Bekijk profielpagina

Een populaire serie, een theaterstuk en twee documentaires

NPO Cultuur nieuwsbrief
We zijn terug!
De zomervakantie is in volle gang, maar onze redactie is weer opgestart. We brengen je zoals gewoonlijk de allerbeste cultuurtips, zodat je je niet hoeft te vervelen op de camping, aan het zwembad of gewoon thuis op de bank of in de tuin.
Deze week een populaire serie, een theaterstuk en twee documentaires:
 1. Swanenburg kijkt erg lekker weg.
 2. De eeuw van mijn moeder en “making of” Terwijl het liefde was zijn hyperpersoonlijk en complementair.
 3. Pisnicht: The Movie onderzoekt de impact van woorden.
En zoals altijd een aantal aanraders van programma’s die komende week op het digitaal themakanaal NPO 2 extra te zien zijn.
Veel plezier!

Swanenburg: lekker (weg)kijken
Bron: KRO-NCRV
Bron: KRO-NCRV
Iedereen heeft het over Swanenburg! De razend populaire dramaserie heeft een originele opzet: elke week zien we de perikelen van de familie Praal door de ogen van één familielid. Alle verhaallijnen ervaren we dus vanuit meerdere perspectieven. De twintigdelige serie is van maandag- tot en met donderdagavond te zien op NPO 1 (rond de klok van 21.30 uur). Maar je kunt Swanenburg natuurlijk ook – of juist - bingewatchen.
Waarom kijken?
 • Succesformule. Er zijn goede en slechte personages en alles ertussenin. Intriges en mysteries. De welbekende vragen: wie neemt het familiebedrijf over en wie krijgt de erfenis? De eeuwige diners vol onderhuidse spanningen. En natuurlijk eindeloze materiële uitingen van rijkdom. Je kunt dit zien als clichés of als noodzakelijke elementen voor een succesvolle dramaserie. Aan jou de keus.
 • Nederlands. Een dramaserie over een schatrijke familie is niks nieuws. Downton Abbey en Succession wisten al veel kijkers te strikken. Maar nu is er eindelijk eens zo'n serie in het Nederlands. En dat is toch wel het proberen waard.
 • Origineel. Swanenburg is een bijzondere serie, omdat het plot zich stap voor stap ontvouwt vanuit de perspectieven van de verschillende hoofdrolspelers. Gelukkig is het acteerwerk rechttoe rechtaan, dus goed te volgen. En voor velen verslavend! Ook in je eentje.
> Kijk alle afleveringen van Swanenburg HIER.
Hyperpersoonlijk theaterstuk + docu
Bron: NTR, Witfilm
Bron: NTR, Witfilm
Ook Het uur van de wolf gaat voor Nederlands. Terwijl het liefde was is een documentaire waarin we zien hoe De eeuw van mijn moeder wordt gemaakt. Artistiek leider van het Nationale Theater Eric de Vroedt schreef en regisseerde dit theaterstuk, dat ook uitgezonden wordt door AVROTROS. De gefilmde registratie en “making of” van De eeuw van mijn moeder blijken beide hyperpersoonlijk.
Waarom kijken?
 • Geschiedenis. De eeuw van mijn moeder volgt het leven van Winnie de Willigen. Ze is getekend door de koloniale samenleving van Nederlands-Indië, waarin ze werd geboren, en haar migratie naar Nederland. Dit verhaal neemt de kijker mee in de grote historische omwentelingen na de Tweede Wereldoorlog. Zo leer je meer over de geschiedenis van Nederland terwijl je ontspant.
 • Achter de schermen. Ditteke Mensink maakte de documentaire Terwijl het liefde was. Hierin kijken we mee bij de creatie van De eeuw van mijn moeder. We zien Eric de Vroedt als mens en als theatermaker. Een breed scala aan emoties komt voorbij. En prachtige beelden.
 • Complementerend. De documentaire vult de filmregistratie aan en vice versa. Als je de tijd hebt om beide te bekijken, zal dit zorgen voor een nog diepere ervaring. Maar ook los van elkaar is kijkgenot verzekerd.
> Bekijk Het Uur van de Wolf - Terwijl het liefde was HIER.
> Kijk alle afleveringen van De eeuw van mijn moeder HIER.
Pisnicht: grappig of kwetsend?
Bron: VPRO
Bron: VPRO
Vorig weekend was de finale van de 25e editie van Gay Pride. Een reden voor de VPRO om Pisnicht: The Movie nogmaals uit te zenden. Nicolaas Veul onderzoekt in deze documentaire wat de impact is van woorden als pisnicht, flikker en watje op (jonge) homo’s. Voor zijn werk - met Pisnicht: The Movie als hoogtepunt - ontving Veul onlangs de Winq Media Award 2021.
Waarom kijken?
 • Onbeladen. Nicolaas Veul vraagt gewoon wat hij wil weten, zonder oordeel. “Scheld je weleens iemand uit voor homo? En waarom?” Veul staat oprecht open voor een antwoord. Wanneer hij zelf gevraagd wordt of hij weleens is uitgescholden, antwoordt hij met een glimlach: “Ja, voor homo of flikker, en dat kwetst mij.”
 • Persoonlijk. Nicolaas Veul laat zien hoe het is om als jonge homo op te groeien en geconfronteerd te worden met homofobische grappen. Hij schroomt er niet voor om persoonlijke verhalen te vertellen. Inclusief zijn meningsverschillen met Youp van ‘t Hek en Veuls eigen vader en mooie anekdotes over zijn jeugd.
 • Discussie. Veul duikt de kleedkamer in van voetballers, waar vaak een machocultuur heerst. “Jouw reactie laat nu al zien dat je homofiel bent, omdat jij het je zo aantrekt,” krijgt hij te horen. Dit kunnen we ook doortrekken naar de bredere discussie van nu. Wanneer is iets een grap en wanneer is het kwetsend? Kunnen we dan helemaal niks meer zeggen? Altijd goed om te reflecteren. Of om gewoon te kijken naar deze laagdrempelige documentaire.
> Kijk Pisnicht: The Movie HIER.
Komende week op NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien.
Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Vrije Geluiden - Santiago Cimadevilla | Zaterdag 14 augustus, 18.50 uur
Santiago Cimadevilla is bandoneonspeler, componist, arrangeur en dirigent. In deze sessie speelt hij Piazzolla, maar ook klassiek werk van Scriabin en Scarlatti.
➢ Film: Habla con Ella | Zaterdag 14 augustus, 20.30 uur
De Spaanse film van Pedro Almodóvar uit 2002 vertelt het verhaal van twee mannen die verliefd worden op twee verschillende vrouwen, en in vergelijkbare situaties komen te zitten als beide vrouwen in coma raken.
➢ DocTalks: 25 jaar Foute vrienden (1) | Maandag 16 augustus, 23.00 uur
Regisseurs of hoofdpersonen van spraakmakende documentaires worden de meest prangende vragen voorgelegd. 25 jaar geleden maakte regisseur Roy Dames de cultfilm ‘Foute vrienden’ over bloedgabbers Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam. Nu is er een nieuwe docu.
➢ Verhalen van nieuw licht - Tula | Woensdag 17 augustus, 21.25 uur
Een korte film van Ida Does.
Help ons groeien!
Ken je mensen die een nieuwsbrief over de beste kunst- en cultuurprogramma’s van die week wel kunnen waarderen?
Stuur de nieuwsbrief door en laat onze lezersschare groeien!
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan HIER.
Tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.