Bekijk profielpagina

Hoe zit het met die mysterieuze filmfestivals? + 5 andere culture tips!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Ha cultuurliefhebber,
De cultuursector verkeert opnieuw in zwaar weer, mede doordat deze nog niet is hersteld na de coronapandemie. Meer dan ooit is de sector afhankelijk van Den Haag. Ik vind het dan ook een verademing om te horen en te lezen hoe Gunay Uslu, nu tien maanden staatssecretaris (D66) van Cultuur en Media, over kunst en cultuur spreekt. De sector wordt niet genoeg gewaardeerd, vindt zij, en deze zomer citeerde zij in een toespraak een strofe van popartiest Prince: ‘Lieve cultuursector, you need a love that’s gonna last. Collectieve liefde. Grote liefde. Uitgesproken liefde. In het hele land. En vanuit politiek Den Haag in het bijzonder.’
Ook benieuwd naar staatssecretaris Gunay Uslu en haar visie op de cultuursector? Zij was de gast in het radioprogramma Kunststof. Luister dat gesprek HIER.
Deze nieuwsbrief start met een werk van gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast.
En verder zijn mijn tips voor deze week:
  1. Nieuwe vondsten in Brahms’ Vioolconcert
  2. Hoe zit het met die mysterieuze filmfestivals?
  3. Beleef IDFA thuis!
  4. Adelheid Roosen: met theater de wereld over
  5. In het atelier van Jean-Paul Gaultier
Tot slot heb ik nog een tip voor het themakanaal NPO 2 Extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rachel

Gastredacteur Sarafina: Verloren vertalingen
Gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast | © Wouter le Duc
Gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast | © Wouter le Duc
Sarafina Paulina Bonita van Ast (die/diens) is een Rotterdamse schrijver en performance artist. Die werkt met taal, vertaling, gendercodes en racial bias. Sarafina’s poëzie en optredens zijn gecreëerd vanuit een intersectionele benadering, gericht op de ervaring van ‘the other’. Exclusief voor deze NPO Cultuur nieuwsbrief publiceert Sarafina voor het eerst diens gedichten in de Nederlandse taal.
Verloren vertalingen
Ik ben een verzameling van verdriet
En terwijl alles blijft verdwijnen
zoek ik naar dat ene antwoord
Wie was jij
En wie ben ik
Ik wil me terugtrekken en ademhalen zoals jij deed
Ongeschreven
Van een tijd waar je liever iemand anders had willen zijn
Ben jij iemand anders
Ben ik iemand anders
Verstikkend
Hoe jij anders had moeten zijn
Zodat zij jou niet wilde
Is dit wat ik voel
Als een kind van de zon
Die terug blijft vallen op verlies
Verstikkend
Je bent zolang onbeschreven gebleven
Maar ik zie jou vertrekken en aankomen
Als niemand anders
dan jezelf
Als niemand anders
dan
jezelf 
*Verloren Vertalingen maakt onderdeel uit van een lopend onderzoek dat de positie van Artificial Intelligence “as the other” bestudeerd. 
TIP #1 - Nieuwe vondsten in Brahms’ Vioolconcert
Leonidas Kavakos | © NPO Radio 4
Leonidas Kavakos | © NPO Radio 4
Brahms’ Vioolconcert is een van de meest gespeelde in het repertoire. En toch, zegt violist Leonidas Kavakos, ‘kom je in de partituur altijd weer iets nieuws tegen, waarvan je denkt: dat had ik nog niet gehoord!’
Onder leiding van dirigent Daniel Harding laat de Griekse sterviolist je delen in de vreugde van die ontdekkingen: in de warme lyriek van het eerste en vooral tweede deel, en in de spicy finale, die bij Kavakos extra Hongaars klinkt. Natuurliefhebber Brahms steekt hier een spetterend virtuoos vuurwerk af. ‘Wel hard werken’, aldus Kavakos.
➢ Luister dit concert HIER (42 min)
TIP #2 - Hoe zit het met die mysterieuze filmfestivals?
Cesar Majorana | © VPRO, EYE Filmmuseum
Cesar Majorana | © VPRO, EYE Filmmuseum
Met een aantal filmfestivals in Nederland is iets geks aan de hand. Ze lijken namelijk niet helemaal te bestaan. Tientallen prijzen worden er uitgedeeld, maar geen filmliefhebber of journalist is er ooit geweest. Het zijn scamfestivals: filmfestivals die niet zijn wie ze zeggen te zijn en die grof geld verdienen door filmmakers te laten betalen voor het insturen van hun werk.
In de podcast Op de vijfde rij onderzoekt Cesar Majorana meerdere mysterieuze festivals. Hij belandt op een van de meest bizarre evenementen waar hij ooit was, ontdekt hoe een Nederlandse politieke partij verwikkeld raakt in dit spinnenweb en komt oog in oog te staan met de breinen achter deze praktijken.
➢ Luister Op de vijfde rij HIER (45 min per aflevering)
TIP #3 - Beleef IDFA thuis!
Jason  | © NPO Start
Jason | © NPO Start
Momenteel is de 35ste editie van documentairefestival IDFA in volle gang. Het programma zit weer bomvol documentaires die je blik verruimen. En daar kun je ook thuis van genieten! Want ook dit jaar zenden we een aantal documentaires van Nederlandse én internationale makers uit, die tijdens het festival in première gaan.
Kijk bijvoorbeeld de docu Jason. Je ziet hoe Jason (22) het tijdens zijn intensieve traumatherapie opneemt tegen de demonen uit zijn verleden. Maar hij is niet alleen slachtoffer. Jason gebruikt zijn ervaringen ook om ervoor te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Maasja Ooms toont de ingrijpende gevolgen en psychische effecten van een traumatische jeugd in dit derde en laatste deel van haar trilogie over de Nederlandse jeugdzorg
➢ Kijk alle IDFA-docu’s HIER
TIP #4 - Met theater de wereld over
Cornald Maas en Adelheid Roosen | © AVROTROS
Cornald Maas en Adelheid Roosen | © AVROTROS
Theatermaker Adelheid Roosen geeft met haar theatervoorstellingen een stem aan hen die zelden worden gehoord, zoals in haar zogeheten ‘wijksafari’s’ - locatietheater waarbij de bewoners zelf een rol spelen in de voorstelling.
Deze voorstellingen vonden al plaats in de Amsterdamse Bijlmer, in de wijk Utrecht Overvecht en in Mexico. Nu gaat Adelheid Roosen ervoor naar Tanger, Marokko. Het programma Volle Zalen reist met haar mee. Ook bezoekt Cornald Maas met haar de nonnenschool, waar ze op jonge leeftijd geen enkele vrijheid ervoer.
➢ Kijk deze aflevering van Volle Zalen HIER (41 min)
TIP #5 - In het atelier van Jean-Paul Gaultier
Jean-Paul Gaultier | © AVROTROS
Jean-Paul Gaultier | © AVROTROS
Anders dan je misschien denkt, bestaat het leven van ontwerper Jean-Paul Gaultier niet uit het organiseren van modeshows, het bedenken van parfums of het geven van interviews voor televisie. Nee, zijn dagelijks werk bestaat voornamelijk uit het maken van kleren. 
Voor deze documentaire herschept Jean-Paul Gaultier twaalf van zijn beroemdste kledingontwerpen, in de studio, direct voor de camera. De meest iconische stukken komen uit de collecties van ‘76, toen Gaultier nog tweedehands spullen gebruikte, tot het heden. Denk bijvoorbeeld aan de 'matroosjes’: de bretonse streep die Gaultier vaak terug laat komen. Zo maakt hij van een simpel shirt een hele eigen variant door een aantal gaten te knippen en er een touw doorheen te weven waardoor een anker ontstaat. En zo zijn er vele variaties op de Gaultier-streep. 
➢ Kijk de docu HIER (53 min)
Tip voor vanavond!
Op het themakanaal NPO 2 Extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Wat zie je vanavond op NPO 2 extra?
Flee  | © VPRO
Flee | © VPRO
IDFA: Flee
Vrijdag 18 november, 20.30 uur
Flee is een geanimeerde documentaire over de vlucht van de Afghaanse homoseksuele Amin en zijn familie naar Denemarken in de jaren negentig. Academicus Amin (36) vertelt, geanonimiseerd, over de toedracht van zijn vlucht voor de Mujahedeen als minderjarige. Jeugdvriend en filmmaker Jonas Poher Rasmussen weeft interviews, animatie en archiefbeeld tot een hybride documentaire over een man die worstelt met zijn traumatische verleden.
Stuur mij door! 💌
Ken jij kunst -en cultuurliefhebbers? Deel deze nieuwsbrief of stuur ‘m door!
Volgende week ontvang je weer een nieuwe nieuwsbrief met de beste lees-, luister- en kijktips. Maar wil je in de tussentijd niets missen, volg @NPOCultuur dan op Instagram.
Heb je opmerkingen, vragen of wil je zelf iets tippen? Mail mij via rachel.pouwer@ntr.nl.
Tot volgende week!
Rachel
PS Liever alles over kunst en cultuur van de publieke omroep verzameld op één pagina? Ga dan naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.