NPO Cultuur nieuwsbrief

Door Rachel van NPO Cultuur

De Matthäus en andere passiemuziek + je eerste liefde?

#54・
88

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat NPO Cultuur nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Deze week is het voor veel muziek- en cultuurliefhebbers tijd voor een van de hoogtepunten uit de muziekgeschiedenis: de ontroerende en troostrijke Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Benieuwd? HIER luister je naar de Matthäus en andere passiemuziek!
En verder in deze nieuwsbrief:
 1. Een ode aan je eerste liefde
 2. Documentaire Flee: indringend en onvergetelijk
 3. Ken je deze drie vrouwelijke kunstenaars al?
 4. Jihad van Liefde: haat met liefde bestrijden
 5. Lenny Kuhr in Paradiso
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

De Matthäus en andere passiemuziek
Ensemble Pynarello | © NPO Radio 4
Ensemble Pynarello | © NPO Radio 4
NPO Radio 4 stond deze week het teken van het meest geliefde klassieke werk aller tijden: de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Na een lange onderbreking zijn er dit jaar gelukkig weer live-uitvoeringen van de Matthäus en andere muziekstukken voor de lijdenstijd. HIER kun je alle optredens vinden.
Luister bijvoorbeeld naar:
 • Bachs Johannes-Passion, live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam Concertgebouworkest o.l.v. Andrew Manze.
 • De geliefde Messiah van Handel, het oratorium over het leven en sterven van Jezus door BBC National Chorus and Orchestra of Wales o.l.v. John Butt.
 • Het Stabat Mater, getoonzet door verschillende Nederlandse componisten (Andriessen, Mul, Strategier en De Klerk) door de philharmonie zuidnederland en het Brabant Koor o.l.v. Arjan Tien.
 • Passie Highlights door het Ensemble Pynarello. Met muziek van Bach maar ook van Pergolesi en andere componisten die zich lieten inspireren door de lijdenstijd.
 • En natuurlijk: de Matthäus-Passion van Bach door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato. Een opname van 8 april uit de Doelen, Rotterdam.
En kun je niet genoeg krijgen van de Matthäus? Podcastmaker Botte Jellema en musicoloog Marloes Biermans zoeken in hun podcast 100 Jaar Matthäus naar het antwoord op de vraag: bestaat er een definitieve perfecte uitvoering van dit muziekstuk? Klik HIER om de afleveringen te luisteren!
Een ode aan je eerste liefde
Ilja Leonard Pfeijffer | © VPRO
Ilja Leonard Pfeijffer | © VPRO
De Boekenweek bracht deze week een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Hoe geven schrijvers en dichters daar woorden aan?
De Boekenweek wordt bij Brommer op zee gevierd met niemand minder dan boekenweekauteur Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn boekenweekgeschenk Monterosso mon amour gaat over Carmen, die teruggaat naar de plek in Italië waar ze ooit haar allereerste liefde ontmoette. Daarnaast komt filosoof en romancier Eva Meijer langs met haar nieuwe boek Zee nu, waarin de zee elke dag een kilometer verder Nederland intrekt. En we maken kennis met de nieuwe Dichter des Vaderlands van België: de Vlaams-Turkse dichter en schrijver Mustafa Kör.
➢ Bekijk Brommer op zee (VPRO) HIER (40 min.)
Özcan Akyol | © NTR
Özcan Akyol | © NTR
In het programma Eus’ Boekenclub wordt tijdens deze Boekenweek elke dag de liefde voor het lezen en alles daaromheen gevierd. Presentator Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, stelt het boek én de lezer centraal, samen met huisband Lakshmi en Stefano Keizers. Zij ontvangen achtereenvolgens David Van Reybrouck (Revolusi), Griet Op de Beeck (Jij mag alles zijn), Herman Koch (Een film met Sophia), Esther Gerritsen (De terugkeer) en Arthur Japin (Mrs. Degas). Zij gaan met een leesclub van smaakmakers uit de cultuur, wetenschap en sport in gesprek over hun boeken. Wat vinden zij van het boek? Zijn ze omvergeblazen, of valt er ook wel een kritische noot? 
➢ Bekijk de afleveringen van Eus’ Boekenclub (NTR) HIER (25 min.)
Documentaire Flee: indringend en onvergetelijk
Flee | © VPRO
Flee | © VPRO
Hoe is het om te moeten vluchten uit je eigen land? In de geanimeerde documentaire Flee wordt je meegenomen in het ontroerende verhaal van de Afghaanse Amin.
Documentairemaker Jonas Poher Rasmussen praat met Amin (schuilnaam) over zijn traumatische tienerjaren. In verschillende tekenstijlen zien we hoe Amin vertelt over zijn destijds verzwegen homoseksualiteit, de verdwijning van zijn vader en de gevaarlijke vlucht naar Denemarken. Zijn herinneringen komen weer tot leven en maken zo invoelbaar hoe het is om op de vlucht te zijn.
Regisseur Poher Rasmussen – een jeugdvriend van Amin – is alleen geïnteresseerd in het lot van Amin. Hij laat dan ook niemand anders aan het woord en blijft ver weg van de politieke achtergronden. Flee is indringend en onvergetelijk. De docu werd genomineerd voor drie Oscars (Documentaire, Animatie en niet-Engelstalige Film).
 ➢ Bekijk Flee (VPRO) HIER (85 min.)
Ken je deze drie vrouwelijke kunstenaars al?
Lucas De Man bij werk van Ferdi Tajiri-Jansen | © AVROTROS
Lucas De Man bij werk van Ferdi Tajiri-Jansen | © AVROTROS
Lucas De Man laat je in Man en Kunst kennismaken met drie iconische kunstwerken van vrouwelijke kunstenaars uit de vaste collectie van Nederlandse musea.
Want ken jij deze vrouwelijke kunstenaars al?
 • Thérèse Schwartze. Ze portretteerde royalty en de fine fleur van de 19e eeuwse adel. De jonge, selfmade miljonair bezat meerdere sjieke panden aan de Amsterdamse Prinsengracht, maar stond het liefst in haar atelier. Lucas De Man bewondert het door Schwartze meesterlijk geschilderde portret van Koningin Emma met prinses Wilhelmina op haar arm. 
 • Barbara Hepworth. De Man dwaalt door het oude huis en atelier van de Engelse Barbara Hepworth, een van de belangrijkste beeldhouwers uit de 20e eeuw. Het huis, aan de kust in St. Ives in Cornwall, staat nog vol met haar beelden. Daarvoor haalde ze inspiratie uit het indrukwekkende landschap van kliffen, rotsen en glooiende heuvels dat haar omringde.
 • Ferdi Tajiri-Jansen. Ferdi was de koningin van de Flower Power in de kunsten. In de jaren vijftig knetterde ze op haar motor door Parijs, kreeg les van Ossip Zadkine én van haar latere echtgenoot Shinkichi Tajiri. Met haar laskunsten produceerde ze in the sixties bonte en brutale sculpturen - met een erotisch tintje.
> Kijk Man en Kunst (AVROTROS) HIER terug (8 min. per aflevering)
Jihad van Liefde: haat met liefde bestrijden
Jihad van Liefde | © NTR
Jihad van Liefde | © NTR
Een inspirerende verfilming van de gelijknamige voorstelling over Mohamed El Bachiri (George Tobal), die in 2016 zijn vrouw Loubna verloor bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. Zijn indrukwekkende verhaal en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid geven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht.
De film vertelt het verhaal van een gewone man die getroffen wordt door het noodlot, maar in zijn intense verdriet, haat met liefde bestrijdt en kiest voor verzoening. Een man die menselijk blijft, terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan.
Regisseur Johan Timmers koos ervoor om geen theaterregistratie te maken, maar de monoloog te verfilmen op de plek waar dit verhaal zich werkelijk afspeelt: de wijk Molenbeek in Brussel.
> Kijk Jihad van Liefde (NTR) HIER (34 min.)
Lenny Kuhr in Paradiso
 Lenny Kuhr in Paradiso | © MAX
Lenny Kuhr in Paradiso | © MAX
In februari van dit jaar trad Lenny Kuhr op in poppodium Paradiso in Amsterdam. Uitgerust met een band, blazers en strijkers speelt ze nummers van haar nieuwe album Lenny Kuhr.
Op het album staan ook nummers die Spinvis, Stef Bos en Poelifinario-winnaar Elke Vierveijzer speciaal voor Kuhr schreven. Verder zijn er teksten te horen van echtgenoot Rob Frank, ex-man Herman Pieter de Boer én liedjes van haar dochter Daphna Bialystock. Over het nummer van Stef Bos zegt Lenny: “Dat zou ik zelf nooit geschreven hebben. Al voel ik de tekst in mijn hart en krijgt het live ook al heel veel respons.”
> Kijk Lenny Kuhr in Paradiso (MAX) HIER (40 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Wrak | © BNNVARA
Wrak | © BNNVARA
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Judas Passion | zondag 17 april, 11.59 uur
In de traditie van J. S. Bach brengt contrabassist en componist Egon Kracht de Judas Passion, een nieuwe passie op het in 2005 herontdekte Evangelie van Judas Iskariot. Het libretto van de Judas Passion is van cabaretier, kunstschilder en tekst- en liedschrijver Jeroen van Merwijk. De muziek is geïnspireerd op de klassieke en religieuze muziek.
➢ Stef Bos - Op de drempel van een nieuwe tijd | dinsdag 19 april, 23.03 uur
In 2021 verzorgde Stef Bos met zijn band het NPO Radio 5 Vakantieconcert in Natuurtheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Het concert kreeg de titel Op De Drempel Van Een Nieuwe Tijd.
➢ WRAK | donderdag 21 april, 22.10 uur
Actrice en theatermaker Fadua El Akchaoui neemt je in haar humoristische soloshow mee op een roadtrip door haar leven. Via auto’s, klootzakken en onzekerheden gaat ze in deze coming of age-voorstelling op zoek naar zichzelf en een noodzakelijk stukje zelfliefde.
➢ Classic Albums Bob Marley - Catch a Fire | vrijdag 22 april, 22.04 uur
Met het album Catch a Fire verwierf Bob Marley internationale erkenning. Elk nummer van het album wordt in deze documentaire besproken. In Londen luisteren producer Chris Blackwell en technicus Toy Platt bijvoorbeeld naar de originele opnames van Slave Driver, Concrete Jungle, Stir it Up en Rock It Baby. Er is veel archiefmateriaal te zien van The Wailers in concert, vroege interviews met Bob Marley en Peter Tosh, televisieoptredens en enkele homemovies.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.