Bekijk profielpagina

Heeft muziek echt invloed op je brein? + 5 kijktips van deze week

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Afgelopen week kregen we het verdrietige nieuws van het overlijden van cabaretier Jeroen van Merwijk. Daarom voor hem allereerst aandacht in deze nieuwsbrief. 
Verder hebben we uit het grote aanbod van de NPO cultuurprogramma’s weer een mooie selectie voor je gemaakt. Met o.a. jazz, musical en zelfs wetenschap in relatie tot muziek. Daarna een korte vooruitblik op de ‘Week van de DJ’ van 3FM en FunX en voor de echte cultuurvreters nog een handvol tips van het themakanaal NPO 2 extra. Veel plezier!
De NPO Cultuur redactie

Tip #1. Jeroen van Merwijk (BNNVARA)
Jeroen van Merwijk
Jeroen van Merwijk
Woensdag 3 maart is Jeroen van Merwijk overleden in zijn woonplaats Saint-Juliette in Frankrijk. Hij werd 65 jaar. Op de NPO zijn er meerdere programma’s gewijd aan zijn werk en zijn bijzondere persoon. Wij pikken er eentje tussenuit.
Jeroen van Merwijk is “eindelijk van dat hele gezeik af”, om in zijn eigen woorden te spreken. Gedurende zijn carrière leek hij zich vaak te presenteren als Neerlands staatscynicus, maar er schuilde veel meer achter zijn sarcastische liedjes en kritische cabaretshows. Zijn liefde voor het gewone volk en het kleine leven stond altijd voorop.
“Niet iets om iemand voor in het zonnetje te zetten”
Zelfs toen hij ziek werd, vond hij niet dat hij daarom in het zonnetje gezet hoefde te worden. “Het is nou niet direct een prestatie en goed beschouwd niet iets om iemand voor in het zonnetje te zetten.” Dat gaan wij nu toch stiekem doen. Voor iedereen die nog een keer wil genieten van zijn werk staat de show ‘Er zijn nog kaarten!‘ online. ➢ Kijk HIER.
Tip #2. Super-Sonic Jazz (NTR)
Arp Frique (foto: Paradiso)
Arp Frique (foto: Paradiso)
Kijk naar het beste wat Nederland in huis heeft op jazzgebied in een uur livemuziek vanuit Paradiso Amsterdam.
Het gaat niet om jazz in de traditionele zin van het woord. Het is de jazz van de toekomst. Super-Sonic Jazz werd dan ook opgericht als platform waar Nederland’s jongste jazztalenten kunnen bolsteren. Met hun wortels in de jazz, maar niet bang om elektronische, hiphop- en soul-smaken toe te voegen.
Kokosnoot
Wat dacht je van de Afrikaanse en Oosterse invloeden van Arp Frique? Of de eclectische muziek van de multi-instrumentalist Gino-Cochise Lekranty van Ligten? Naar verluidt (lees: naar eigen zeggen) kwam hij bij zijn geboorte gekropen uit een kokosnoot.    
Voor iedereen die niet vies is van experiment. Maar ook voor iedereen die houdt van dansen, want vergis je niet: mogelijk is Gino-Cochise gewoon de volgende Anderson .Paak en Sarah-Jane de nieuwe Jorja Smith!
➢ Nieuwsgierig? Kijk HIER.
Tip #3. Op Zoek Naar Maria (AVROTROS)
Wie is de nieuwe Maria? (foto: Elvin Boer)
Wie is de nieuwe Maria? (foto: Elvin Boer)
Do a deer a female deer… Wie is er niet groot mee geworden? Na Evita, Joseph, Zorro en Mary Poppins is de AVROTROS nu op zoek naar Maria uit de musical The Sound Of Music. Elke zondag kan het publiek meebeslissen in (en meezingen met) deze zoektocht naar een nieuw musicaltalent.
Sommigen doen het af als protserige popcultuur, anderen zwijmelen weg bij de herinneringen aan de vele liedjes en verhalen die musicals magisch kunnen maken. Buiten kijf staat in ieder geval dat er een explosieve en intensieve mengelmoes aan kunstdisciplines in musicals schuil gaat. Van dans naar zang naar acteerwerk en alles door elkaar.
Zingen, dansen, zwoegen
Herken jij je in een van deze disciplines, of misschien wel allemaal? Dan is de zoektocht naar de nieuwe Maria leuk om te volgen. We zien tien aanstormende talenten zingen, dansen en zwoegen, achter de schermen en op het podium. Het biedt naast de spelvorm van de afvalrace een mooi kijkje in wat musical met gepassioneerde makers doet.
➢ Iedere zondag, 20:25 uur op NPO 1.
➢ Kijk HIER de eerste 2 afleveringen.
Tip #4. MUST (NTR)
Danser ShinShan won Holland's got Talent (Foto: NTR)
Danser ShinShan won Holland's got Talent (Foto: NTR)
Wat moét je gezien, gehoord of ervaren hebben volgens bekende én onbekende podiumkunstenaars? In MUST leer je in een rappe vier minuten meer over een kunstwerk of muziekstuk dat hen raakt, inspireert of anders naar de wereld laat kijken.
In de eerste aflevering vertelt de 18-jarige danser Jean ‘ShinShan’ Salazar Tavera, winnaar van o.a. Holland’s Got Talent, over ‘Pulse: A Stomp Odyssey’. Een korte documentairefilm waarin ritme, zang en dans van over de hele wereld bij elkaar komen. ShinShan, die de film getipt kreeg door zijn moeder: “Het brengt een stukje cultuur naar je toe, waar je normaal voor op reis moet”. Toch fijn, nu het reizen even niet kan!
➢ Hoe de film hem zelf geïnspireerd heeft, zie je in aflevering 1.  
Iedere week komen er twee tips bij. HIER vind je een overzicht van alle uitzendingen tot nu toe, met o.a. de tips van componist Sarah Neutkens, presentator Eric Corton en barok-duo Judith en Tineke Steenbrink. 
Tip #5. Muziek en het Brein (NTR)
Muziek en het Brein (foto: Milagro Elstak)
Muziek en het Brein (foto: Milagro Elstak)
Steeds meer mensen ervaren stress, eenzaamheid en depressieve klachten ten gevolge van de lockdown. Kan muziek hierin verlichting bieden? Collega-hersenonderzoekers Erik Scherder (DWDD University) en Dick Swaab (van het boek Wij zijn ons brein) leggen het je uit tijdens een muzikaal college vanuit Het Concertgebouw.
Het gevatte hoogleraarduo legt bevlogen uit wat muziek precies doet in de hersenen. Wist je bijvoorbeeld dat, wanneer couveusekinderen worden blootgesteld aan Mozart, ze uiteindelijk beter groeien? Bij Bach, weet Swaab, werkt dat niet. Veel fascinerende onderzoeken als deze passeren de revue. Muzikaal omlijst met een aantal indrukwekkende composities, live gespeeld door Cor Bakker en collega’s.  
Kun je écht minder stress ervaren door het luisteren van muziek?
➢ Kijk HIER het college terug. 
'Maand van de DJ' bij 3FM en FunX
PIP Den Haag
PIP Den Haag
Maart is de maand van de DJ op 3FM en FunX. Daarom mogen elke vrijdag- en zaterdagavond clubs uit het land een hele avond hosten op de zenders. Ze nodigen hun vaste (en vetste) DJ’s uit en toveren de radiostudio om in een heuse club.
De eerste test-evenementen steken al de kop op als bakens van hoop. Hoop op licht aan het einde van een donkere tunnel. Of moeten we in het geval van het Nederlandse nachtleven spreken over eindelijk wat donkerte aan het einde van een jaar lang slaapverwekkend daglicht? Om deze hoop kracht bij te zetten organiseren 3FM en FunX een ode aan de broeierige DJ-cultuur van Nederland. 3FM richt zich op de dancescene, FunX op de hiphop-, r&b- en dancehall-liefhebbers! 
“Alle schijnwerpers op de DJ’s, eigenlijk zonder poespas”, zegt organisator Dexter van Winsen. Vorig najaar organiseerden ze met de VPRO en NTR al een succesvolle serie rondom het Amsterdam Dance Event. Nu verleggen ze de aandacht naar buiten de Randstad, “omdat de bloeiende nachtcultuur daar weleens over het hoofd wordt gezien”.
Tover je huis om
Alles wordt vastgelegd en is live of terug te zien. Trek dus elk weekend je feestoutfit aan, dek de ramen af en tover je huis om tot een donker hol om helemaal uit je pan te gaan op de tofste muziek die het Nederlandse nachtleven te bieden heeft! 
Vrijdag en zaterdag host FunX hun eigen feestje van 19:00 uur tot middernacht, waarna ze over worden genomen door respectievelijk Vunzige Deuntjes (vr) en Encore (vr) de hele nacht door! PIP uit Den Haag bijt het spits af op 3FM, zaterdagavond van 19:00 uur tot 02:00 uur. Timetable vind je HIER.
Vooruitkijktip: Cabaret (BNNVARA)
Yentl en de Boer (foto: Bart Heemskerk)
Yentl en de Boer (foto: Bart Heemskerk)
Lachen in de tijd dat er weinig te lachen valt? Dat is belangrijk, vindt BNNVARA. Daarom trakteren ze jou op drie veelzijdige cabaretshows van aanstormend talent.
Met vanavond alweer de laatste, maar zeker niet de minste: YENTL en DE BOER in CONCERT. Luister naar de allermooiste en grappigste liedjes die ze afgelopen zomer speelden tijdens hun geprezen theaterconcert.
➢ Vrijdagavond 5 maart, NPO 3 om 22:20 uur.
Kijk ook terug naar aflevering 2, waarin Martijn Kardol zijn wonderlijke wereld vol creatieve observaties en oplossingen met je deelt. 
NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien. 24 uur per dag wisselen alle genres elkaar af, zoals muziek, literatuur, dans, theater en beeldende kunst.
NPO 2 extra zien op tv? Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Kijk je liever Online op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Komende week op NPO 2 extra:
➢ Muhammad Ali by Thomas Hoepker  | Maandag 8 maart, 21:45 uur
Ontmoeting met fotograaf Thomas Hoepker, die beelden van Muhammad Ali in privé- en professionele context vastlegde en de aanslag van 11 september in New York vanuit ongewoon perspectief portretteerde. Iconische beelden van de grootste sportman van de twintigste eeuw. 
➢ Het geheim van de Meester Extra  | Dinsdag 9 maart, 21:10 uur
Direct na de meest recente uitzending van ‘Het geheim van de Meester’ (te zien om 21:30 op NPO 2) kan je als liefhebber verder genieten van de reconstructies die uit de aflevering zijn voortgekomen. Met deze week: de zeer succesvolle Nederlandse schilder Corneille. Wat gaat er schuil achter zijn altijd vrolijke en bijna kinderlijke werk?
➢ Jazzportret: Benjamin Herman | Woensdag 10 maart, 23:23 uur
Leer meer over Benjamin Herman, één van de bekendste en populairste Nederlandse jazzmuzikanten. Hij speelde voor het eerst op zijn twaalfde en speelde vijf jaar later al op North Sea Jazz Festival. Met zijn werkdrift en veelzijdigheid is hij een verbindende factor in de muziekscene.
➢ Theaterfilm ‘Oom Wanja’ | Donderdag 11 maart, 20:30 uur
Het langverwachte grote zaaldebuut van regisseur Liliane Brakema: in Oom Wanja slaat ze de handen ineen met cinematograaf Sal Kroonenberg voor een eigen versie van de toneelklassieker van Tsjechov. Het resultaat? Een spannende mix die de disciplines overstijgt.
Dat was hem weer!
Volgende week vrijdag een nieuwe NPO Cultuur nieuwsbrief.
Did you enjoy this issue? Yes No
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.