Bekijk profielpagina

Het nieuwe cultuurseizoen is geopend: een bomvolle nieuwsbrief!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom!
Het nieuwe cultuurseizoen is gestart en dat was afgelopen week ook te merken op televisie en radio. Daarom een bomvolle nieuwsbrief met van alles wat. Cabaret, dans, musical, klassieke en Surinaamse muziek, ballet, documentaire en zelfs een revue. Verspil geen tijd en duik in de cultuur!
 1. De Uitmarkt 2021 knalt je woonkamer binnen.
 2. De Modern Art Revue is ouderwets gezellig.
 3. De cello: instrument met onvoorstelbaar veel klanken.
 4. Frida Kahlo had al girl power voordat de term bestond.
 5. Twee absolute toppers van het Nederlands cabaret.
 6. De wekelijkse NPO 2 extra programmatips.

De Uitmarkt: cultuur voorproefje
Musical Awards Kick-off: Aladdin op de Uitmarkt 2021 © Roy Beusker
Musical Awards Kick-off: Aladdin op de Uitmarkt 2021 © Roy Beusker
Een nieuw cultuurseizoen is begonnen. Afgelopen weekend werd dit traditiegetrouw afgetrapt met de Uitmarkt. Dit jaar terug op het Museumplein, helaas nog wat beperkt in verband met corona. Maar dat mag de pret niet drukken. Wil jij een lekker voorproefje van het nieuwe seizoen zonder eropuit te hoeven? Komt dat zien!
> Klik op de titel om het programma te kijken:
 • De opening. Jörgen Raymann brengt je een mix van cabaret, dans en muziek. Pop van Acda en de Munnik en Waylon. Cabaret van Martijn Koning. En speciale aandacht voor Surinaamse muziek met o.a. Typhoon. En dat is nog maar het begin!
 • Uitmarkt 2021: Live. Eric Corton presenteert de feestelijke opening van het nieuwe culturele seizoen. Met optredens van o.a. New Cool Collective, Tania Kross, Het Nationale Ballet, Hans Klok, Ruben Block, The Ruggeds, Alex Ploeg en Douwe Bob.
 • Mooier dan Ooit, Ode aan Doe Maar. Met een sensationeel Uitmarkt-concert eren OG3NE, Xander de Buisonjé, Ruth Jacott, Rob Dekay, Berget Lewis en Jamai de Nederlandse popgroep Doe Maar. Uiteraard komen klassiekers ‘Sinds 1 dag of 2’, ‘Pa’ en ‘De Bom’ voorbij.
 • Musical Awards, the Kick-off. Verschillende voorproefjes van wat ons komend seizoen te wachten staat: Titanic, The Sound of Music, The Rocky Horror Show, Tina de musical en Aladdin. Ook kleinere musicals als Amélie ontbreken niet.
Modern Art Revue: ouderwets gezellig
De Modern Art Revue | © Tim Stet
De Modern Art Revue | © Tim Stet
Aan het begin van De Modern Art Revue wordt de kijker (ietwat sarcastisch) gefeliciteerd met de moderne kunst. “100 jaar en nog ontzettend bij de tijd, hartstikke modern ook.” Om dat te vieren, blikken theatermakers Steef de Jong en Alex Klaasen terug op de afgelopen eeuw met een heuse revue - en daar hebben we extra veel zin in na Zomergasten met Hans Klok. De Modern Art Revue is groots en meeslepend. Onze redactie was het unaniem eens: briljant.
Waarom kijken?
 • Multitalenten. Alex Klaassen en Steef de Jong (b)lijken alles te kunnen. Steengoed acteren en zingen, daar draaien ze hun hand niet voor om. Ze hebben humor, charme, stijl. En oog voor detail, in de aankleding én de inhoud. Deze voorstelling kent geen enkel zwak moment.
 • Revue! Hoedjes, pruiken, dansjes en liedjes, uitklapbare decorstukken, gekke typetjes en komische sketches. Alles wat je van een revue verwacht. Of misschien niet verwacht, want deze ouderwetse kunstvorm dreigt uit te sterven.
 • Met een hart. We garanderen dat je zult lachen bij deze voorstelling, maar er zitten ook ontroerende momenten in. Zo brengt Alex Klaasen ons het verhaal over de oervader van alle moderne kunstenaars die uiteindelijk wanhopig wordt. Zulke warmte geeft De Modern Art Revue een hart.
> Kijk De Modern Art Revue HIER.
Onvoorstelbare klanken der cello
Alexander Rudin & Leonid Gorokhov bij het Internationaal Cellofestival | © Jascha Bordon
Alexander Rudin & Leonid Gorokhov bij het Internationaal Cellofestival | © Jascha Bordon
Het is onvoorstelbaar hoeveel diverse klanken een cello kan creëren. Om dit wonder onder de muziekinstrumenten te vieren, vond afgelopen weekend het Internationaal Cellofestival in Zutphen plaats. Hoogtepunt was het prachtige Galaconcert met o.a. Alexander Rudin, Leonid Gorokhov en - van eigen bodem - Ella van Poucke. Dit concert is nu terug te luisteren via NPO Radio 4. Je raadt het al, met héél veel cello!
Wat ga je horen?
 • Leonid Gorokhov: Serenade voor 2 cello’s - compleet
 • Sergej Rachmaninov: Sonate voor cello en piano, op.19 in g kl.t. - deel III, “Andante"KV.491 in c kl.t. - compleet
 • Saskia Venegas: Medusa. The Priestess
 • Bryce Dessner: Tuusula
 • Giovanni Sollima: Hell 1
 • Ernst Reisiger: We Were There
> Luister het Internationaal Cellofestival Galaconcert HIER.
Girl power in docuvorm
Frida Kahlo (1907-1954) | © Flickr
Frida Kahlo (1907-1954) | © Flickr
De Mexicaanse Frida Kahlo was creatief, rebels en een meisje. Oftewel: girl power! Na een ongeluk lag ze maanden plat. Uit verveling ging ze schilderen, maar ze had niemand om model te staan voor een portret. Of toch wel? Close Up: Frida Kahlo zoomt in op haar kleurrijke zelfportretten. En er is meer girl power in docuvorm. De redactie van 2Doc zette de 14 beste docu’s over invloedrijke, vooruitstrevende vrouwen op een rijtje.
Waarom kijken?
 • Bewondering. Bijna iedereen kent de portretten van Frida Kahlo. Ook al lijken ze op elkaar - volop felle kleuren en bloemen - toch wil je altijd meer. Haar allermooiste (ook onbekende) werken zijn te bewonderen.
 • Mexico. Experts, van wie velen afkomstig uit Kahlo’s geboorteland, leggen uiterst vakkundig uit hoe zij haar schilderijen maakte en waarom ze zo bijzonder zijn. Voor kunst- en Mexico-liefhebbers.
 • Vrouwvriendelijk. Regisseuse Ali Ray kiest een niet-seksistische invalshoek door zich echt op de kunst te richten. Vaak wordt Kahlo’s werk namelijk overschaduwd door haar turbulente levensverhaal en dat doet geen eer aan haar talent.
> Kijk Close Up: Frida Kahlo HIER.
> Ontdek meer 2Doc documentaires over bijzondere vrouwen HIER.
Nieuwe top van Nederlands cabaret
Peter Pannekoek in 'Later was alles beter' (2018) | © Jan Peter van Velthoven
Peter Pannekoek in 'Later was alles beter' (2018) | © Jan Peter van Velthoven
Cabaret mocht niet ontbreken op tv, in de eerste week van het nieuwe cultuurseizoen. Met het beste dat Nederland momenteel te bieden heeft. Peter Pannekoek (35) die succesvol een brug slaat tussen cabaret en stand-up comedy. En Stefano Keizers (34), die ook allesbehalve traditioneel is.
Waarom kijken?
 • Later was alles beter. Peter Pannekoek neemt ons mee in een politiek incorrecte, maar toch genuanceerde voorstelling over man, vrouw en de #MeToo discussie. Pannekoek deinst er niet voor terug om persoonlijk te worden en dat maakt het zo goed, want hij raakt ons én maakt ons aan het lachen.
 • Sorry baby. Stefano Keizers mag je gerust excentriek noemen. Maar ook een rebel, kunstenaar en perfectionist. Deze eigenschappen komen allemaal samen in deze openhartige en wellicht wat verwarrende cabaretvoorstelling die je constant zal prikkelen.
> Kijk Peter Pannekoek - Later was alles beter HIER.
> Kijk Stefano Keizers - Sorry baby HIER.
Stefano Keizers in 'Sorry baby' (2020) | © Julie Hrudova
Stefano Keizers in 'Sorry baby' (2020) | © Julie Hrudova
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
'Capharnaüm' won de Jury Price op het Cannes Film Festival 2018 | © ANP Foto
'Capharnaüm' won de Jury Price op het Cannes Film Festival 2018 | © ANP Foto
➢ Film: Capharnaüm | Vrijdag 3 september, 21.30 uur
Het ontbreekt de 12-jarige Zain aan een leefbare woning, voldoende eten, bescherming en liefde. Daarom daagt hij zijn ouders voor de rechter. Zijn aanklacht is dat ze Zain op de wereld hebben gezet.
➢ Film: The King’s Speech | Zaterdag 4 september, 21.30 uur
Direct na het overlijden van zijn vader en het oneervolle aftreden van zijn broer Edward wordt Bertie, die een ernstig stotterprobleem heeft, gekroond tot Koning George VI van Engeland.
➢ Comedy Night | Zondag 5 september, 20.45 uur
Acht stand-upcomedians gaan na een lange tijd van niets kunnen doen, eindelijk het podium weer op met het doel het publiek weer aan het lachen te kunnen maken.
➢ Het Concertgebouworkest speelt… | Maandag 6 september, 22.55 uur
Reeks concerten ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van Het Koninklijk Concertgebouworkest. Vandaag een vioolconcert van Beethoven met Frank Peter Zimmermann op viool. Dirigent: Daniele Gatti.
➢ Blokhuis Extra: 50 jaar Philly Soul | Dinsdag 7 september, 21.25 uur
Leo Blokhuis brengt een ode aan Philadelphia International Records, het label dat in 1971 werd opgericht door componisten en producers Kenny Gamble en Leon Huff.
➢ In een boek kan het wél | Donderdag 9 september, 21.30 uur
Christopher Isherwood was een van de eerste openlijk homoseksuele schrijvers. Tijdens WO II bracht hij in Amerika twee maanden door met een mannelijke prostituee. Hierover schreef hij ‘Down There On a Visit’. Schrijvers Philip Huff en Maurits de Bruijn brengen samen met Raoul de Jong een ode aan deze roman.
V.l.n.r.: Philip Huff, Raoul de Jong & Maurits de Bruijn | © VPRO
V.l.n.r.: Philip Huff, Raoul de Jong & Maurits de Bruijn | © VPRO
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.