NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

Fameuze klassieke concerten, Prince live + waarom Maestro zo leuk is

#36・
58

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that NPO Cultuur nieuwsbrief will receive your email address.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Radio en televisie waren afgelopen twee weken onze beste vrienden, hier op de redactie. En van al dat moois dat we bij de NPO zagen en luisterden, pikken wij er weer het leukste uit om met jou te delen. Het gezamenlijk kijken is ons trouwens goed bevallen. Dus nog een extra tip: kijk of luister naar mooie cultuur samen met anderen!
  1. Onze redactie keek voor het eerst naar Maestro.
  2. Twee klassieke klassiekers voor ons luistergenot.
  3. Prince gaf een waanzinnig concert op oudejaarsavond 1999.
  4. De NPO 2 extra programmatips voor komende week.

Waarom is Maestro zo leuk?
Pieter Jan Hagens in 'Maestro' | © AVROTROS / Michel Schnater
Pieter Jan Hagens in 'Maestro' | © AVROTROS / Michel Schnater
Sinterklaasavond was dit jaar niet alleen voor cadeautjes en surprises. Voor velen (1,3 miljoen kijkers) was het ook de avond dat een nieuw seizoen van Maestro losbarstte. Onze redactie moest toegeven dat wij Maestro helemaal niet kennen. Dat moest veranderen. Ook wij keken de eerste aflevering om antwoord te krijgen op de vraag: waarom vindt iedereen Maestro zo leuk?
Waarom kijken?
  • De muziek. Sailor’s Hornpipe, Entry of the Gladiators en Danse Macabre. Het zijn van die composities waarvan je de titel niet kent, maar de muziek wel. Maar ook prachtige klassieke muziek van Bach, Grieg en Chopin komen voorbij in de eerste aflevering. Gespeeld door een 55-koppig symfonieorkest.
  • Anders. Normaal let je niet zo op de dirigent als je naar een concert luistert. Maar nu wel en daardoor luister je ook anders naar de muziek. Voor ons is dit een nieuwe en zelfs verdiepende ervaring. Ook het jurycommentaar en het meeklappende publiek helpen daarbij.
  • Deelnemers. Ook dit seizoen zijn de deelnemers ontwapenend in al hun imperfectie. Onze favoriet is Plien van Bennekom. Als professioneel actrice en cabaretière zorgt zij voor de nodige dosis humor en dramatiek. Wie is jouw favoriet?
  • Samen. En dat is natuurlijk het leuke, Maestro is een programma om met zo veel mogelijk mensen te kijken en mee te leven, lachen en becommentariëren. Een echt familieprogramma en een van de beste in zijn soort. Onze redactie zegt: kijken!
> Kijk alle afleveringen van Maestro HIER na de uitzending elke zondag om 20.25 uur op NPO 1.
Klassieke klassiekers
Radu Lupu op een oude LP-cover | © Flickr
Radu Lupu op een oude LP-cover | © Flickr
Wat zouden we toch moeten zonder NPO Radio 4? Dat vroegen we ons de afgelopen weken af als we weer zo'n prachtig concert beluisterden en even de wereld vergaten. En we blijven gelukzalig, want er zijn twee extra bijzondere concerten beschikbaar voor ons luistergenot. Eentje uit 1972 en eentje uit 1975: ware klassiekers onder de klassieke concerten.
Dezső Ránki is een Hongaarse concertpianist met een uiteenlopend repertoire. In 1972 geeft hij een concert in Amsterdam. Hij kiest traditionele prachtstukken van Liszt en Tsjaikovski, maar verrast zijn publiek ook. Ránki opent namelijk met een stuk van een levende componist! En ook nog eens een jonge Japanner: Maki Ishii. Voor die tijd behoorlijk experimenteel. En voor deze tijd overheerlijk.
In 1975 is Roemeense meesterpianist Radu Lupu te gast bij het Radio Filharmonisch Orkest. Hij speelt een van de bekendste stukken van Noorse componist Edvard Grieg: Pianoconcert. De prachtige eerste suite van Griegs Peer Gynt staat ook op het programma. Onze radio leek licht te geven, zo mooi is dit concert.
> Luister het concert van Dezső Ránki uit 1972 HIER.
> Luister het concert van Radu Lupu uit 1975 HIER.
De Mozart onder de popsterren
Prince 1958-2016 | © NTR / Paisley Park Enterprises Inc.
Prince 1958-2016 | © NTR / Paisley Park Enterprises Inc.
Iedereen op onze redactie is fan van wijlen Prince. Dus wij kennen dit concert al heel lang, maar zijn blij dat wij het jullie kunnen tippen dankzij de recente uitzending van NTR. Want wat een genie! Of zoals wij hier zeggen: de Mozart onder de popsterren. Beste Prince concert ooit? Liefhebbers van jaren ‘80 Prince twijfelen misschien, maar de echte muziekfreak weet wel beter. Dit concert is waanzinnig, alleen al om het gitaarspel van Prince.
Dit beroemde concert is opgenomen op oudejaarsavond 1999 in de Paisley Park Studios van Prince in Minnesota. De band bestaat uit legendarische bassist Larry Graham en leden van de Family Stone. Verder zijn er speciale gasten als Lenny Kravitz, Maceo Parker en Morris Day & The Time.
Of er genoeg hits voorbij komen? Zeker! Wat dacht je van Kiss, Purple Rain, Let’s Go Crazy, Raspberry Beret, U Got The Look en Nothing Compares 2 U? Het concert eindigt met vuurwerk. Bij megahit 1999 gaat het dak er - voor de zoveelste keer - helemaal af. Yeah!
> Kijk Prince: Rave Un2 the Year 2000 HIER.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Louis Armstrong is een van de legendes in 'Jazz on a Summer's Day' | © ANP
Louis Armstrong is een van de legendes in 'Jazz on a Summer's Day' | © ANP
➢ Jazz on a Summer’s Day | Vrijdag 10 december, 20.30 uur
Legendarische concertfilm die zich afspeelt op het Newport Jazz Festival van 1958 in Rhode Island, geregisseerd door Bert Stern en Aram Avakian.
➢ Holland Opera: Dido ile Aeneas | Zondag 12 december, 22.50 uur
Opera van Purcell in een bewerking van Niek Idelenburg, met nieuwe stukken van componist Fons Merkies. Met o.a. sopraan Aylin Sezer (Dido), Sinan Vurai (Aeneas) en Leonie van Veen (Belinda).
➢ AVROTROS Klassiek: Yang Yang Cai | Maandag 13 december, 22.55 uur
Pianiste Yang Yang Cai: 22 jaar is ze, en één van de grootste pianotalenten van Nederland. In dit programma neemt ze haar debuut-cd op.
➢ Film: An (Sweet Bean) | Woensdag 15 december, 18.35 uur
Sentaro is een ex-crimineel, maar nu eigenaar van een bakkerij. Hij serveert ‘dorayaki’s’, koekjes gevuld met zoete rodebonenpasta. Een oudere dame, Tokue, biedt aan om hem te helpen.
➢ Gouden Bergen | Woensdag 15 december, 21.20 uur
Voorstelling over de derde generatie Turkse gastarbeiders, door Yeliz Dogan en Ferhat Kaplan onder regie van Nina-Elisa Euson. Over de vraag: is de derde generatie Turkse gastarbeiders Nederlander?
➢ Kasper van Kooten - Speeltijd | Donderdag 16 december, 21.40 uur
In deze show gaat Kasper van Kooten terug naar de basis. Geen decor, geen band, maar een man en zijn verhaal. In Speeltijd deelt hij zijn kijk op de wereld, zijn omgeving, maar vooral op zichzelf.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel presenteert de Culturele Adventskalender via Instagram | © NTR
Rachel presenteert de Culturele Adventskalender via Instagram | © NTR
Met Kunstvlog ontdek je kunst via Insta-stories, thuis op de bank of in de trein. En daar hoef je echt geen Kunstgeschiedenis voor gestudeerd te hebben. Rachel helpt je op weg, maar leert je vooral ook zelf kijken. Klik dus snel op follow!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.