Bekijk profielpagina

Film over de klimaatzaak van de eeuw + Pärt Festival

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Met de 3FM Awards viert radiozender NPO 3FM de Nederlandse popmuziek. En dit jaar kon dat - gelukkig - weer met publiek want de 3FM Awards zijn immers de grootste publieksprijzen voor de Nederlandse popmuziek. Ben je benieuwd wie in de prijzen viel? Of heb je zin om de optredens te bekijken waarin artiesten de samenwerking met elkaar opzoeken of een eerbetoon geven aan de muziek waarmee ze zelf zijn grootgebracht? Hieronder lees je meer!
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. Dramaserie over een verkiezingsstrijd die zijn weerga niet kent
  2. Pärt Festival: verstilde koorwerken en intieme composities
  3. Goldband en MEAU grote winnaars 3FM Awards
  4. Film over de klimaatzaak van de eeuw
  5. De strijd om Rembrandts Marten en Oopjen
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Dramaserie over een verkiezingsstrijd die zijn weerga niet kent
Het jaar van Fortuyn | © AVROTROS
Het jaar van Fortuyn | © AVROTROS
Pim Fortuyn en Ad Melkert: dé ultieme politieke tegenpolen die in 2002 een ongekende verkiezingsstrijd voeren. Acteurs Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr kruipen in de nieuwe dramaserie Het jaar van Fortuyn in de huid van deze twee iconische politici.
Waarom kijken?
  • Leer Fortuyn kennen. In de serie leren we de spraakmakende columnist Pim Fortuyn kennen. Hij besluit de politiek in te gaan bij de nieuwe partij Leefbaar Nederland, waar hij ook al snel wordt uitgezet. Fortuyn richt zijn eigen partij op. Maar naarmate zijn populariteit groeit, wordt ook het verzet tegen zijn persoon steeds heviger en nadert de LPF in de peilingen de PvdA.
  • Rumoerig jaar. In Het jaar van Fortuyn staat een bijzondere periode centraal, een periode tussen de aanslagen van 9/11 in New York en de moord op Pim Fortuyn. Een periode waarin de gemoederen hoog oplopen en het politieke landschap in Nederland voorgoed zal veranderen. Een verhaal over nieuwe politiek, de opkomst van het populisme, toenemende polarisatie, een democratie onder druk en het verlangen om gehoord te worden.
  • Sterrencast. Een aantal ijzersterke topacteurs kruipen in de huid van de politici: Jeroen Spitzenberger als Pim Fortuyn, Ramsey Nasr als Ad Melkert, Fedja van Huêt als Mat Herben, Jaap Spijkers als Wim Kok en Carly Wijs als Gerdi Verbeet.
Het jaar van Fortuyn (AVROTROS) zie je elke vrijdag om 21.30 uur NPO. HIER kijk je deze vijfdelige miniserie tot vrijdag 6 mei terug.
Pärt Festival: verstilde koorwerken en intieme composities
Arvo Pärt | © NPO Radio 4
Arvo Pärt | © NPO Radio 4
Vorige week vond het Pärt Festival plaats in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Zes dagen lang stonden de spotlights op Arvo Pärt, de componist uit Estland die veel mensen associëren met meditatieve muziek waarop je heerlijk je gedachten de vrije loop kunt laten (of juist niet), verstilde koorwerken en intieme composities.
Het Avondconcert deed verslag van het festival. Luister bijvoorbeeld naar het concert van het Ests Filharmonisch Kamerkoor en het Tallinn Kamerorkest. Als landgenoten van Pärt zijn zij dé Pärt-experts dus dit was een bijzonder concert. Maar ook vanuit Nederlandse hoek zijn er bijdragen aan het festival te horen in het Avondconcert. Trombonist Jörgen van Rijen en het Camerata RCO spelen muziek van Pärt, Bach en Vivaldi. Daarnaast brengen ook het Cello Octet Amsterdam en het New European Ensemble allerlei werken van Pärt. Alle concerten beluister je op de website van NPO Radio 4.
En heb je dan nog geen genoeg van Pärt? In de podcast Het pad van Pärtspreekt presentator Hans Smit met liefhebbers, musici en naasten over ontmoetingen met de componist en zijn muziek, tijdens een virtuele wandeling naar het Arvo Pärt Centre in Estland.
 ➢ Luister alle concerten van het Pärt Festival HIER terug!
Goldband en MEAU grote winnaars 3FM Awards
Winnaars 3FM Awards 2022  | © NPO 3FM / Ben Houdijk
Winnaars 3FM Awards 2022 | © NPO 3FM / Ben Houdijk
Vorige week was in 013 Poppodium in Tilburg de 3FM Awards 2022 uitreiking. De 3FM Awards zijn de grootste publieksprijzen voor de beste Nederlandse acts en artiesten. De show wordt gepresenteerd door 3FM-dj’s Eva Koreman en Frank van der Lende en je ziet onder andere optredens van Froukje en S10, MEAU en Kris Kross Amsterdam met Antoon en Sigourney K. 
Het feest wordt geopend door Goldband met een cover van Zwart Wit, de grootste hit van hun held Frank Boeijen, gevolgd door Goldbands eigen hit Noodgeval. De opening past bij het thema van de 3FM Awards 2022: Standing on the Shoulders of Giants. Hiermee viert 3FM dat een nieuwe generatie Nederlandse artiesten in coronatijd is opgestaan en klaar is om het podium te bestormen. De muzikale inspiratie voor hun helden staat centraal en zo komen verleden, heden en toekomst samen.
➢ En wie vallen in de prijzen? Bekijk de uitreiking van de 3FM Awards (NTR) HIER (48 min.)
Film over de klimaatzaak van de eeuw
De zaak Shell | © BNNVARA
De zaak Shell | © BNNVARA
In de televisiefilm De zaak Shell, een bewerking van de gelijknamige voorstelling, krijgen de hoofdrolspelers in de klimaatcrisis de kans om een ultiem pleidooi te houden over hun verantwoordelijkheid in het grootste probleem van dit moment.
In mei 2021 deed de rechtbank uitspraak in de rechtszaak van de eeuw: de klimaatzaak tegen Shell. Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit doken in deze zaak, waarin milieuorganisaties eisen dat de oliegigant haar bedrijfsvoering radicaal aanpast en stopt met het veroorzaken van wereldwijde klimaatschade. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen, lazen het klimaatakkoord en ploegden beleidsnota’s door.
In De zaak Shell krijgt elke stem rondom de rechtszaak een eigen pleidooi: Shell, de consument, de burger, de overheid en toekomstige generaties. De zaak Shell maakt een beladen onderwerp toegankelijk en stelt de vraag wie er verantwoordelijkheid moet nemen in de klimaatcrisis. De film is geregisseerd door Norbert ter Hall (A’dam – E.V.A., Mi Vida) en de cast bestaat uit Jaap Spijkers, Malou Gorter, Mahfoud Mokaddem, Janneke Remmers en Musia Mwankumi.
> Bekijk De zaak Shell (BNNVARA) HIER (58 min.).
De strijd om Rembrandts Marten en Oopjen
Oopjen - Rembrandt van Rijn | © RIjksmuseum Amsterdam
Oopjen - Rembrandt van Rijn | © RIjksmuseum Amsterdam
Overal stralende gezichten bij de presentatie in Parijs van de schilderijen Marten en Oopjen van Rembrandt. Maar schijn bedriegt. In de documentaire Marten en Oopjen: portret van een huwelijk wordt pijnlijk duidelijk hoe hartstochtelijk en verbeten de directie van het Rijksmuseum heeft gevochten om niet één, maar beide portretten voor Nederland aan te kopen.
Nadat de Franse familie De Rothschild de portretten op de markt brengt, start de directie van het Rijksmuseum een fanatieke lobby om de aankoopsom van 160 miljoen euro voor dit Nederlands erfgoed bijeen te krijgen. Maar wat begint als een kunstdeal ontaardt in een strijd tussen Nederland en Frankrijk.
> Kijk Marten & Oopjen: Portret van een huwelijk in 2Doc (NTR) HIER (55 min.).
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Karlijn Kistemaker in Missie Márquez | © VPRO
Karlijn Kistemaker in Missie Márquez | © VPRO
➢ Grachtenfestival 2021: Club Classique | zaterdag 2 april, 12.00 uur
Een voorstelling van Club Classique zit vol spannende combinaties, onverwachte twists en ontroerende verhalen. Via de muziek vinden werelden elkaar en worden verhalen verklankt. Het is een feest voor de zintuigen.
➢ Beethoven Sonates | zondag 3 april, 12.00 uur
De Oostenrijkse pianist Rudolf Buchbinder speelt de eerste, tweede en derde sonate van Beethoven in The Great Hall of The Mozarteum te Salzburg.
➢ Missie Márquez | donderdag 7 april, 22.30 uur
Een magisch realistische, absurdistische metavoorstelling over de missie van Karlijn Kistemaker om de ware betekenis van het boek “100 jaar eenzaamheid” van de schrijver Márquez te ontcijferen.
➢ The Rolling Stones Rock and Roll Circus | vrijdag 8 april, 22.54 uur
In1968 organiseerden The Rolling Stones een concert in een circustent waar onder anderen artiesten als The Who, Taj Mahal, Marianne Faithfull, Jethro Tull, John Lennon en Yoko Ono,optraden. Oorspronkelijk zou de concertregistratie uitgezonden worden op de BBC, maar de Stones hielden de release tegen. Pas bijna dertig jaar later, in 1996, gaven de Stones toestemming om de film uit te brengen.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.