Bekijk profielpagina

Had Eefje de Visser een topjaar?! + 5 kijktips van deze week

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de eerste NPO cultuur nieuwsbrief!
Met NPO Cultuur biedt de NPO een podium aan makers die staan te popelen om weer voor publiek te spelen. Voor de kijkers een feest, want je kunt gewoon een avondje uit, maar dan thuis op de bank. ‘Waar zijn al die mooie programma’s dan te vinden?’ horen we regelmatig om ons heen. Vandaar deze wekelijkse nieuwsbrief met onze tips. Deze week:
1. Met Klassiek de Week door: In een leeg Concertgebouw speelt een klassiek ensemble toepasselijke muziek bij de actualiteit van deze week.
2. Theater Maas: Cornald Maas bespreekt met wisselende gasten theatervoorstellingen die er binnenkort aankomen. Aflevering 2: Maike Meijer (Toren C), vergankelijkheid en onmenselijke choreografieën.
3. Podium Pop Up: Typhoon verrast samen met een koperkwintet het personeel van popzaal Hedon om ze te steunen in moeilijke tijden.
4. On Stage: Lucky Fonz III laat zien wie uit de Nederlandse podiumkunsten hem inspireren. 50 minuten live-optredens met bevlogen commentaar.
5. Muziekstad: Eva Koreman maakt een muzikaal portret van de stad Rotterdam.
Verder hadden we een leuk interview met Eefje de Visser over ‘Bitterzoet’, een magische concertfilm, gefilmd in haar Gentse loft/studio, van een show die nu in de zalen had moeten staan. En toch is Eefje blij. ‘Ik heb een heel goed jaar gehad’.
Dan een cabaret-tip voor dit weekend en een radiotip. En helemaal onderaan een korte uitleg over het themakanaal NPO 2 extra (24/7 kunst en cultuur), met een overzichtje wat daar komende week zoal te zien is.
Veel plezier!
De NPO Cultuur redactie

Tip #1. Met Klassiek de Week door (AVROTROS)
Tijl Beckand in Met Klassiek de Week door
Tijl Beckand in Met Klassiek de Week door
Tijl Beckand en zijn drie NPO Radio-4 collega’s Carine Lacor, Jet Berkhout en Ab Nieuwdorp duiden met live gespeelde klassieke muziek de actualiteit van de week. Thema van deze week: heimwee.
De strenge vorst maakte afgelopen weekend plaats voor de eerste zachte lentestralen. Nostalgie en hoopvol verlangen wisselen elkaar af. Voor Het Busch Trio, dat ooit als vrienden begon met samenspelen, is de heimwee naar het podium en publiek het grootst. Een podium krijgen ze in het lege concertgebouw. Het publiek, dat kijkt online. Ze spelen ‘Dumky’, Antonín Dvořák’s beroemdste piano-trio. Op de achtergrond beelden van warm ingepakte schaatsers, gevolgd door dansende mensen in zomers tenue. Hoe dit contrast hoor- en voelbaar is in Dvořák populairste werk, dat ontdek je in aflevering 2
In aflevering 1 legt presentator Tijl Beckand de link tussen Valentijnsdag en de volgens sommigen ‘zoetsappige’ Nocturne van Alexander Borodin.
Iedere zondag, 6:25 uur en 20:20 uur op het themakanaal NPO 2 extra.
Tip #2. Theater Maas (AVROTROS)
Maike Meijer en Cornald Maas (foto: Elvin Boer)
Maike Meijer en Cornald Maas (foto: Elvin Boer)
Te gast in aflevering 2 van Theater Maas is actrice Maike Meijer. Ze vertelt over het vertalen van de beeldende kracht in haar komedieserie Toren C naar haar eerste boek. Hoe vangt ze dezelfde absurditeit in haar tekeningen en teksten? En hoe beleef je dezelfde intensiteit vanuit je luie stoel thuis, in plaats van de rode stoelen in het theater? Wij kunnen alvast verklappen: Maike is blij verrast en kijkt uit naar een paar prachtige streams! Bekijk hier aflevering 2.
Vorige week sprak Maas al met Gijs Scholten van Aschat. Over of het wel zo'n goed idee is dat er een musical komt over zijn held Johan Cruyff. En Jacques Brel in het Turks, zou dat werken? Bekijk hier aflevering 1.
Iedere dinsdag, 21:10 uur op NPO 2.
Tip #3. Podium Pop Up (NTR)
Typhoon eindelijk weer 'thuis' in popzaal Hedon (foto: Harm Koekkoek)
Typhoon eindelijk weer 'thuis' in popzaal Hedon (foto: Harm Koekkoek)
Bekende podiumkunstenaars en hun muzikale vrienden geven in Podium Pop Up een verrassingsconcert voor mensen in andere sectoren die het moeilijk hebben. Op bijzondere locaties, zoals een verlaten skatepark, de openbare bibliotheek of een restaurant. 
Een popzaal mag je dan misschien niet classificeren als ‘unieke’ concertlocatie, voor Typhoon is Poppodium Hedon een bijzondere plek. Al ruim 20 jaar komt hij er over de vloer. ‘Hedon is mijn huiskamer en staat centraal in de ontwikkeling die ik heb gemaakt als artiest.’ - aldus de Zwolse muzikant. Afgelopen week trakteerde hij samen met koperkwintet K.O. Brass de medewerkers op een speciaal optreden. Hoe die combinatie van Typhoon’s rap en zang met de imposante klanken van de koperblazers uitpakt, zie je in aflevering 3
Eerdere afleveringen:
-Kan Annet Malherbe ook zingen? Samen met Club Classique speelt ze een nummer van Nina Simone. Kijk hier aflevering 1.
-In aflevering 2 speelt Nana Adjoa met de band Caravan voor het personeel van een verlaten indoor skatebaan.
Iedere zaterdag, 22:00 uur op NPO 2.
Tip #4 On Stage (VPRO)
Lucky Fonz III in On Stage (foto's: Nathan Reinds)
Lucky Fonz III in On Stage (foto's: Nathan Reinds)
Nadia Moussaid wordt wekelijks in Tivoli Utrecht vergezeld door Nederlandse muzikanten en kunstenaars. Zij nemen op hun beurt artiesten mee die hen inspireren of een kans in de spotlights verdienen. Vijftig minuten passie voor de Nederlandse podiumkunsten, ontroering en kippenvel. Deze week: Lucky Fonz III.
Hij trapt de avond zelf af met een lieflijke ode aan het sukkelen (herkenbaar!), terwijl een openhartig gedicht van Lieke Marsman, de Dichter des Vaderlands, door merg en been gaat – de gasten overduidelijk ontroerd achterlatend. Fonz, zelfbenoemd ‘Culture Vulture’ (cultuurvreter) kan het dan ook niet laten om te refereren aan het uitpakken van cadeaus: ‘ik voel me jarig en op pakjesavond tegelijkertijd!’
De 50 minuten vliegen voorbij. Is het niet door de optredens, dan wel door het enthousiasme van de gasten. Kijk daarom ook zeker de eerdere afleveringen met Hennie Vrienten en Romana Vrede terug!
Iedere zondag, 19:20 uur op NPO 2. Bekijk hier aflevering 1, 2 & 3.
Tip #5. Muziekstad (VPRO)
Eva Koreman en singer-songwriters Froukje en Naaz (foto's: Jelmer de Haas)
Eva Koreman en singer-songwriters Froukje en Naaz (foto's: Jelmer de Haas)
Radio-dj Eva Koreman zoekt naar de muzikale identiteit van Nederlandse steden. Ze laat zich rondleiden door artiesten door de stad die hen groot bracht. Op welk pleintje of in welk zaaltje begon het allemaal, door welke plekken laten ze zich inspireren? Te beginnen met: Rotterdam.
Hier bezoekt Eva de Koerdische singer-songwriter Naaz, popster-in-wording Froukje (die we ook al zagen in de On Stage-aflevering van Henny Vrienten!) en hiphopartiest Raw Roets op. We zien ze gepassioneerd bezig in de studio en op het podium. Ze voeren intieme gesprekken op hun kamers met hun geliefden en ze nemen ons mee naar de Rotterdamse wijken waar hun wortels liggen. Zo leer je niet alleen de verhalen van drie jonge artiesten kennen, maar zie je ook de stad vanuit een fris perspectief.
Iedere zaterdag, 23:00 uur op NPO 3. Bekijk hier aflevering 1 terug!
Interview: Eefje de Visser over film 'Bitterzoet'
Bitterzoet - Eefje de Visser (foto's: Illias Teirlinck)
Bitterzoet - Eefje de Visser (foto's: Illias Teirlinck)
Beste album van 2020, een uitverkochte release tour, en straks openen op het Eurovisie Songfestival. Eefje de Visser en haar band zijn in topvorm. Niet ondanks de lockdown, maar misschien wel dankzij. ‘’Voor mij is het een heel goed jaar geweest. Ik heb het idee dat ik een kans heb gehad die ik anders niet had gehad. De beperkingen van afgelopen tijd wakkeren een bepaald soort creativiteit bij mij aan.” 
Die extra creativiteit is voel- en hoorbaar in de magische concertfilm Bitterzoet. Vanuit de Robot Studios, een Gentse loft waar de muzikant werkt, slaap en leeft, speelt ze samen met haar band de show die ze eigenlijk in tientallen podiumzalen zou geven. ‘’Ik hoop dat mensen die de film kijken het gevoel hebben dat ze in een reis terecht komen die ze meevoert uit de werkelijkheid. Als een korte droom. We hebben als mens behoefte om geraakt te worden, om magie te ervaren. Dat kun je met een film goed overbrengen. Met licht, kleuren en scherptediepte kun je de werkelijkheid romantiseren. Ik hoop dat dat verlichting biedt.’’
Het succes neemt Eefje niet zomaar voor lief. “Ik besef wel heel goed dat er mensen zijn die het erg moeilijk hebben in deze tijd. Ik zie dat ik geluk heb gehad, daar ben ik zeer dankbaar voor.” 
Laat je meevoeren door dromerige klanken, filmische teksten en perfect geregisseerde beelden in de concertfilm Bitterzoet.
Vooruitkijktip: Cabaret (BNN-VARA)
Cabaretier Martijn Kardol (foto: Marcel van den Broek)
Cabaretier Martijn Kardol (foto: Marcel van den Broek)
Wordt er nog een beetje gelachen? Niet zoveel uiteraard. Terwijl we nu niets beter kunnen gebruiken dan soms even een uurtje onbekommerd lachen. Daarom zijn er drie vrijdagen op NPO 3 registraties van nieuw talent op cabaretgebied.
Met vanavond Martijn Kardol en zijn debuutvoorstelling ‘Bang’, die lovend werd ontvangen en genomineerd werd voor ‘Neerlands Hoop’. 
Vrijdagavond 26 februari, NPO 3 om 22:25 uur.
Kijk terug naar aflevering 1, waar Max van den Burg je meeneemt op een veelzijdige trip, vol rake imitaties en schaamteloze ontboezemingen.
Radio Tip
Volgspot Podium | Iedere dinsdag te beluisteren op Radio 5
Spotify is handig hoor, maar soms mis je de spontaniteit van een live-optreden. In Volgspot Podium spelen door corona gedupeerde artiesten de hoogtepunten uit hun show nu voor de camera. Zo schitterden de afgelopen weken Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries en Karin Bloemen al op Volgspot Podium! Luister en kijk hier.
NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien. 24 uur per dag wisselen alle genres elkaar af, zoals muziek, literatuur, dans, theater en beeldende kunst.
NPO 2 extra zien op tv? Kijk hier waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Kijk je liever Online op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan hier.
Komende week op NPO 2 EXTRA:
Murder At The Symphony | Maandag 1 maart, 20:30 uur 
De muziek in dit concert, gegeven door het Danish National Symphony Orchestra, komt uit soundtracks van bloedstollende verhalen, films en tv-series zoals Psycho, Vertigo en The Silence of the Lambs.
Boudewijn De Groot - Kom Nader | Dinsdag 2 maart, 21:23 uur 
Regisseur Suzanne Raes volgt Boudewijn de Groot in het jaar na het optreden waarin hij aankondigt dat hij nooit meer de hits wil spelen waar hij beroemd mee werd. Een streep onder het verleden. 
VPRO Cinema Extra | Zaterdag 6 maart, 22:47 uur
Maandelijks filmprogramma waarin Noa Johannes je in verschillende gesprekken met nationale en internationale makers meeneemt door de bijzondere wereld achter het witte doek. Ze onderzoekt de kracht van soundtracks, kostuums of cinematografie. Mis dit niet!
Vielfalt - Jakop Ahlbom Company | Maandag 8 maart, 20:35 uur 
Als in een surrealistische film wordt het publiek meegevoerd in dansante duetten, magische trucs en pure slapstick. Vielfalt tart de grenzen van onze verbeelding en verrijkt de fantasie.
Dat was hem!
Volgende week vrijdag weer een nieuwe NPO Cultuur Nieuwsbrief.
Did you enjoy this issue? Yes No
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.