Bekijk profielpagina

Henny Vrienten in een uitverkocht Carré + Concert for Change

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
De NPO staat op televisie, radio en online in het teken van diversiteit, onder de noemer De ander zien, jezelf zijn. Extra aandacht dus voor prangende onderwerpen als racisme, discriminatie en uitsluiting.
Afgelopen zondag vond in dit kader het Concert for Change plaats: een uniek concert, gecombineerd met inspirerende reportages, over inclusiviteit vanuit het hele land. Bekijk het concert HIER (Omroep MAX, WNL, EO en BNNVARA).
Deze nieuwsbrief start met een prachtige bijdrage van gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast.
En verder:
  1. Naar de achttiende eeuw met Telemann en Bach
  2. Een ode aan de vrouwelijke kracht
  3. Vrienten, Kooymans en De Groot in een uitverkocht Carré
  4. Topcombinatie: 101Barz ft. Metropole Orkest
  5. Herta Müller, alfabet van de angst
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Sarafina: Verloren vertalingen
Gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast | © Wouter le Duc
Gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast | © Wouter le Duc
Sarafina Paulina Bonita van Ast (die/diens) is een Rotterdamse schrijver en performance artist. Die werkt met taal, vertaling, gendercodes en racial bias. Sarafina’s poëzie en optredens zijn gecreëerd vanuit een intersectionele benadering, gericht op de ervaring van ‘the other’. Exclusief voor deze NPO Cultuur nieuwsbrief publiceert Sarafina voor het eerst diens gedichten in de Nederlandse taal.
Verloren vertalingen
Zou tegen je willen liegen
Bedriegen
maar je ook niet willen verliezen
De waarheid willen verschuilen
er omheen druilen
maar toch steeds om je blijven huilen
Loslaten maar ook vasthouden
Een stil leven
Ik wil dat je me terug roept
met die stem van jou die harder klinkt dan donder en bliksem
Roep me terug
zodat ik jouw stem kan horen
Zo mooi
Zo vol
en zo echt
Is dit hoe jij mij achter laat
Achter dit gewone bestaan
tijd verdaan
Loslaten maar ook vasthouden
Een stil leven
Ik kan niet stoppen met aan jou denken
En al jou potentie die verloren is gegaan
Zou hemel en aarde willen bewegen
om te zorgen dat deze wereld jou niet zal vergeten
Ik wil niet toegeven
maar vasthouden en niet loslaten
En met een lichaam van metaal
Ruwe huid
En een trillende oog
Wacht ik op jouw stem
Maar het blijft s nachts stil
Loslaten niet meer vasthouden
Eindeloos leven
Zou je alles hebben bewezen
zodat je hier was gebleven
Tegen je hebben gelogen
en je bedrogen
Je van gevaar verscholen
en met je gedanst als in mijn dromen
Was jij maar eerder hier gekomen
*Verloren Vertalingen maakt onderdeel uit van een lopend onderzoek dat de positie van Artificial Intelligence “as the other” bestudeerd. 
Naar de achttiende eeuw met Telemann en Bach
 Antoine Tamestit | © AVROTROS
Antoine Tamestit | © AVROTROS
De Akademie für alte Musik Berlin ontvangt altviolist Antoine Tamestit in een programma met achttiende eeuwse muziek, vol Bach en Telemann.
Elegantie en zinnelijkheid regeren in het spel van altviolist Antoine Tamestit. Dat schrijft de Akademie für alte Musik Berlin, die dan ook extatisch is om met de Franse musicus op tournee te gaan. Centraal staat de achttiende eeuw. De Akademie für alte Musik Berlin speelt drie concerten van Johann Sebastian Bach. Een beetje plechtig, maar vooral ook feestelijk!
Telemann wordt altijd een beetje verwaarloosd ten opzichte van zijn tijdgenoot Bach, zegt Antoine Tamestit. Terwijl juist hij een wonderschoon concert voor altviool schreef. Vol beweging en gedrevenheid stuwen solist en orkest elkaar op. Ook hoor je een reconstructie van Bachs Concert in Es voor altviool.
➢ Luister dit Zondagochtend Concert (AVROTROS) HIER (63 min.)
Een ode aan de vrouwelijke kracht
Doula’s van de Stad  | © HUMAN
Doula’s van de Stad | © HUMAN
Doula’s van de Stad volgt Adelheid Roosen’s bewondering voor vrouwen die in de haarvaten van hun wijken en stad dagelijks klaarstaan voor een ander. Wat drijft hen? Hoe komt het dat zij zo belangeloos kunnen geven? De in 2020 geplande theatervoorstelling met tachtig vrouwen kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Maar Adelheid brengt zeven van deze vrouwen alsnog samen om het gestarte repetitieproces via intieme Zoomsessies voort te zetten.
Adelheid vraagt gespreksleider Jale Simsek de Zoomsessies met zeven van de Doula’s te leiden, zodat ze zelf in gelijkwaardigheid kan deelnemen aan het gesprek. Zonder elkaar te kennen bij aanvang, blijkt het delen en tonen van kwetsbaarheid een gedeelde behoefte van de vrouwen. Werkend vanuit hun autobiografie, voeden zij - vaak ongezien en niet op werkelijke waarde geschat - de samenleving. De openhartigheid van de acht vrouwen brengt de bron van waaruit zij geven aan het licht én zorgt voor een onverwachte wending.
Doula’s van de Stad toont de verbondenheid in deze intieme gesprekken en brengt een ode aan de vrouwelijke kracht.
Bekijk Doula’s van de Stad (HUMAN) HIER (77 min.)
Vrienten, Kooymans en De Groot in een uitverkocht Carré
 Vrienten, Kooymans en De Groot  | © NTR
Vrienten, Kooymans en De Groot | © NTR
Op 27 november traden Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten onder de naam Vreemde Kostgangers op in een uitverkocht Carré.
In dit intieme en levendige concert maak je kennis met nieuwe Nederlandstalige nummers (ook George Kooymans zingt in het Nederlands) en de Vreemde Kostgangers spelen een selectie van bestaand werk, zoals Another 45 miles, Is dit alles en Annabel.
➢ Bekijk Vrienten, Kooymans en De Groot Live in Concert (NTR) HIER (54 min.)
Topcombinatie: 101Barz ft. Metropole Orkest
101Barz featuring Metropole Orkest | © BNNVARA
101Barz featuring Metropole Orkest | © BNNVARA
Vanuit Koninklijk Theater Carré brengt het Metropole Orkest samen met de beste artiesten uit de Nederlandse hiphopscene een ode aan het grootste online hiphop-platform van Nederland dat vijftien jaar bestaat: 101Barz. Met optredens van o.a. Fresku, Winne, Latifah, Broederliefde, Frenna en MocroManiac.
Waarom kijken?
  • Eenheid. ‘We leven in een tijd waarin de verdeeldheid in Nederland heel zichtbaar is,’ zegt Diop, boegbeeld van 101Barz. ‘Ik vind het een mooie gedachte dat we met dit project twee zulke verschillende werelden bij elkaar brengen. Het Metropole Orkest is het grootste orkest in Nederland. 101Barz is het belangrijkste hiphop-platform in Nederland. We zijn twee reuzen die elkaar ontmoeten.’
  • Muziek die ertoe doet. Het in pop en jazz gewortelde Metropole Orkest wil ‘de muziek spelen die er op dit moment toe doet,’ zegt artistiek manager Soomer over de samenwerking. ‘Een groot verschil tussen het Metropole Orkest en meer klassieke orkesten, is dat ons hart echt wordt gevormd door onze ritmesectie. We benaderen alles vanuit ritme en groove.’
  • De kunst van het rappen. De focus van 101Barz ligt hier niet primair op hitgevoeligheid, een sterk refrein, of een aanstekelijke productie, maar op de kunst van het rappen zelf. Op ingenieuze rijmtechniek en soepel en spitsvondig taalgebruik, op prikkelende beschrijvingen en punchlines, en de flow en flair waarmee de raps vertolkt worden!
➢ Bekijk 101Barz ft. Metropole Orkest (BNNVARA) HIER (61 min.)
Herta Müller, alfabet van de angst
Herta Muller, Alfabet van de Angst | © VPRO
Herta Muller, Alfabet van de Angst | © VPRO
Het leven van Herta Müller is getekend door het opgroeien als Duitstalige in het Roemenië van dictator Ceausescu. Ze schreef haar oeuvre over het leven in de dictatuur, een leven met angsten en trauma’s. Met knipsels uit kranten en tijdschriften maakt ze collagegedichten over de angst, het alfabet van de angst.
In 2009 krijgt Herta Müller de Nobelprijs voor literatuur. Na de Nobelprijs trekt ze zich terug uit het openbare leven. Toch kreeg documentairemaker John Albert Jansen na enig aandringen toestemming om haar thuis in Berlijn te filmen. Hij leerde haar werk kennen als student en later als journalist, midden jaren ‘8o in West-Berlijn.
Jansen zegt over zijn documentaire: 'Ik streef niet naar een “traditioneel” dichtersportret, maar wil aan de hand van gedichten een reis maken door het land en het werk van de dichter.’
➢ Bekijk Herta Muller, Alfabet van de Angst (VPRO) HIER (55 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Poliana Vieira - Live in De Doelen | © NTR
Poliana Vieira - Live in De Doelen | © NTR
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Martin Bril - Enfin | maandag 9 mei, 20.30 uur
De Nederlandse columnist, schrijver en dichter Martin Bril werkte onder andere voor het Parool, NRC Handelsblad en de VPRO-radio, schreef een dagelijkse column in de Volkskrant en publiceerde in Vrij Nederland het wekelijkse feuilleton Evelien. Journalist en programmamaker Coen Verbraak maakte een documentaire over het leven en de carrière van Martin Bril.
➢ Uitmarkt 2020: Wende’s Kaleidoscoop | dinsdag 10 mei 23.13 uur
Bijzondere editie van de Uitmarkt. Met een leger aan bands, dansers, koren, schrijvers en acteurs tovert Wende het toneel van Koninklijk Theater Carré voor één avond om tot een magische plek waar koorzang, moderne dans, hiphop, soul en dampende elektronica elkaar zinderend en vanzelfsprekend ontmoeten. Een ijzersterke en eigenzinnige ode aan de kracht van kunst en cultuur in Nederland. Met onder anderen: Eefje de Visser, Nederlands Dans Theater, Torre Florim en Claron McFadden.
➢ ABBA Forever | donderdag 12 mei, 19.34 uur
Deze documentaire viert ABBA’s ongeëvenaarde successen, met nieuwe interviews met de bandleden en met onverwachte liefdesverklaringen en natuurlijk met alle hits. Een heus ABBA-feestje!
➢ Poliana Vieira - Live in De Doelen | donderdag 17 mei, 18.58 uur
Singer-songwriter Poliana Vieira geeft in dit intieme concert een voorproefje van haar aankomende theatertour Canta (‘zingt’). Poliana combineert in haar muziek meertalige pop, souljazz en r&b met traditionelere stijlen uit de wereldmuziek, waaronder de melancholische morna’s, vrolijke coladera’s en hoopvolle fado.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.