Bekijk profielpagina

Erwin Olaf eert Hans van Manen + Met Best Kept Secret 2022 is festivalseizoen weer geopend!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Het festivalseizoen is weer geopend! En daar zijn we bij NPO Cultuur heel blij mee want op de verschillende NPO kanalen nemen we je de gehele zomer mee naar de meest bijzondere festivals. Van de nieuwste popmuziek tot composities uit de middeleeuwen en van experimenteel theater in de duinen tot megasterren met tienduizenden luisteraars: er zit vast iets voor je bij!
Zo zijn we dit weekend live op Best Kept Secret 2022! Dus kun je er niet bij zijn, maar wil je wel de headlineshows van The Strokes, Alt-J en Nick Cave meepakken, móét je Froukje’s grote festivaldebuut zien of ben je benieuwd naar die ene indie-darling die voor het eerst naar Nederland komt? Niet getreurd. Vanuit je huiskamer kun je vandaag (10 juni), morgen (11 juni) en overmorgen (12 juni) alles meemaken via een livestream op NPO 2 Extra.
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. Dear professor Einstein: muziek ontmoet wetenschap
  2. Erwin Olaf eert Hans van Manen
  3. Cabaretvoorstelling Beth & Flo: Concert in Uitvoering
  4. Eus en Tommy Wieringa vieren de liefde voor het lezen
  5. Kennismaken met de wereld van gospelmuziek
Onderaan deze nieuwsbrief krijg je nog een aantal kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Maar eerst wordt deze nieuwsbrief afgetrapt door Babs Gons. Zij vertelt over de kracht van poëzie.
Veel plezier!

Gastredacteur Babs Gons over de kracht van poëzie
Babs Gons | © Les Adu
Babs Gons | © Les Adu
Babs Gons is een Amsterdamse schrijver / performer en staat bekend als ‘Koningin van de Spoken Word’. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2020 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief bespreekt Babs vandaag de kracht van poëzie:
Ik geloof in de kracht van poëzie maar dat we de wereld ermee kunnen veranderen, nee, die illusie heb ik nooit gekoesterd.
doe het toch maar, zeg dat maar tegen jezelf
als je je realiseert
dat je de wereld nooit zal kunnen veranderen
met een handvol kunstzinnig gerangschikte zinnen
geen oorlog zal je ermee beslechten
geen hart zal door jou niet breken
en je zal de rotziekte van een geliefde niet genezen
(fragment uit: Doe Het Toch Maar, Babs Gons 2021, AtlasContact)
En toch, poëzie veranderde wel drastisch de wereld van Phillis Wheatley. Als kind werd ze vanuit West-Afrika naar Boston ontvoerd en tot slaaf gemaakt. Als dertienjarige schreef Phillis haar eerste gedichten en inmiddels staat ze bekend als de eerste zwarte gepubliceerde auteur van de Verenigde Staten. Er wordt zelfs gezegd dat haar poëziebundel Poems on Various Subjects, Religious and Moral, gepubliceerd in 1773, het beginpunt van de Afrikaans-Amerikaanse literatuur is. De bundeling van haar gedichten leverde haar uiteindelijk haar vrijheid op. Nu we binnenkort weer stil zullen staan bij de afschaffing van slavernij, lijkt het me een mooi moment om deze dichteres weer even tot leven te wekken.
I, young in life, by seeming cruel fate
Was snatch’d from Afric’s fancy’d happy seat:
What pangs excruciating must molest,
What sorrows labour in my parent’s breast?
Steel’d was that soul and by no misery mov’d
That from a father seiz’d his babe belov’d:
Such, such my case. And can I then but pray
Others may never feel tyrannic sway?
(fragment uit: To the Right Honorable William, Earl of Dartmouth by Phillis Wheatley)
Dear professor Einstein: muziek ontmoet wetenschap
Albert Einstein | © ANP
Albert Einstein | © ANP
Misschien verwonder jij je soms ook over de vragen die kinderen stellen. Ze gaan over de meest basale fenomenen uit het dagelijks leven en zijn soms diep filosofisch. Maar waarom stellen wij die vragen zelf niet meer? Dat onderzoekt de mini-opera Dear professor Einstein van de jonge componist Mathilde Wantenaar, te horen in het Avondconcert live vanaf de allereerste editie van het SNAAR Festival.
Mathilde Wantenaar verrast je in deze opera met briefwisselingen tussen Albert Einstein en kinderen. Een ode aan de nieuwsgierigheid en aan het wonderlijke toeval dat in ieders leven een rol speelt. Want Einstein vond het zelf gek dat mensen hem als ‘genie’ bestempelden. Waarom? Omdat hij geloofde dat hij gewoon nieuwsgieriger was dan anderen en vooral bezig was met antwoorden zoeken op vragen die volwassenen niet meer stelden sinds ze hun kindertijd voorbij waren.
➢ Luister dit Avondconcert (NTR) HIER (29 min.)
Erwin Olaf eert Hans van Manen
Erwin Olaf eert Hans van Manen | © NTR
Erwin Olaf eert Hans van Manen | © NTR
Choreograaf Hans van Manen wordt in juli 90 jaar. Aanleiding voor goede vriend en fotograaf Erwin Olaf om, samen met de dansers van het Nationale Ballet, de studio in te duiken voor een unieke serie foto’s die ontleend zijn aan het werk van Van Manen.
Het zijn geen standaard balletfoto’s, zoals Olaf nadrukkelijk aangeeft. Het is een kunstproject genaamd Dance in close-up: Hans van Manen seen by Erwin Olaf, bestaande uit stills en close-ups uit verschillende balletchoreografieën.
In de vijfdelige serie Erwin Olaf eert Hans van Manen volg je de totstandkoming van dit project. In elke aflevering staat een ballet centraal. Je ervaart de discussies tussen Erwin en Hans, de begeleiding van de dansers door balletmeester Rachel Beaujean, de zoektocht naar de juiste belichting en kadrering en het commentaar van Hans op de foto’s.
Erwin Olaf eert Hans van Manen (NTR) kijk je HIER (13 min.)
Cabaretvoorstelling Beth & Flo: Concert in Uitvoering
Beth & Flo: Concert in Uitvoering | © BNNVARA
Beth & Flo: Concert in Uitvoering | © BNNVARA
Beth & Flo (Elsbet Remijn en Claudette Verhulst) zijn klassiek pianistes die in 2020 in de finale stonden van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In hun cabaretvoorstelling breken ze uit het keurslijf dat hen door de wereld van de klassieke muziek is opgelegd. Op NPO Start staat een bijzondere registratie van deze voorstelling, waarin de twee jonge pianistes en een glanzende concertvleugel centraal staan.
Waarom kijken?
  • Klassieke muziek, maar dan totaal anders. Met bizarre scènes, eigenzinnige liedjes en muziek van grote componisten zoals Bach, Mozart, Debussy en Skrjabin, zetten Beth & Flo de wereld van klassieke muziek totaal op z'n kop. Niets is wat het lijkt. Alle muren van die klassieke concertwereld moeten kapot. Ze willen eruit!
  • Op de hak genomen. Beth & Flo wisselen hun virtuoos pianospel moeiteloos af met korte dialogen waarin de draak wordt gestoken met de maatschappij van nu: van dataverzameling door een supermarkt en ASMR-video’s tot het werk van André Rieu, McDonalds en piano’s op stations.
  • Bijzonder kleurrijk. De enscenering van de voorstelling is super eenvoudig: twee vrouwen in broekpakken, een vleugel met vijftien pianokrukken en achtergronden in verschillende, felle kleuren. Simpel maar heerlijk om naar te kijken.
➢ Kijk Beth & Flo: Concert in Uitvoering (BNNVARA) HIER (47 min.)
Eus en Tommy Wieringa vieren de liefde voor het lezen
Eus' Boekenclub Podcast | © NTR
Eus' Boekenclub Podcast | © NTR
In de zesdelige podcastserie Eus’ Boekenclub vieren Eus (Özcan Akyol) en schrijver Tommy Wieringa de liefde voor het lezen en alles daaromheen. Elke week start Eus thuis bellend met schrijver Tommy Wieringa om te praten over literaire thema’s en het leven. Daarna trekt Eus het land in om bijzondere leesclubs te ontmoeten, neemt ons mee naar zijn signeersessies met lezers, om tenslotte weer te eindigen in zijn eigen stad: Deventer. Daar gaat hij langs bij de vader van Tommy Wieringa, die hem een gedicht van zijn keuze voordraagt.
In de eerste aflevering praten Eus en Tommy Wieringa bijvoorbeeld over de Boekenweek. Daarna gaat Eus naar Rotterdam om de Weense boekenclub te ontmoeten en de vader van Tommy Wieringa draagt een gedicht van Lévi Weemoedt voor.
Alle afleveringen van Eus’ Boekenclub (NTR) luister je HIER of via je favoriete podcast-app (30 min. per afleveringen)
Kennismaken met de wereld van gospelmuziek
Amazing Grace | © EO
Amazing Grace | © EO
Van I’ll be there tot Why tell me why: in het programma Amazing Grace maken acht bekende artiesten kennis met de wereld van gospel. Onder leiding van coaches Berget Lewis en Shirma Rouse ontdekken onder andere Dries Roelvink, Elske DeWall en Lucas Hamming dit muziekgenre.
Maar wat is eigenlijk typisch gospel? ‘Een van de belangrijkste elementen van gospelmuziek is call and response’, aldus soulzanger Steffen Morrison. ‘Je hebt de lead vocalist en je hebt het publiek of het koor. De lead vocalist neemt het voortouw. Hij of zij bedenkt de teksten, laat zich inspireren en kan improviseren. En je hebt een oplettend publiek dat oppakt wat de vocalist bedenkt.’
➢ Kijk de afleveringen van Amazing Grace (EO) HIER (53 min. per aflevering).
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Best Kept Secret 2022 | © NPO 3FM
Best Kept Secret 2022 | © NPO 3FM
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Best Kept Secret 2022 | vrijdag 10 juni, 17:00 - 01:30 uur, zaterdag 11 juni 14:00 - 01:30 uur, zondag 12 juni 13:00 - 01:30
Je hoeft niets van Best Kept Secret 2022 te missen want op NPO2 Extra kijk je naar registraties, hoogtepunten en sfeerbeelden van dit bijzondere festival in Hilvarenbeek! Zo beleef je artiesten The Strokes, Alt-J, Nick Cave en Froukje gewoon bij jou thuis op de bank.
➢ Truls Mork plays Chopin and Dvorak | zaterdag 11 juni, 12:00 uur
Truls Mork was de eerste Scandinaviër die ooit de Moskou Tsjaikovski-competitie won, een triomf die het begin van zijn muzikale carrière betekende. De film bezoekt de Noorse cellist in zijn Scandinavische vakantiehuis en vergezelt hem op zijn boot op zee en tijdens wandelingen langs de kust. Het celloconcert van Anton Dvorak met het Bamberger Symphoniker en de Chopin-interpretaties staan centraal in het verhaal.
➢ W. H. Gispen, Ontwerper - Ondernemer | zondag 12 juni, 20:30 uur
W. H. Gispen is bekend om zijn ranke meubels. Kenmerkend zijn daarbij de doorlopende buizenframes met weggewerkte bevestigingsmiddelen. Riek Gispen-Van de Griend vertelt over haar sollicitatiegesprek om in de toonkamer van Gispen in Rotterdam mensen rond te leiden. Dit gesprek mondde uit in haar huwelijk met Gispen. Gispen kon goed ontwerpen en tekende veel, maar hij was verder niet handig in uitvoerende zin. Gispen had voor ogen om kwaliteit, eenvoud, comfort en esthetiek te combineren. Hij had veel aandacht voor zogeheten kunstloze gebruiksvoorwerpen om die vervolgens te esthetiseren. Zijn idee was bijna ideologisch.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.