Bekijk profielpagina

Heeft Theo Hiddema cabaret-aspiraties? + Hitchcock in de concertzaal

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Het is verkiezingstijd. Voor even worden de media beheerst door serieuze debatten, lijsttrekkers en peilingen. Van ons daarom een aantal tips waar politiek en cabaret samenkomen, zodat er ook nog een beetje gelachen kan worden. Tenminste.. En voor wie helemaal klaar is met verkiezingen wat bijzondere, muzikale tips om het even allemaal te vergeten. Veel plezier!
De NPO Cultuur redactie

Tip #1. Dat zijn geen grappen in verkiezingstijd (PowNed)
Jort Kelder in 'Dat zijn geen Grappen in Verkiezingstijd'
Jort Kelder in 'Dat zijn geen Grappen in Verkiezingstijd'
Bekende cabaretiers en opiniemakers duiken op satirische wijze in het wel en wee van Nederland in tijden van lockdown en verkiezingen. 
Jort kelder en Theo Hiddema in een satirische verkiezingsshow? Grappen makend over hete hangijzers als een blunderend koningshuis, weerstand tegen coronamaatregelen, vaccinatiestress en het gedonder bij het Forum voor Democratie? Wij waren zeer benieuwd naar deze show, waar naast Kelder en Hiddema o.a. Tijl beckand, Guido Weijers, Marcel van Roosmalen, Stefano Keizers en Jan Jaap van der Wal in de spotlights staan om Nederland eens stevig onder de loep te nemen. 
Eerlijk, echte dijenkletsers zaten er niet bij ( de “laat je tieten zien’’ van Tijl is zeker niet zijn beste grap). Het werd meer een kritische beschouwing van een aantal grappige en minder grappige mannen uit overwegend rechtse hoek, die een behoorlijk evenwichtig beeld gaven van hoe zij het vinden gaan in Nederland. Soms gevat, soms hard of confronterend, een ander geluid is het zeker. En waar de vrouwen waren? Op de aftiteling staat, min of meer, een antwoord.
➢ Kijk de uitzending HIER.
Tip #2. De Weg naar Hollywood (Radio 4)
Ciconia Consort in de St. Aegtenkapel te Amersfoort
Ciconia Consort in de St. Aegtenkapel te Amersfoort
Hitchcock in de concertzaal. Het Ciconia Consort stapt met het concertprogramma De weg naar Hollywood (Radio 4) in de intrigerende wereld van filmmuziek. 
De snerpende viool uit de wereldberoemde douchescène uit Hitchcocks Psycho, wie kent hem niet? Veel filmcomponisten zoals Bernard Herrmann kwamen dankzij hun succes ook terecht in de concertzaal. Maar ook veel gerenommeerde concertcomponisten, zoals Sjostakovitsj en Antheil, schreven graag voor film. Vaak werd hun werk populair dankzij de film. Zo werd het klassieke stuk ‘Adagio for strings’ van Samuel Barber voor heel veel mensen pas bekend toen het het inspirerende leidmotief werd in de film Platoon
In het filmmuziekconcert klinkt muziek die is gemaakt voor film, maar ook werk van Igor Stravinski, de Russische componist die vergeefse pogingen deed om voet aan de grond te krijgen in Hollywood.
➢ Kijk het concert HIER.
➢ Luister het concert HIER.
Tip #3. Caro Emerald op North Sea Jazz (NTR)
Caro Emerald op het North Sea Jazz (NTR)
Caro Emerald op het North Sea Jazz (NTR)
Een vol Ahoy, hoe ziet dat er ook alweer uit? Je ziet het in ‘Back to North Sea Jazz’, waar je wekelijks wordt beloond met de beste optredens uit het concertarchief. Deze keer in de spotlights: de Amsterdamse pop- en jazzmuzikant, Caro Emerald. 
We waren haar bijna vergeten, de Nederlandse zangeres die 10 jaar geleden met haar catchy, jazzy nummers in een klap de wereld veroverde. ‘Back it up’, ‘A Night Like This’, ‘That Man’, nummers die bij het verschijnen al bijna meteen classics werden.
Stemproblemen
Na stemproblemen in 2011 werd het een stuk stiller. Af en toe bracht ze een single uit en ze was te zien als jurylid in een talentshow. Vorig jaar was daar haar nieuwe single ‘Wake Up Romeo’, en een unplugged livestreamconcert eind januari.
In Back to North Sea Jazz gaan we terug naar de begintijd, toen ze ondanks haar internationale succes, toch trouw bleef aan haar thuisland met o.a. drie weergaloze concerten op North Sea Jazz. In deze aflevering kun je genieten van de hoogtepunten daarvan. Blote voeten, stijlvolle invloeden uit muziek en films van de jaren 40 en 50 en feilloze zang. Emerald en haar zevenmans band brengen een levendige, warme, jazzy sfeer je kamer in waar je niet bij kan blijven stilzitten. 
➢ Bekijk het concert HIER
Tip #4. Concert van hoop (EO)
Stef Bos tijdens het sfeervolle Concert van Hoop
Stef Bos tijdens het sfeervolle Concert van Hoop
Een concert met naast hoopvolle muziek vooral een aantal ontroerende verhalen van mensen die met een klein gebaar een groot effect bereiken in het leven van eenzame medeburgers. 
De EO en het Oranje Fonds sloegen de handen ineen om de burger weer wat hoop te geven door muziek en verhalen. De muziek van Stef Bos, Guus Meeuwis en Suzan & Freek is de lijm tussen verhalen van mensen die via het “Maatjes”-concept, manieren hebben gevonden om elkaar te helpen en de eenzaamheid op te vullen.
Eenzame studente
Zoals studente Kiki. Zij was zelf eenzaam tijdens de eerste lockdown en kwam via het project in contact met de 69-jarige Lies, die opgesloten zat in het verzorgingstehuis. Kiki bedacht ‘de digitale wandeling’. Zij loopt met de telefoon in de hand door bijvoorbeeld de vroegere woonwijk van Lies, die via de Ipad meekijkt en -praat. Dat werd zo’n succes, dat ze, nu het weer kan, ook in levende lijve contact hebben. 
Ander hoogtepunt op de avond is, wat ons betreft, Stef Bos. Zijn nummer “Lied van Ruth”, over verbinding zoeken, kreeg een compleet nieuwe lading het afgelopen jaar. “Jouw land is mijn land. Jouw toekomst is mijn toekomst. Jouw pad is mijn pad.” 
Benieuwd naar Stef Bos, Kiki en Lies en de andere verhalen en optredens?
➢ Bekijk de volledige show HIER.
Maandag: NPO Verkiezingsshow (NTR)
De Kiesmannen
De Kiesmannen
Informatieve show vol satire, muziek en spoken word aan de hand van cabarettrio De Kiesmannen. Wat is er gebeurd de afgelopen vier jaar? En wat valt er te kiezen?
Een groep waar veel te winnen valt, voor de politici maar ook ons land, zijn de jongeren. En laat deze groep nou rond verkiezingen het moeilijkst te bereiken zijn: tijdens de vorige Europese verkiezingen ging maar 18% van hen stemmen. Drie jonge Amsterdammers willen hier verandering in brengen. Hun levensdoel: jonge stemmen meer laten gelden en vooral de kloof in de opkomst van hoogopgeleide jongeren en hun lager opgeleide leeftijdsgenoten dichten. Zo werden De Kiesmannen geboren. Weg met de stijve debatten en semi-gevatte praatjes van politici op televisie.
Binnenhof-ballades
In plaats daarvan zingen ze Binnenhof-ballades, spelen ze kabinet-cabaret en gieten ze feiten en weetjes in behapbare vormen. Ze trokken door het land langs allerlei mbo-opleidingen om de studenten te inspireren. Daarnaast proberen ze via podcasts en andere shows in Pakhuis de Zwijger en De Balie zoveel mogelijk potentiële kiezers te bereiken - zonder zelf politieke kleur te bekennen. 
Op 15 maart is de grote finale te zien op televisie. Vanuit Paradiso Amsterdam zie je de kiesmannen hun eindspeech houden in een ultieme poging om iedereen te informeren en te inspireren te stemmen. 
➢ Maandag 15 maart, 20:30 uur op het themakanaal NPO 2 extra. En daarna HIER.
NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien. 24 uur per dag wisselen alle genres elkaar af, zoals muziek, literatuur, dans, theater en beeldende kunst.
NPO 2 extra zien op tv? Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Kijk je liever Online op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Komende week op NPO 2 extra:
➢ Ademtocht - De vele gevechten van Maite Hontelé | Vrijdag 12 maart, 22:40 uur
De Nederlandse trompettiste Maite Hontelé vestigde zich zeven jaar geleden in Colombia en bouwde er binnen no time een sterrenstatus op. Toch voelt ze zich er niet altijd thuis en spelen gevoelens van heimwee en ontworteling op. 
➢ Het uur van de wolf: QT8 - Quentin Tarantino | Zaterdag 13 maart, 21:40 uur
Documentaire over de eerste acht films uit het oeuvre van regisseur Quentin Tarantino. Na het zien van alle filmfragmenten is de aandrang om weer eens een ‘oude’ Tarantino uit de kast te pakken groot.
➢ MUST: Louis Albert Roessingh | Maandag 15 maart, 22:15 uur
Podiumkunstenaar en trotse Drentenaar René Karst geeft een tip die dicht bij zijn hart ligt: het Drentse landschap in de schilderijen van kunstschilder Louis Albert Roessingh. De schilder heeft perfect weergeven hoe mooi de ongerepte natuur van Drenthe is.
➢ Nina Simone Live at Montreux | Woensdag 17 maart, 20:30 uur
Registratie van het bijzondere concert dat Nina Simone gaf op het Montreux Jazz Festival 1976. In een uur swingt, lacht, speelt, kletst, preekt en zingt de wereldberoemde jazzmuzikant alsof haar leven er vanaf hangt. Gegarandeerd kippenvel. 
Help het virus verspreiden
Wil je helpen het cultuurvirus te verspreiden? Stuur deze nieuwsbrief vooral door naar vrienden, familie, buren, collega’s.
Dat was hem weer!
Volgende week vrijdag een nieuwe NPO Cultuur nieuwsbrief.
Did you enjoy this issue? Yes No
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.