Bekijk profielpagina

Eerbetoon Bernard Haitink, vergeten opera 'Orpheus' + korte en lange films!

NPO Cultuur nieuwsbrief
De natuur maakt zich op voor de winter en wij willen ook steeds vaker thuis cocoonen met meeslepend beeld en geluid. Daarom gaan we in deze nieuwsbrief terug naar de basis van NPO Cultuur: veel muziek, veel film. Dus pak je hete thee en warme dekentje erbij. Veel plezier!
 1. Eerbetoon aan dirigent Bernard Haitink.
 2. De vergeten opera Orpheus.
 3. Nacht van de korte documentaire 2021.
 4. Op veler verzoek: drie geweldige speelfilms.
 5. De NPO 2 extra programmatips voor komende week.

Grootse dirigent: Bernard Haitink 1929-2021
Bernard Haitink in 2019 | © Tolga Akmen / AFP
Bernard Haitink in 2019 | © Tolga Akmen / AFP
Bernard Haitink wordt beschouwd als de grootste Nederlandse dirigent van zijn generatie. Hij leidde het Concertgebouworkest met gevoel en gaf de musici altijd veel vrijheid. Vorige week overleed hij.
Haitink begon in 1956 als vervanger van Carlo Maria Guilini en bleek een natuurtalent die het Concertgebouworkest ontelbare successen bracht. In het seizoen 1998/1999 werd Haitink zelfs benoemd tot eredirigent.
Op 21 oktober overleed hij in Londen op 92-jarige leeftijd. NPO Cultuur eert Bernard Haitink met heel veel moois. Wij blijven hem herinneren als een innemende musicus, van onschatbare waarde voor de klassieke muziek in Nederland en ver daarbuiten.
Klik op de titel op te luisteren:
Klik op de titel om te kijken:
Vergeten opera: Telemanns 'Orpheus'
'Orpheus & Eurydice' door Poolse schilder Jacek Malczewsk | © Pawel Supernak / EPA
'Orpheus & Eurydice' door Poolse schilder Jacek Malczewsk | © Pawel Supernak / EPA
Georg Philipp Telemann (1681–1767) was een Duitse dirigent, organist en misschien wel de meest productieve componist ooit. Hoezo kent dan niet iedereen hem? Geen idee waarom precies, maar zijn nalatenschap is flink ondergesneeuwd door tijd- en landgenoten Bach en Händel. Tijd voor een Telemann-inhaalslag die je volgens ons moet beginnen met dienst vergeten opera Orpheus, gedirigeerd door René Jacobs.
Die wunderbare Beständigkeit der Liebe oder Orpheus is de volledige titel van Telemanns versie van de beroemde Orpheus & Eurydice vertelling. Zijn opera wordt grotendeels in het Duits gezongen, maar Telemann gebruikt ook teksten van collega’s Händel en Lully en zet hun aria’s - in Italiaans en Frans - opnieuw op muziek. Zo wordt deze Orpheus een echte Europese opera.
In 1726 ging de opera in première in in Hamburg. Pas midden jaren 70 van de vorige eeuw werd de partituur herontdekt. En nu, bijna 50 jaar later, tippen wij deze onvergetelijke opera voor jou.
> Luister Telemanns Orpheus HIER.
Korte films
Yalda: de langste nacht | © Wouter Kuin
Yalda: de langste nacht | © Wouter Kuin
Ongeveer 70 creatievelingen studeerden dit jaar af aan de Nederlandse Filmacademie. Samen werkten ze aan twaalf filmprojecten waaruit o.a. vijf documentaires rolden. Afgelopen week zijn deze uitgezonden tijdens de Nacht van de korte documentaires 2021. Maar het hoeft natuurlijk geen nacht te zijn om ze (terug) te kijken!
De onderwerpen lopen sterk uiteen. Van topsport en oorlogstrauma’s tot twijfel over het geloof. Erg opvallend en indrukwekkend vindt onze redactie de egodocumentaire Yalda: de langste nacht. Een experimentele essayfilm die misschien meer te voelen is dan te begrijpen.
Klik op de titel om te kijken:
 • Yalda: de langste nacht. Terwijl Faydim, dertien jaar na haar emigratie naar Nederland, worstelt met gevoelens van heimwee naar vaderland Iran, vraagt haar broertje om haar hulp met de voorbereidingen van zijn immigratie naar Nederland. Faydim heroverweegt hierdoor haar eigen keuzes.
 • De dochter van de dominee. Christine is domineesdochter. De kerk stond centraal in haar opvoeding, maar ze twijfelt of ze nog wel gelooft. Wie is ze eigenlijk zonder? En hoe vertelt ze haar ouders dat ze niet meer gelooft? Bekroond met de VPRO-documentaireprijs 2021.
 • Bellum. In een nagebouwde onderduikkamer gaat Vivien voor het eerst in gesprek met haar vader over de Tweede Wereldoorlog. Hij moest als kind onderduiken. Dit trauma heeft de hechting tussen hem en Vivien verstoord. Kan zij losbreken van een traumatische ervaring die ze zelf nooit heeft gehad?
 • The Underdogs. Drie spelers uit het Nederlands waterpolo-mannenteam worden gevolgd op weg naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi in februari 2021. Eelco, Robin en Bilal hebben alle drie hun eigen obstakels die ze moeten overwinnen zodat hun droom werkelijkheid kan worden.
 • Man in de Kas. Tragikomisch portret van een oude bloemenkweker die wil stoppen met zijn werk. Zolang de gemeente zijn grond niet koopt, kan hij niet met pensioen. Tussen de schoonheid van de bloemen zit hij zijn dagen uit.
Lange films
'Samba' (2014) | © VPRO Cinema
'Samba' (2014) | © VPRO Cinema
Jullie waren een paar weken geleden zo enthousiast over de filmtip Parasite dat wij besloten weer wat cinema van hoge kwaliteit te selecteren. Er is iets voor elke stemming: drama, komedie en thriller. Maar wij raden aan om deze topfilms gewoon allemaal te kijken!
 • Samba (2014). Van het regisseursduo van monsterhit Intouchables, met wederom een hoofdrol voor Omar Sy. De Senegalese Samba probeert al tien jaar een verblijfsvergunning in Frankrijk te krijgen. Dan ontmoet hij ambtenaar Alice. Net als zijn voorganger is Samba een onweerstaanbare tragikomedie vol humor en menselijkheid.
 • Amour (2012). Oostenrijks-Frans drama van Michael Haneke. Een bejaard echtpaar ziet hun leven samen langzaam aftakelen. Beeldschoon, aangrijpend portret van liefde en verval. Winnaar van een Oscar voor Beste Buitenlandse Film.
 • La ragazza nella nebbia (2017). Donato Carrisi regisseerde deze solide thriller, gebasseerd op zijn eigen boek. In een afgelegen Italiaans bergdorp verdwijnt een tienermeisje spoorloos. Een eigenaardige detective gaat op onderzoek uit. De film zet de kijker constant op het verkeerde been en is ook nog eens mysterieus en sfeervol.
> Kijk Samba HIER met NPO Plus of na de uitzending op zaterdag 30 oktober, 23.45 uur op NPO 2.
> Kijk Amour HIER met NPO Plus of na de uitzending op vrijdag 29 oktober, 23.59 uur op NPO 2.
> Kijk La ragazza nella nebbia HIER met NPO Plus of na de uitzending op vrijdag 29 oktober, 22.55 uur op NPO 3.
'Amour' | © VPRO Cinema
'Amour' | © VPRO Cinema
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
De baby op de beroemde albumhoes van Nirvana's 'Nevermind' is geen baby meer | © Flickr
De baby op de beroemde albumhoes van Nirvana's 'Nevermind' is geen baby meer | © Flickr
➢Classic Albums: Nirvana - Nevermind | Vrijdag 29 oktober, 21.55 uur
Documentaire over de totstandkoming van Nevermind, het beroemde Nirvana-album uit 1991. Aansluitend om 22.45 uur het legendarische MTV Unplugged concert van de grungeband van Kurt Cobain.
➢ Variations For Two Couples | Zaterdag 30 oktober, 20.35 uur
Voorstelling van Het Nationale Ballet. Choreografie van Hans van Manen.
➢ De Gouden Notekraker 2021 | Zondag 31 oktober, 22.05 uur
Uitreiking van de Gouden Notekraker 2021, met veel optredens. Voor deze prijs stemmen vakgenoten op een artiest/band die live al meerdere jaren invloedrijk en afgelopen seizoen toonaangevend is.
➢ Carmen | Maandag 1 november, 22.40 uur
Opera van Bizet, opgevoerd tijdens het Bregenz Festival 2017. Gedirigeerd door Paolo Carignani, met hoofdrollen voor Gaëlle Arquez, Daniel Johansson, Scott Hendricks en Elena Tsallagova.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog die vanaf maandag 1 november dagelijks te bekijken is.
De Kunstvlog van Rachel Pouwer | © NTR
De Kunstvlog van Rachel Pouwer | © NTR
Met Kunstvlog ontdek je kunst via Insta-stories, thuis op de bank of in de trein. En daar hoef je echt geen Kunstgeschiedenis voor gestudeerd te hebben. Rachel helpt je op weg, maar leert je vooral ook zelf kijken. Wat zie je? Wat is het verhaal erachter? Wat voel je erbij? En waar kan je meer zien?
Van schilderijen tot foto’s, textiel en video. En van wereldberoemd tot onontdekte toppers. Klik dus snel op follow!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.