NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

Gevangen in je eigen voorstelling? + zen in één minuut

#46・
58

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that NPO Cultuur nieuwsbrief will receive your email address.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Hoe is het om als kunstenaar te leven en werken? In het nieuwe seizoen van Art Dept. (NTR) zie je korte films over talentvolle kunstenaars gemaakt door talentvolle kunstenaars. Iedere aflevering bestaat uit een bijzonder portret of beeldcolumn, waarin een aspect van de kunstenaar wordt uitgelicht. Elk van de filmmakers schrijft de komende weken een bijdrage voor deze nieuwsbrief. Met deze week: Charlotte Bernson over haar film Een O’de aan de letter.
En verder in deze nieuwsbrief:
 1. Stefano Keizers gevangen in zijn eigen voorstelling
 2. MEAU zingt Dat heb jij gedaan
 3. Cuban Dancer: integer en sympathiek beeld van een jonge danser
 4. Een uurtje met Wim Sonneveld
 5. Hoe klinkt een voorbij zwemmende mensenhaai
 6. Zen in één minuut
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Charlotte Bernson over Een O’de aan de letter
Charlotte Bernson | © Alesander Aydin
Charlotte Bernson | © Alesander Aydin
Charlotte Bernson is een jonge filmmaakster uit het Friese Noorden. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met een uitwisseling in Gent en werd geselecteerd voor de Nederlands Film Festival -studentencompetitie met haar afstudeer documentaire Zo vader zo dochter. Thema’s als familieopstellingen, nostalgie en onderweg zijn, worden vaak verwerkt in haar experimentele en grafische films.
De experimentele film Een O’de aan de letter, is een eerbetoon aan letters. Naar mijn idee staan letters ook op zichzelf en hebben ze geen woord nodig om interessant te zijn. In de film verbeeld ik letters op verschillende manieren in zowel de stad als op het platteland om de kijker in te laten zien dat ze een eigen identiteit hebben: sommige letters zijn sierlijk, andere simpel. Langzamerhand realiseerde ik mij dat we meerdere methodes hebben bedacht om letters waar te kunnen nemen. We lezen ze, horen ze via morse en voelen ze door middel van braille. 
Het concept begon bij het feit dat typografie of de vormgeving van een letter niet altijd als belangrijk wordt gezien. Als dochter van typografen leerde ik al op jonge leeftijd letterbeelden te herkennen in onze omgeving. We spotten verscholen letterbeelden in hekwerken, goten, haakjes, steen en veel meer. Toen ik besloot verder uit te zoomen, vond ik ze zelfs in Google Maps en vervolgens met een drone in weilanden. Ik realiseerde mij dat we de letter op zichzelf vergeten, omdat we denken dat een letter een woord nodig heeft om ‘waardig’ te zijn. In mijn ogen is een letter een kunstwerk op zich en daar maakte ik een film over. Letterontwerp en typografie is iets dat men niet voor lief moet nemen. Zoals een bakker een brood bakt, creëert een typograaf een passend karakter bij een letter. 
➢ Kijk Een O’de aan de letter (5 min.) van Charlotte Bernson voor Art Dept. (NTR) HIER
Stefano Keizers gevangen in zijn eigen voorstelling
 Sorry baby | © BNNVARA
Sorry baby | © BNNVARA
In de cabaretvoorstelling Sorry baby zegt Stefano Keizers sorry: ‘Sorry dat ik geen tijd wilde maken, dat ik het allemaal vergeten ben. Sorry dat ik er niet altijd voor je was, dat ik er nooit voor je was. Sorry dat je mij hebt leren kennen. Sorry voor de hele mikmak. Sorry voor alle keren. Sorry voor het huis en de spullen, voor de rook en voor de dieren. Sorry voor mij en sorry voor alle andere mensen.’
Waarom kijken?
 • Lachen en klappen is verboden. Stefano Keizers benadert cabaret op een conceptuele manier. Zijn show is meer een art peformance dan een traditionele cabaretvoorstelling. Daarbij lost hij de verwachting van de lach expres niet in en het publiek mag niet lachen of klappen. De stilte van het publiek is ongemakkelijk en schuurt. Dat maakt de voorstelling juist interessant. Het laveert tussen cabaret en kunst.
 • Gevangen in je eigen voorstelling. Keizers begint de voorstelling met te vertellen dat hij deze liever had geannuleerd. Maar dat bleek zakelijk niet mogelijk. Er moet gespeeld worden. En zo kijk je naar een kunstenaar die gevangen zit in zijn eigen voorstelling.
 • Prachtig toneelbeeld. Het beeld van de voorstelling van Keizers is prachtig. De witte kostuums van Tessel Brühl en het licht en witte decor van Paul Reintjes steken af tegen de donkere achtergrond. Er hangt een bordje dat aftelt: ‘Deze voorstelling duurt nog 90 minuten.’
Kijk Sorry baby (BNNVARA) van Stefano Keizers HIER (90 min.)
MEAU zingt Dat heb jij gedaan
MEAU bij SPNTR! | © AVROTROS
MEAU bij SPNTR! | © AVROTROS
Het jaar kon voor de Utrechtse Meau Hewitt (21) niet beter beginnen. Haar nummer Dat heb jij gedaan is meer dan vijftien miljoen keer geraaid en ze werd deze week genomineerd voor een Edison. Afgelopen zaterdag zong ze het nummer live in SPLNTR!, de talkshow van Splinter Chabot waarin hij ‘jonge, spraakmakende en niet alledaagse’ gasten uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en media ontvangt.
De aflevering van afgelopen zaterdag stond in het teken van de liefde en zat bomvol kunst en cultuur. Naast optredens van MEAU, vertelde actrice Hanna van Vliet over de speelfilm ANNE+ die vanaf nu wereldwijd op Netflix te zien is. De Nederlandse film is een vervolg op de gelijknamige serie (BNNVARA) en een ode aan de queer community. Het vertelt het verhaal van een jonge, lesbische vrouw en haar vriendengroep. Thema’s als vriendschap en liefde komen aan bod, maar ook seksuele- en genderidentiteit spelen een belangrijke rol.
In de uitzending zien we daarnaast acteurskoppel Holly Mae Brood en Soy Kroon. Ook gaat Jacob Derwig met Splinter in gesprek over zijn rol in De Verschrikkelijke Jaren Tachtig, een nieuwe dramaserie van de VPRO.
SPLNTR! (AVROTROS) is elke zaterdag om 22.10 uur te zien op NPO 3. Kijk de aflevering met MEAU, Hanna van Vliet, Holly Mae Brood, Soy Kroon en Jacob Derwig HIER (48 min.)
Integer en sympathiek beeld van een jonge danser
Cuban Dancer | © VPRO
Cuban Dancer | © VPRO
‘Ik ben voor de kunsten geboren. Dat is mijn ding’, zegt Alexis Valdes, een talentvolle student aan de National Ballet School of Cuba. In de documentaire Cuban Dancer volg je de sierlijke, energieke tiener gedurende vier jaar, een periode waarin hij van Cuba naar Florida verhuist. Daar belandt hij op een prestigieuze balletacademie, waar hij een professionele balletopleiding volgt.
Waarom kijken?
 • ‘Je hebt het drama weggelaten’, hoor je een leraarvan Alexis roepen. En dat is precies wat regisseur Roberto Salinas in deze documentaire heeft gedaan. In Cuba timmerde Alex aan de weg maar in Florida begint hij weer op nul. Een nieuwe stad met een andere mentaliteit, taal, docenten, medestudenten, danspartners en doceertechnieken. Er zijn de onvermijdelijke ups en downs in het leven van de danser, maar je ziet geen gedramatiseerd verhaal.
 • Kijkje in de balletkeuken. Cuban Dancer schetst in 97 minuten een integer en sympathiek beeld van de ontwikkeling van een jonge danser. Er is meer dan genoeg aandacht voor heerlijke dansscènes en mooie sfeerimpressies van zijn directe leef- of leeromgeving. Het is echt feest om naar te kijken.
 • Cuba vs. Verenigde Staten. Alexis danst geweldig maar heeft heimwee naar Cuba en voelt zich alleen. Hij moet zijn weg vinden in de elitaire Amerikaanse danswereld in de periode waarin Donald Trump president is. Alexis lijkt volledig toegewijd aan zijn beroep ​​in een artistieke bubbel te leven. Maar tegelijkertijd wil hij trouw blijven aan zijn afkomst. Hoe doe je dat?
➢ Klik HIER om Cuban Dancer (VPRO) te bekijken (97 min.)
Een uurtje met Wim Sonneveld
Een avond met Wim Sonneveld | © ANP
Een avond met Wim Sonneveld | © ANP
NPO Radio 5 stond deze week helemaal in het teken van de jaren zestig, de periode van rammelende kwartjes, de geur van vergeelde singlehoesjes, licht krakend vinyl en wereldhits als Non Je Ne Regrette Rien van Edith Piaf, The Sound of Silence van Simon & Garfunkel en Think van Aretha Franklin.
In het programma Volgspot was deze week ruimschoots aandacht voor cabaret in de jaren zestig. Maandag werden bijvoorbeeld de hoogtepunten uit de cabaretvoorstelling Een avond met Wim Sonneveld uitgezonden, de eerste one man show van Wim Sonneveld. Maar helemáál alleen wilde Sonneveld niet op de planken staan. Pianist en muzikaal leider Harry Bannink, gitarist Jan Blok, bassist Cees Rosbergen percussionist Paul Lagaay en actrice Marijke Merckens begeleidden hem tijdens de voorstelling.
Een avond met Wim Sonneveld werd een succes en bevat een aantal klassiek geworden conferences en liedjes. Je hoort andere de nummers Mijn vader heeft het nooit begrepen, Waar staat de Fim? , Croquetten en Ik zou nooit iets anders willen zijn.
➢ Ook zin om terug te gaan naar de jaren zestig? Luister Een avond met Wim Sonneveld in Volgspot (KRO-NCRV) HIER terug (54 min).
Hoe klinkt een voorbij zwemmende mensenhaai?
John Williams op NPO Radio 4 | © AVTROTROS
John Williams op NPO Radio 4 | © AVTROTROS
Hoe klinkt een voorbij zwemmende mensenhaai? Of een wegschietend ruimteschip, een statig stappende dinosauriër, een aantal vliegende bezemstelen, een man in een rode cape of een luchtfietsend ruimtemannetje? Dat weten we dankzij John Williams. Hij componeerde namelijk muziek voor talloze wereldberoemde films. Van Superman, Harry Potter en Star Wars tot ET, Jaws, Indiana Jones en Jurassic Park.
Met 50 Oscarnominaties, 22 Grammys, 7 BAFTA’s en nog veel meer prijzen is John Williams een van de meest succesvolle filmcomponisten. En dit jaar is hij 90 jaar geworden. Alle reden voor een muzikaal feestje op NPO Radio 4!
Zo liet De Klassieken (AVROTROS) de drie meest favoriete soundtracksvolgens de luisteraar horen terwijl De Muziekfabriek (AVROTROS) de minder bekende kant van John Williams in de spotlight zet. En in het Avondconcert (NTR) kun je luisteren naar het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Karel Deseure met pianist Ralph van Raat. Zij spelen onder andere muziek uit Star Wars, Harry Potter en Jurassic Park.
➢ Luister HIER naar de muziek van John Williams op NPO Radio 4
Zen in één minuut
Lavinia Meijer | © Stephan Vanfleteren
Lavinia Meijer | © Stephan Vanfleteren
Afgelopen zondag werd harpist Lavinia Meijer 39 jaar. Reden voor Radio 4 om haar even in de spotlight te zetten met een terugblik op een van haar optreden: het hallucinerend mooie Metamorphosis van componist Philip Glass. Door alleen al één minuut van dit optreden te luisteren, zul je gegarandeerd even ontspannen.
Philip Glass is een van de grote namen van de minimal music. Dat is een stijl met veel herhaling, subtiele variaties, stilte en lang aangehouden tonen. Met zijn composities bereikt Glass generatie op generatie een enorm groot en jong publiek.
Metamorphosis is een van zijn meest geliefde composities. Het is een set van vijf variaties die in de loop van het hele werk evolueren tot een opzwepend laatste deel. Glass baseerde het stuk op het gelijknamige korte verhaal van Kafka. Het gaat over een handelsreiziger die plotseling wakker wordt als een monsterlijk insectachtig wezen.
➢ Luister een van de delen van Metamorphosis uitgevoerd door Lavinia Meijer (NTR) HIER (8 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
 L'Orfeo | © OPERA2DAY
L'Orfeo | © OPERA2DAY
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ L'Orfeo | Zaterdag 19 februari, 12.00 uur
L'Orfeo is de oudste opera ter wereld maar deze Orfeo is anders dan alle anderen: een eigentijds totaalkunstwerk van opera, dans en beeldende kunst. Het verhaal van Orpheus in de onderwereld gaat over ons allemaal. We hebben allemaal wel iets van Orpheus in ons. Wie zou niet af en toe de klok willen terugdraaien en vasthouden aan het geluk uit het verleden? De muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman (OPERA2DAY) en de opera wordt begeleid door barokensemble La Sfera Armoniosa.
➢ Winter’s Bone | Zaterdag 19 februari, 20.30 uur
Film over de zeventienjarige Ree die in het ruige Ozark berggebied woont, samen met haar broertje, zusje en zieke moeder voor wie zij zorgt. Wanneer zij hoort dat haar criminele vader hun huis als borg heeft opgegeven om onder zijn gevangenisstraf uit te komen, en vervolgens is verdwenen, besluit ze hem te gaan zoeken. Een zoektocht langs leugens en bedreigingen van verre familieleden om zo de waarheid achter haar vaders geheimen te achterhalen.
➢ The Art of Museums: Munch Museum | Maandag 21 februari, 20.30 uur
The Art of Museums is een serie over musea over de hele wereld. Topauteur Karl Ove Knausgård vertelt in deze aflevering in het Munch Museum in Oslo o.a. over de Munch-werken The Scream, The Sun en Death in the Hospital Room.
➢ Duran Duran - A Diamond In The Mind | Vrijdag 25 februari, 23.37 uur
Voor een uitverkocht publiek van 21.000 mensen speelt de band hit na hit en mixt klassiekers met nieuwe nummers, waaronder White Lines, Notorious en favorieten als Wild Boys en Planet Earth. Dit concert brengt alle elementen van Duran Duran samen; popmuziek, kunst, technologie en mode. Het resultaat is verbluffend.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.