Bekijk profielpagina

Exclusief concert Adele en sublieme documentaire Charles Aznavour

NPO Cultuur nieuwsbrief
Wij hadden deze week behoefte aan mooie ervaringen. Een zangeres die ons echt raakt. Een pianist die ons verrast en in vervoering brengt. En een documentaire die vanaf de eerste seconde een persoonlijke belevenis wordt.
Wij hopen dat jullie ook genieten van al het moois in deze nieuwsbrief en de getipte cultuur net zo intens beleven als onze redactie.
Veel plezier!

Intiem met Adele
Adele in het Los Angeles Griffith Park Observatory | © Cliff Lipson / CBS Broadcasting Inc.
Adele in het Los Angeles Griffith Park Observatory | © Cliff Lipson / CBS Broadcasting Inc.
Het kan je bijna niet zijn ontgaan: Adele’s nieuwe album 30 is er! Om dat te vieren, zond NTR deze week een concert van de wereldster uit. En niet zomaar een concert, maar haar eerste concert in vier jaar waarbij ze ook nog eens geïnterviewd wordt door Oprah Winfrey. Kijken dus, tenzij je “Easy On Me” eindelijk uit je hoofd had gekregen en dat zo wilt laten.
Waarom kijken?
  • Hits. Of beter gezegd: klassiekers. Want dat zijn Adele’s hits bijna onmiddellijk na uitbrengen. Hello, Skyfall, Someone Like You, When We Were Young, Make You Feel My Love en natuurlijk Rolling In The Deep. Ze komen allemaal voorbij en we zingen ze allemaal mee. Als je liedjes van debuutalbum 19 hoopt te horen, moeten we je helaas teleurstellen. Deze concertspecial is gewoon niet lang genoeg.
  • 30. We krijgen vier nummers van Adele’s nieuwe album. Het viel onze redactie wel op dat dit alleen maar ballads zijn, maar dat heeft vast te maken met het intieme karakter van dit concert. Vooral “Easy On Me” wilden wij eindelijk eens live horen en geloof ons: Adele haalt elke noot. In andere nummers breekt haar stem soms een beetje, maar dat draagt juist bij aan de emotionele lading van Adele’s oeuvre.
  • Openbaringen. Niet alleen het concert is intiem, maar Adele vertelt ook over haar privéleven aan Oprah Winfrey. We komen tijdens dit interview gelukkig ook veel te weten over haar creatieve proces. Hoe schrijft ze toch zulke mooie nummers? Waarom is ze zo openhartig in haar muziek? Is dat eigenlijk eng? En Adele zou Adele natuurlijk niet zijn als ze er op het podium niet van alles uitflapt.
> Kijk Adele: One Night Only HIER. (tot 8 december op NPO Start)
Pianoconcert: Fazıl Say
Fazıl Say | © Marco Borggreve
Fazıl Say | © Marco Borggreve
Fazıl Say is een gevierd pianist, improvisator en componist. Zijn repertoire varieert van Turkse volksmuziek tot klassiek en van Bach tot Bartók. Wij tippen je een meeslepend concert waarbij hij de muziek van Franse componisten tot leven brengt: Claude Debussy, Maurice Ravel, Erik Satie en François Couperin.
Say was onlangs in Nederland en speelde in de nieuwe Haagse concertzaal Amare. Hij combineerde daar de barokke klavecimbelcultuur met hoogtepunten uit de 20e eeuwse pianoliteratuur. Wij vinden Fazıl Say vernieuwend, energiek en innemend.
> Luister Fazil Say in Amare HIER.
Charles Aznavour en het Chansons!-effect
Charles Aznavour (1924-2018) | © NTR
Charles Aznavour (1924-2018) | © NTR
Iedereen voelt het Chansons!-effect. Het Franse levenslied is populairder dan ooit. In de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5 - deze week onthuld - staan meer chansons dan ooit. Het programma dat verantwoordelijk is voor dit effect, krijgt dan ook een vervolg in 2022.
In het eerste seizoen van CHANSONS! zagen we Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps het graf van Charles Aznavour bezoeken. Van Nieuwkerk werd emotioneel. Hij noemt Aznavour dan ook “de beste zanger die ooit geleefd heeft”.
Aznavour was naast chansonnier ook een fervent filmer. Het verrassende resultaat hiervan zien we bij Het Uur van de Wolf. En geen zorgen als je niet zo van de chansons bent. Een sublieme documentaire is interessant voor iedereen en De blik van Charles Aznavour valt zeker in deze categorie.
Waarom kijken?
  • Beeld(ig). In 2017 toonde Charles Aznavour filmmaker Marc di Domenico een geheime kamer waar hij zijn schatten verborg. Wat bleek? Het ging niet om liedjes, maar om persoonlijke opnames gemaakt met een 16mm filmcamera die Aznavour in 1948 cadeau kreeg. Van niemand minder dan Édith Piaf! Een paar maanden voor Aznavours dood besloot hij dat al deze beelden een film moesten worden. We weten zeker hij trots zou zijn geweest op het resultaat. Hoogtepunt: we zien Aznavour op zijn 40e Armenië bezoeken - waar zijn wortels liggen - en daar eindelijk zijn oma ontmoeten.
  • Poëtisch. “Ik heb altijd en overal gefilmd. Alle rollen liggen hier. Ik heb ze nooit laten zien. Misschien kun jij er iets mee?” Het is de stem van Franse acteur Romain Duris. Maar omdat deze voice-over is gebaseerd op interviews en notities van Aznavour himself, is het alsof hij ons door deze documentaire leidt. “Als je de beelden ziet, zal mijn leven zich voor je ontvouwen.” Het lijkt wel poëzie.
  • Chansons! Aznavours filmopnames worden afgewisseld met evenzo bijzondere beelden van zijn muzikale optredens. Hits als La Bohème (de hoogst genoteerde chanson in de Evergreen Top 1000), Mon amour, She en Hier encore ontbreken natuurlijk niet.
> Kijk Het Uur van de Wolf - De blik van Charles Aznavour HIER.
> Kijk alle afleveringen van CHANSONS! HIER.
> Bekijk de hele Evergreen Top 1000 HIER.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
'A Separation' wint bij het Internationaal filmfestival van Berlijn 2011 | © AFP / Valery Hache
'A Separation' wint bij het Internationaal filmfestival van Berlijn 2011 | © AFP / Valery Hache
➢ Film: A Separation | Zaterdag 27 november, 20.30 uur
De vrouw van Nader wil samen met hem en hun dochter Iran verlaten. Ze heeft alles geregeld om in het buitenland een nieuw leven te beginnen. Nader wil zijn demente vader echter niet achterlaten.
➢ Opera: Madama Butterfly | Zondag 28 november, 23.00 uur
Italiaanse opera van Giacomo Puccini. Deze tragedie in drie aktes is gebaseerd op een kort verhaal van John Luther Long. Het libretto is van Luigi Illica en Giuseppe Giacosa.
➢ Live: Maria Mendes | Maandag 29 november, 22.20 uur
Registratie van een kort fado-concert van zangeres Maria Mendes, begeleid door jazzpianist Karel Boehlee. Opgenomen in april 2020, in De Doelen in Rotterdam.
➢ Operafilm: The Other | Woensdag 1 december, 18.40 uur
Opera Spanga presenteert in samenwerking met het Rosa Ensemble een operafilm over de angst voor de ander.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog die vanaf maandag 1 november dagelijks te bekijken is.
De Kunstvlog van Rachel Pouwer | © NTR
De Kunstvlog van Rachel Pouwer | © NTR
Met Kunstvlog ontdek je kunst via Insta-stories, thuis op de bank of in de trein. En daar hoef je echt geen Kunstgeschiedenis voor gestudeerd te hebben. Rachel helpt je op weg, maar leert je vooral ook zelf kijken. Wat zie je? Wat is het verhaal erachter? Wat voel je erbij? En waar kan je meer zien?
Van schilderijen tot foto’s, textiel en video. En van wereldberoemd tot onontdekte toppers. Klik dus snel op follow!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.