Bekijk profielpagina

Het Prinsengrachtconcert, een groot pianotalent en driemaal docu

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom!
Ook lekker aan het nazomeren? Mooi woord, hè? Voelt een beetje als een sonatine van Mozart. Deze week dan ook veel klassiek in onze nieuwsbrief. Verder drie goede docu’s en de gebruikelijke NPO 2 extra programmatips.
 1. Het Prinsengrachtconcert is ook dit jaar een klassieker.
 2. Ken jij dit grote pianotalent al?
 3. Driemaal docu: de beste documentaires van afgelopen week.
Veel plezier!

Klassieker: Het Prinsengrachtconcert
Aylin Sezer (links) en Willem de Vries | © AVROTROS
Aylin Sezer (links) en Willem de Vries | © AVROTROS
Het Prinsengrachtconcert is altijd een groot spektakel. Oké, in 2020 even niet vanwege corona. Maar dit jaar was er weer een 1600-koppig publiek welkom op de beroemde Amsterdamse gracht en dat maakte het extra bijzonder. Het evenement is inmiddels het best bekeken klassieke muziekprogramma op tv. Een letterlijke klassieker.
Waarom kijken?
 • Prachtmuziek. Vanaf de eerste klanken van de openingsmedley door musici uit het Radio Filharmonisch Orkest, weet je dat je oren getrakteerd zullen worden. Morschi Franz (tenor), Aylin Sezer (sopraan) en Willem de Vries (bariton) imponeren met hun vocalen.
 • Gevarieerd. Stukken uit opera’s van Mozart (‘Don Giovanni’) en Verdi (‘La Traviata’). Een traditioneel Turks lied (‘Kanatlari Gümüs’). Smartlappen als ‘Aan de voet van die mooie Wester’ en ‘Aan de Amsterdamse Grachten’.
 • Jong en oud. Buddy Vedder presenteerde voorafgaand aan dit spektakel Het Kinderprinsengrachtconcert. Pianist Ethan (13) en Voice of Holland winnaar Dany brachten ons ‘Hallelujah’. Violiste Michelle (13) en zangeres Romy Monteiro deden ‘I will always love you’. En Songfestivalster Stefania liet samen met cellist Valentijn (12) iedereen swingen op ‘Last Dance’.
> Kijk Het Prinsengrachtconcert 2021 HIER.
> Kijk Het Kinderprinsengrachtconcert 2021 HIER.
Pianotalent: Yang Yang Cai
Yang Yang Cai | © Marco Borggreve
Yang Yang Cai | © Marco Borggreve
Yang Yang Cai (1998) is een van de grootste opkomende Nederlandse pianotalenten. Ze oogst veel lof met haar verfijnde, esthetische vertolkingen. Cai is een veelgevraagde gast op o.a. het Grachtenfestival Amsterdam. Dit jaar speelde zij hier weer een betoverend pianoconcert samen met haar muzikale vrienden van Music Stages en het Koninklijk Concertgebouworkest. We kunnen hier veel over schrijven, maar je moet eigenlijk gewoon luisteren.
Wat ga je horen?
 • Frédéric Chopin: Sonate voor piano nr.3, op.58 in b kl.t. - compleet
 • Wolfgang Amadeus Mozart: Concert voor piano en orkest nr.24, KV.491 in c kl.t. - compleet
 • Sergej Rachmaninov: Preludes voor piano (13), op.32 - nr.5 in G gr.t.
> Luister het Grachtenfestival concert van Yang Yang Cai HIER.
Driemaal docu
Sir Anthony Hopkins (rechts) in de film 'The Remains of the Day' | © NTR
Sir Anthony Hopkins (rechts) in de film 'The Remains of the Day' | © NTR
De NPO heeft een enorm aanbod aan documentaires. Daarom selecteerde onze redactie deze week drie docu’s voor je. Afghanistan is helaas zeer actueel, hoe heeft het zover kunnen komen? De inspirerende documentaire over Bibian Mentel wordt op veler verzoek herhaald. En in Het Uur van de Wolf is Anthony Hopkins openhartig over zijn leven.
> Klik op de titel om de documentaire te kijken:
 • Afghanistan: The wounded land. Begin jaren 70 leek Afghanistan een paradijs voor hippies. Wat is er gebeurd? De geschiedenis van de afgelopen 40 jaar vanuit verschillende perspectieven.
 • Bibian Mentel: Durf te dromen. De paralympische snowboardkampioen straalde van positiviteit. Deze documentaire volgt de laatste zeven jaar van haar leven, tot haar overlijden aan kanker afgelopen voorjaar.
 • HUvdW: Hannibal Hopkins & Sir Anthony. Portret van de 83-jarige Britse acteur Anthony Hopkins, die wereldfaam verwerft met zijn rol van kannibalistische psychopaat Hannibal Lecter en daarna een grote carrière in Hollywood opbouwt.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Elke week een film van regisseur Pedro Almodóvar | © Wikimedia Commons; Gorupdebesanez
Elke week een film van regisseur Pedro Almodóvar | © Wikimedia Commons; Gorupdebesanez
➢ Film: La mala educación | Zaterdag 28 augustus, 20.30 uur
Begin jaren 60 ontdekken Ignacio en Enrique de liefde. Het hoofd van de school is er getuige van, maar neemt er ook aan deel. Aansluitend om 22.10 uur VPRO Film Talks waarin Noa Johannes op locatie over deze geprezen Almadóvar film praat met met schrijver Raoul de Jong.
➢ From The Depths Of The Soul Foray Through The Musical Landscape Of Armenia | Maandag 30 augustus, 22.20 uur
Documentaire over een land dat bekend staat als een van de meest bijzondere en oudste culturen ter wereld. Een muzikale reis langs het Armeense geluid van vroeger en nu.
➢ Het Uur van de Wolf: RAYMOND! | Dinsdag 31 augustus, 20.30 uur
Raymond van ‘t Groenewoud is een van de grootste Nederlandstalige liedjesschrijvers. Het beste van zijn muzikale werk en zijn levensverhaal vol filosofie en gebroken liefdes.
➢ Back to North Sea Jazz | Donderdag 1 september, 22.50 uur
Om het 25-jarig jubileum van de Buena Vista Social Club te vieren, zie je het enthousiast ontvangen concert dat Buena Vista-held Ibrahim Ferrer gaf op het North Sea Jazz Festival in 2005.
Ibrahim Ferrer op de coverfoto van het album 'Buena Vista Social Club' | © Flickr
Ibrahim Ferrer op de coverfoto van het album 'Buena Vista Social Club' | © Flickr
Tip een vriend(in) of kennis
Ken je meer mensen die van kunst en cultuur houden? Stuur deze nieuwsbrief door en laat onze lezersschare groeien.
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan HIER.
Tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.