Bekijk profielpagina

Gustav Mahler, Bob Dylan en Koningin Máxima: grote namen, korte nieuwsbrief

NPO Cultuur nieuwsbrief
Kort
Hier op de redactie hebben we wel eens discussie over de lengte van de nieuwsbrief. Kort, dat is toch wat de mensen willen? Maar je wil ook iets vertellen en dat laat zich niet altijd vangen in een paar woorden. We gaan het toch proberen in een iets andere vorm. Laat je ons onderaan de nieuwsbrief met een duimpje weten wat je ervan vindt?
Met deze week vooral veel bijzondere mensen:
 1. Máxima ouderwets open en enthousiast tijdens verjaardagsshow.
 2. Gustav Mahler was fan van Nederland.
 3. De dansers van de Nederlandse danshuizen van dichtbij.
 4. Jodie Foster, van jong sekssymbool tot powervrouw.
 5. Sadettin Kirmiziyüz in een confronterende monoloog.
 6. En Bob Dylan achter de schermen in zijn beginjaren.
Onderaan weer een aantal tips van programma’s die komende week op NPO 2 extra te zien zijn.
Veel plezier!
De NPO Cultuur nieuwsbriefredactie

Máxima zingt te hard
Maxima, een leven vol muziek (bron: Nathan Reinds / AVROTROS)
Maxima, een leven vol muziek (bron: Nathan Reinds / AVROTROS)
Máxima, erevoorzitter van Meer muziek in de Klas, werd deze week 50 jaar. In Máxima, een leven vol muziek vieren kinderen en bekende artiesten haar verjaardag en de kracht van muziek. In een leeg theater Carré is het koninklijk gezin, samen met prinses Beatrix te gast en laten ze zich door kinderen interviewen. 
Waarom kijken:
 • Muzikaal en persoonlijk kijkje in het koningshuis. Zoals prinses Amalia die vertelt hoe haar moeder thuis soms te hard met oortjes in zingt. ‘’Mam, ik hou ervan dat je zingt, maar ik probeer te leren!” En Maxima die vertelt dat ze veel Nederlandse woorden heeft geleerd door Nederlandstalige muziek.
 • Bijzondere optredens. Onder andere Carel Kraayenhof met Adiós Nonino (van de traan!) met speciaal ballet van Hans van Manen (waar prinses Beatrix zich het meest op had verheugd) en een duet van Danny de Munk en tienerster Senna Willems begeleid door de 9-jarige (!) pianiste Hanna Zhang: Omarm van BLØF dat Maxima ontroerd meezingt.
 • Het Koningsdag-gevoel. We zien in filmpjes Máxima kris kras door Nederland reizen langs musicerende kinderen en beleidsmakers die beloven muziek in de klas te stimuleren. Overal die typische Maxima-reacties: vrolijk, empathisch en recht voor z’n raap. 
> Kijk de uitzending HIER.
Mahler en Freud in Nederland
In deze week, waarin het Mahlerfestival zou plaatsvinden in Amsterdam, een special van De Tiende van Tijl, waarin Tijl Beckand de componist eert en minutieus treedt in de voetsporen van diens bezoekjes aan Nederland.
Gustav Mahler en Nederland. Een bijzondere combinatie. Hij noemde het zelfs zijn tweede vaderland. De wereldberoemde Tsjechische componist vond hier wat hem, toen nog, elders ontbrak: erkenning. Vooral door zijn vriendschap met de toenmalige dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest Willem Mengelberg, die zorgde dat zijn symfonieën werden uitgevoerd zoals hij ze bedoeld had. Mahler kwam hier uiteindelijk slechts een paar keer, maar het zijn bezoekjes die heel veel betekenden voor hem en zijn muziek. 
Waarom kijken:
 • Het antieke draagbare platenspelertje van Tijl dat hij overal met zich meedraagt. Mahler luisterend in de duinen (met ter illustratie prachtige zwart wit foto’s uit die tijd) of op een bankje in het bos. En in het toenmalige huis van dirigent Mengelberg op de van Eeghenstraat in Amsterdam, waar Mahler ook zelf een tijd logeerde. 
 • Letterlijk in de voetsporen van Mahler werkt goed. Zo lopen we dezelfde weg naar het Concertgebouw die Mahler aflegde, op weg naar de eerste repetities van zijn derde symfonie. We zien de trams die nu langsrijden, maar toentertijd werden stilgelegd, zodat ze niet de uitvoering van Mahler verstoorden. 
 • Freud en Mahler in Leiden. Het verhaal van hun ontmoeting die daar plaatsvond toen Mahler in huwelijkscrisis zat. Hij vroeg raad aan de grondlegger van de psychoanalyse zelf, die hem tijdens een wandeling door Leiden uitlegt waarom zijn relatie met z'n geliefde Alma niet werkt. 
Dit alles is een perfecte opmaat voor de live-uitvoering van de 5e symfonie, een liefdesverklaring aan zijn muze Alma, die het Koninklijk Concertgebouw voor de gelegenheid opnieuw heeft uitgevoerd. 
> Bekijk ‘De Tiende van Tijl’ over Mahler HIER.
> Kijk daarna de nieuwe live-registratie van de 5e Symfonie van Mahler HIER.
Dansen voor het leven
Danshuis (bron: Beat the dutch / NTR)
Danshuis (bron: Beat the dutch / NTR)
Danshuizen: de enige plek waar dansers en makers nog samen kunnen werken. Niet aan hun nieuwe voorstellingen voor in de theaters, maar aan alternatieve livestreams. In de nieuwe zesdelige serie Danshuis bezoekt presentatrice Hadassah de Boer iedere week één danshuis in Nederland. Hoe gaan de dansers om met de lockdown? En waar werken ze aan?
Waarom kijken:
 • Dans op 1. Het programma portretteert dansers, makers en dansstijlen zonder opsmuk. Presentatrice de Boer blijft op de achtergrond; het draait écht om de dans. Het resultaat: een rauwe weergave van dansers en makers in hun element. Van vogue tot ballet en van modern tot breakdance. Nergens gehaast, maar juist met ruimte om echt te kijken en te ervaren.
 • Prachtige beelden. Het geheel is heel filmisch in beeld gebracht, met prachtige drone-beelden van de betreffende stad en in de danshuizen juist hele gedetailleerde en intieme shots. Een lust voor het oog.
 • Blik achter de schermen. Je kan een keer kijken in een wereldje waar je normaal niets van ziet. Jonge passievolle dansers die keihard werken om op wereldniveau mee te kunnen doen.
> Kijk de eerste drie afleveringen van Danshuis over Den Haag, Utrecht en Maastricht HIER
Jodie Foster, van lolita tot powervrouw
Jodie Foster en Robert de Niro (bron; SIPA / AVROTROS)
Jodie Foster en Robert de Niro (bron; SIPA / AVROTROS)
In Jodie Foster, Hollywood Survivor zien we de carrière van deze eigenzinnige actrice in vogelvlucht. Van een driejarig kind in een reclamespotje voor bruiningscreme tot een kindsterretje in Hollywood. En van een minderjarig lustobject (o.a. als tienerhoertje in Taxi Driver) tot de powervrouw die ze nu is. Hoe heeft ze zich staande gehouden in die (mannelijke macho-)cultuur, die ze ook bestrijdt?
Waarom kijken:
 • De geweldige interviews die ze op jonge leeftijd gaf, zelfbewust, welbespraakt en stevig in haar schoenen. Fascinerend om te zien hoe ze, ook in vloeiend Frans, iedereen om haar vingers windt.
 • Lolita’s. Vroegrijpe, minderjarige meisjes die in seksuele rollen werden neergezet: een bizar fenomeen in Hollywood uit de jaren 70. Jodie Foster stond vanwege haar ‘vroeg volwassen’ stempel aan het begin van dit verschijnsel, met haar rol in Taxi Driver als twijfelachtig hoogtepunt. Geweldig is het om te zien hoe ze in haar latere carrière op eigenwijze manier reageert op deze tijd, door bewust te kiezen voor rollen als krachtige vrouw. Zie Jodie in Silence of the Lambs (1991) staan tussen al die zich aan haar verlekkerende agenten om vervolgens zelf de heldin van het verhaal te worden.
 • De enorme hoeveelheid fragmenten uit films en series. Vooral de oude beelden van vroegere rollen zijn geweldig, waar ze als eigenwijs kind met het kenmerkende accent al indruk maakt.
> Bekijk Jodie Foster, Hollywood Survivor HIER.
Theater op TV: Citizen K
Citizen K (bron: Mark de Blok / BNNVARA)
Citizen K (bron: Mark de Blok / BNNVARA)
Nóg beter dan het al bijna perfecte origineel: zo noemde de Volkskrant de televisie-adaptatie van Citizen K. De toneelvoorstelling, die in 2019 als een van de beste werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival, is nu vertaald naar een indringende televisiebewerking. 
Daarin zien we een adembenemende monoloog van Sadettin Kirmiziyüz, waarin hij in 254 korte gebeurtenissen een confronterend verhaal vertelt over hoe hij vanaf zijn vroege jeugd tot aan nu wordt geconfronteerd met zijn biculturaliteit.
Waarom kijken:
 • Power of one. Met zijn expressieve gezicht zuigt Kirmiziyüz je op hypnotiserende manier zijn verhaal in. Het is één verhaal. Zíj́n verhaal. En dat voel je. Je kijkt en voelt even door de ogen van een opgroeiend jongetje, dat zich voortdurend moet aanpassen, van zijn vader ‘niet de Turk mag uithangen’ maar er door anderen wel steeds fijntjes op wordt gewezen dat hij dat toch is. Niet het zoveelste algemene verhaal over hoe erg het met discriminatie allemaal gesteld is, maar een intieme inkijk in hoe dat in het dagelijks leven van één persoon eruit ziet.
 • De tekstbeheersing. Verbazingwekkend knap. Voortdurend wisselingen in tempo en emotie. En ogenschijnlijk onschuldige zinnetjes krijgen minuten later ineens heel veel betekenis.
 • Muzikaliteit. Multi-instrumentalist Kaspar Schellingerhout begeleidt en ondersteund het geheel met zang, muziek en dialoog. Samen met de ritmische beweging van de camera die als in een muziekvideo om Kirmiziyüz heen draait maakt dat het tot een ademend en magisch geheel.
> Kijk Citizen K HIER.
Dit weekend in Theater op TV: De Zaak Shell
Hoe komt het dat er zo weinig schot zit in het oplossen van de klimaatproblematiek? Dat is de vraag die theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit proberen te beantwoorden in hun voorstelling. Hun onderzoek is grondig: zo kopen ze aandelen bij Shell om aandeelhoudersvergaderingen bij te wonen en brengen alle stemmen uit het klimaatdebat samen. 
Met lovende recensies van o.a. in de Volkskrant (Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: De zaak Shell doet het) en NRC (“Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is.”)
> Vrijdag 21 mei, 22:50 uur, NPO 3
Bob Dylan schiet uit z'n slof
Bob Dylan (bron: Don't Look Back)
Bob Dylan (bron: Don't Look Back)
De komende week staat in het teken van de 80ste verjaardag van Bob Dylan. Deze uitzending van de documentaire Don’t Look Back uit 1967 wordt gevolgd door opnames van Chrissie Hynde (The Pretenders), die het afgelopen jaar een album met nummers van Dylan opnam. In de documentaire (waar de beroemde clip met kartonnen borden uit komt) volgen we Dylan tijdens zijn tour van 1965.
Met artiesten Joan Baez, Alan Price en Donovan in zijn kielzog reist de troubadour per auto en trein door het door kolengruis geblakerde landschap en speelt hij in smoezelige hotelkamers. Omgeven door onbetrouwbare impresario’s en managers, uitzinnige fans en fanatieke journalisten schiet de zanger regelmatig uit zijn slof. De maker, D.A. Pennebaker zette met zijn fly-on-the-wall stijl de trend voor alle daaropvolgende documentaires over popmuziek.
Waarom kijken:

 • Een ongecensureerde blik. Een nog wat bleue Bob Dylan staat te midden van een circus van aandacht met een manager die hotelmanagers uitfoetert, zijn pupil in bescherming nemend.
 • Collega-artiesten. Donovan, John Mayall en Allen Ginsberg zwerven rond in de hotelkamers, limousines en jamsessies. Prachtig zijn de stukken waarin Joan Baez zingt en speelt, terwijl Bob Dylan achter de typemachine zit.
 • Bijzondere live-opnamen. Zoals één in Amerika tijdens een rally voor kiezersregistratie waar hij in het open veld voor een houten truck ‘Only a Pawn in their Game’ opvoert.
> Don’t Look Back: vrijdag 21 mei, 21.35 uur, NPO 2 extra
> Chrissie Hynde sings Bob Dylan: vrijdag 21 mei, 23.07 uur, NPO 2 extra
Komende week op NPO 2 extra
NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien.
Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Tomoko Mukaiyama - In transit Hara | Zondag 23 mei, 20:30 uur
Pianiste en multidisciplinair kunstenaar Tomoko Mukaiyama combineert haar muziek met de bewegende beelden van visual designer Reinier van Museum Brummelen.
➢ 2doc: Michel, acteur, verliest de woorden | Woensdag 26 mei, 21:30 uur
Wat is een acteur nog, als hij zijn taal verliest? Met die vraag worstelt de Vlaamse acteur Michel van Dousselaer, die sinds 2014 aan een zeldzame vorm van progressieve woordenafasie lijdt.
➢ Miriam Makeba op North Sea Jazz | Woensdag 26 mei, 22:55 uur
Registratie van het optreden van Miriam Makeba tijdens North Sea Jazz op 12 juli 1980. Geniet van de rauwe talent van Makeba en swing mee met ‘Pata Pata’ en andere klassiekers. 
Nasrdin Dchar - ADEM | Donderdag 27 mei, 20:30 uur 
2020, het jaar van… incasseren? Van verandering? Revolutie zelfs? Van stilte? Stilstand? Verbinding? Of allemaal? In zijn nieuwe voorstelling zoekt Nasrdin Dchar naar grip op de chaos van afgelopen jaar.
Help de nieuwsbrief groeien
Ken je mensen die een nieuwsbrief over de beste kunst- en cultuurprogramma’s van die week wel kunnen waarderen?
Stuur de nieuwsbrief aan hen door en laat onze lezersschare groeien!
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan HIER.
Dat was hem weer. Tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.