Bekijk profielpagina

Hans van Manen (88) nog steeds 'hot' + Passie, Pasen en de Polder

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur Nieuwsbrief!
Wekelijks tippen we je de mooiste en meest opvallende kunst- en cultuurprogramma’s die je niet wil missen.
Dit paasweekend is voor het tweede jaar op rij anders dan anders. Geen (of weinig) familiebezoeken; geen live-uitvoeringen van paasconcerten. Gelukkig is er, ondanks het gemis aan tradities en rituelen, genoeg passie te vinden deze week.
  1. De Matthäus Passion: niet vanuit de kerkbanken dit keer, maar vanuit je luie stoel!
  2. Bijzondere privé-aria’s uit de Matthäus in De Stille Passie;
  3. In MUST vertelt Dave Budha met liefde en passie over de polder;
  4. INXS vol overgave in een legendarische 2 Meter Sessie uit 1997;
  5. On Stage brengt deze week een hartstochtelijke ode aan het nachtleven, met DJ en nachtvlinder Joost van Bellen;
  6. In Hans van Manen: van Oud naar Jong zien we dat het vuur van 88-jarige choreograaf nog lang niet gedoofd is.
Een veelzijdige lijst om dit paasweekend geïnspireerd in te gaan. En daarnaast nog vier mooie NPO 2 extra tips voor komende week. Veel plezier!
De NPO Cultuur Redactie.

De Matthäus: vanuit je luie stoel
Toon Koopman leidt het orkest (bron: François Berthier)
Toon Koopman leidt het orkest (bron: François Berthier)
Voor wie een Pasen zonder ‘de Matthäus’ geen Pasen is, heeft omroep Max een mooi alternatief georganiseerd vanuit de oude zaal van Tivoli Utrecht met Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. 
Hoewel iedereen Pasen op eigen wijze viert, met een paasbrunch en chocolade-eitjes, een familiebezoek, of met een hartstochtelijk meezingen met The Passion, is het voor velen niet echt compleet zonder een live-uitvoering van het oude, ontzagwekkende oratorium. 
Dat blijkt jaarlijks in deze periode als en masse de gang naar de kerk weer wordt ingezet, door gelovigen en niet-gelovigen. Driehonderd jaar na dato is Bachs meesterwerk namelijk nog zó indrukwekkend, dat protestanten, katholieken én atheïsten in harmonie naar de Passie van Jezus komen luisteren. 
Extase
Wat is toch de kracht van de Matthäus Passion, dat miljoenen mensen ieder jaar opnieuw twee uur en drie kwartier in extase zijn? Zijn het de godvruchtige teksten van libretto Picander - die overigens enkele jaren eerder nog erotische gedichten neerpende? Is het de koppeling van de evangelische verteller, die oorspronkelijke Bijbelteksten reciteert, aan gezang over het “hier en nu” van die tijd? Of zijn het gewoonweg Bachs composities, die het publiek tot de dag vandaag omver blazen?
In 2021 wederom een Matthäus Passion in haar oorspronkelijke vorm, met de originele instrumenten uit de tijd van Bach en internationaal vermaarde solisten uit het heden. De orkest- en koorleden staan allemaal 1,5 meter van elkaar (wat even wennen is) en, zoals Jan Slagter aan het begin vertelt, iedereen is van tevoren getest.
Geniet hier van deze jaarlijkse traditie. 
En voor wie juist eens wat anders wil dan de Matthäus Passion is er op Goede Vrijdag ook een Johannes Passion van de Nederlandse Bachvereniging op NPO 2. Minstens zo mooi als de Matthäus, en een stuk korter! 
Johannes Passion, vrijdag 2 april, NPO 2 vanaf 19:15 uur
Nog een beetje Matthäus, maar dan klein
Jasper Schweppe in een lege Pieterskerk, te Utrecht (bron: Linde Dorenbos)
Jasper Schweppe in een lege Pieterskerk, te Utrecht (bron: Linde Dorenbos)
Maartje van Weegen presenteert een bijzonder programma waarin solisten van het Nederlands Kamerkoor hun favoriete aria uit de Matthäus Passion uitvoeren voor iemand die op eigen manier door de coronacrisis geraakt is. 
‘Kies een aria die speciaal voor je is, dan nodigen wij iemand uit die mag komen luisteren’, legde Maartje van Weegen, voormalig presentator en nu gespreksleider in deze unieke reeks video’s, voor aan leden van het Nederlands kamerkoor. 
Tenor Alberto ter Does koos ‘Geduld!’, de prachtige aria die gaat over het geduldig ondergaan van valse beschuldigingen. Hij voert het uit in het gesloten restaurant van Thijs Sicking, dat in oktober 2020 zou openen, maar nog geen gast heeft gezien. Het leed dat hij ondergaat is uiteraard niet vergelijkbaar met dat van 2000 jaar geleden, concluderen de twee mannen, maar je kunt je er misschien wel in herkennen. Thijs en Maartje zijn sprakeloos en ontroerd van deze intieme uitvoering. 
Beduusd
In een lege Pieterskerk in Utrecht zien we een derdejaars studente, die het imposante ‘Komm, süßes Kreuz’ door bas Jasper Schweppe beduusd tot zich neemt. “Je denkt dat je met een groot publiek moet luisteren zodat de emotie van het stuk met het publiek weerklinkt. Bizar hoe dat in zo’n lege kerk tóch kan resoneren.’’ 
Er zijn gesprekjes voor- en achteraf. Maar wat de afleveringen écht maakt zijn de schitterende aria’s die in kleine, persoonlijke context nóg harder binnen komen.
Kijk drie afleveringen hier. De 4e, met Erbarme Dich, komt de avond van Goede Vrijdag online. 
Kuieren in de polder
Dave Budha kuiert door bevroren polder (bron: NTR)
Dave Budha kuiert door bevroren polder (bron: NTR)
Dit keer in MUST: adembenemende (dan nog) besneeuwde landschappen. In vijf minuten vertelt zanger Dave Budha waarom je volgens hem absoluut dit weekend naar de polder moet.
Je afsluiten van de drukke wereld om even alleen te zijn met je gedachten in de natuur. Hebben we het niet allemaal soms nodig? Zanger Dave Budha gaat er in ieder geval ‘’heel erg lekker op’’. Wandelend door de polders tussen Broek in Waterland en Uitdam vertelt hij over zijn liefde voor de uitgestrekte polderlandschappen. Aangelegd door de mens, maar daarom niet minder mooi dan een bos- of heidelandschap.
Verdwaalde vogels
Op zijn groene rubberen laarzen kuiert hij door de witte vlaktes met verdwaalde vogels, authentieke ophaalbruggetjes en zelfs een bevroren Markermeer. 
De sneeuw en het ijs zijn dan misschien verdwenen, het landschap is ook erg aan te raden in het zachte lentezonnetje. “Alles wordt beter in de lente, alles wordt beter in de zomer,” horen we Dave zingen op de achtergrond.
Kijk de uitzending hier en ga er daarna lekker op uit! 
Nieuwsgierig naar meer tips? Negen andere podiumkunstenaars (waaronder Eric Corton, Bokoesam en Martijn Kardol) gingen Dave Budha voor en deelden in vijf minuten hun beste tip. Kijk hier voor het overzicht.
Intiem op 2 meter met INXS
Zanger Michael Hutchence in zijn laatste interview op Nederlandse televisie (bron: NTR)
Zanger Michael Hutchence in zijn laatste interview op Nederlandse televisie (bron: NTR)
Een 2 Meter Sessie? Is dat een concert waarbij de bandleden nog een extra halve meter afstand moeten houden? Nee, we hebben het over de legendarische serie van Jan Douwe Kroeske (zelf rond de 2 meter..) die al loopt sinds 1987. Afgelopen week werd de legendarische aflevering met INXS uit 1997 herhaald, die nu is terug te kijken. 
In 2 Meter Sessies kwamen de grootste artiesten van over de hele wereld langs om kale versies van hun geliefde hits te spelen. Zelfs jaren voordat MTV Unplugged de wereld zou veroveren. De grootste stadionbands die de schoonheid van hun liedjes in het klein lieten zien. Denk aan Nirvana, Radiohead, Coldplay en… INXS! 
Laatste optreden
Een bijzondere aflevering, omdat later bleek dat het een van de laatste interviews en het laatste optreden in Nederland zou zijn van zanger Michael Hutchence, die eind ‘97 dood werd gevonden in een hotelkamer. Een dood waar nogal wat mysterie omheen bleef hangen. Was het zelfmoord, of een uit de hand gelopen seks-sessie
In deze bijzondere studiosessie intieme uitvoeringen van hits als Suicide Blonde en Need you Tonight met op de achtergrond een voelbaar opgewonden team van studiopersoneel en presentator Jan Douwe Kroeske. 
Geniet hier van deze sessie.
➢ En hier zijn nog veel meer 2 Meter Sessies (die overigens nog steeds worden gehouden!) te vinden. Wij konden in ieder geval niet stoppen met doorklikken op andere optredens, zoals James Taylor, Jethro Tull, Beth Hart en ga zo maar door…
DJ Joost van Bellen doet als laatste het licht uit
Joost van Bellen met host Nadia Moussaid (bron: VPRO)
Joost van Bellen met host Nadia Moussaid (bron: VPRO)
We zijn alweer aangekomen bij de laatste aflevering van On Stage. Aan DJ Joost van Bellen de eer om dit fijne programma af te sluiten zoals hij menig nachtclub door de jaren heen heeft afgesloten.
Joost omschrijft zichzelf als de vampier van het nachtleven, al een jaar op zoek naar club-bloed. De toon in zijn stem klinkt terneergeslagen, maar zijn verhalen zijn mooi en hoopvol.
Zoals een passage uit zijn aanstaande autobiografische roman, waarin hij een fictieve DJ-sessie doet met wat plantenbakken op het bordes voor z’n huis, voor wat toevallige passanten. Deze On Stage aflevering is zijn ode aan het nachtleven.
Zo is de fameuze Amsterdamse toiletjuffrouw Sannie ook uitgenodigd, en heeft de Nederlandse modemagnaat Ronald van der Kemp zijn garderobe meegenomen. De muziekacts komen uit alle hoeken. Van klassiek met dans, tot rap en Turkse funk. 
Kroon
Een (wat ons betreft voorlopig..) einde van deze serie. Een soort ‘zomergasten in het klein’ waarin niet tv-fragmenten maar live-optredens van bekende en aanstormende artiesten op het podium te zien zijn die de hoofdgast inspireren. Joost van Bellen doet de kroon op zijn hoofd eer aan - en zet de kroon op de serie die de rijkdom van de cultuur in Nederland toont in haar volle breedte.  
Klik hier voor de ode aan het nachtleven van Joost van Bellen.
➢ De andere afleveringen (van o.a. Romana Vrede, Henny Vrienten, Eefje de Visser) zijn hier verzameld!
Zondag 4 april: Hans van Manen-dag
Hans van Manen, nog altijd in de kracht van zijn leven (bron: Altin Kaftira)
Hans van Manen, nog altijd in de kracht van zijn leven (bron: Altin Kaftira)
Dansliefhebbers opgelet: Hans van Manen viert deze zomer zijn 89e verjaardag. Om hem eer te bewijzen staat zondagavond 4 april volledig in het teken van Nederlands’ bekendste choreograaf op NPO 2 en het themakanaal NPO 2 extra.
In de documentaire Hans van Manen: oud naar jong (op NPO 2) volgen we solisten van het Nationaal Ballet én nieuwe talenten, die in de aanwezigheid van de Maestro hoogtepunten van de balletten opnieuw instuderen. 
You’re too late, you’re too late, you’re too late!’’ roept de 88-jarige van Manen wijzend naar een aantal balletdansers die hun ogenschijnlijk perfecte bewegingen opvoeren. In de documentaire hebben de dansers in zes weken tijd hoogtepunten van balletten als Sarcasmen en Déjà Vu ingestudeerd. We zien hoe het eraan toe gaat tijdens de repetities. En hoe de meesterchoreograaf nog steeds het uiterste eist van zijn dansers. 
Mijn dans gaat altijd over seks"
Één ding is duidelijk: “Het moet gewoon in het ritme zijn”, aldus van Manen. “Mijn dans gaat altijd over seks. Dat moet je niet tonen maar dat moet je zijn. En je kan alleen maar sexy zijn als je het ritme voelt”. 
Meester van de eenvoud
Naast ritme staan heldere lijnen en strakke vormen centraal in het 150 balletten tellende oeuvre van van Manen. Met deze bedrieglijke eenvoud maakt de ‘Mondriaan van de Dans’ het moderne ballet populair bij een groot publiek. Zo mengde hij alledaagse bewegingen als lopen, rennen in traditionele ballettechnieken. 
Ervaar zelf hoe de 88-jarige Maestro, ondanks alle coronabeperkingen, te werk gaat tijdens de repetities met het wereldberoemde dansgezelschap… 
Hans van Manen: oud naar jong: zondag 4 april om 19:25 uur op NPO 2.
Aansluitende balletten op NPO 2 extra
Direct na Hans van Manen; van oud naar jong volgen op NPO 2 extra de nieuwe uitvoeringen van Van Manens onbetwiste hoogtepunten Sarcasmen en Déjà vu, maar ook een paar hoogtepunten uit het verleden zoals Kaïn en Abel uit 1961!
  • 20:18 uur |  Sarcasmen - Het Nationale Ballet. 
  • 20:30 uur | Déjà vu - Het Nationale Ballet. 
  • 20:42 uur | Black Cake & Concertante - Het Bayerisches Staatsballett
  • 21:36 uur | Kaïn en Abel - Nederlands Dans Theater
Komende week op NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien.
Kijk hier waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan hier.
Podium Dans Special: Duda Paiva | Zaterdag 3 april, 19:28 uur
De Braziliaans-Nederlandse danser en poppenspeler Duda Paiva maakt beeldend theater in een combinatie van dans en poppenspel.
Ronald Snijders: Welke show | Dinsdag 6 april, 20:30 uur
In ‘Welke show’ vervreemdt Ronald Snijders zijn publiek op geheel eigen wijze met grappen, liedjes, normale anekdotes, nieuwe woorden en opmerkelijke invallen.
De Oneindige Stad - Constant Nieuwenhuys | Woensdag 7 april, 21:35 uur
Een film over het revolutionaire werk ‘New Babylon’ van kunstenaar Constant Nieuwenhuys, waaraan hij werkte van 1956 tot 1974.
Help het cultuurvirus verspreiden
Ken je mensen die een nieuwsbrief over de beste kunst- en cultuurprogramma’s van die week wel kunnen waarderen?
Stuur de nieuwsbrief aan hen door en laat onze lezersschare groeien!
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan hier.
Dat was hem weer. Een mooi Pasen en tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.