Bekijk profielpagina

Het Amerika van Bruce Springsteen + meesterwerk van Beethoven

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Afgelopen zondag presenteerde Paul Witteman voor de laatste keer Podium Witteman (NTR), het programma over de wereld van de klassieke muziek, dat ook de grenzen opzoekt met andere muzikale genres.
Het was een bijzondere aflevering. Witteman ontvangt onder andere Thomas Beijer, de pianist, componist, winnaar van de Nederlandse muziekprijs, schrijver, tekenaar en animator. Thomas neemt drie topmusici mee voor een spetterend einde van dit seizoen. HIER kijk je de aflevering terug.
Deze nieuwsbrief wordt afgetrapt door Meltem Halaceli. Zij vertelt over haar nieuwe podcast.
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. Meesterwerk Beethoven door Amsterdam Sinfonietta
  2. Het Amerika van Bruce Springsteen
  3. De weg naar zelfontdekking en zelfacceptatie
  4. Filmtip: Colette 
  5. Theaterstuk over racisme: humoristisch maar ook ongemakkelijk
  6. Welk verhaal gaat er schuil achter die ene foto?
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Meltem Halaceli
Gastredacteur Meltem | © Koos Breukel
Gastredacteur Meltem | © Koos Breukel
Meltem Halaceli is een Nederlandse schrijfster en arabist. Ze is programmamaker bij literair festival Writers Unlimited en debuteerde in 2015 met De vergeten geschiedenis van mijn grootvader. Voor deze editie van de NPO Cultuur nieuwsbrief vertelt Meltem over haar podcast over literatuur, poëzie, feminisme en geweld.
‘Vorige week lanceerde ik mijn nieuwe podcast: Wat zullen ze zeggen, Meltem? Hierin ga ik in gesprek met schrijvers, experts en mijn eigen moeder over wat literatuur en poëzie kunnen betekenen voor het bespreekbaar maken van geweld tegen vrouwen. Want wereldwijd is het partnergeweld jegens vrouwen en LGBT-groepen gestegen en is femicide een groeiend probleem, ook in Nederland. 
Geraakt door deze realiteit ga ik op zoek naar de feministische waarden in mijn eigen familie. Want hoe valt het geweld jegens en onderdrukking van vrouwen te verenigen met de feministische opvoeding die ik van mijn moeder meekreeg? Ik ontdek dat mijn moeders ogen werden geopend door romans en poëzie van Turkse, Russische en Amerikaanse auteurs die over de ongelijkwaardige positie van de vrouw schreven. Mijn moeder brak daardoor uiteindelijk met de traditionele onderdrukkende Turkse uitspraak: ‘elalem ne der?’ (wat zullen ze zeggen?) waarmee meisjes en vrouwen beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. 
Ook ga ik in gesprek met prof. dr. Bertil Emrah Oder en vraag haar naar de geschiedenis van de vrouwenbeweging in Turkije. Zij vertelt hoe belangrijk de succesvolle acties van de vrouwenbeweging zijn waarmee keer op keer wordt aangetoond dat de bevolking democratischer is dan de regering. Bijvoorbeeld toen de beweging miljoenen handtekeningen verzamelde om de rechtbank te dwingen de terugtrekking uit de Istanbul Conventie ongedaan te maken. Deze Conventie is een wereldwijd monument ter bescherming van vrouwen en LGBT+-groepen tegen partnergeweld. 
Benieuwd naar mijn verhalen en gesprekken over literatuur, poëzie, feminisme en geweld? Je kunt de podcast in al je favoriete podcastapps beluisteren.‘
Meesterwerk Beethoven door Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta | © NTR
Amsterdam Sinfonietta | © NTR
Live vanuit het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam speelt Amsterdam Sinfonietta - samen met de Canadese pianist Marc-André Hamelin - een werk van Ludwig van Beethoven. Daarnaast hoor je in dit concert ook nieuwe, moderne muziek.
The New Yorker roemde Hamelins ‘gigantische en briljante techniek’ en zijn ‘onderzoekende geest’. Zijn interpretaties door de vrijheid, originaliteit en een overweldigende controle van zijn spel. Met Amsterdam Symfonietta deelt Hamelin de nieuwsgierigheid naar zelden gespeeld repertoire, zoals dat van Stockhausen of Schnittke. Maar Hamelin is niet alleen een briljant pianist. Hij componeert ook. Voor dit concert met Amsterdam Sinfonietta schrijft hij een passacaglia.
Daarnaast hoor je een meesterwerk van Beethoven, waarover hij zelf zei: ‘Veel te dissonant, te abstract. De mensen zullen het niet begrijpen.’ Beethoven wilde niet dat zijn Quartetto Serioso voor publiek werd uitgevoerd. Maar Gustav Mahler vond het perfect voor de grote concertzalen. Niet met een strijkkwartet maar met een heel strijkorkest!
➢ Luister dit Avondconcert (NTR) HIER (83 min.)
Het Amerika van Bruce Springsteen
Glory Days | © AVROTROS
Glory Days | © AVROTROS
Tijdens een muzikale roadtrip door het Amerika van Bruce Springsteen dompelen Guus Meeuwis en Frank Lammers zich onder in het leven, de muziek én de inspiratiebronnen van The Boss. Duik in het verhaal van één van de meest bijzondere artiesten die de VS heeft voortgebracht!
Guus Meeuwis is groot fan van Springsteen. Hij neemt hartsvriend Frank mee op een reis vol prachtige landschappen en bijzondere ontmoetingen. Je ziet het Amerika van Springsteen maar je ervaart ook hoe dit Brabantse duo elkaar nog beter leert kennen, zich laat inspireren en lol maakt.
De mannen gaan op zoek naar de ziel van Springstens hits, zoals My Hometown, Born To Run, Land Of Hope And Dreams en Born In The USA. Waar gaan de nummers echt over? Hoe zijn ze ontstaan? Met wie? En hoe zag de samenleving eruit toen ze werden geschreven?
➢ Bekijk Glory Days (AVROTROS) HIER (55 min.)
De weg naar zelfontdekking en zelfacceptatie
Sort Of | © VPRO
Sort Of | © VPRO
De achtdelige dramakomedieserie Sort Of de tumultueuze weg naar zelfontdekking en zelfacceptatie van Sabi Mehboob, een genderfluide millennial en jongste kind in een grote Pakistaanse familie.
De serie begint wanneer Sabi’s beste vriend aanbiedt om samen naar ‘de queerste plek in het heelal’ te verhuizen: Berlijn. Na een serieus fietsongeluk van de moeder van Sabi’s oppasgezin, besluit Sabi voor de kinderen te zorgen. Krijgt Sabi spijt van de keuze? 
Sort Of (VPRO) is elke week te zien om 23.15 uur op NPO 3. Kijk de afleveringen HIER terug (21 min. per aflevering)
Filmtip: Colette
Colette | © KRO-NCRV
Colette | © KRO-NCRV
Niet iedereen zal het opvallende verhaal van de Franse schrijfster Sidonie-Gabrielle Colette kennen. Maar in deze tijden van emancipatie is haar verhaal juist relevant. In de film Colette leer je de schrijfster kennen. En dankzij het sterke script en spel van Keira Knightley is het veel meer dan een biografische film.
Het waargebeurde verhaal van Colette begint wanneer ze als plattelandsmeisje rond 1900 als jonge bruid van de beroemde, maar berooide schrijver Henri “Willy” Gauthier-Villars (Dominic West) haar entree maakt in de Parijse high society. Verveeld met haar nieuwe bestaan schrijft ze dagboeken vol met haar seksuele fantasieën, die uiteindelijk onder Willy’s naam gepubliceerd worden als de novellereeks Claudine. De sensuele verhalen zijn een hit en Willy en Colette groeien uit tot het bekendste koppel van Frankrijk. Tot Willy haar op een dag verraadt.
➢ Kijk Colette (KRO-NCRV) HIER (111 min.)
Theaterstuk over racisme: humoristisch maar ook ongemakkelijk
George & Eran worden racisten | © VPRO
George & Eran worden racisten | © VPRO
Op NPO Start kun je de bejubelde, speciaal voor televisie gemaakte bewerking van het theaterstuk George & Eran worden racisten vinden. Hierin belichten de vrienden George en Eran samen met het zangduo Nordgrond de (on)mogelijkheid om het ‘goed’ te doen. Want er is altijd iemand die zich beledigd, gediscrimineerd of ongelijk behandeld voelt.
Waarom kijken?
  • Hoe is het eigenlijk gesteld met racisme in Nederland? En hoe kunnen we het gesprek hierover aangaan met elkaar? In de voorstelling maken George Elias Tobal, Eran Ben-Michaël, Myrthe Huber en Milan Sekeris dit grote thema inzichtelijk en invoelbaar door te spelen met de onderliggende mechanismes die wij allemaal herkennen.
  • Rollercoaster aan emoties. De voorstelling lijkt in eerste instantie misschien een vrolijke komedie maar al snel ontpopt het zich al tot een pijnlijke, wrange satire op het huidige tijdgewricht. Een spiegel voor de samenleving.
  • Lovende kritieken. George & Eran worden racisten is door de pers erg goed ontvangen. Het theaterstuk werd door de Volkskrant en NRC uitgeroepen tot een van de beste producties van dat jaar.
➢ Bekijk George & Eran worden racisten (VPRO) HIER (73 min.)
Welk verhaal gaat er schuil achter die ene foto?
The Photograph | © AVROTROS
The Photograph | © AVROTROS
Sherman de Jesus weet niet veel van zijn opa. Eén foto is alles wat hij heeft. En die ene foto brengt hem honderd jaar later terug naar de New Yorkse wijk Harlem. Wandelend door Harlem ontdek De Jesus meer over zijn verleden én heeft hij inspirerende ontmoetingen met hedendaagse bewoners van de wijk.
Die ene foto van zijn opa - die als zwarte matroos de wereld over reisde - is ook niet zomaar een foto. Het portret is gemaakt door de beroemde fotograaf James Van Der Zee. Deze Afro-Amerikaan staat bekend om zijn portretten uit de Harlem Renaissance.
➢ Bekijk de Close Up docu The Photograph (AVROTROS) HIER (52 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
 Nai Barghouti - Live | © NTR
Nai Barghouti - Live | © NTR
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ George & Eran worden racisten | zondag 22 mei, 21.40 uur
Bewerkt theaterstuk waarin de bruine vrienden George en Eran samen met het witte zangduo Nordgrond de (on)mogelijkheid om het ‘goed’ te doen belichten, want er is altijd iemand die zich beledigd voelt, gediscrimineerd of ongelijk behandeld. Hoe is het gesteld met racisme in Nederland en hoe kunnen we het gesprek hierover aangaan? Op NPO Start kijk je deze voorstelling HIER.
➢ 3Doc: Paradiso | maandag 23 mei maart, 21.44 uur
Documentaire over de Amsterdamse concertzaal Paradiso, die in veertig jaar tijd uitgroeide van een ‘hippiehol’ tot één van de belangrijkste poppodia in Nederland. Paradiso werd door de lezers van VPRO’s popportal 3voor12 zelfs verkozen tot het beste poppodium van Nederland.
➢ Noa Wildschut en het Concertgebouw Kamerorkest | maandag 23 mei, 23.23 uur
De 18-jarige topvioliste Noa Wildschut speelt samen met het Concertgebouw Kamerorkest het Vierde Vioolconcert van Mozart. Volgens het Franse dagblad Le Soir overrompelde Noa Wildschut op haar cd met haar ‘vrijheid, natuurlijkheid, elegantie en mooi musiceren’. De violiste stond als vijfjarig meisje voor het eerst op het podium. Tegenwoordig reist ze de wereld over en speelt ze op alle grote internationale concertpodia.
➢ Nai Barghouti - Live | donderdag 26 mei, 23.00 uur
De award-winnende Palestijnse zangeres, componist en fluitist Nai Barghouti nemen je mee op muzikale reis langs de oceanen van de wereld. De muziek van Nai combineert Arabische muziek en jazz.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.