Bekijk profielpagina

Een verhaal van liefde en theatermaken + Filmmuziek Top 50

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
De afgelopen week hoorde je op NPO Radio 4 de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks. En traditiegetrouw sluit deze week af met de Filmmuziek Top 50, samengesteld op basis van de stemmen van luisteraars. Benieuwd naar de Top 50? Luisteren kan HIER!
Deze nieuwsbrief start met een prachtige bijdrage van gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast.
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. De hoogtepunten van Pinkpop 2022!
  2. Caspers geeft betekenis aan de kleur in de wereld om ons heen
  3. Monumentale Symfonie nr. 8 van Anton Bruckner
  4. Een verhaal van liefde en theatermaken
  5. Hoe kunst en natuur samensmelten
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Sarafina: Verloren vertalingen
Gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast | © Wouter le Duc
Gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast | © Wouter le Duc
Sarafina Paulina Bonita van Ast (die/diens) is een Rotterdamse schrijver en performance artist. Die werkt met taal, vertaling, gendercodes en racial bias. Sarafina’s poëzie en optredens zijn gecreëerd vanuit een intersectionele benadering, gericht op de ervaring van ‘the other’. Exclusief voor deze NPO Cultuur nieuwsbrief publiceert Sarafina voor het eerst diens gedichten in de Nederlandse taal.
Verloren vertalingen
Je had al honger en dorst voor je geboren werd
Zeezout missies
van weg gaan en aankomen
Je verliet jouw huis en thuis voor dat van een ander
maar vergeten zal je nooit
Want wij zijn voor altijd verbonden
Niks kwijt geraakt maar toch verloren
En op het kleinste eiland van een vulkaan
met de materialen van het land
blijf jij het eerste en het laatste
kind van een zee man
En zij van daar voor zullen jou roepen
Weg van water met bescherming van de zee
onafhankelijk maar ver van huis
Verspreid maar toch verbonden
Niks kwijt geraakt maar toch verloren
En er is geen regen of hemel water
tot jij psalmen voordraagt
onderzoekend naar herkomst
Een plek waar het anker valt
Weg van water met bescherming van de zee
Daar waar jij komt voelen wij ons thuis
en ook al ga jij terug naar jouw grond
missie volbracht
Zoutsteen verbrokkeld
Tradities en rituelen gevierd
Kennis gedeeld en doorgeven
Zeezout missies
van weg gaan en aankomen
van verstaan en geloven
van tranen drogen
en nooit het vuurtje doven
Wij hopen dat jou buik nu vol zit
en dat je elke avond voor ons bid
Want wij zijn voor altijd verbonden
Door een ongekende connectie van
huid
botten
en organen
*Verloren Vertalingen maakt onderdeel uit van een lopend onderzoek dat de positie van Artificial Intelligence “as the other” bestudeerd. 
De hoogtepunten van Pinkpop 2022!
Pinkpop 2022 | © BNNVARA/NTR/VPRO
Pinkpop 2022 | © BNNVARA/NTR/VPRO
Landgraaf stond weer op z'n kop want vorig weekend vond de 51e editie van Pinkpop plaats! Misschien heb je de livestream van NPO 2 Extra bekeken? Maar heb je dat gemist dan doen Frank Evenblij, Vera Simons en Eva Cleven voor jou verslag van dit legendarische festival. Met backstage interviews, reportages, festivalverhalen en heel veel live muziek.
Welke topartiesten kun je zoal verwachten? Denk aan Metallica, Pearl Jam, Imagine Dragons, Maneskin, Nothing but Thieves, De Staat, Chef’Special, Eefje de Visser, Royal Blood, Crowded House, Ziggy Marley, Nile Rogers & Chic en nog veel meer!
➢ Bekijk de festivalverslagen (NTR) HIER (90 min. per aflevering)
Caspers geeft betekenis aan de kleur in de wereld om ons heen
De kleuren van Caspers  | © AVROTROS
De kleuren van Caspers | © AVROTROS
Een blauwe lucht, een rode tomaat, een gele zonnebloem; de wereld om ons heen is vol kleur. En zelf voegen we ook graag kleur toe. Maar waar komen onze kleuren eigenlijk vandaan? Kunstenaar en kunsthistoricus Charlotte Caspers is gefascineerd door kleuren; de verhalen erachter en de grondstoffen. In De kleuren van Caspers neemt ze je mee langs de vele facetten van de kleuren rood, blauw, zwart, geel, wit en goud.
Want wat hebben geplette luizen met de kleur rood te maken? En hoe veranderde blauw van de minst geliefde in de meest geliefde kleur? 
De kleuren van Caspers is een bijzondere reis langs eeuwenoude kerken, sprookjesachtige landschappen, imposante gebouwen, flamboyante mode en indrukwekkende musea. Met Midas Dekkers als voice over is het programma echt heerlijk om te bekijken.
De kleuren van Caspers (AVROTROS) is elke dinsdag te zien om 22.15 uur bij op NPO 2. Kijk HIER de eerste aflevering terug (40 min.)
Monumentale Symfonie nr. 8 van Bruckner
Hartmut Haenchen dirigeert Bruckners 8e Symfonie | © NTR
Hartmut Haenchen dirigeert Bruckners 8e Symfonie | © NTR
Laten we beginnen bij het begin: wie was Anton Bruckner? Bruckner was een Oostenrijkse componist en organist uit de Romantiek. Hij hield van het componeren van symfonieën en religieus koorwerk. Die composities behoren ook echt tot de absolute top.
Luister bijvoorbeeld eens naar Symfonie nr. 8, een van de reuzen uit het orkestrepertoire. Met een verpletterende finale waarover Bruckner zelf uitriep: ‘Halleluja, dit is de belangrijkste muziek uit mijn leven!’ Het is de allerlaatste voltooide symfonie van Bruckner en de kroon op zijn werk.
Je hoort in deze uitvoering het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen. De juichende vijfsterrenrecensie in NRC schrijft over de uitvoering: ‘Haenchens Bruckner is vol adem, vol (liefdes)liederen. Koperkoralen klonken vloeiend legato, houtblazers welden als krokusjes op uit de gonzende strijkers.’
➢ Luister dit Avondconcert (NTR) HIER (195 min.)
Een verhaal van liefde en theatermaken
Twee Mannen | © NTR
Twee Mannen | © NTR
Ivo van Hove is een wereldster. Als veelgevraagd regisseur van topproducties op Broadway en West End, door zijn samenwerking met sterren als David Bowie en Isabelle Huppert én met de altijd weer spraakmakende producties bij Internationaal Theater Amsterdam blijft hij je verbazen. Maar minder bekend in dit succes is de rol van partner en scenograaf Jan Versweyveld. Hoe werken deze theatermakers samen?
Filmmaker Suzanne Raes volgt Van Hove en Versweyveld tijdens het maken van de nieuwe spektakelvoorstelling Age of Rage, waarin alles wat zij de afgelopen 40 jaar hebben uitgevonden bij elkaar moet komen. Raes zoomt in op hun zowel hun professionele als hun persoonlijke relatie. Zo ontrafelt ze het verhaal van hun liefde en de magie van hun samenwerking.
➢ Kijk de docu Twee Mannen bij Het Uur van de Wolf (NTR) HIER (73 min.)
Hoe kunst en natuur samensmelten
Tuinen van Verwondering | © NTR
Tuinen van Verwondering | © NTR
In de mooiste tuinen ter wereld smelten kunst en natuur samen. Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en De Hermitage in Amsterdam, gaat in de serie Tuinen van Verwondering de hele wereld over op zoek naar de meest indrukwekkende landgoederen vol spectaculaire kunstobjecten!
Wat komt Veen zoal tegen? Op het landgoed van Alan Gibbs op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland lopen zebra’s, giraffen, buffels en struisvogels vrij rond tussen de kunstwerken. En op het wijnlandgoed van de Ierse vastgoedmagnaat Paddy McKillen vloeien architectuur, kunst en wijnbouw juist moeiteloos in elkaar over.
➢ Kijk de afleveringen van Tuinen van Verwondering (NTR) HIER (35 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
A Midsummer Night's Dream | © NTR
A Midsummer Night's Dream | © NTR
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ A Midsummer Night’s Dream | zaterdag 25 juni, 12.00 uur
Het Hamburg Ballet danst op muziek van onder anderen Mendelssohn Bartholdy en György Ligeti een prachtig ballet van John Neumeier, naar het toneelstuk van William Shakespeare.
➢ Slumdog Millionaire | zaterdag 25 juni, 20.30 uur
Engels filmdrama waarin Jamal, een weesjongen uit de sloppen van Mumbai. meedoet aan de Hindi-versie van het tv-programma Weekend Millionairs. Hij staat op het punt de hoofdprijs van twintig miljoen roepies te winnen, met nog één vraag te gaan. In de pauze van het programma wordt hij gearresteerd op verdenking van oplichting. De politie kan niet geloven dat een jongen zoals hij dergelijke kennis kan bezitten. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen.
➢ A.L. Snijders - een handige dromer | dinsdag 28 juni 20.30 uur
Beeldend kunstenaar Joost Conijn is bevriend met schrijver A.L. Snijders en bezoekt hem in de Achterhoek. Hij volgt hem in en rond zijn woonboerderij, waar Snijders hout hakt, bomen omzaagt, verhalen schrijft, onderhoud pleegt, een kort verhaal doorbelt voor een radioprogramma, uit zijn eigen werk voorleest en met zijn kleinkinderen een ritje op de trekker maakt. Joost Conijn gaat met Snijders in gesprek over zijn schrijverschap, zijn ambitieloosheid, zijn rusteloosheid die de reden is waarom hij zeer korte verhalen schrijft, zijn niet waargemaakte dromen, zijn onderscheiding met de Constantijn Huygensprijs en zijn fascinatie voor outsiders.
➢ Entre les Murs | donderdag 30 juni, 18.58 uur
Frans filmdrama. François maakt zich klaar voor een nieuw jaar op een middelbare school in een moeilijke wijk. Culturen en denkwijzen botsen vaak met elkaar in het klaslokaal, dat een afspiegeling is van de hedendaagse Franse maatschappij. Hoe vermakelijk en inspirerend de leerlingen ook kunnen zijn, hun moeilijke gedrag kan al het enthousiasme van een onderbetaalde leraar dempen. François staat erop een omgeving te creëren waar respect en aandacht de boventoon voeren. Hij verbaast zijn leerlingen met zijn openheid en oprechtheid, maar ze kunnen het niet nalaten zijn democratische methodes en ethiek stevig op de proef te stellen.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.