Bekijk profielpagina

Een echte Dalí voor 150 euro? + 5 stoute kunstenaars

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
In een tijd waarin we vooral de regels moeten volgen, zijn er gelukkig nog mensen die lekker dwars durven zijn. In het cultuuraanbod van deze week viel het ons op dat er opvallend veel dwarsliggers tussen zitten:
1: Zanger Danny Vera heeft ‘schijt’ aan de regels van het programma On Stage. 
2: Claudia de Breij tart de bestaande tv-wetten in Save Cave.
3: Componiste Sarah Neutkens maakt naam zonder conservatoriumopleiding.
4: Het klassieke collectief Pynarello doet in de concertzaal ongeveer alles anders dan gebruikelijk. 
5: De Spaanse wetenschapper Tomeu l’Amo gaat tegen zijn vakgenoten in, omdat hij overtuigd is wél een echte Dalí op de kop getikt te hebben.
6: En als laatste een gedurfde uitvoering van Orwell’s ‘1984’ met medewerking van Edward Snowden. Over dwarsliggers gesproken!
Laat je in deze tijden vol regels inspireren door bijzondere mensen die laten zien dat het soms anders kan! De NPO Cultuur redactie

Danny Vera snijdt dwars door de ziel
Danny Vera in 'On Stage' (bron: VPRO)
Danny Vera in 'On Stage' (bron: VPRO)
In alweer de zesde aflevering van het succesvolle On Stage de eer aan Danny Vera om zijn ideale avond vol geliefde muzikanten en kunstenaars samen te stellen. 
‘’Niet beginnen over dooie ouders of kinderen als je wil dat ik deze set afmaak, want ik ga huilen als een malle”, bekent Danny eerlijk na de aftrap met het emotionele Another Goodbye, dat hij schreef over de dood van zijn vader. De opmerking typeert de gehele uitzending: rauw, emotioneel en goudeerlijk. En muzikaal genot pur sang
Zo schijnt Michelle David and the Gospel Sessions ons hoop toe met het prachtige ‘There is Light’, genieten we van heerlijke bluegrass met Tim Knol en bezorgt de Wolff ons kippenvel. Maar ook grandioze optredens van het Rosenberg Trio en Jack Poels (Rowwen Hèze). 
Schijt
Een pareltje van een uitzending. Met als hoogtepunt het moment dat Vera met zijn gitaar spontaan naast presentatrice Nadia Moussaid gaat zitten (‘’ik weet niet of dit kan, maar ik heb er eigenlijk ook schijt aan’’) en haar, en ons, geëmotioneerd achterlaat. 
Benieuwd waarom?
Kijk de aflevering hier terug.  
Volle klanken op een leeg Vlieland
Componiste Sarah Neutkens op Vlieland (bron: NTR)
Componiste Sarah Neutkens op Vlieland (bron: NTR)
In Het Kamp van Sarah Neutkens reist de Brabantse componist, pianist en kunstenaar op uitnodiging van Into The Great Wide Open af naar het winterse Vlieland om samen met collega muzikanten nieuw werk te schrijven en op te nemen.
Ik heb best vaak stress, maar hier heb ik daar veel minder last van”, vertelt Neutkens, starend over de woeste golven van de zee. Begrijpelijk, als je kijkt naar de uitgestrekte stranden, ruwe duinen en sporadisch voorbijkomende zeehondjes. Het winterse landschap van een verlaten Vlieland is een genot voor het oog. Maar óók een broedplaats voor nieuwe muziek, bewijst de 22-jarige Vessemse, die de afgelopen jaren in rap tempo op eigen wijze naam maakte binnen de modern gecomponeerde muziek.
Autodidact
Ze volgde bewust geen conservatoriumopleiding, want muziek mocht niet als werk gaan voelen. Met haar 22 jaar stelt ze als autodidact zelf de regels op en laat zich net zo makkelijk inspireren door Bach en Brahms als door R.E.M. en Nick Cave. Die eigenzinnigheid sijpelt door in haar werk.
Zo ook op Vlieland. Met Imre Ploeg schrijft ze twee bijzondere nummers voor het Nederlands Kamerkoor. Maar ook saxofoon en zelfs orgel komen voorbij. Hoe uiteenlopend ook, er is één gemeenschappelijke deler: er zit overal een vleugje Vlieland in. 
Luister naar de huilende zee en de jankende wind in de muziek van Neutkens. Bekijk de uitzending hier.  
Onder de grond met Claudia de Breij
Claudia en haar muzikanten in hun 'Safe Cave' (bron: BNN-VARA)
Claudia en haar muzikanten in hun 'Safe Cave' (bron: BNN-VARA)
Claudia de Breij komt met een muzikale tv-show vanuit haar eigen, veilige kelderstudio. In Safe Cave ontvangt ze vanaf 12 maart elke week een andere artiest samen met haar twee vaste muzikanten.
Het publiek en de artiesten missen elkaar al een jaar. En dat gebrek aan contact is een groot gemis, zo ervaart ook Claudia. “Niet het applaus, maar de uitwisseling, het delen,” vertelt ze in een gesprekje. Het gaat in deze periode vaak over ‘cruciale functies en banen’. Daarin neemt het culturele werkveld een ongemakkelijke positie in. “Natuurlijk, je kán bestaan zonder muziek of theater,” geeft ze hartelijk toe. “Maar kan je ook echt léven zonder?” 
Kookwekkertje
Ze zocht toevlucht in de kelder van haar huis, die ze omtoverde tot professionele thuisstudio. “Urenlang struinde ik allerlei muzieksites af, op zoek naar de leukste apparatuur.” Daarna was het spelen geblazen. Tijdens deze dagen en nachten met (vooraf geteste!) collega-artiesten, ontdekte ze hoe de kelder bol begon te staan van de lol, creativiteit en energie. Dit moest ze delen met een publiek! Letterlijk, want verschillende zoomers kijken nu toe vanuit hun woonkamer en krijgen zelfs opdrachten mee - “heeft er iemand een kookwekkertje?!”
In een tv-programma gaat alles altijd goed. Onhandige missers, slechte takes of rare versprekingen worden er uitgemonteerd. Maar niet in Safe Cave. Een muzikant die struikelt, Claudia die lachend haar rijmwoordenboek erbij pakt, onhandige presentaties op camera. Alles ademt spontaniteit en plezier uit. 
“De losheid van radiomaken komt een beetje terug in het streamen,” zo ervaart ze. “We voelen ons bijna als kinderen die zeggen ‘wat zullen we nu weer spelen?’ ” 
In aflevering 1 is Roel van Velzen te gast. Samen maken ze een nummer over brandende verlangens, van nieuwe liefdes tot andere tijden. De komende weken volgen o.a. Giovanca, Danny Vera en Tim Knol.
Iedere vrijdagavond 22:25 uur bij BNNVARA op NPO3.
Klik voor de eerste aflevering hier!
Stoute strijkers: van Beethoven tot Nirvana
Collectief Pynarello in TivoliVredenburg
Collectief Pynarello in TivoliVredenburg
Anarchisme op het podium. Het collectief Pynarello gaat keihard tegen alle regels van de klassieke muziek in tijdens het concert Milk it Punk. Het levert een boeiend schouwspel op dat zich afspeelt in TivoliVredenburg en gelukkig is terug te zien!
Het eerste dat opvalt is dat de muzikanten in een cirkel staan opgesteld. ‘Waarom?’, vragen we ons af. Dan begint het te dagen: zowel de bladmuziek als een dirigent schitteren door afwezigheid. De muzikanten kunnen op niets anders afgaan dan hun spiergeheugen en elkaar. Vandaar die cirkel? 
Rockers
Het is een bijzonder feit en slechts één van de redenen dat Pynarello bekend staat als een rebellengroep. Iedereen die klassieke muziek een warm hart toedraagt zal versteld staan van de individuele kunde en het naadloze samenspel van een groep zonder “leiding”. Ze leggen bekende werken van Beethoven naast nieuwe composities van violist Jeffrey Bruinsma (zijn Milk it Punk is geïnspireerd op muziek van rockgroep Nirvana) en pianist Thomas Beijer. Zijn A lock without a key is een cyclus die hij schreef tijdens - jawel - de lockdown. De rust én rusteloosheid die we het afgelopen jaar allemaal hebben ervaren, zitten gevangen in deze compositie.
Zo is Milk it Punk een aanrader voor zowel liefhebbers van ‘klassieke’ klassiek, als de moderne variant. Technisch buitengewoon knap, bruisend van energie en wij durven zelfs te zeggen dat ze af en toe stiekem gewoon ‘rocken’!
Bekijk de concertregistratie hier.
Een echte Dalí voor 150 euro?
Salvador Dalí
Salvador Dalí
Documentaire waarin we de Spaanse wetenschapper Tomeu L'Amo volgen, die in 1989 dénkt dat hij een originele Dalí heeft gekocht in een oude antiekshop. Een reis van 25 jaar begint, waarin hij onderzoekt, enorme bedragen investeert en experts over de hele wereld achtervolgt. Tótdat hij in Parijs een kunstexpert ontmoet die zijn leven verandert. 
‘To My Dear Teacher on the day of his birth, 27-IX-96, Dali’ is vaag in de hoek van het olieverfschilderij te lezen. ‘Hoe kan dit ooit van Dali zijn?’ concluderen vele erkende experts na het zien van de inscriptie. De kunstenaar was in 1896 nog niet eens geboren! Maar Tomeu is zo overtuigd dat zijn onderbuikgevoel klopt, dat hij alles op alles zet om het te bewijzen. 
Wat volgt is een boeiende reis langs experts. We horen van restauratoren tot kunstcritici, van grafologen tot journalisten en van juristen tot historici. Ook krijgen we middels fragmenten en citaten een kijkje in het leven van Dalí zelf. 
Een spannende zoektocht die daardoor een must is voor zowel Dalí-fans als mensen die nog nooit voet gezet hebben in een museum. 
En was het een echte Dalí? Kijk hier
Dit weekend: Edward Snowden en Boris van der Ham in Nederlandse '1984'
Boris van der Ham in '1984' (bron: New European Ensemble)
Boris van der Ham in '1984' (bron: New European Ensemble)
Film, muziek, documentaire en literatuur versmelten in een hedendaagse kijk op George Orwell’s immer relevante meesterwerk 1984. En zelfs Edward Snowden komt inchecken vanuit zijn schuilkelder in… ja, waar eigenlijk? 
Vijfenzeventig jaar geleden begon George Orwell aan dit fictieve verhaal. Maar volgens velen vertoont de huidige tijd steeds meer overeenkomsten met dat oude boek. 
Big brother is watching you…
Angstaanjagend zijn de gelijkenissen tussen de “Telescreens” uit 1984, die de burgers 24/7 in de gaten houden, en onze huidige beeldschermen die een verzamelbuis zijn van data over ons gedrag. Informatie die kan worden ingezet door commerciële bedrijven en overheden - maar voor welke doeleinden?
Maar het gaat verder dan technologieën. Het betreft ook de levensfilosofie en de rol van de macht. In 1984 wordt de “police state” in stand gehouden door het verbuigen van waarheden en het creëren van vijanden door het Ministerie van Waarheid. ‘Fake news’ noemen we dat tegenwoordig. ‘Maar wat is fake en wat is waar?’ vraagt menigeen zich af in tijden van lockdown en pandemie.
Muziek & film
Voor het New European Ensemble uit Den Haag genoeg reden om een hedendaagse multidimensionale vertelling te doen van 1984. De Estse componist Mihkel Kerem is zelf opgegroeid in het totalitarisme van de Soviet Unie. Hij schreef een deel van het stuk aan de hand van eigen ervaringen. De cello speelt de rol van de rebelse Winston, Gijs Besseling maakte de filmbeelden (met o.a. acteur Boris van der Ham) en Edward Snowden presenteert het geheel. Wij kunnen echt niet wachten om dit bijzondere totaalpakket te gaan zien… 
Zondag 21 maart, 23:05 uur, op het themakanaal NPO 2 extra.
Komende week op NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien.
Kijk hier waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan hier.
Louise Korthals: Vlieguur | Zaterdag 20 maart, 20:04 uur
Zangeres, cabaretière en winnares van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2011 speelt in 2012 haar eerste avondvullende voorstelling. ‘Vlieguur’ werd zo goed ontvangen dat het in 2013 de Neerlands Hoop won.
Requiems van Mozart en Jommelli | Maandag 22 maart, 20:30 uur
Het ‘Requiem’ dat Mozart in zijn laatste maanden bij elkaar pende, behoort tot de kroonjuwelen van het repertoire. Maar ook het ‘Requiem’ van zijn voorganger Jommelli vormt een geliefd onderdeel. Uitgevoerd door het Italiaanse ensemble Coro e Orchestra Ghislieri.
Song of Lahore | Woensdag 24 maart, 21:30 uur
Is er nog plaats voor Pakistaanse muzikanten in een door conflicten geteisterde samenleving? Song of Lahore zet de spotlight op een aantal dappere Pakistaanse muzikanten die ondanks alles bleven spelen. Met de muziek van het Sachal Jazz Ensemble.
The Devil and Daniel Johnston | Donderdag 25 maart, 21:31 uur
Portret van het manisch-depressieve multitalent Daniel Johnston, die ondanks zijn stemmingswisselingen aan een ontzagwekkend oeuvre bouwde. Zijn werk is uitgevoerd door meer dan 150 artiesten, onder wie Tom Waits en Pearl Jam.
Help het virus verspreiden
Wil je helpen het cultuurvirus te verspreiden? Stuur deze nieuwsbrief vooral door naar vrienden, familie, buren, collega’s.
Dat was hem. Volgende week weer een nieuwe NPO Cultuur nieuwsbrief.
Een mooie week!
Did you enjoy this issue? Yes No
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.