa is geweest. Kortom, het is een bijzondere documentaire geworden, waar mijn passie voor dans en mijn drang om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken samen komen.’
➢ Kijk HIER Meer dan woorden (9 min.) van Eva Krol voor Art Dept. (NTR)
Passiemuziek, voordat Bach de standaard werd
Shunske Shato | © Merlin Daleman
Shunske Shato | © Merlin Daleman
Ook jij hebt vast van die rituelen: jaarlijkse feestjes, uitjes of activiteiten met vrienden of familie die al zó lang vaste prik zijn, dat je ze zelfs niet meer in je agenda hoeft te schrijven. In de muziek vinden we die rituelen ook. In december gaan we bijvoorbeeld naar Händels Messiah en in aanloop naar Pasen gaan we naar een passieconcert. Meestal staat dan J.S. Bach op het menu met zijn Johannes- of Mattheuspassie. Maar voordat Bachs de standaard werd, was een andere passie de ultieme favoriet. Populair was toen de passie Der Tod Jesu van C.H. Graun.
Grauns reflectie op het lijdensverhaal had destijds een radicaal nieuw geluid en een revolutionaire boodschap. Vanaf het begin werd Der Tod Jesu zowel geliefd als gewraakt maar desondanks werd het overal in Duitsland jaarlijks gespeeld op Goede Vrijdag, totdat de passiemuziek van Bach de fakkel in de negentiende eeuw overnam.
Benieuwd? Je hoort Der Tod Jesu live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van dirigent Shunske Sato met Rachel Redmond (sopraan), Marcel Beekman (tenor) en Matthias Winckhler (bas).
 ➢ Luister dit ZaterdagMatinee (NTR) HIER (94 min.)
Cultuurbooster Kirsten van Teijn: leven en laten leven
Kirsten van Teijn in (S)experiment | © Casper Koster
Kirsten van Teijn in (S)experiment | © Casper Koster
COVID-19 lijkt bijna achter ons te liggen. De deuren zijn weer open en de rode loper voor de podiumkunst wordt weer uitgerold. In het programma Cultuurbooster nodigen daarom radiopresentatoren Frank van der Lende, Eva Eikhout, Julien Kooij en Wouter Bouwman jonge makers en cultuurgasten uit die werkzaam zijn bij podia, theaters of festivals. Hoe gaan ze zichzelf opnieuw uitvinden na twee jaar bijna stilstand? En wie zijn volgens hen de nieuwe talenten die we in de gaten moeten houden?
In de aflevering van 11 maart is Kirsten van Teijn te gast met (S)EXPERIMENT, haar muzikale voorstelling over moderne liefde en seksuele taboes. Van Teijn neemt je mee in haar leven met haar vriend én haar vriendin. Want waarom zou je moeten kiezen voor één liefde of één sekse? En zo worden we deelgenoot van haar ontdekkingstocht in de liefde, de reacties en oordelen van anderen, maar vooral ook van haarzelf. Want hoe kun je jezelf eigenlijk van hokjes bevrijden omwille van de liefde?
Met Eva Eikhout gaat Kirsten van Teijn vervolgens in gesprek over haar relaties, de liefde en het ontstaan en de reacties op (S)EXPERIMENT, om daarna af te sluiten met haar nummer Leven en laten leven.
In deze aflevering van Cultuurbooster zie je ook de Haagse danseres en choreografe Poernima Gobardhan en de band Joe Goes Hunting.
➢ Bekijk Cultuurbooster (BNNVARA) HIER (54 min.). En wil je meer? HIER kun je ook de andere Cultuurboosters vinden.
Vier gesprekken over poëzie
4 dichters in Brommer op zee | © VPRO
4 dichters in Brommer op zee | © VPRO
Poëzie biedt soms nieuwe wegen, soms troost, soms een glimlach, soms begrip. Ter ere van de Wereldpoëziedag 2022 zet Brommer op zee vier dichters in het zonnetje: Lieke Marsman, Marieke Lucas Rijneveld, Alfred Schaffer en Babs Gons. Het resultaat? Vier gesprekken over poëzie!
 • Lieke Marsman over het Dichterschap des Vaderlands. Lieke Marsman blikt terug op haar eerste jaar als Dichter des Vaderlands. Het is precies een jaar na het verschijnen van haar vijfde dichtbundel In mijn mand, waarin ze schrijft over haar ziekte en de dood. Ook dit jaar kreeg zij slecht nieuws te verwerken over haar gezondheid. Maar onbarmhartig vond zij het jaar niet: op de bodem van het dal bleek een nieuw landschap te liggen. Bekijk het gesprek HIER (15 min.)
 • Alfred Schaffer over Zo heb ik u lief. Schaffer is dichter, docent, vertaler en winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2021, de grootste jaarlijkse oeuvreprijs in de Nederlandse letteren. In Brommer op zee spreekt hij over zijn leven en oeuvre dat gebundeld uitgekomen is als Zo heb ik u lief. Bekijk het gesprek HIER (20 min.)
 • Babs Gons over Doe het toch maar. Schrijver, columnist, performer, koningin van spoken word en gastredacteur van deze nieuwsbrief Babs Gons spreekt over haar nieuwe dichtbundel Doe het toch maar. Daarin spreekt een vrouw en een moeder; niet alleen met een vuist in de lucht, maar vooral met de hand op het hart. In de uitzending droeg Gons het gedicht Wat een geluk hebben wij voor. Bekijk het gesprek HIER (13 min.)
 • Marieke Lucas Rijneveld over Komijnsplitsers. Wilfried en Ruth gaan met Marieke Lucas Rijneveld in gesprek over zijn nieuwe poëziebundel. Een bundel met gedichten over de weg naar (zelf)acceptatie en over het verlangen naar liefde en de dood. Bekijk het gesprek HIER (16 min.)
De 50 allerbeste Nederlandstalige liedjes ooit geschreven
S10 op nummer 2 | © 3voor12
S10 op nummer 2 | © 3voor12
Er was iets bijzonders aan de hand met de uitslag van de Song van het Jaar 2021. Bij de 36 eerdere uitslagen sinds 1985 bestond de top 3 namelijk nog nóóit eerder uit alleen maar Nederlandstalige liedjes. Sterker nog, afgelopen jaar waren 8 van de 9 populairste liedjes Nederlandstalig. Een record: dit zijn de hoogtijdagen voor Nederlandse popmuziek.
Voor popmuziek-platform 3voor12 een perfecte reden om de hele maand maart uit te roepen tot de maand van de Nederlandstalige pop. Je leest bijvoorbeeld uitgebreide achtergrondverhalen over iconische acts als De Jeugd van Tegenwoordig en Doe Maar en interviews met o.a. Lucky Fonz III en Froukje.
Maar er is ook een lijst samengesteld van de allerbeste Nederlandstalige liedjes ooit geschreven, gekozen door muzikanten. 3voor12 vroeg Nederlandstalige muzikanten hun favoriete liedjes. Zo ontstond een longlist van meer dan honderd nummers, waaruit de deelnemende artiesten weer een top 5 konden kiezen. Daaruit destilleerde 3voor12 uiteindelijke de top 50, een viering van de rijke Nederlandstalige muziekgeschiedenis!
Wil je een tipje van de sluier? Mooi van Maarten van Roozendaal is uitverkozen tot het allermooiste Nederlandstalige liedje ooit geschreven, Adem Je In van S10 staat op nummer 2 en daarna komt Watskeburt?! van De Jeugd Van Tegenwoordig.
> Benieuwd naar de rest van de lijst? Beluister alle 50 allerbeste Nederlandstalige liedjes HIER (VPRO)!
Woordkunstenaars houden je een spiegel voor
 Spoken Word Sessies XL | © HUMAN
Spoken Word Sessies XL | © HUMAN
In een wereld van groeiende polarisering, corona- en klimaatcrises en inmiddels zelfs oorlog, moeten we allemaal keuzes maken en offers brengen. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gebruikten woordkunstenaars, onder begeleiding van muzikanten, hun stem om het thema keuzes en offers te verwoorden. Presentator Roziena Salihu neemt je mee in Spoken Word Sessies XL!
Vanuit het voormalige provinciehuis de Statenzaal in Zwolle houden zes spoken word-artiesten je in klare taal en op hun eigen spitsvondige manier een spiegel voor. Luidkeels en onbeschaamd formuleren ze hun toekomstvisie:
 • Reset de Tijd door Eva van Manen ft. Rory Ronde
 • Jij en ik door Selma Oueddan ft. Calya J.
 • Bang door Daan Rijkers ft. Manon van de Kempe en Filip Schrijver
 • De Wandelgangen van mijn Gedachten door Tano Rivers ft. Kevin van Reenen en Milan Massar
 • Feniksen door Chery Salinas ft. Björn Tsie Chin Jong
 • Stempels door Ivan Words ft. Kaoutar Gadir en Jadon Bhikha
Daarnaast treedt Manu van Kersbergen - die als curator is verbonden aan het programma - op met het Utrechtse collectief .multibeat, waarin hij laveert tussen spoken word, storytelling en hiphop. Ook schuift presentator Roziena zelf aan in het kwartet dat ze vormt met Dorothy Blokland, Sandy Bosmans en Zeinab El Bouni.
> Kijk Spoken Word Sessies XL (HUMAN) HIER (72 min.).
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
 Fidelio | © Wiener Symphoniker
Fidelio | © Wiener Symphoniker
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Fidelio | zaterdag 26 maart, 12.00 uur
De opera van Beethoven door het Wiener Symphoniker en het Arnold Schoenberg Chor o.l.v. Manfred Honeck. Met o.a. Nicole Chevalier (Fidelio), Eric Cutler (Florestan) en Mélissa Petit (Marzelline). Alleen al voor het decor is dit een must-see!
➢ Kamerata Zuid en Jett Rebel | zondag 27 maart, 22.05 uur
Kamerorkest Kamerata Zuid speelt letterlijk en figuurlijk met klassieke muziek! Nieuwe arrangementen, nieuwe compositie, waarbij twee muzikale werelden samenkomen. In deze show spelen zij met Jett Rebel.
➢ Harry Mulisch - Schepper van zichzelf | maandag 28 maart, 18.58 uur
Op 30 oktober 2000 overleed Harry Mulisch. In zijn oude werkkamer blikt Coen Verbraak terug op Mulisch’ leven met o.a. Adriaan van Dis, Remco Campert en zijn partner Kitty Saal.
➢ Nachtschade: Aubergine | donderdag 31 maart, 23.20 uur
In de muziektheatervoorstelling Nachtschade: Aubergine gaat sopraan Claron McFadden op zoek naar de gemeenschappelijke wortels van onze diverse culturen, aan de hand van de aubergine.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.