Meltem Halaceli is een Nederlandse schrijfster en arabist. Ze is programmamaker bij literair festival Writers Unlimited en debuteerde in 2015 met De vergeten geschiedenis van mijn grootvader. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief vertelt Meltem maandelijks over haar grote liefde: poëzie. Zij zal beroemde en minder bekende dichters voor ons belichten. Deze maand trapt zij af met Mansoer al-Halladj.
Zijn dramatische leven inspireerde moderne theatermakers over de hele wereld. December 2021 ging ‘Een genadeloze god’ in première bij Theater Rast. Hierin onderzoekt regisseur Celil Toksöz samen met Sophie Kassies of en welke parallellen er zijn met de actualiteit. De voorstelling is deze maand nog te zien mits de coronamaatregelen dat toelaten.
Ik heb jouw ziel gemengd met mijn ziel
Net als wijn wordt vermengd met puur water
Als jou iets aanraakt, raakt het mij
Nu ben jij mij, te allen tijde
Deze extatische versregels behoren toe aan de Perzische schrijver, reiziger en soefi-mysticus Mansoer al-Halladj (858-922). Zijn leven stond, net als dat van alle soefi’s, in het teken van het zoeken naar diepere betekenissen van de Koran, het teniet doen van het ego en de erkenning dat God alomtegenwoordig is.
In dit gedicht worden de zielen van de dichter en God met elkaar vermengd: voor soefi’s het hoogste doel, maar angstaanjagend voor orthodoxe autoriteiten. Al-Halladj viel ook op door aanmoediging van de bedevaart buiten Mekka door minireplica’s van de Kaaba te bouwen in eigen huis. Hij vond het belangrijk zeven keer rond de Kaaba van je hart te passeren.
Hij schreef een aantal boeken, maakte verre reizen naar Khorasan en India. Met zijn uitspraken en gedichten riep hij enerzijds stevige weerstand op en anderzijds kon hij rekenen op bewondering van een grote groep mensen. Zijn fans gaven hem de bijnaam ‘de hartenlezer’.
Met zijn beroemdste uitspraak Ana al-Haqq [ik ben de waarheid] gaf hij op ultieme wijze uiting aan de mystieke eenheid met God. Hij werd hierom jarenlang opgesloten. Uiteindelijk stierf hij door marteling en executie. Straffen die hij volgens sommige bronnen kalm, en zelfs met vergeving van zijn aanklagers, onderging.