NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

De NPO Cultuur zomerspecial: boordevol kunst- en cultuur tips om de (regenachtige) zomer door te komen!

#20・
34

edities

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij een exclusieve NPO Cultuur vakantie-nieuwsbrief!
De komende 4 weken gaat de NPO cultuur nieuwsbrief redactie met vakantie. Omdat we jullie natuurlijk niet zonder kunst- en cultuurinspiratie de zomer in kunnen sturen, hebben we hard gewerkt aan een speciale (extra lange!) zomereditie. Het blijft namelijk een jammerlijk feit: de zomer in Nederland bestaat ook uit genoeg grijze en regenachtige dagen om binnen op de bank te spenderen met een goed programma.
Daarom vanuit ons een lijst met een aantal nieuwe programma’s om je op te verheugen, zomerse plensbuien mee op te fleuren of zelfs autoritten naar verre oorden mee te overbruggen.
Tot slot een kleine, dankbare toegift naar jullie, onze lezers: we hebben de statistieken gadegeslagen en een lijst met de best bekeken programma’s uit deze eerste serie nieuwsbrieven opgesteld! Misschien zit er iets tussen wat jullie onverhoopt hebben gemist of nog een keer willen zien. Voor degene die na dit alles nog meer ruimte heeft voor de kunst en cultuur op televisie, zijn de andere brieven hier in alle rust na te lezen!
Geniet van de zomer en tot over een maand!

KIJK EN LUISTER TIPS DEZE ZOMER
Een reis door de tijd: 100 jaar jazz in Nederland
Bron: NTR
Bron: NTR
We hebben in de NPO Cultuur nieuwsbrief vaak klassieke programma’s getipt. Zo bespraken we enkele edities geleden een programma waarin de zangeres Giovanca, die velen zullen kennen van haar soulplaten, haar jeugdherinneringen aan de muziek in de kerk opzocht in het EO-programma Van Sweelinck tot Stravinsky. Maar naast klassieke muziek, ligt jazz ook overduidelijk aan de basis van haar eigen zangcarrière.
Daarom vinden wij het leuk om haar terug te zien in het programma 100 Jaar Jazz in Nederland. Samen met Wilfried Baijens presenteert ze een avond in Ahoy (waar normaal het North Sea Jazz Festival zou zijn) vol liveoptredens en geweldige archiefbeelden van de Nederlandse jazzhistorie.
Wij zijn benieuwd naar welke artiesten en beelden ze hebben opgerakeld uit de gewelven van de beeldbanken. The Ramblers met Coleman Hawkins? Han Bennink en Misja Mengelberg die een legendarisch optreden hadden met Eric Dolphy, vlak voordat deze zou sterven? Eric Vloeimans en de familie Dulfer? Wat we wel weten is dat er liveoptredens zijn opgenomen (voor publiek!) met de jonge garde jazzartiesten. Onder andere New Cool Collective, Kika Sprangers Quintet en het jonge Smandem.
> De opnames zijn vanavond om 22:15 uur te zien op NPO 2.
De rest van het weekend staat ook in het teken van jazz:
> North Sea Jazz organiseert dit weekend losse concerten in de Rotterdamse zalen (er zijn nog enkele kaarten beschikbaar!).
> Zaterdag 10 juli wordt NPO Soul & Jazz live uitgezonden vanuit BIRD Rotterdam (17:00 uur, NPO Radio 2). Met onder andere Ntjam Rosie en Alain Clark.
Het is zomer, gast!
Bron: Daniel J Ashes
Bron: Daniel J Ashes
Hoewel veel media in het digitale tijdperk vierentwintig uur per dag lijken door te stomen, viert de televisiewereld (en dus de NPO Cultuur Nieuwsbrief redactie!) nog steeds een beetje zomervakantie. Dat betekent in de regel de nodige herhalingen die de jaarlijkse zomersporten aan elkaar moeten lijmen. In 1988 kwam Krijn ter Braak daarom met het idee: waarom niet een bekende Nederlander, een uitstekende professional in een bepaald vakgebied, van cultuur tot het bedrijfsleven, uitnodigen om hun ideale televisieavond te mogen presenteren?
Een geniale ingeving, daar Zomergasten al ruim drie decennia een speciaal plekje krijgt in menig zomeragenda. Het is als de perfecte rozige zomeravond op een Frans balkonnetje. Onder het genot van een wijntje urenlang kletsen over de films die je zag, de verhalen die je las of de muziek die je hoorde. Ach, jullie kennen het concept waarschijnlijk als de beste.
Met dit jaar:
> 18 juli: Floris Alkemade (architect & Rijksbouwmeester)
> 25 juli: Roxane van Iperen (schrijver & jurist)
> 1 augustus: Robert Vermeiren (hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie)
> 8 augustus: Sevdaliza (zanger, componist en producer)
> 15 augustus: Alfred Birney (schrijver)
> 22 augustus: Hans Klok (illusionist)
Tip van de redactie: de uitzendingen kijken op het witte doek en naderhand een praatje maken onder het genot van een drankje in hartje Amsterdam? Dat kan! Filmtheater De Uitkijk vertoont elke aflevering in hun schattige zaaltje op de Prinsengracht. Tickets koop je HIER.
Hard koor
Bron: Hakkûhbar - Gabbertje
Bron: Hakkûhbar - Gabbertje
Volledig in de stijl van de moderne rockopera is er nu Gabber, de Harcore Opera. En zoals het beide muziekgenres betaamt, gaat het volledig over-the-top, vol zelfspot en verwijzingen naar deze tijd. Denk aan allerlei knipogen naar de eigen stereotype van de kale gabber, aan de lollies in de club, maar ook aan de consequenties van corona voor de feestsector.
Als een soort Paulus de Boskabouter op steroïden (of hallucinante paddestoelen), vangt dit sprookje aan in het bos. Daar leeft Paulus de Bos DJ vredig in de natuur met zijn dierenvrienden en grootste hobby: houthakken. Niet wetende dat dit later nog van pas zou komen, als hij in de grote boze stad zijn groep gabbers leert kennen en ze al hakkend het op moeten nemen tegen de verzuurde burgemeester en vervelende feestjeshater om de Hardcore-cultuur te redden.
Liedjes met de voor deze muziek herkenbare overstuurde elektronische beats, maar dan in dit geval met orkestratie en een zangkoor, stuwen het verhaal voort. Het resultaat is een idiosyncrasie die zijn weerga niet kent en alleen daarom al een plekje in ons hart heeft gekregen. Voor eenieder die open staat voor iets origineels en wat hardere muziekstijlen. 
> Op zoek naar een podcast om die zwarte zaterdag op weg naar Frankrijk dragelijker te maken? Klik HIER!
Indrukwekkend familieverhaal
Bron: Sanne Peper
Bron: Sanne Peper
In ‘De eeuw van mijn moeder’ vertelt Regisseur Eric de Vroedt het indrukwekkende verhaal over zijn eigen moeder Winnie (gespeeld door Esther Scheldwacht) die in 1948 op achtjarige leeftijd vanuit Nederlands-Indië naar Nederland migreert. Van oorsprong een theaterstuk, maar nu speciaal voor televisie vertaald naar een driedelige miniserie. Een verhaal over afkomst, moederliefde en de zoektocht naar autonomie. 
De Vroedt is zijn moeder beter gaan begrijpen na het reconstrueren van haar levensverhaal, geeft hij aan in het NRC. “Ik ben jaren in therapie geweest en heb toen puur psychologisch naar mijn moeder gekeken. Ze was een dominante vrouw die heel veel praat en aan wie ik me dus voortdurend aanpaste. Maar nu zie ik haar pas in het licht van de historie: natuurlijk word je zo (..) als je tijdens de Bersiap door jongens met speren werd bedreigd, en vervolgens moet vluchten naar een ander land. Natuurlijk knip je dan iets van je eigen gevoelens door.”
Het persoonlijke verhaal van Winnie geeft je inzicht in hoe grote gebeurtenissen als migratie, oorlog, economische crisis en feminisme invloed hebben op een mens én kan doorwerken in een familie. Zo zorgt de koloniale samenleving waarin Winnie in opgroeide, en de afhankelijke positie waarin haar moeder zich verkeerde, voor een tegenbeweging bij Winnie: ze wil vrij zijn, de regie in handen hebben. Ook al blijkt dat soms lastiger dan gedacht.. 
> Kijk de Eeuw van mijn moeder op vrijdag 6, 13 & 20 augustus op NPO 2
De Nederlandse kunstwereld bruist!
Bron: Matthijs Immink
Bron: Matthijs Immink
VPRO geeft ons inzicht in hun rolodex, zo’n antieke kaartmolen die je alleen nog op de bureaus van de meest bureaucratische kantoren zal zien. Zes weken op rij trekken ze een naam van een kunstenaar eruit. Zes kunstenaars, met een eigen smoelwerk, die hele spannende dingen doen. De een heeft de wereld al veroverd, de ander heeft haar aan de voeten. In het online programma Scrollodex bezoekt de VPRO hun ateliers. We zien hun kunst en horen hun verhalen. Welke weg hebben ze afgelegd om te komen waar ze nu zijn en welk gevoel leggen ze in hun kunst?
De eerste aflevering toont de werkplek van Brian Elstak, die met zijn kleurrijke penseelstreken en potlijnen snel de harten van jong en oud aan het veroveren is. In de geest van de hiphopcultuur waarmee hij opgroeide, brengt hij odes aan alles wat hem inspireert. Van grafische jeugdboeken, grote kunstinstallaties tot een Nederlands bevrijdingsverhaal vanuit een heel nieuw perspectief: Brian maakt het allemaal.
> Kijk elke vrijdag op het Youtube-kanaal voor een nieuw videoportret! Op de website van de VPRO volgen de rest van de week speciale tips. Ga daar voor nog meer kunstwerken, maar ook een 360°-foto van de ateliers. De kunstenaars sluiten af met een speciale opdracht. Dus als je kunstenaarshanden gaan kriebelen bij het zien van al deze inspirerende werken, kan je zelf ergens mee aan de slag!
Muziekaal luisterverhaal voor jong en oud
Bron: KRO-NCRV
Bron: KRO-NCRV
Ook voor de (klein)kinderen, neefjes, nichtjes, buur- en of oppas kinderen genoeg te beleven deze zomer met de superspannende podcast Raas en de Basketbal. Het avontuur van Raas, vertelt door Jamai Loman, is geïnspireerd op het klassieke sprookjesverhaal Peter en de Wolf.
Tijdens het spelen ziet Raas zijn oh zo geliefde basketbal in een tram verdwijnen. In drie delen gaat hij samen met rat, reiger, zwaan, vissen en hengelaars op zoek naar zijn basketbal. Maar of het hem ook lukt….
De personen komen tot leven met de muziek van een 7-koppig ensemble, dat klassiek componist (voor onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest) Bram Kortekaas speciaal voor deze podcast samenstelde. Een mooie en laagdrempelige manier om kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek.
De podcast is leuk voor jong én oud: “Als je houdt van een spannend verhaal, van mooie muziek en van humor dan is het zeker de moeite waard om hier met je kinderen naar te luisteren”. Aldus Jamai.
> Luister de podcast Raas en de basketbal HIER.
HET BESTE VAN AFGELOPEN SEIZOEN
Sinds de winter hebben we ruim honderd dans-, film-, theater-, muziek- en comedyprogramma’s getipt. Een paar uitspringers zijn massaal door jullie bekeken. We zetten deze programma’s op een rijtje. Geniet nog één keer van jullie TOP 5 kunst- en cultuurtips van afgelopen seizoen!
  1. Overtuigende ode aan Leonard Cohen. De alltime meest geklikte tip van het seizoen. Flip noorman die een overtuigende ode brengt aan legende Cohen. En terecht: de liedjes van de legendarische poëet, zanger en singersongwriter worden op creatieve wijze vertaalt door Noorman, waarbij hij zelfs een deel in het Nederlands, met veel schwung, voordraagt.
  2. Romeinse tragedies. Bingewatchen met Shakespeare, het kan! Speciaal voor televisie werd Romeinse Tragedies, het grandiose theaterstuk van Ivo van Hove, waarbij hij drie stukken van Shakespeare ensceneert tot één doorlopend geheel, omgedoopt tot een binge worthy mini-serie met o.a. Gijs Scholten van Aschat. Een magistraal multimediaal project waarbij de conflicten en sluwe spelletjes in de Romeinse Oudheid naast de huidige wereldpolitiek worden geplaatst. 
  3. Doula’s van de Stad. Succes met het drooghouden bij deze prachtige en intieme ZOOM-sessie… ons is het niet gelukt. De 7 doula’s -vrouwen die zich dagelijks inzetten voor het welzijn en geluk voor hun medemens- zelf trouwens ook niet. Onder leiding van Adelheid Roosen delen ze hun soms pijnlijke verhaal, en laten ons zien hoe kwetsbaarheid en kracht onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
  4. Alles in de Hens. In de geniale filmbewerking van de gelijknamige theatershow vertelt Marcel Hensema (van o.a. Hollands Hoop en Penoza) zijn semi-autobiografische verhaal. De intieme cameravoering, hilarische typetjes -die door slimme montage allemaal door Hensema zelf zijn gespeeld- en de herkenbare struggle die Hensema doormaakt als mens maakt deze theaterfilm meer dan de moeite waard.
  5. Tomoko Mukaiyama & Reinier van Brummelen - TWO. Vanuit het Hara museum, een van de oudste musea voor hedendaagse kunst in Japan, volgen we pianiste en multidisciplinair kunstenaar Tomoko Mukaiyama. De passende combinatie van muziek (van o.a. Bach, Haydn) met de bewegende beelden van visual designer Reinier van Brummelen, het prachtige lege Hara Museum én de mysterieuze Tomoko zelf: een muziekfilm die boeit.
Komende weken op NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien.
Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
The Human Rights Concert: Now! | Vrijdag 9 juli, 22.20 uur
Hoogtepunten van The Human Rights concerten uit 1988, met onder andere beelden van Peter Gabriel, Tracy Chapman, Sting en Bruce Springsteen.
➢ 2Doc: Mister Soul - A Story about Don Hathaway | Zondag 11 juli, 20.30 uur
Zoektocht naar de ziel van soulzanger Donny Hathaway, die ten tijde van zijn grootste successen de diagnose paranoïde schizofrenie kreeg. Hoe balanceerde hij tussen gekte en genialiteit?
➢ Makers van morgen: voor Eunice | Dinsdag 13 juli, 20:00 uur
Eunice (7) groeit samen op met haar zus Tarma (9) in een kansarme omgeving. Speelse kinderlijkheid moet al gauw plaatsmaken voor de harde realiteit van hun bestaan.
➢ The Lady in Black | Zondag 18 juli, 20:30 uur
Documentaire over de Vlaamse choreografe Ann Van den Broek. Extreme ervaringen en emoties staan centraal in het werk van Van den Broek.
➢ Back to North Sea Jazz: Omara Portuondo | Woensdag 21 juli, 23:15 uur
Om het 25-jarig jubileum van de Buena Vista Social Club te vieren zie je het concert dat sterzangeres Omara Portuondo, de enige vrouw in de BVSC, op NSJ 2001 gaf met een band vol Cubaanse topmusici.
Help ons groeien!
Ken je mensen die een nieuwsbrief over de beste kunst- en cultuurprogramma’s van die week wel kunnen waarderen?
Stuur de nieuwsbrief door en laat onze lezersschare groeien!
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan HIER.
Een mooie en inspirerende vakantie gewenst!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.