Bekijk profielpagina

Gouden Televizier-Ring winnaars Van der Laan & Woe + Klimaatkunst + 5 andere culturele tips!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Ha cultuurliefhebber,
Klimaatkunst: op een artistieke manier de bewustwording over de klimaatcrisis vergroten. In de beeldende kunst zie ik het overal. En met succes want deze kunstwerken en tentoonstellingen maken zo'n groot, abstract probleem voor mij veel concreter en persoonlijker. Kunst heeft soms meer impact dan ongrijpbare cijfers en onderzoeksresultaten. Dat is de kracht van de verbeelding.
Maar in de podiumkunsten kom ik het onderwerp gek genoeg (nog) veel minder tegen. Extra opvallend dus dat De Nationale Opera een voorstelling maakt over de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell. Het operahuis zegt hiermee een gesprek op gang te willen brengen “over de klimaatcrisis en de verantwoordelijkheid die we allemaal delen voor de huidige en toekomstige gezondheid van onze planeet”.
De première van de opera The Shell Trial is pas in 2024. Maar - als pleister op de wond - kun je ondertussen HIER al de televisiefilm De zaak Shell kijken. Daarin krijgen de hoofdrolspelers in de klimaatcrisis de kans om een ultiem pleidooi te houden over hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis.
In deze nieuwsbrief lees je eerst een column van Babs Gons.
En verder zijn mijn tips voor deze week:
  1. Hoe klinkt de muziek van Clara Schumann?
  2. Dans je mee met De Nederlandse Dansdagen?
  3. Fantastische vondsten in sketches van Van der Laan & Woe
  4. De kracht van het woord van Margaret Atwood
  5. Filmtip: Paradise Drifters
Tot slot heb ik nog ik een tip voor het themakanaal NPO 2 Extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rachel

Gastredacteur Babs Gons over Saartjie Baartman
Babs Gons | © Les Adu
Babs Gons | © Les Adu
Babs Gons is een Amsterdamse schrijver / performer en staat bekend als ‘Koningin van de Spoken Word’. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2020 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief bespreekt Babs een historisch moment in de geschiedenis van kunst en cultuur. Met vandaag: Saartjie Baartman. 
Deze week ontmoette ik dichteres Diana Ferrus op het literatuurfestival Tuin van Digters in Zuid-Afrika, waar we beiden optraden. Een vrouw die ik al tijden van een afstand bewonder. Niet alleen omdat ze geweldig werk doet met het door haar opgerichte gezelschap Mengelmoes Digters maar vooral ook omdat ze ooit het gedicht I’ve come to take you home schreef, dat er mede voor zorgde dat het lichaam van Saartjie of Sarah Baartman aan haar eigen grond in Zuid-Afrika werd teruggegeven. 
Sarah Baartman werd in 1789 in Zuid-Afrika geboren in een Khoisan familie, waar ze de tot slaaf gemaakte van Nederlands boeren in Kaapstad werd. Vervolgens werd ze, onder valse voorwendselen, naar Europa gebracht om daar, onder de naam de Venus Hottentot, als een menselijke attractie tentoongesteld te worden. Als vrouw van de khoikhoi-stam werd ze gezien als een seksuele curiositeit. Haar pijnlijk, droevige leven eindigde al vroeg, ze stierf in 1815 maar zelfs na haar dood werd haar lichaam nog geëxposeerd in musea in Frankrijk, zelfs tot 1985.
Verzoeken van Nelson Mandela en van haar eigen volk om haar lichaam terug te brengen naar haar geboortegrond werden afgewezen. Pas in 2002, toen een Franse senator een verzoek indiende, kwam er eindelijk toestemming. En wat zo mooi is, is dat deze senator, gegrepen door het gedicht van Ferrus, het toevoegde aan het verzoek dat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de teruggave van het lichaam. De kracht van woorden! I’ve come to take you home is zeker een van de belangrijkste politieke gedichten van onze tijd. 
Overigens was Saartjie Baartman niet de enige, tot ver in de in de 20e eeuw werden mensen nog tentoongesteld in Europa, onder de noemer Human Zoo. België stelde zelfs nog Congolezen tentoon tijdens de wereldtentoonstelling in 1958. 
Hier de laatste strofe van het gedicht van Diana Ferrus:
I have come to take you home
where the ancient mountains shout your name.
I have made your bed at the foot of the hill,
your blankets are covered in buchu and mint,
the proteas stand in yellow and white 
I have come to take you home
where I will sing for you
for you have brought me peace.
TIP #1 - Hoe klinkt de muziek van Clara Schumann?
Clara Schumann | © Wikimedia Commons
Clara Schumann | © Wikimedia Commons
In de negentiende eeuw ligt het niet voor de hand dat je als vrouw een grootse en succesvolle internationale carrière hebt. En al helemaal niet naast de zorg voor een gezin en de steun aan een wereldberoemde componist als echtgenoot. Clara Schumann doet dat allemaal wel. Ze is een internationaal gevierd pianiste en maakt een aantal prachtige composities.
De muziek van Clara Schumann doet mij denken aan die van Chopin en Mendelssohn: zacht en lyrisch, maar ook krachtig en rebels. Luister bijvoorbeeld eens naar haar romantische compositie Three Romances for Violin and Piano. De romantiek was één van Clara’s favoriete genres. Het stuk is verhalend, soepel en speels, maar heeft ook een meer donker middendeel. Je blijft luisteren.
➢ Luister HIER naar Three Romances for Violin and Piano, door het Intercontinental Ensemble (10 min)
TIP #2 - Dans je mee met De Nederlandse Dansdagen?
25 jaar Nederlandse Dansdagen | © NTR
25 jaar Nederlandse Dansdagen | © NTR
In 25 jaar Nederlandse Dansdagen zie je bijzondere balletten en choreografieën uit het archief van de Nederlandse Dansdagen. Jan Kooijman en internationaal gerenommeerd danser Redo geven commentaar op de getoonde stukken. Maar ze leggen ook meer uit over het vakmanschap van zowel de klassiek geschoolde dansers als van de breakdancers. Ook vertellen de presentatoren meer over de rol van dans in hun eigen leven.
In de uitzending zie je bijvoorbeeld een verslag van de grootste battle van de urban danskunsten. Ook is er een optreden van de Junior Company van de Nationale Opera & Ballet én zijn choreografieën van Remy van Tilburg en Lloyd Marengo te bewonderen. Echt een heerlijk programma voor liefhebbers van dans- en podiumkunsten dus!
➢ Kijk 25 jaar Nederlandse Dansdagen HIER (50 min)
TIP #3 - Fantastische vondsten in sketches van Van der Laan & Woe
Van der Laan & Woe | © BNNVARA
Van der Laan & Woe | © BNNVARA
Je hebt het vast gehoord: vorige week wonnen Jeroen Woe en Niels van der Laan - met 70% van de stemmen van de televisiekijkers - de Gouden Televizier-Ring voor het programma Even tot Hier. Misschien ken je dat programma of misschien ken je het duo nog helemaal niet. Dat laatste is eeuwig zonde. Want hun cabaretvoorstelling Pesetas is een virtuoze reis door de tijd die je alleen gelooft als je er zelf bij bent geweest.
De voorstelling zit bomvol grappen met perfecte timing, absurdistische sketches en muzikale acts. De Volkskrant schrijft erover: “Pesetas is een verbluffende multimediale show waarmee Van der Laan & Woe zichzelf overtreffen. Een avond vol fantastische vondsten in oergeestige sketches en liedjes.“ (★★★★★). Daar sluit ik me helemaal bij aan.
➢ Kijk Pesetas HIER (93 min) met je NPO Plus account.
TIP #4 - De kracht van het woord van Margaret Atwood
Margaret Atwood | © NTR
Margaret Atwood | © NTR
Heb je The Handmaid’s Tale gelezen of gezien? Het door Margareth Atwood geschreven verhaal over machtsverhoudingen en misogynie geeft je een kijkje in een krankzinnige toekomst. Wat als jouw baarmoeder algemeen eigendom is? Als jouw enige functie in de maatschappij het baren van andermans kinderen is? Wat dan? Atwood schreef het dystopische verhaal in het ommuurde West-Berlijn. In 2019 verscheen het vervolg (The Testaments) waarvoor ze de Booker Prize won.
In de docu Margaret Atwood - De kracht van het woord volg je de Canadese schrijfster een jaar lang tijdens haar lezingen, familiefeestjes, een bezoek aan Amsterdam, signeersessies en op de set van haar roman gebaseerde dramaserie. Het gaat over haar activisme, haar schrijverschap en haar oog voor detail. Maar de docu is extra speciaal omdat voice-overs haar proza en poëzie tot leven brengen.
➢ Kijk de docu HIER (75 min.)
TIP #5 - Filmtip: Paradise Drifters
Paradise Drifters  | © VPRO
Paradise Drifters | © VPRO
In dit rauwe drama volg je Chloe, die ongewenst zwanger is van haar stiefvader en zoekt naar een uitweg. Mede-daklozen Yousef en Lorenzo komen per toeval op haar pad en samen reizen ze naar Zuid-Europa om te ontsnappen aan hun uitzichtloze situaties. Maar lukt het hen om hun verleden van zich af te schudden? 
Paradise Drifters is het speelfilmdebuut van Mees Peijnenburg en de hoofdrollen zijn voor Jonas Smulders, Bilal Wahib en Tamar van Waning. Fun fact: Tamar ken je misschien wel van het tweede seizoen van het populaire NTR-programma Dream School. Het is bijzonder dat Tamar nu te zien is op het witte doek want zij is geen geschoolde actrice. Maar duidelijk wél een natuurtalent, zo blijkt al snel als je Paradise Drifters kijkt.
Tamar vertelt je waarom je Paradise Drifters zeker moet zien: “De film geeft je een kijkje in de belevingswereld van jongeren die het erg moeilijk hebben. Vergeten jongeren met potentie en verhalen, maar die ongezien blijven in onze maatschappij. Ik hoop dat het je ogen opent en je stopt met oordelen over levens en achtergronden die je niet begrijpt.”
➢ Kijk Paradise Drifters HIER (77 min)
Tip voor vanavond!
Op het themakanaal NPO 2 Extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Wat kun je vanavond op NPO 2 extra zien?
Jim Allison - Breakthrough | © VPRO
Jim Allison - Breakthrough | © VPRO
Jim Allison - Breakthrough
Vrijdag 14 oktober, 20.30 uur
De docu Breakthrough vertelt het verbazingwekkende verhaal van de visionaire zoektocht van een afvallige wetenschapper naar een remedie tegen kanker, de ziekte waaraan zijn moeder overleed.
Texaan Jim Allison won in 2018 de Nobelprijs voor het ontdekken hoe het immuunsysteem van een kankerpatiënt kan worden aangemoedigd om zijn ziekte te verslaan, maar decennialang voerde hij een vaak eenzame strijd tegen het pijnlijke scepticisme van het medische establishment.
Ken jij kunst -en cultuurliefhebbers? Stuur mij door! 💌
Deel deze nieuwsbrief of stuur ‘m door!
En volgende week ontvang je weer een nieuwe nieuwsbrief met de beste lees-, luister- en kijktips. Maar wil je in de tussentijd niets missen, volg @NPOCultuur op Instagram.
Heb je opmerkingen, vragen of wil je zelf iets tippen? Mail mij via rachel.pouwer@ntr.nl.
Tot volgende week!
Rachel
PS Liever alles over kunst en cultuur van de publieke omroep verzameld op één pagina? Ga dan naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.