Bekijk profielpagina

Dit concert mag je niet missen + Exclusief verslag Down The Rabbit Hole

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Dit mag je niet missen: When Paths Meet, het concert dat zanger, componist en muzikant Sami Yusuf gaf tijdens Holland Festival 2022. Het is een prachtige samenwerking met kamerkoor Cappella Amsterdam en het Amsterdams Andalusisch Orkest. Yusuf verweeft hun tradities, de westerse klassieke koorzang en Arabo-Andalusische muziek in een gezamenlijke viering van muziek die culturele grenzen ontstijgt. Het is - wat onze redactie betreft - een absoluut hoogtepunt van het Holland Festival. Bekijk het concert HIER.
In deze nieuwsbrief lees je eerst een gedicht dat Gershwin Bonevacia speciaal voor ons schreef.
En verder:
  1. Anna Bolena door De Nationale Opera
  2. Marathoninterview met schrijfster Astrid Roemer
  3. Keti Koti van Dorothy Blokland
  4. Een ode aan de multikunstenaar Wim T. Schippers
  5. De Vloer Op!
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Gershwin Bonevacia
Gershwin Bonevacia | © Sharon Jade
Gershwin Bonevacia | © Sharon Jade
Gershwin Bonevacia was in de periode 2019-2021 stadsdichter van Amsterdam. Zijn worsteling met woorden - door dyslexie - maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht kwam in 2017 in eigen beheer uit en werd een bestseller. In 2021 is zijn tweede bundel Toen ik klein was, was ik niet bang uitgekomen, een ode aan zijn jonge onbevreesde ik en een verwoede poging om die weer meer onderdeel van Gershwin Bonevacia te maken. Vandaag schrijft hij speciaal voor ons een gedicht in het teken van Keti Koti.
Keti Koti 
Ik ben als opstand geboren. 
Vertel iedereen in verzet te komen behalve mezelf.
Want hoe kun je vechten tegen leegte?
Toch zal overgave nooit de overwinning zijn,
want ik ben de reïncarnatie van Tula,
jaren opgesloten in mijn menselijke gedaante. 
Al oogt het kalm woedt er diep vanbinnen een strijd.
Weiger mijn dromen te categoriseren, mijn wil te koppelen 
aan alles in een kader. Ik ben liever kadervrij. 
Het gaat nog steeds om de juiste balans tussen 
ruimte en tijd. Niet langer gebonden, 
maar ook vrij in het brein. 
Nog steeds drager van de boodschap,
verhalen vertellend over ver voor dat ze ons dwongen
op de boot te stappen.
Nog steeds afstand nemend van de valse goden 
en de testamenten die wij hun hebben 
toegekend. 
Overgave zal nooit de overwinning zijn. 
Ik ben liever confrontatie. Sta mij bij.
Ik ben liever demonstratie.
Anna Bolena door De Nationale Opera
Anna Bolena | © De Nationale Opera
Anna Bolena | © De Nationale Opera
‘Succes, Triomf, Delirium!’ – klonk het uitzinnige publiek in 1830 bij de première van de opera Anna Bolena. Componist Donizetti vertaalde een historisch verhaal namelijk naar intense, menselijke emoties. Anna Bolena was vorige maand te zien bij De Nationale Opera maar nu kun je deze uitvoering ook thuis luisteren.
Het verhaal gaat over leven van Anna Boleyn, de moeder van koningin Elizabeth I. Zij is de tweede vrouw van Hendrik VIII en wordt door hem aan de kant geschoven voor een nieuwe minnares. Het is een opera over macht, passie, eer en kwetsbaarheid, met dodelijke gevolgen. En dat alles in een woelig tijdperk.
Je hoort het koor van de Nationale Opera en het Nederlands Kamerorkest onder muzikale leiding van Enrique Mazzola, live vanuit Amsterdam.
➢ Luister Anna Bolena van Donizetti door De Nationale Opera bij Opera Live (NTR) HIER (240 min.)
Marathoninterview met schrijfster Astrid Roemer
Astrid Roemer | © ANP
Astrid Roemer | © ANP
In haar woonplaats Paramaribo heeft schrijfster Astrid Roemer drie uur lang in gesprek met Nina Jurna. Roemer kreeg dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse schrijvers denkbaar. De prijs zou uitgereikt worden door koning Filip van België. Maar het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie distantieerde zich van Roemers uitspraken pro Bouterse en besloot dat er geen feestelijke uitreiking van de prijs zou volgen. Roemer houdt sindsdien de pers op afstand. Bij hoge uitzondering wil ze Nina Jurna wél ontvangen.
Het gesprek tussen Nina Jurna en Astrid Roemer gaat over de thema’s die haar werk aangeven: het huidige Suriname, over haar positie als schrijver in het Nederlands taalgebied en over het mysterie van het vrouw zijn. Maar ook over hoe het is om op te groeien in koloniaal Suriname, de verschillen en overeenkomsten tussen de Surinaamse en de Europese cultuur en haar betekenis voor de Surinaamse literatuur.
➢ Luister dit interview (VPRO) HIER of via de podcastplatforms (180 min.)
Keti Koti van Dorothy Blokland
Dorothy Blokland | © HUMAN
Dorothy Blokland | © HUMAN
Vandaag is het Keti Koti, de dag waarop we de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren. Luister daarom eens naar de spoken word Keti Koti van Dorothy Blokland.
Blokland (1985) studeerde in 2014 af aan de academie voor theater in Tilburg. Als geboren en getogen Surinaamse is haar culturele achtergrond belangrijk. Met een grote liefde voor verhalen vertellen stapt zij het podium op. In haar werk is de combinatie van theater en spoken word goed zichtbaar. Een verhaal heeft verschillende lagen en die zijn goed voelbaar in het werk van Blokland.
➢ Luister Keti Koti van Dorothy Blokland (HUMAN) HIER (5 min.)
Een ode aan de multikunstenaar Wim T. Schippers
80 jaar, reeds – op de T bij Wim Schippers | © VPRO
80 jaar, reeds – op de T bij Wim Schippers | © VPRO
In 80 jaar, reeds – op de T bij Wim Schippers brengt Ronald Snijders op vrolijk ontregelende wijze met veel archiefmateriaal een ode aan de multikunstenaar Wim T. Schippers.
Want Wim T. Schippers wordt tachtig en is nog even springlevend als zijn werk. Ook viert hij een ander jubileum: zestig jaar geleden ‘debuteerde’ Schippers als twintigjarige kunstenaar op televisie met zijn eerste solotentoonstelling. Een jaar later ledigde hij een flesje limonade in zee op het strand bij Petten, en was zijn naam gevestigd.
In 80 jaar, reeds – op de T bij Wim Schippers leidt Snijders je door een prachtig overzicht van Schippers’ werk. En natuurlijk kan een ontmoeting met Wim T. zelf niet ontbreken.
➢ Kijk 80 jaar, reeds - op de T bij Wim Schippers (VPRO) HIER (55 min.)
De Vloer Op!
De Vloer Op | © HUMAN
De Vloer Op | © HUMAN
Twintig seizoenen was De Vloer Op een hit. In het televisieprogramma krijgen steracteurs een improvisatie-opdracht rondom actuele maatschappelijke en relationele dilemma’s. De acteurs werken vervolgens met elkaar de scènes uit, onvoorbereid. En wat levert dat op? Grappig, ontroerend, herkenbaar of confronterend theater!
Kijk bijvoorbeeld naar aflevering 7 van het laatste seizoen. Je ziet:
  • Grensoverschrijdend met Gijs Scholten van Aschat en Sophie van Winden. Binnen een maand staat Gijs een proces te wachten wegens seksueel overschrijdend en intimiderend gedrag. Hij bereidt zijn verdediging voor met Sophie, zijn advocaat.
  • Onverdraaglijke schoonheid met Margôt Ros en Sophie van Winden. Sophie komt vijf dagen in de week op televisie en Margôt kan daar niet meer naar kijken. Margôt is een tikkie labiel. Zij gijzelt Sophie vanwege haar onverdraaglijke schoonheid.
  • Beetje afstand met Saskia Temmink en Stefan de Walle. Stefan behoort tot een risicogroep voor het coronavirus. Tijdens de eerste golf is hij niet besmet geraakt. Mocht dat bij een tweede golf wel gebeuren, dan wil hij niet aan de beademing. Op hun zevenentwintigjarige huwelijksfeest meldt hij dit aan zijn vrouw Saskia.
➢ Alle afleveringen van De Vloer op (HUMAN) bekijk je HIER (25 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
WOO HAH! 2022 | © VPRO
WOO HAH! 2022 | © VPRO
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ WOO HAH! 2022 | zaterdag 2 juli, vanaf 15.00 uur en zondag 3 juli, vanaf 15.00 uur
Op 1, 2 en 3 juli zijn in totaal meer dan 60+ hiphop artiesten te zien op festival WOO HAH! En dit jaar werkt het Tilburgse hiphop-festival samen met de Amerikaanse festivalorganisator Rolling Loud. ‘Rolling Loud is het grootste hiphop-festival-merk ter wereld’, zegt WOO HAH!-festivaldirecteur Ruud Lemmen erover. ‘Met jaarlijks festivals in Amerika in Miami, New York en Los Angeles zijn ze veruit de grootste speler ter wereld. Als je naar de line-up’s van dit jaar en afgelopen jaren kijkt dan zie je dat eigenlijk altijd zo’n beetje álles wat op dat moment relevant is in Amerikaanse hiphop daar optreedt.’
➢ North Sea Jazz Classics | dinsdag 5 juli, 19.17 uur
Kijk en luister naar een legendarische registratie van het optreden van jazzpianist en -componist Oscar Peterson en bassist Niels Henning Pederson uit 1979.
➢ 2Doc: Maalstroom | woensdag 6 juli, 20.33 uur
In 2014 spoelt de Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi aan op Texel, na een vergeefse poging vanuit Calais naar Dover te zwemmen. Welke gedachten dreven hem de zee in? Wat waren zijn dromen?
➢ Cold War | donderdag 7 juli, 23.26 uur
Een Pools filmdrama over de zoektocht van jonge artiesten om een ensemble op te zetten dat Poolse folklore opvoert. Dan valt het oog van muzikant Wiktor op de jonge en vrijgevochten Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, maar lijken voortdurend op de vlucht tussen Oost en West. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar. Een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd.
Kunst en cultuur op festival Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole 2022
Down The Rabbit Hole 2022
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content! Zo zijn we dit weekend (1, 2 en 3 juli 2022) live aanwezig op het festival Down The Rabbit Hole (DTRH).
Dit kleine festivalzusje van Lowlands is net een tikkeltje hipper en alternatiever dan haar grote zus en de programmering is zo ongeveer de natte droom van muziekliefhebbers.
Maar er is meer! Want DTRH staat bekend om haar culturele programmering vol (gesamt)kunstwerken, theater en geheime performances. Dat wil je zien! Dus of je nou een festivalkaartje hebt of niet, we nemen je in de Instagram Stories van @NPOCultuur uitgebreid mee langs dat bijzondere culturele programma van DTRH!
Zie je daar!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.