Bekijk profielpagina

Dramaserie Rampvlucht: Wat ging fout? Wie heeft gefaald? + 5 andere culturele tips!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Ha cultuurliefhebber,
Wat is jouw favoriete klassieke muzieknummer? Die vraag houdt mij deze week bezig omdat je nu kunt stemmen voor de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4. Daarom dompel ik mijzelf onder in ellenlange afspeellijsten en oneindig veel stemtips met bijbehorende persoonlijke verhalen.
Na lang wikken en wegen, stem ik op Scherza, infida uit de opera Ariodante van Händel. Het stuk is klein en melancholisch, maar ook dramatisch en krachtig. En er gebeurt ontzettend veel in de muziek. De strijkers en fagotten zuchten in een wiegend ritme. En in de altviolen hoor je Ariodantes bonzende hart. Ik moet altijd huilen van dit muziekstuk. Altijd.
Maar wat is nou jouw favoriete klassieke muzieknummer? Breng HIER je stem uit voor de Klassieke Top 400. Let op: dat kan alleen vandaag nog.
In deze nieuwsbrief lees je eerst een gedicht van Gershwin Bonevacia.
En verder zijn mijn tips voor deze week:
  1. Sluit je ogen en laat je meevoeren
  2. Lees gratis mee met Auke Hulst
  3. Wat ging fout? Wie heeft gefaald?
  4. Opera voor de hele familie: ARIA
  5. Kijken in de spiegel van de muziek
Tot slot heb ik nog ik een kijktip voor het themakanaal NPO 2 Extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rachel

Gastredacteur Gershwin Bonevacia
Gershwin Bonevacia | © Sharon Jade
Gershwin Bonevacia | © Sharon Jade
Gershwin Bonevacia was in de periode 2019-2021 stadsdichter van Amsterdam. Zijn worsteling met woorden - door dyslexie - maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht kwam in 2017 in eigen beheer uit en werd een bestseller. In 2021 is zijn tweede bundel Toen ik klein was, was ik niet bang uitgekomen. Voor NPO Cultuur schrijft Bonevacia een gedicht.
Zestien 
ik val op meisjes met zachte rondingen 
en jongens zonder vaders 
wanneer de geruchten beginnen
geloof ik ze niet
ik ben een getalenteerde dief 
vaak gestopt met school 
om rond te hangen met drerries
soms heb ik zin om een vreemdeling in zijn gezicht te slaan 
mijn moeder kan me niet bereiken 
mijn vrienden geven mij lachgas 
hoeveel jij’s ben jij geweest?
hoeveel op een rij naar binnen?
welke dood je als laatste?
hoeveel keer heb je
jezelf zien veranderen?
jezelf in tweeën voelen splitsen 
wanneer gebeurt het? 
of wanneer kijk je terug
om te zeggen
dat is wanneer mijn verandering begon?
voordat ik gedichten had
was ik te klein voor de stoere jongens
te zacht voor de school waar ik naartoe ging
als we hand in hand over straat lopen
stoppen volwassen mannen en staren openlijk
ik heb alle dingen gevoeld die anderen niet voelen
alle dingen gedaan om te verbergen                  
hoeveel jij’s zal je dragen
verkrampt en tijdelijk? 
hoeveel jij’s zal je voortbrengen?
op mijn zestiende verjaardag komt er niemand 
het voelt als een soort blauw 
het is altijd zo – pas als je alleen bent
zullen ze je vinden 
vertellen dat ze allemaal hetzelfde hebben meegemaakt
TIP #1 - Sluit je ogen en laat je meevoeren
Dirigent Anja Bihlmaier voor het Residentie Orkest | © AVROTROS
Dirigent Anja Bihlmaier voor het Residentie Orkest | © AVROTROS
Hoe muziek werelden schildert, je meeneemt, ver weg in tijd en ruimte – dat laat Modest Moesorgski je ervaren in zijn wereldberoemde Schilderijententoonstelling. Geen wonder dat dit werk sinds 1922 met stip in de top tien van meest populaire orkestwerken staat.
De Russische componist schreef de compositie na een bezoek aan een tentoonstelling van een bevriende kunstenaar. Moesorgski schetst een muzikale wandeling door feeërieke kasteeltuinen en duistere catacomben, langs markten met kuikens en zware ossenkarren, naar een majestueuze poort. Maar misschien brengt jouw verbeelding je wel in hele andere werelden. Sluit je ogen, luister en laat je meevoeren.
➢ Luister HIER naar Moessorgski’s Schilderijententoonstelling door het Residentie Orkest (38 min)
TIP #2 - Lees gratis mee met Auke Hulst
Auke Hulst | © Mark Uyl
Auke Hulst | © Mark Uyl
Heb je zin in een goed boek? Lees dan gratis Kinderen van het Ruige Land van Auke Hulst in de Brommer op zee-boekenclub! Ergens op het noordelijke platteland in Groningen, in een gebied dat het Ruige Land wordt genoemd, groeien vier kinderen op. Hun vader is overleden, hun moeder loopt weg voor haar verantwoordelijkheden. Kunnen de kinderen ontkomen aan de groeiende problemen, of is hun lot al bepaald?
Nieuwsgierig? De boekenclub werkt zo:
  1. Download gratis de Brommer op zee-app in je appstore of playstore. In die app vind je het boek met exclusieve notities van de auteur en ga je met andere lezers in gesprek.
  2. Meld je vervolgens hier aan voor de meet up op woensdag 26 oktober in de bibliotheek in Hoogezand. Tijdens deze bijeenkomst bespreek je het boek en stel je al jouw vragen aan Auke Hulst.
➢ HIER lees je meer over de Brommer op zee-boekenclub!
TIP #3 - Wat ging fout? Wie heeft gefaald?
Joy Delima in Rampvlucht | © KRO-NCRV
Joy Delima in Rampvlucht | © KRO-NCRV
Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: precies dertig jaar geleden stort een Boeing 747 neer op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer. De zwarte doos is onvindbaar en na een periode van nationale rouw gaat Nederland weer over tot de orde van de dag. Maar in de maanden daarna worden bewoners en reddingswerkers ziek. Een kritische zoektocht leidt uiteindelijk tot een parlementaire enquête. Wat is er fout gegaan? Wie heeft er gefaald? Wat moest er geheim worden gehouden?
Rampvlucht is een benauwende, op de werkelijkheid gebaseerde thriller over de vliegramp in de Bijlmer én de vele vragen en mysterieuze gebeurtenissen die Nederland daarna in hun greep houden. De serie doet dertig jaar na dato recht aan de slachtoffers, maar legt ook het politieke en journalistieke spel bloot. De scènes in de Bijlmer en het fenomenale spel van Joy Delima zijn indringend. Je word helemaal meegezogen naar 1992.
➢ Kijk Rampvlucht HIER (48 min)
TIP #4 - Opera voor de hele familie: ARIA
Wie beheerst het grote operarepertoire? | © Max
Wie beheerst het grote operarepertoire? | © Max
Een aria is een lied voor één zanger, waarin een gevoel tot uitdrukking wordt gebracht. Het is een moment in een opera waarop het personage even stilstaat en reflecteert. De meest beroemde aria’s hoor je nu in het nieuwe seizoen van het programma ARIA, dat op zoek is naar de nieuwe operaster van Nederland.
De eerste aflevering had meer dan een miljoen kijkers en dat verbaast mij niets want het is een echt familieprogramma. Alle aria’s en opera’s worden toegankelijk uitgelegd, en het programma heeft alle succeselementen: muziek, wedstrijd, emotie en gezelligheid.
In de eerste aflevering kruipt Aimée in de rol van de vrijgevochten Carmen en Florian zingt het wereldberoemde Ave Maria van Schubert. Het verhaal van de beroemdste vrouwenversierder uit de geschiedenis, Don Giovanni, wordt verteld door Mats en Vera zingt Una voce poco fa van de Italiaanse componist Rossini. Komende zondag ontmoeten we de andere kandidaten.
> Kijk de eerste aflevering van ARIA HIER (57 min).
TIP #5 - Kijken in de spiegel van de muziek
Philipp Blom | © HUMAN
Philipp Blom | © HUMAN
Ik verzonk deze week in de podcast Levenslied. Daarin spiegelt schrijver, historicus en filosoof Philipp Blom gebeurtenissen van vandaag aan eeuwenoude muzikale reflectie en expressie.
In de vijfdelige podcastserie staat het thema Oorlog en Vrede centraal. Mij raakte vooral de aflevering Verlies. Het verlies van een dierbaar mens of van een hele wereld, een stad, een leven dat je moet achterlaten. Verlies en afscheid nemen, is zo duidelijk aanwezig in het leven van mensen, dat het ook in de muziek een steeds terugkerend thema is. In de aflevering hoor je bijvoorbeeld hoe Monteverdi, Mahler en Sjostakovitsj hun verlies verwerken in en door muziek.
➢ Luister Levenslied HIER of via je favoriete podcast-app (60 min)
Weekendtip voor NPO 2 Extra
Op het themakanaal NPO 2 Extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Wat kun je vandaag op NPO 2 extra zien?
Once Aurora | © NTR
Once Aurora | © NTR
Once Aurora
Vrijdag 7 oktober, 17.25 uur
Een IDFA-hit: Once Aurora! De Noorse zangeres en songwriter Aurora Aksnes werd op haar zestiende ontdekt, toen een video waarin ze een zelfgeschreven liedje zong, viraal ging. Haar leven veranderde compleet: van het wat excentrieke en teruggetrokken meisje op het platteland naar het popidool Aurora, met fans over de hele wereld.
In de film wordt ze gevolgd gedurende een periode van twee jaar, waarin ze de wereld over reist met haar debuutalbum en met haar producers aan een tweede album werkt. De intieme cameravoering en de dynamische en gefragmenteerde montage weerspiegelen haar hectische leven en haar innerlijke strijd. Zo wordt de film niet alleen een portret van een muzikale bliksemcarrière en de allesoverheersende passie voor muziek, maar ook een relaas over creatieve vrijheid en de tol van de roem.
Stuur mij door! 💌
Ken jij kunst -en cultuurliefhebbers? Deel deze nieuwsbrief of stuur ‘m door!
Volgende week ontvang je weer een nieuwe nieuwsbrief met de beste lees-, luister- en kijktips. Maar wil je in de tussentijd niets missen, volg @NPOCultuur dan op Instagram.
Heb je opmerkingen, vragen of wil je zelf iets tippen? Mail mij via rachel.pouwer@ntr.nl.
Tot volgende week!
Rachel
PS Liever alles over kunst en cultuur van de publieke omroep verzameld op één pagina? Ga dan naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.