NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

De beste kunst en cultuur van 2021 - volgens jullie!

#39・
58

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that NPO Cultuur nieuwsbrief will receive your email address.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Wij blikken terug met de allerbeste tips van afgelopen jaar. Gekozen door niemand minder dan onze trouwe lezers! Jullie klikten zelf veelvuldig op de links naar de programma’s en concerten die wij selecteerden. Met deze informatie stelden wij weer een waanzinnige lijst samen. Geniet nogmaals van de allerbeste kunst en cultuur van 2021.
De redactie van NPO Cultuur wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar!
  1. Dans met mij; De Nederlandse Dansdagen 2021
  2. Back to North Sea Jazz
  3. Alles in de Hens
  4. Prinsengrachtconcert 2021
  5. Doula’s van de Stad
  6. Ksenija Sidorova en Camerata RCO in het Concertgebouw
  7. Yentl en de Boer de serie
  8. Peachez, een romance
  9. Youp van ‘t Hek: Met de kennis van nu
  10. De Vier Jaargetijden: unieke versie

Dans met mij: liefde voor dans
Nederlandse Dansdagen 2021: AYA op de Huid | © NTR
Nederlandse Dansdagen 2021: AYA op de Huid | © NTR
Ook in 2021 vonden de Nederlandse Dansdagen plaats in Maastricht. Tijd voor een speciale aflevering van Dans met mij. Voormalig danser Jan Kooijman en ballet-icoon Igone de Jongh bezoeken bijzondere gasten uit de danswereld. Hun liefde voor dans slaat zeker over. Natuurlijk zien we ook de mooiste dans: AYA op de Huid, In silent company, Introdans en nog veel meer.
> Kijk Dans met mij; De Nederlandse Dansdagen 2021 HIER
> Kijk alle afleveringen van Dans met mij HIER
Back to North Sea Jazz: grote namen
Legendarische concerten in Back to North Sea Jazz | © NTR
Legendarische concerten in Back to North Sea Jazz | © NTR
Dit muziekprogramma dook wekelijks in het archief van North Sea Jazz. Dat levert concertregistraties op van hele grote namen, legendes zelfs. Sharon Jones & The Dap-Kings, Femi Kuti, Ibrahim Fehrer, Dee Dee Bridgewater, George Duke, Al Green en Bettye Lavette. Wow! Ook Nederland is goed vertegenwoordigd met optredens van Caro Emerald, Alain Clark en Waylon.
> Kijk alle afleveringen van Back to North Sea Jazz 2021 HIER
Alles in de Hens: originele theaterfilm
Marcel Hensema speelt zichzelf én al zijn tegenspelers | © NTR
Marcel Hensema speelt zichzelf én al zijn tegenspelers | © NTR
Pijnlijk herkenbare momenten en hilarische typetjes in een persoonlijke one-man show van Marcel Hensema. Deze originele theaterfilm speelt zich af op het toneel. Dat vergeet je snel als Hensema een berg beklimt, bezopen karaoke zingt in een lege kroeg en een hilarisch gesprek voert met caissière Carla van de A-C-tion.
> Kijk Alles in de Hens HIER
Prinsengrachtconcert: spectaculair
Aylin Sezer (links) en Willem de Vries (rechts) treden op | © AVROTROS
Aylin Sezer (links) en Willem de Vries (rechts) treden op | © AVROTROS
Het Prinsengrachtconcert 2021 werd een groot spektakel. Na de bescheiden editie in 2020 was er dit jaar weer een 1600-koppig publiek welkom op de Amsterdamse gracht. Dat maakte het extra bijzonder. Het evenement is inmiddels het best bekeken klassieke muziekprogramma op tv.
> Kijk Prinsengrachtconcert 2021 HIER
Doula's van de Stad: diepe ontroering
Adelheid Roosen bewondert deze vrouwen | © Human
Adelheid Roosen bewondert deze vrouwen | © Human
In deze film brengt Adelheid Roosen zeven totaal verschillende vrouwen bij elkaar die zich dagelijks inzetten voor het geluk en welzijn van anderen. Wat lijkt op een gezellige zoom-sessie, blijkt een kwetsbare uitwisseling tussen acht vrouwen die tonen wat achter hun krachtige buitenkant schuilgaat. Roosen houdt het niet droog en wij ook niet.
> Kijk Doula’s van de Stad HIER
Ksenija Sidorova: meeslepend
Ksenija Sidorova | © Roberts Blaubuks
Ksenija Sidorova | © Roberts Blaubuks
Accordeon en klassiek. Wij wilden wel horen hoe dat klinkt. Dit concert van het ensemble Camerata RCO in het Koninklijk Concertgebouw had ons meteen in de ban. Voornamelijk door de Letse accordeoniste Ksenija Sidorova. Zij brengt een meeslepend geluid voort met haar lievelingsinstrument dat nu ook een van onze lievelingsinstrumenten is.
> Luister het concert van Ksenija Sidorova en Camerata RCO HIER
Yentl en de Boer de serie: bizar goed
Christine de Boer & Yentl Schieman | © BNNVARA
Christine de Boer & Yentl Schieman | © BNNVARA
Hoe verzin je het? Als je je dat bij elke sketch afvraagt, weet je dat je naar een topserie kijkt. De serie van het getalenteerde duo Yentl en de Boer! Hierin zien we het beste uit eerdere voorstellingen en gloednieuw materiaal. Het is veel lachen - om hun vrij bizarre humor - maar Yentl en de Boer weten ons ook te raken en verblijden met hun mooie liedjes.
> Kijk alle afleveringen van Yentl en de Boer de serie HIER
Peachez, een romance: nieuwe ervaring
Een oude professor (Porgy Franssen) vindt liefde in Sarah Peachez (Sofie Porro) | © NTR
Een oude professor (Porgy Franssen) vindt liefde in Sarah Peachez (Sofie Porro) | © NTR
Roman Peachez van Ilja Leonard Pfeijffer werd na een theatervoorstelling verfilmd voor tv. Dat is een nieuwe ervaring. Het blijft heerlijk om te luisteren naar de prachtige zinnen en de mysterieuze Latijnse spreuken. De film, opgenomen in Maastricht, voegt nieuwe scènes toe die niet op het toneel te zien waren. Laat je meevoeren door een verhaal over liefde en verlangen.
> Kijk Peachez, een romance HIER
Youp van 't Hek: onstopbaar
Youp van ’t Hek is nog lang niet uitgepraat | © BNNVARA / Bob Bronshoff
Youp van ’t Hek is nog lang niet uitgepraat | © BNNVARA / Bob Bronshoff
In een uitverkocht Carré nam Youp van ’t Hek zijn meest recente show op. Hierin reflecteert hij op zijn carrière, leven en vrienden, die het langzaam maar zeker afleggen tegen een gemeenschappelijke vijand: de tijd. Tegelijkertijd spreekt Youp levenslustig uit dat hij voorlopig nog op de planken blijft staan. Zijn mond is nog lang niet gesnoerd!
> Kijk Youp van ‘t Hek: Met de kennis van nu HIER
De Vier Jaargetijden: unieke versie
Seizoenen | © ANP, fotograaf: Rob Engelaar
Seizoenen | © ANP, fotograaf: Rob Engelaar
Klimaatverandering, daar had Vivaldi geen last van. Zijn Vier Jaargetijden - voltooid in 1723 - verliepen precies zoals Moeder Natuur het bedoelde. Maar wat nou als Vivaldi dit meesterwerk anno nu had gecomponeerd? Wellicht zou het klinken als het concert The (uncertain) four seasons. Componist Hugh Crosthwaite maakt een nieuwe versie van Vivaldi’s meesterwerk.
> Luister The (uncertain) four seasons HIER
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer met Kunstvlog | © NTR
Rachel Pouwer met Kunstvlog | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.