Bekijk profielpagina

De rebelse kant van Frida Kahlo! + Opening nieuwe culturele seizoen

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Met de Uitmarkt in Amsterdam is afgelopen weekend het culturele seizoen nationaal van start gegaan! Al 45 jaar presenteert en viert de Uitmarkt het landelijke kunst en cultuuraanbod van het komend seizoen.
Benieuwd naar wat het nieuwe culturele seizoen te bieden heeft? Eric Corton en The New Cool Collective nemen je vanaf het Amsterdamse Museumplein in sneltreinvaart mee langs een aantal hoogtepunten. Met onder andere de Nijmeegse rockband De Staat, cabaretier en filosoof Tim Fransen (genomineerd voor de Poelifinario 2022), de Palestijnse zangeres Nai Barghouti en de dansers van Oxygen uit Maastricht. Ook presenteert het Nederlands Kamerkoor een audiovisueel spektakel waarin de schilderkunst van Vincent van Gogh tot leven komt.
Bekijk de het concert op het Museumplein (NTR) HIER.
In deze nieuwsbrief lees je eerst een column van Babs Gons over Octavia E. Butler.
En verder:
 1. Waar komt de rebelse kant van Frida Kahlo vandaan?
 2. SiHAME: rauwe en noodzakelijke wraakserie
 3. Om wie ga jij stuk?
 4. De eindeloos fascinerende choreografieën van Ohad Naharin
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief drie weekendtips voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Babs Gons over Octavia E. Butler
Babs Gons | © Les Adu
Babs Gons | © Les Adu
Babs Gons is een Amsterdamse schrijver / performer en staat bekend als ‘Koningin van de Spoken Word’. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2020 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief bespreekt Babs een historisch moment in de geschiedenis van kunst en cultuur. Met vandaag: Octavia E. Butler.
Stel, je hebt net je 26e verjaardag gevierd in je huis in Californië halverwege de jaren 1970 en het volgende moment bevind je je op een plantage begin 1800 en ben je de tot slaaf gemaakte van je over-over-over-grootvader. Dit overkomt het hoofdpersonage in de roman Kindred van de Grande Dame van science fiction Octavia E. Butler, wiens werk ik deze zomer weer met veel aandacht las en herlas. Octavia E. Butler is een van zwarte schrijvers die het Afrofuturisme een grote impuls hebben gegeven. 
Voor wie onbekend is met het Afrofuturisme, het is een stroming waarbinnen zwarte kunstenaars, schrijvers en denkers zich in hun werk een toekomst verbeelden, buiten de beperkende kaders van een geschiedenis van onderdrukking. Afrofuturisme vermengt toekomst met traditie, technologie met eeuwenoude Afrikaanse mythologie en fantasie met realiteit en creëert zo een eigenzinnige visie op de toekomst.
Butler overleed in 2006 maar haar werk lijkt met het jaar relevanter te worden. In haar vaak dystopische romans raakt ze thema’s als klimaatproblematiek, gender, feminisme, racisme en schetst ze een politieke situatie die soms griezelig dicht bij de werkelijkheid komt. 
Heel duidelijk komt dat naar voren in Parable of the Sower, gepubliceerd in 1993 waar de toekomst zich afspeelt in de jaren waar we ons nu in bevinden. En eerlijk gezegd vond ik het vrij confronterend om te lezen hoe haar vooruitziende blik een wereld had neergezet die zeker overeenkomsten vertoont met onze huidige sociaal-politieke situatie. Misschien hadden we er goed aangedaan om deze dichterlijke woorden van haar hand al eerder als advies ter harte te nemen, we kunnen ze anno 2022 heel goed gebruiken.
Choose your leaders with wisdom and forethought.

To be led by a coward is to be controlled by all that the coward fears.

To be led by a fool is to be led by the opportunists who control the fool.

To be led by a thief is to offer up your most precious treasures to be stolen.

To be led by a liar is to ask to be told lies.

To be led by a tyrant is to sell yourself and those you love into slavery.
(uit: Parable of the Talents, 1998)
Deze week zijn tijdens het Read My World festival in Amsterdam meerdere programma’s rondom het werk van Octavia E. Butler. Een mooie gelegenheid om in de door haar geschapen werelden te duiken.
Waar komt de rebelse kant van Frida Kahlo vandaan?
 Krabbé zoekt Kahlo | © AVROTROS
Krabbé zoekt Kahlo | © AVROTROS
In het nieuwe seizoen van Krabbé zoekt … treedt Jeroen Krabbé in de voetsporen van kunstenaar Frida Kahlo. Haar werk is intens en soms keihard, maar ook vol liefde en kleur. Net als haar leven. Wat is het verhaal achter de rebelse kunstenaar? Jeroen Krabbé reist naar Mexico, Amerika en Frankrijk om de plekken te bezoeken die een belangrijke rol hebben gespeeld in haar leven en werk. 
Wie was Frida Kahlo? Even wat getallen op een rijtje:
 • 1907 … of was het toch 1910? Kahlo werd geboren in 1907 in Mexico. Zelf beweerde ze geboren te zijn in 1910, het jaar van de Mexicaanse revolutie.
 • 18. Op haar achttiende krijgt Kahlo een busongeluk. Maar haar leven kent nog meer tegenslag. Ze krijgt het Poliovirus en ze maakt verschillende miskramen mee.
 • 152. Kahlo maakte in haar leven zeker 152 schilderijen. Ze zijn uiterst persoonlijk en lezen als een aangrijpende biografie.
 • 55. In totaal maakt Kahlo 55 zelfportretten. Zelf zegt ze daarover: “Ik schilder zelfportretten omdat ik zo vaak alleen ben. Ik schilder mezelf omdat ik de persoon ben die ik het beste ken.”
In Krabbé zoekt Kahlo leer je Frida Kahlo veel beter kennen. Welke relatie had zij bijvoorbeeld met haar ouders? En waar komt haar rebelse kant vandaan? Dat onderzoekt Jeroen Krabbé in de eerste aflevering. Hij bezoekt daarvoor onder andere het blauwe huis waar Frida opgroeide en de prestigieuze school waar ze kattenkwaad uithaalde. 
➢ Kijk Krabbé zoekt Kahlo (AVROTROS) HIER (40 min.)
SiHAME: rauwe en noodzakelijke wraakserie
Sihame | © KRO-NCRV
Sihame | © KRO-NCRV
In de nieuwe achtdelige dramaserie SiHAME is een jonge vrouw uit op wraak nadat er een seksvideo van haar online is geplaatst. Zowel on- als offline wordt ze aan de schandpaal genageld. Haar kans op een normaal leven lijkt voorgoed voorbij. Sihame ziet nog maar één uitweg: wraak nemen.
Waarom wil je deze serie kijken?
 • Noodzakelijk en ingrijpend. Steeds meer jongeren hebben te maken met exposing en online shaming, waarbij seksuele beelden zonder toestemming worden gedeeld. SiHAME geeft de impact daarvan op slachtoffers op een ingrijpende manier weer.
 • Uitgesproken vrouwelijk perspectief. De regisseurs zeggen over de serie: “Daar waar het uiten van agressie vooralsnog is voorbehouden aan voornamelijk mannelijke karakters, tonen we dit met SiHAME vanuit een vrouwelijk perspectief. Sihame is onbevreesd en gewelddadig en daarmee slachtofferrol en schaamtecultuur ontstijgend; een krachtig hoofdpersonage dat haar macht terugpakt en losbreekt van de traditionele conventies binnen de samenleving.”
 • Female-driven project. Maar niet alleen de verhaallijn laat de kracht van vrouwen zien, want SiHAME is ook gemaakt door een team van vrouwen (regisseurs Shamira Raphaëla en Lisette Donkersloot, schrijvers Leila Sahir (hoofdschrijver), Perla Vita Beerens, Amira Duynhouwer en Randa Peters). Dat maakt SiHAME een female-driven project, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan een gelijkwaardiger filmlandschap. 
➢ Kijk SiHAME (KRO-NCRV) HIER (30 min.)
Om wie ga jij stuk?
Ik Ga Stuk! | © BNNVARA
Ik Ga Stuk! | © BNNVARA
Ruim twee jaar lang hebben beginnende cabaretiers en comedians nauwelijks de kans gehad om voor publiek te spelen en zich te ontwikkelen. Nu de theaters weer open zijn, is het de hoogste tijd om het diverse talent dat Nederland rijk is een plek te geven op het grote podium. Wie is hét aanstormende komedietalent van Nederland? Om wie ga jij stuk? En wie weet jou misschien zelfs te ontroeren?
Tien talenten krijgen onder leiding van Stefano Keizers workshops van de grootste cabaretiers en comedians van ons land om de verschillende disciplines van het vak onder de knie te krijgen. Zo deelt niemand minder dan stand-upcomedian Martijn Koning zijn kennis over pakkende oneliners: wat is de perfecte punchline en hoe kun je een oneliner inzetten om jezelf te redden op het podium? Tineke Schouten laat de kandidaten in de huid kruipen van typetjes en voor Jandino Asporaat begint een goede act met een indrukwekkende opening.
➢ Kijk Ik Ga Stuk! (BNNVARA) HIER (50 min.)
De eindeloos fascinerende choreografieën van Ohad Naharin
Close Up - Choreograaf Ohad Naharin | © AVROTROS
Close Up - Choreograaf Ohad Naharin | © AVROTROS
Heb je ooit een dansvoorstelling van Ohad Naharin gezien? De Israëlische Naharin is al drie decennia een van de beste choreografen ter wereld. De bewegingstaal die hij bedacht - ‘Gaga’ - hoort tot de belangrijkste vernieuwingen in de moderne dans. Dit wil je echt een keer gezien hebben!
Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel.
➢ Kijk de Close Up docu over Ohad Naharin (AVROTROS) HIER (52 min.)
Dit weekend op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
L'elisir d'amore | © Opera Zuid
L'elisir d'amore | © Opera Zuid
Wat kun je dit weekend bijvoorbeeld op NPO 2 extra verwachten?
➢ Lou Reed: Berlin | vrijdag 2 september, 17.45 uur
Registratie van het live concert dat Lou Reed in 2006 gaf in New York van zijn in 1973 uitgebrachte album Berlin. Julian Schnabel regisseerde de productie en filmde vijf nachten lang in het New Yorkse St. Ann’s Warehouse. Zijn dochter Lola draaide de impressionistische filmpjes die tijdens het optreden geprojecteerd werden en de verhalende elementen van de muziek verhoogden.
➢ Jane Fonda - Actrice en activist | zaterdag 3 september, 23.15 uur
Coach Lee Strassberg van de New Yorkse Actors Studio onderkent als eerste het acteertalent van Henry Fonda’s dochter Jane. Filmfragmenten en archiefbeelden tonen haar veelzijdigheid en hoe ze zichzelf altijd trouw is gebleven, activistisch tot de dag van vandaag. In oktober 2019 wordt ze nog gearresteerd als ze voor het Capitool in Washinton voor een beter klimaatbeleid demonsteert.
➢ Opera Zuid: L'elisir d'amore | zondag 4 september, 22.40 uur
In deze eigentijdse versie van regisseur Marcos Darbyshire is Donizetti’s L'elisir d'amore een komische coming of age opera over het verkennen van je eigen identiteit en het verliezen van onschuld. Het is een zinderende zomeravond in Italië. De lucht hangt vol met de tastbare romantische spanning tussen Adina en Nemorino. Maar ze zijn niet alleen. Een groep vrienden zet hun relatie en sociale status onder druk. De beetje klungelige Nemorino is in stilte verliefd op de hippe en rijke Adina. Zij doet alsof ze niet verliefd is en speelt een spelletje met hem.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.