NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

Eindelijk weer een old skool VPRO kinderprogramma en de restauratieproblemen van de Gouden Koets

#18・
34

edities

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de nieuwe NPO Cultuur nieuwsbrief
Deze week een aantal programma’s waar de liefde voor schoonheid vanaf spat. Aandacht voor het kleine, het ambachtelijke of simpelweg het mooie. En voor de zorg!
Onze tips van deze week zijn:
 1. Liefdevol gepriegel tijdens de restauratie van De Gouden Koets.
 2. Moonriders: juweeltje van een nieuw VPRO jeugdprogramma.
 3. Japanse schoonheid in een verlaten museum.
 4. Met zorg gemaakte liedjes voor de zorg.
 5. Wat gebeurt er in Paradiso als je de sleutels uit handen geeft?
En zoals altijd onderaan nog een aantal tips van programma’s die komende week op NPO 2 extra te zien zijn.
Veel plezier!
De NPO Cultuur nieuwsbriefredactie

Gouden Kitsch?
Bron: NOS
Bron: NOS
Voor de één is het oude geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina een onmiskenbaar onderdeel van de Nederlandse identiteit. De ander vindt het een protserig en misplaatst symbool uit een achterhaald systeem. Waar je je ook bevindt op dit spectrum, feit is dat je over deze koets niet zomaar uitgepraat raakt. Zo blijkt ook uit de NOS documentaire over de restauratie van De Gouden Koets die de afgelopen 5 jaar plaatsvond.
Waarom kijken?
 • Vakmanschap. Is meesterschap. Zei een biermerk vroeger. En laat bier nou net een van de geheimen zijn van een Duitse restaurateur in de film. Hij maakt zijn koetsonderdeel schoon door het in het bier te leggen. En dat is nog maar het begin van zijn bezondere procedé om het daarna weer te vergullen. Een techniek die nog maar op een paar plekken in de wereld gebruikt wordt. Het is maar één voorbeeld van de ambachten die langskomen in het restauratieproces. In een tijd waarin juist alles steeds meer wordt geautomatiseerd en gestandaardiseerd, lijken de oude bekwaamheden weer langzaamaan waardering terug te winnen. En terecht, want het is genieten om vaklieden zo gepassioneerd bezig te zien.
 • De historie. De Gouden Koets is niet gevrijwaard gebleven van controverse. Zo werden er al eens rook- en verfbommen, of een waxinelichthouder naar de koets gegooid. Het is het meest zichtbare symbool van de monarchie en met dat systeem is niet iedereen het (meer) eens. Bovendien worden volgens sommigen de zwarte rafelrandjes van ons verleden met een gouden laagje bedekt. In de film wordt er kort aandacht aan besteed. Is het cultureel erfgoed, juist een middel om het verleden op een andere manier te bekijken of simpelweg een conservatief concept dat makkelijk uit onze tradities gesneden kan worden? De koning zelf heeft het laatste woord in deze kwestie.
 • Tentoonstelling. Deze film is de kickstart van een tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Hier kan je nog dieper duiken in de materie: het ambacht, de historie en de symboliek. Het verhaal en de betekenis van de Gouden Koets gaat zo diep, dat zelfs een film niet voldoende is.
> Kijk de Gouden Koets HIER.
Kunstwerk onder de jeugdtelevisie
Bron: Aisha Zeijpveld / VPRO
Bron: Aisha Zeijpveld / VPRO
In Moonriders gaat kunstenaar-presentator Aukje Dekker (van o.a. het Eddie the Eagle Museum en Nachtclub Sexyland) op pad met haar vrienden uit de kunstwereld. Elke aflevering staat een Moonrider centraal: een kind (van 9 tot 12 jaar) dat een saaie plek wil ‘oppimpen’ met een kunstwerk. Dit moet in het geheim, dus gaan zij ‘s nachts op avontuur. Het resultaat is opzwepende televisie volgens de oude VPRO-school.
Waarom kijken?
 • Vorming. Kunst draagt bij aan de identiteitsontwikkeling van kinderen. We zien hoe belangrijk creativiteit is voor deze doelgroep. Aukje benadert haar kleine Moonriders als serieuze kunstenaars (wat ze natuurlijk ook zijn) waardoor ze nog meer stralen.
 • Voor jong en oud. 'Ben je er klaar voor?’ vraagt Aukje met haar diepe schorre stem. De wolfskreet die volgt is toepasselijk. Moonriders is namelijk echt spannend! Je kunt zien dat het met liefde is gemaakt: prachtige filmische shots, goede gesprekken, toffe muziek. Denk een beetje aan een kruising tussen Tarantino en de oude VPRO. Daarom is Moonriders leuk om te kijken voor kinderen en volwassenen. Of beter nog: samen.
 • Inspirerend. We volgen de creatie van het kunstwerk. Dat ziet er zo gaaf uit dat het begint te kriebelen. Je wilt ook een overall aantrekken, met verf kliederen of spuiten en dingen (ver)bouwen. Van Moonriders krijg je zin om creatief te zijn. Hoewel, dit schrijven we onder enig voorbehoud. ‘Niet iedereen snapt kunst,’ aldus Aukje.
> Kijk de eerste drie afleveringen van Moonriders HIER.
Fenomenale Japanse schoonheid
Bron: Tomoko Mukaiyama & Reinier van Brummelen
Bron: Tomoko Mukaiyama & Reinier van Brummelen
Muziek en cinematografie in een boeiend schouwspel dat rustgevend is én boeit. Dat is Tomoko Mukaiyama & Reinier van Brummelen - TWO, opgenomen in het mystieke Hara Museum of Contemporary Art gelegen in Japan. 
Wat de in Amsterdam woonachtige Japanse pianist Tomoko Mukaiyama onderscheidt van de rest, is haar beeldende insteek van de muziek. Samenwerkend met dansers, filmers, theatermakers en andere beeldende kunstenaars, verweeft ze verschillende kunsten regelmatig tot een audiovisueel geheel. Haar eigen genre: music cinema. Voor TWO werkte ze samen met de Nederlandse regisseur Reinier van Brummelen.
Waarom kijken?
 • Het prachtige, lege HARA Museum. Tijdens corona zat Tomoko vast in haar geboorteland, bij haar moeder ten zuiden van Kyoto. Terugkomen naar Nederland zat er niet in, dus besloot ze daar haar volgende cinematische composities te maken. Dit viel toevallig samen met het sluiten van een in Japan geliefd museum, het Hara museum in Tokio, dat huisde in een oud Westers gebouw in de typische Bauhaus-stijl. Het legde de verbeeldingskracht van Reinier geen windeieren. De creatieve leegte van het afgelopen jaar zie je terug in het gebouw. Het voelt alsof het al jaren is verlaten. Tegelijkertijd voelt het beklemmend, alsof je opgesloten bent in een verwaarloosd hospitium. Mysterieus en intrigerend!
 • Tomoko. Zo mysterieus als de omgeving van de film is, zo enigmatisch is de pianiste zelf. Haar multimediale kunst zit boordevol creatieve ideeën, excentrieke decors en lichtshows en even eigenaardige choreografieën. Ook in TWO is haar spel al het kijken waard, maar haar aanwezigheid en kleding geven de muziek nog meer lading. 
 • De muziek. We horen o.a. Bach, Haydn, Louis Andriessen en een eigen compositie, maar regelmatig gedurfd in uitvoering. We zien een vleugel met daarop een mini-vleugeltje die een geluid geeft dat meer wegheeft van een klavecimbel. Even later horen we elektronisch geroezemoes in wat langzaam begint te lijken op een beat. De muziek is expressief, modern. Soms rustig, soms hectisch. Wat hoor je als je je ogen dicht doet en je afsluit van de beelden?
> Kijk de muziekfilm TWO HIER.
Zingen voor de Zorg
Bron: Anne van Zantwijk / KRO-NCRV
Bron: Anne van Zantwijk / KRO-NCRV
Een groot concert voor de zorg: een mooi initiatief van het Amsterdamse Kleinkunst Festival en het radioprogramma Volgspot.
Ze verzamelden een groep Nederlandse artiesten die in gesprek gingen met zorgmedewerkers. Aan de hand van die gesprekken schreven zij speciaal voor die persoon een lied, dat uitgevoerd werd tijdens een grote concertshow. Ze richten zich direct tot degene waarmee ze spraken, maar via hen natuurlijk ook tot iedere zorgmedewerker in Nederland. Binnenkort is de TV-uitzending op NPO2 extra te zien (en dat laten we dan zeker weten!), maar nu is het concert al te horen op Radio 5, Volgspot. Met Yentl & De Boer, Shirma Rouse, Sanne Wallis de Vries, Vera Mann en het duo Theo Nijland & Juneoer Mers.
> Luister het concert alvast HIER.
Nieuwe bazen van Paradiso
Bron: NTR / 3FM
Bron: NTR / 3FM
Wat doe jij als je 24 uur de baas bent over een leeg Paradiso? Die vraag beantwoorden Nederlandse artiesten in levende lijve. Zo gebruikt EUT het poppodium voor een repetitie (en aerobics) en neemt Gallowstreet er een videoclip op. Wij kunnen meegenieten op Youtube van Sleutels van Paradiso.
Waarom kijken?
 • Waan je in Paradiso. We hebben zo veel gemist in het afgelopen jaar vol lockdowns. Een concert of feest bijwonen valt daar zeker onder voor cultuurliefhebbers. Met Sleutels van Paradiso waan je je even in de ultieme poptempel. Al ben je er zelf niet écht, het voelt wel een beetje zo.
 • Muziek! Elke aflevering zit boordevol lekkere muziek van de upcoming acts van dit moment (die ongetwijfeld nog in een vol Paradiso komen te staan). Geweldig voor fans van de deelnemende artiesten. Maar ook - of juist! - als je niet bekend bent met het repertoire van bijvoorbeeld Arp Frique of Palmbomen II, valt er veel te genieten. Tenzij je uitsluitend naar de Top 2000 luistert.
 • Vlot en energiek. Dit zijn geen reportages van popartiesten met de vragen die zij standaard voorgeschoteld krijgen (en eventueel een liedje). Dit is persoonlijker, spontaner en daardoor leuker. De gemiddelde kijktijd van 9 minuten vliegt voorbij!
> Kijk de aflevering met EUT HIER
> Kijk de aflevering met Arp Frique HIER
> Kijk de aflevering met Palmbomen II HIER
> Kijk de aflevering met Gallowstreet HIER
Komende week op NPO 2 extra
NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien.
Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Film: Synecdoche, New York | Zaterdag 26 juni, 20:30 uur
Een theaterregisseur maakt voor zijn nieuwe productie een replica van New York op ware grootte, terwijl zijn eigen wereld in elkaar stort. Een geweldige, absurdistische tragikomedie. Gevolgd door VPRO Film Talks, waarin ze dieper ingaan op de film!
➢ Close Up: Om de wereld in 50 concerten | Zondag 27 juni, 22:31 uur
In 2013 reist het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond om hun 125-jarig bestaan te vieren: vijftig concerten gaf het orkest maar liefst, verspreid over zes continenten.
➢ Een soort Hades | Donderdag 1 juli, 20:30 uur
Toneelvoorstelling door Theater Utrecht. Menselijk portret over het leven van een grote groep patiënten, hun familieleden, de artsen en verzorgers in een psychiatrische inrichting.
Help ons groeien!
Ken je mensen die een nieuwsbrief over de beste kunst- en cultuurprogramma’s van die week wel kunnen waarderen?
Stuur de nieuwsbrief aan hen door en laat onze lezersschare groeien!
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan HIER.
Dat was hem weer. Tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.