Bekijk profielpagina

Genieten van het betoverende Prinsengrachtconcert + 4 andere culturele tips

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
De avonden worden korter en de zomer loopt ten einde. Maar niet getreurd want we hebben een goede tip om nog een beetje in het zomerse gevoel te blijven: de opname van het Prinsengrachtconcert op de betoverende Prinsengracht in Amsterdam.
Een van de hoogtepunten was het optreden van Nicolas Altstaedt, één van de beste cellisten ter wereld, en de onvolprezen luitist Thomas Dunford. Zij speelden minimalistische muziek uit de barok. Dat lijkt misschien per definitie niet samen te gaan, maar juist deze twee muzikanten bewijzen het tegendeel. Luister naar het derde deel Imitazione delle Campane uit de Sonate voor Viool en Continuo van componist Johann Paul von Westhoff. Leuk detail: Altstaedt speelt op een bijzondere cello van een kleiner formaat en met een extra snaar: de cello piccolo!
Deze nieuwsbrief wordt afgetrapt door Meltem Halaceli. Zij vertelt over het werk van schrijfster Elif Shafak.
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. Het beste van Biesheuvel (podcasttip)
  2. Joni Mitchell: overweldigend persoonlijk en openhartig (docutip)
  3. Bachs Johannes Passie als queer lijdensverhaal (concerttip)
  4. Drie bijzondere, nachtelijke gesprekken (interviewtip)
Tot slot geven we je drie weekendtips voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Meltem Halaceli over Elif Shafak
Gastredacteur Meltem | © Koos Breukel
Gastredacteur Meltem | © Koos Breukel
Meltem Halaceli is een Nederlandse schrijfster en arabist. Ze is programmamaker bij literair festival Writers Unlimited en debuteerde in 2015 met De vergeten geschiedenis van mijn grootvader. In deze editie van de NPO Cultuur nieuwsbrief vertelt Meltem over het werk van schrijfster Elif Shafak:
Als je Elif Shafak nog niet kent, begin dan met de vertaling van haar – wat mij betreft - succesvolste boek Veertig regels van liefde, een prachtig verhaal waarin zij de levens en de poëzie van de dertiende eeuwse dichter, rechtsgeleerde en soefimeester Mevlana Djallaladin Rumi en de mysticus Shamsi Tabrizi naar de keukentafel van een vermoeide Amerikaanse huisvrouw brengt en wier leven vanaf de grondvesten opgeschud raakt. Met meer dan 750.000 verkochte exemplaren werd het snel een internationale bestseller en door de BBC in 2019 uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke romans ter wereld. Elif Shafak is een expert geworden in het verweven van verschillende culturen, geschiedenissen, mensen en natuur en weet hun verhalen op meeslepende wijze te vertellen. 
In haar laatste boek dat ik net uit heb gelezen, Het eiland van de verdwenen bomen (vertaald uit het Engels), is genomineerd voor drie literaire prijzen: De Costa Novel Award 2021Women’s Prize voor Fictie 2022 en de RSL Ondaatje Prize 2022. De hoofdpersonage is een weelderige vijgenboom die vertelt over diens letterlijke ontworteling, wanneer eigenaar Kostas Kazantzakis haar stam met wortel en al uit de Cypriotische aarde trekt en meeneemt naar Londen. De boom is tijdlang de heimelijke plek waar hij, een Griek, en Defne, een Turkse, elkaar kunnen ontmoeten. Maar als de oorlog uitbreekt wordt Kostas naar Londen gestuurd, terwijl zijn geliefde Defne achterblijft. De boom is getuige van levensbedreigende situaties en liefdes op het eiland en het migrantenbestaan in Londen.
© Uitgeverij Nieuw Amsterdam
© Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Na de dood van Defne, raakt hun puberende dochter Ada, in de put. Ada begint op een willekeurige schooldag tijdens de les plotseling te schreeuwen. Ada kan niet verklaren waardoor dit gebeurt. Ze kent de familie van haar ouders niet, is nooit op het eiland geweest en spreekt hun talen ook niet. 
De lezer zal echter snel begrijpen dat dit een schreeuw is van overgeërfde pijn. De moeder die haar liefde nooit kon vieren en de vader die zijn geliefde verborgen moest houden voor zijn familie, de gedwongen reis naar Londen en de verdeling van het eiland, beïnvloeden ook Ada’s Britse leven. 
Grote thema’s die Shafak aanstipt zijn religie, afkomst, xenofobie, homofobie en de mystiek van het soefisme. Shafak vertelt de turbulente geschiedenis van een vrolijk eiland in de Middellandse zee waarin geopolitieke spanningen, regionale conflicten samenkomen in meerdere liefdes.
Het beste van Biesheuvel
Het beste van Biesheuvel | © VPRO, Waldemar Post
Het beste van Biesheuvel | © VPRO, Waldemar Post
Op zoek naar nieuw luistermateriaal? Wij hebben een leuke tip voor je: de podcast Het beste van Biesheuvel, vol verhalen van Maarten Biesheuvel die hij op de radio voordroeg. Biesheuvel-kenner Erik de Bruin voorziet de verhalen – in gesprek met Remy van den Brand – van toelichting en context.
Het werk van Biesheuvel wordt geprezen om zijn tegendraadse verteltechniek, hoge dosis humor en openheid over zijn geestelijke toestand. Hij schreef prachtige, openhartige verhalen over zijn eigen waanbeelden en existentiële angsten. Mede daarom wordt Biesheuvel gezien als de wegbereider van de psychiatrie in de literatuur. Of zoals hij het verwoordde tegenover filmmaker Jan Louter: ‘Gerard Reve heeft met zijn boeken het taboe op homoseksualiteit doorbroken, ik op krankzinnigheid’
➢ Luister Het beste van Biesheuvel (VPRO) via je favoriete podcast-app of HIER
Joni Mitchell: overweldigend persoonlijk en openhartig
Joni Mitchell - Lady Blue | © NTR
Joni Mitchell - Lady Blue | © NTR
Met haar unieke stem en poëtische teksten wordt de Canadese zangeres en songwriter Joni Mitchell (1943) het vrouwelijk boegbeeld van de hippiegeneratie van de late jaren 60. Haar album Blue is nog altijd een van de beste uit de muziekgeschiedenis: het is overweldigend persoonlijk en openhartig.
Nog even op een rijtje aan de hand van haar muziek: wie is Joni Mitchell?
  • Both sides now. In 1967 verlaat Joni Canada, haar ouders en echtgenoot om zich in de Amerikaanse muziekwereld te storten. Bob Dylan’s vernieuwende persoonlijke teksten inspireren haar om ook haar eigen werk persoonlijker te maken. Als haar nummer Both sides now een Grammy wint, is Joni’s naam gevestigd. Ze ontwikkelt haar eigen stijl verder.
  • Clouds. In de hippie-gemeenschap in Los Angeles, waar Crosby, Stills, Nash & Young, Frank Zappa, Carlos Santana, Jim Morrison haar muzikale familie vormen, ontwikkelt ze haar eigen stijl verder. Haar eerste album Clouds, geproduceerd door David Crosby, lanceert haar carrière.
  • Blue. De Vietnamoorlog, gewelddadige protesten, de wereld verandert, de hippiebubbel barst: gedesillusioneerd zegt Joni concerten af en gaat naar Europa, op zoek naar inspiratie. Het resulteert in haar meest introspectieve en intieme album Blue (1971), waarop ze haar ziel blootlegt, kwetsbaar en krachtig zingt over haar leven, pijn en strijd.
Meer weten? In de documentaire Joni Mitchell - Lady Blue vertellen Joni zelf, David Crosby en Graham Nash in interviewfragmenten door de jaren heen, afgewisseld met veel muziek en archiefbeeld, over haar leven en carrière.
➢ Bekijk Joni Mitchell - Lady Blue (NTR) HIER (53 min.)
Bachs Johannes Passie als queer lijdensverhaal
Utrechter Passion | © AVROTROS
Utrechter Passion | © AVROTROS
Wat als Bach de vervolging van LGBTQIA+ mensen op muziek had willen zetten? Dat onderzoekt de Utrechter Passion, een versie van Bachs iconische Johannes Passion met een nieuw libretto. Maar in plaats van de lijdensweg van Christus richt het verhaal zich op het leed van LGBTQIA+ mensen, die werden en worden gediscrimineerd en vermoord vanwege hun gender of seksualiteit.
Bach verklankt met zijn oorspronkelijke compositie lijden en hoop. In de Utrechtse versie, uitgevoerd tijdens het Festival Oude Muziek door ĀRT HOUSE 17, voegen de nieuwe woorden zich volledig naar de melodische lijnen van Bach.
➢ Luister de Utrechter Passion (AVROTROS) HIER (110 min.). Liever met beeld? Dat kan HIER!
Drie bijzondere, nachtelijke gesprekken
Presentatoren Femke van der Laan en Lotje IJzermans | © VPRO
Presentatoren Femke van der Laan en Lotje IJzermans | © VPRO
Voer je in de nacht echt de beste gesprekken? Dat ontdek je in het nachtelijke cultuurprogramma Nooit Meer Slapen, waarin elke werkdag iemand uit de kunst, cultuur of actualiteit te gast is bij - sinds 1 september - journalist en schrijver Femke van der Laan. 
Luister bijvoorbeeld eens naar de volgende gesprekken:
  • Sta je liever met gelijk aan de zijlijn, of feilbaar in het echte leven? Door zijn Marokkaans-Israëlische afkomst weet regisseur en choreograaf Guy Weizman hoe het is om voor je plek te moeten vechten. Nu biedt hij zelf het liefst een podium aan mensen die niet vanzelfsprekend worden gehoord. Luister deze aflevering HIER.
  • Stephanie Louwrier is actrice, zangeres en theatermaker. Haar voorstelling Show Must Go On gaat over haar beslissing te stoppen met drinken. Waarom verdoven we onszelf zo graag, en kun je ook feestvieren op cola? Luister deze aflevering HIER.
  • Wat als je niets liever wilt dan zingen, maar gedwongen wordt om stil te zijn? Anna Witsen zat gevangen: in verlangen, in haar tijd, en haar positie als vrouw. In zijn nieuwe roman Wat stilte wil beschrijft Arthur Japin haar leven. Luister deze aflevering HIER.
Dit weekend op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Megalodemocrat: The public art of Rafael Lozano-Hemmer | © NTR
Megalodemocrat: The public art of Rafael Lozano-Hemmer | © NTR
Wat kun je dit weekend op NPO 2 extra zien?
➢ Pavarotti in Hyde Park | vrijdag 9 september, 14.00 uur
De wereldberoemde tenor Luciano Pavarotti zingt in Hyde Park in Londen aria’s van onder anderen: Verdi, Puccini, Meyerbeer, Leoncavallo, Wagner, Bixio en Massenet.
➢ Megalodemocrat: The public art of Rafael Lozano-Hemmer | vrijdag 9 september, 20.30 uur
Rafael Lozano-Hemmer is een van de meest geprezen kunstenaars die in de openbare ruimte werken, maar zijn stukken zouden niet bestaan zonder deelname van zijn publiek. Megalodemocrat, opgenomen over een periode van 10 jaar in 17 landen, volgt Rafaels doorbraakcarrière en registreert grootschalige werken die een steeds meer geïsoleerd publiek verleiden om hun steden te transformeren en opnieuw met elkaar in contact te komen.
➢ Film: Dogman | zaterdag 10 september, 20.30 uur
Marcello heeft een hondentrimsalon in een vervallen buitenwijk. De rust in de wijk wordt verstoord als een ex-bokser verslaafd aan cocaïne, vrijkomt en de buurt terroriseert. Wanneer hij Marcello verraadt, zint deze op wraak.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlogs!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Tip iemand anders!
Ken je meer mensen die van kunst en cultuur houden? Stuur deze nieuwsbrief dan door!
En ben je nog niet geabonneerd? Doe dat dan HIER.
Tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.