Bekijk profielpagina

Hoe klinkt klassieke accordeon? En het nieuwe programma Chansons!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Nieuwe dingen ontdekken op het gebied van kunst en cultuur blijft heerlijk. Onze redactie had deze week extra veel zin in wat nieuws. We doken in de voor ons vrij onbekende wereld van het Franse levenslied. En ervoeren een combinatie die wij zelf niet hadden verzonnen: klassiek en acccordeon. Heb je ook zin om iets nieuws te ontdekken? On y vas!
 1. CHANSONS! met Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps.
 2. Achter de deuren van het Vredespaleis is veel kunst.
 3. Hoe klinkt klassieke accordeon? Ksenija Sidorova laat het horen.
 4. De NPO 2 extra programmatips voor komende week.

Chansons! voor beginners en gevorderden
Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps in Parijs | © Floris van Bergen
Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps in Parijs | © Floris van Bergen
Blokletters. Vet. Uitroepteken. Bam. Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps zijn allebei gek van chansons en delen hun liefde behalve met elkaar ook met ons in CHANSONS! - een muzikaal vierluik. Wij kenden wel een liedje of twee van Édith Piaf en Charles Aznavour en de soundtrack van Amélie. Maar er is zo veel meer te ontdekken. Wees niet verbaasd als je straks zwaar aan de chanson zit, want het enthousiasme van Matthijs en Rob is aanstekelijk.
Waarom kijken?
 • Kenners. Kunst moet je zelf ervaren, maar het is soms prettig als een kenner uitlegt waarom iets zo mooi of goed is. In het geval van de chanson merkten wij dat we meteen anders naar de liedjes luisteren. Nieuwsgieriger. Matthijs en Rob zijn zo bezield, dat je denkt: dat gevoel wil ik ook krijgen!
 • Pour tous. Georges Brassens’ Chanson pour L'Auvergnat. Les prénoms de Paris van Jacques Brel. En La Vie en rose van Édith Piaf. Voor de beginner is het fijn dat deze absolute klassiekers als introductie voorbij komen. Compleet met Nederlandse ondertiteling! En voor de gevorderden stellen Rob en Matthijs Het Chansons boek samen: onmisbare chansons die nog niet bekend genoeg zijn.
 • Parijs. De meest bezongen stad ter wereld staat centraal in aflevering 1. Rob heeft hier op zijn 24e een kamer gehuurd bij een Nederlandse mevrouw - die zij ook weer opzoeken - dus kent de Franse hoofdstad als zijn broekzak. We kunnen ons geen betere gids wensen. Waarschuwing: misschien boek je spontaan een weekendje Parijs tijdens het kijken.
> Kijk de eerste aflevering van CHANSONS! HIER.
Kunstwerken van het Vredespaleis
Russische vaas geschonken door Tsaar Nicolaas II | © Flickr, fotograaf: Roel Wijnants
Russische vaas geschonken door Tsaar Nicolaas II | © Flickr, fotograaf: Roel Wijnants
“Hij weegt heel veel, 3000 kilo. Toen ‘ie geplaatst werd, moest de fundering extra verstevigd worden, anders zou 'ie door de grond zakken.” Leuke achtergrondinformatie over de enorme vaas, geschonken door de laatste Russische Tsaar waarvan we later ook een groot portret zien hangen. Curator Jacobine Wieringa leidt Jan Slagter rond in Exclusief: achter de deuren van het Vredespaleis. Wegens de coronamaatregelen zijn veel plekken nog ontoegankelijk voor publiek, dus meer reden om te kijken.
Waarom kijken?
 • Majestueus. Het Vredespaleis in Den Haag is indrukwekkend, van binnen en buiten. Bijzondere architectuur, historische tuien en natuurlijk imposante kunst van over de hele wereld. De marmeren vloeren en pilaren komen bijvoorbeeld uit Italië. Alles is geschonken en daarna verwerkt door Nederlandse kunstenaars en ambachtslieden.
 • Historiek. Behalve ons vergapen aan al het moois, krijgen we ook een geschiedenislesje over het Vredespaleis. Wanneer en waarom is het ooit ontstaan? Wie heeft het ontworpen? Waarom Den Haag? En waar wordt het nu allemaal voor gebruikt? Al deze vragen en meer worden beantwoord.
 • Details. Een gigantisch wandtapijt in de zittingszaal van het Permanent Hof van Arbitrage, geschonken door Frankrijk, had kleurrijk moeten zijn. Waarom is het enkel bruinig? En wat zien we allemaal op het tapijt? Zoals eerder gezegd, heeft Jacobine de beste weetjes. Verder is door de makers aan alles gedacht. Onmiddellijk vallen de magnifieke camerashots op en de sublieme klassieke muziek op de achtergrond kan je ook niet ontgaan.
> Kijk Exclusief: achter de deuren van het Vredespaleis HIER.
Accordeon en klassiek: hoe klinkt dat?
Ksenija Sidorova | © Roberts Blaubuks
Ksenija Sidorova | © Roberts Blaubuks
Accordeon en klassiek. Wij leggen die link niet onmiddellijk. Maar we wilden wel onmiddelijk horen hoe dat klinkt. Dit concert van het ensemble Camerata RCO in het Koninklijk Concertgebouw had ons meteen in de ban. Voornamelijk door het spel van de Letse accordeoniste Ksenija Sidorova. Zij brengt een meeslepend geluid voort met haar lievelingsinstrument. Dramatisch op momenten, maar vooral delicaat en vloeiend. Sidorova (33) is een groot fan van de Argentijnse componist Astor Piazzolla. Daarom maar liefst twee van zijn stukken als finale.
Wat ga je horen?
 • Franck Angelis - Fantasie voor accordeon, violen altviool en cello, “Chiquilín de Bachín”. Angelis fantaseert hier door op een thema van de grote meester Piazzolla.
 • Pietro Roffi - Nocturne voor accordeon en strijkers, “A kind of lullaby of the times we have not yet lived”. Roffi schreef Nocturne speciaal voor jonge moeder Sidorova. Wat een cadeau!
 • Sergey Akhunov - Two keys to one J. Brodsky’s poem - compleet. Russische melancholie die niet onder doet voor de Argentijnse.
 • Bernard Herrmann - Echoes.
 • Pietro Roffi - Is there a place in your heart?
 • Astor Piazzolla - Adiós nonino. ‘Piazzolla’s muziek spelen is als de tango dansen. Je houdt vast en laat dan gaan, enzovoorts. Er zit heel veel spanning in,‘ aldus Sidorova.
 • Astor Piazzolla - Tango sensations (5) - nr.1, “Asleep” + nr.3, “Anxiety” + nr.5, “Fear”. In dit late werk verkent de zwaar zieke componist emoties die voeren van angst tot hartstocht en berusting.
> Luister het concert van Ksenija Sidorova en Camerata RCO HIER.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Ziggy Marley (rechts) met zijn broers | © John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com
Ziggy Marley (rechts) met zijn broers | © John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com
➢ A Reggae Session | Vrijdag 24 september, 23.10 uur
In 1988 komen twee generaties artiesten bij elkaar op het podium van Fort Charles in Jamaica, om samen reggaegeschiedenis te schrijven. Met o.a. Ziggy Marley, Grace Jones, Carlos Santana, Jimmy Cliff en Chrissie Hynde.
➢ Weggewist | Zondag 26 september, 19.15 uur
Documentaire over de beroemde Nederlandse pianist, componist en psychiater Hans Henkemans (1913-1995). In de jaren 50 maakt hij naam met zijn briljante Mozart- en Debussy-vertolkingen. Zijn uitgesproken ideeën over muziek botsen later echter met de ideeën van de experimentele muziekbeweging. Henkemans trekt zich meer en meer terug.
➢ Foto-Eddy: De negatieven van mijn vader | Maandag 27 sept, 20.30 uur
Eddy de Jongh ontkwam op het nippertje aan de jodenvervolging. De rest van zijn familie werd in de oorlog vermoord. Na de bevrijding volgde een avontuurlijk leven met vijf huwelijken en veel drank. Maar Eddy de Jongh was vooral een veelzijdig en succesvol fotograaf. In deze documentaire uit 2013 kijkt zijn zoon David naar zijn complexe vader via diens foto’s.
➢ Lady You Shot Me | Dinsdag 28 september, 20.35 uur
Documentaire over het leven van soulzanger Sam Cooke, van zijn eerste stappen als gospelzanger in de kerk van zijn vader tot zijn tragische dood. Op 33-jarige leeftijd werd hij neergeschoten. Tot op de dag van vandaag worden er vraagtekens gezet bij het échte verhaal. Sam Cooke staat bekend om klassiekers als ‘A Change is Gonna Come’ en ‘Wonderful World’.
Het album 'This is Sam Cooke' uit 1970 | © Flickr
Het album 'This is Sam Cooke' uit 1970 | © Flickr
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.