Bekijk profielpagina

Heel veel Hazes, functioneel bijna-naakt en Surinaamse humor

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom!
Kort, kort, kort. Alles moet tegenwoordig korter en sneller. Dat vinden onze lezers ook en wij hebben naar jullie geluisterd. Natuurlijk blijven we inhoudelijk sterk, met een balans van verschillende cultuurdisciplines.
Deze week een mooie mix van muziek, dans en cabaret:
 1. André Hazes is Nederlands cultureel erfgoed.
 2. Sonatinas 4 Feet is een lust voor (onder andere) het oog.
 3. De Surinaamse Cultuurproeverij van Roué Verveer.
En zoals altijd een aantal aanraders van programma’s die komende week op het digitaal themakanaal NPO 2 extra te zien zijn.
Veel plezier!

Hazes: cultureel erfgoed
Bron: AVROTROS
Bron: AVROTROS
Bijna zeventien jaar na zijn overlijden, maakt André Hazes nog volop deel uit van onze cultuur. Ooit beschouwd als “slechts” zanger van smartlappen, geldt wijlen Hazes sr. nu als Nederlands cultureel erfgoed. Afgelopen week zou hij 70 jaar worden. Dat viert de NPO met heel veel Hazes. Naast twee oudjes - Rondje Hazes en de documentaire Kleine jongen - kunnen we kijken naar premières van Live in het Concertgebouw en Het beste van… André Hazes.
Waarom kijken?
 • Klassiekers. De Vlieger. Een beetje Verliefd. Een vriend. Geef mij je angst. Ik meen het. Zij gelooft in mij. Dit zijn niet alleen hits, dit zijn pure klassiekers. Ze komen allemaal voorbij in Het beste van…. Liever legendarische live-versies? Kies dan voor Live in het Concertgebouw Amsterdam1982. Hazes is hier in topvorm. En het publiek ook!
 • Het fenomeen verklaard. Jenny Lena, Erik de Zwart, Dries Roelvink, Sander Lantinga en Samantha Steenwijk leggen in Het beste van… uit waarom Hazes zo goed is. Verwacht hier geen diepe analyses, maar vooral veel gezellig (en soms sentimenteel) geklets. In Rondje Hazes zien - en vooral horen - we letterlijk Hazes’ invloed op de huidige generatie muzikanten. Populaire Nederlandse artiesten als Lil Kleine en OG3NE maken eigentijdse versies van zijn liedjes.
 • Echte Hazes. De ware André leren kennen? Kleine jongen: het echte leven van André Hazes is een documentaire in vier minifilms, vol menselijkheid. Hazes’ trieste jeugd komt aan bod. Zijn problemen, fouten en verslavingen. Maar ook zijn geweldige humor. Beelden van de huwelijksvoltrekking met Rachel en de spectaculaire uitvaart in de Amsterdam Arena zullen iedereen net zo raken als Hazes’ muziek.
> Kijk Het beste van…André Hazes HIER.
> Kijk André Hazes live in het Concertgebouw Amsterdam 1982 HIER.
> Kijk Rondje Hazes HIER.
> Kijk alle afleveringen van Kleine jongen HIER.
Sonatinas 4 feet is lust voor o.a. het oog
Bron: NTR
Bron: NTR
Alair Gomes geloofde niet in het unieke beeld. Met series van opeenvolgende shots creëerde hij een ritme, een beweging: Sonatinas. Zijn werk bleef lang onbekend. Duda Paiva Company en twee dansers van Fractal Collective zetten de analoge poëzie van Gomes’ sonatinas om in een eclectische voorstelling: Sonatinas 4 Feet.
Waarom kijken?
 • Dans, dans, dans! De choreografie van Duda Paiva is werkelijk waar prachtig. “Acrobatische urban dance” staat in het persbericht. “Langzaam, teder, organisch, vloeiend” is onze omschrijving. En de uitvoering van alle dansers is subliem.
 • Schoonheid. Paiva werd geïnspireerd door het werk van de Braziliaanse fotograaf Alair Gomes (1921-1992). De kenner weet wat dat betekent: mannenlijven. Functioneel bijna-naakt, zullen we maar zeggen, dat verandert in kunst.
 • Filmisch. Deze registratie is indrukwekkend. Het camerawerk, de montage, de cinematografie, eigenlijk alles. Het lijkt bijna op arthouse. Daarom raden wij aan om Sonatinas 4 Feet op een zo groot mogelijk scherm te kijken.
> Bekijk Sonatinas 4 Feet HIER.
Surinaamse Cultuurproeverij
Bron: NTR
Bron: NTR
Drie jaar na het populaire Typisch Surinaams kwam cabaretier Roué Verveer in 2016 met een nieuwe voorstelling. Tjar A Lobi (vrij vertaald: breng de liefde). Fans van Verveer weten precies wat ze van deze show kunnen verwachten: grappige verhalen, verteld op unieke wijze. En voor de rest is het de perfecte kennismaking.
Waarom kijken?
 • Lachen! Verveer is hilarisch. Onze redactie lag meermaals in een deuk tijdens het kijken. Je moet wel tegen een stootje kunnen, want Roué is absoluut niet politiek correct. Maar daar is hij natuurlijk cabaretier voor.
 • Surinaamse cultuur. Tjar A Lobi gaat over Surinamers en hun typische omgang met elkaar. In Suriname, maar ook in Nederland. Sommige grappen zullen alleen te begrijpen zijn als je Hindoestaans bent. Maar ook andere kijkers krijgen een flink portie Suriname mee: cultuur, humor én taal (Verveer praat de gehele show Sranantongo).
 • Veelbesproken. Na de uitzending van Typische Surinaams ging het los op sociale media. Sommige grappen konden echt niet! Houdt Verveer het deze keer beschaafd? Of zullen sommige twitteraars weer geschokt reageren? Je kunt het beste zelf kijken, oordelen en meepraten.
> Kijk Tjar A Lobi HIER.
Komende week op NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien.
Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
The Doors - Live at The Bowl | Vrijdag 2 juli, 20.30 uur
Registratie van een concert van The Doors in The Hollywood Bowl in 1968. Dit is een van de enige twee professioneel in kleur opgenomen live-optredens van de legendarische Amerikaanse band van Jim Morrison.
➢ Film: Ecopolis China | Vrijdag 2 juli, 21.45 uur
Voor de Finse ingenieur en schrijver Eero Paloheimo en de Chinese multimiljonair Zhang Yue draait het allemaal om ‘duurzaamheid’. Ze maken plannen voor de toekomst en ze denken groot. Heel groot.
➢ Little Stars of Bethlehem | Zondag 4 juli, 20.30 uur
Acht Palestijnse kinderen uit Bethlehem worden uitgenodigd om op te treden op de Cello Biënnale in Amsterdam. Hoe ervaren zij de kennismaking met een vrije wereld?
➢ Kunstenaarsportret John Boxtel | Maandag 5 juli, 20.29 uur
John Boxtel, zoals ze hem noemen in Canada, behoort inmiddels tot de belangrijkste beeldhouwers van dat land. Hij verliet ruim 50 jaar geleden het na-oorlogse Brabant.
Help ons groeien!
Ken je mensen die een nieuwsbrief over de beste kunst- en cultuurprogramma’s van die week wel kunnen waarderen?
Stuur de nieuwsbrief door en laat onze lezersschare groeien!
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan HIER.
Tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.