Bekijk profielpagina

Hoeveel kost dit werk van Escher? + Podium ZWART

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Akwasi had een droom: een nieuwe omroep waar iedereen zich in kan herkennen. En die kwam er. Omroep ZWART maakte afgelopen week zijn TV-debuut met het muziek- en cultuurprogramma Podium ZWART, een feestelijke samenkomst van verschillende muziekgenres, kunststijlen en verhalen.
Wekelijks krijgen verschillende acts het podium. Van R&B en hiphop, maar ook afrobeat, latin, reggae en jazz. En je ziet allerlei bekende Nederlanders zoals je hen nog nooit hebt gezien. Zo voel je de kwetsbaarste kant van Jörgen Raymann in een inspirerende voordracht en vertelt Tanja Jess over de kracht van tegenslagen.

Podium ZWART | © ANP
Podium ZWART | © ANP
En verder in deze nieuwsbrief:
 1. Rossini’s geniale Stabat Mater
 2. Theatrale one-man film van Marcel Hensema
 3. Een muzikale ontmoeting in Suriname
 4. Hoeveel kost dit werk van Escher?
 5. Deze 3 interviews zijn de moeite waard
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rossini’s geniale Stabat Mater
Michele Mariotti | © NTR
Michele Mariotti | © NTR
Dirigent Michele Mariotti maakte eerder in Nederland de tongen los met zijn ­vertolking van Rossini’s opera Semiramide. En nu is hij terug met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor met een geniale vertolking van Rossini’s Stabat Mater.
Rossini schreef zijn eerste opera op zijn achttiende en kapte ermee op zijn zevenendertigste. Negentien jaren waarin hij 39 opera’s produceerde. Hij stopte op het hoogtepunt van zijn roem. Toch kwam tussen 1831 en 1842 met vallen en opstaan een groot religieus werk uit zijn pen: het Stabat Mater, een fantastisch werk.
In dit NTR ZaterdagMatinee hoor je daarnaast ook Beethovens Tiende symfonie. Beethovens vriend Karl Holz zegt daarover: ‘Beethoven heeft de volledige Tiende symfonie voorgespeeld. Hij had schetsen voor alle delen, schetsen die echter door niemand te ontcijferen waren.’ Maar musicoloog Barry Cooper probeerde het. In 1988 kwam hij met een uitgewerkte versie van het eerste deel. Spannend!
➢ Luister dit NTR ZaterdagMatinee (NTR) HIER (90 min.)
Theatrale one-man film van Marcel Hensema
Alles in de hens! | © Jaap van den Beukel, NTR
Alles in de hens! | © Jaap van den Beukel, NTR
Wanneer Hensema - een bijna vijftiger - gaat wandelen om los te komen van zijn drukte, werk en gepieker van alledag, komt hij erachter dat je wel weg kunt lopen voor je problemen maar niet voor jezelf. Alles in de Hens, een filmbewerking van de gelijknamige theatershow van Bos Theaterproducties, is een theatrale one-man film over het moment waarop je even de weg kwijt bent.
Waarom kijken?
 • Persoonlijke worstelingen. Alles in de Hens is een autobiografische voorstelling van Marcel Hensema (bekend van o.a. Hollands Hoop, Penoza): ‘Ik zet de spotlight op heel normale, dagelijkse dingen waar ik mee worstel of over nadenk. Die situaties til ik net even op uit de realiteit, waardoor het alledaagse bijzonder wordt.’
 • Ultieme gedaanteverwisselingen. Hensema speelt allerlei personages: zijn vader, zijn vrouw, maar ook een goudeerlijke caissière en nog vele andere bijzondere figuren. Zonder van kostuum te veranderen. Zo ervaar je des te meer zijn vermogen alleen al met zin stem en lichaamshouding totaal van personage te wisselen.
 • Warme huiskamer. Een warme voorstelling vol mooie verhalen, herkenbare typetjes en humor. En met de muziek van Edison-winnaar en bandoneonspeler Carel Kraayenhof is de warme sfeer van een huiskamer onvergetelijk.
➢ Kijk Alles in de Hens (NTR) HIER (42 min.)
Een muzikale ontmoeting in Suriname
Barok in Paramaribo | © NTR
Barok in Paramaribo | © NTR
Van Bach tot gospel, van jazz tot gregoriaans. Het ensemble Holland Baroque is met haar bijzondere programma’s een graag geziene gast op de (inter)nationale podia. Dit voorjaar ging Holland Baroque naar Suriname voor een muzikale ontmoeting met de leerlingen van de School voor Jong Talent in Paramaribo.
➢ Kijk Barok in Paramaribo (NTR) HIER (35 min.)
Hoeveel kost dit werk van Escher?
Tussen Kunst en Kitsch Extra | © AVTROTROS
Tussen Kunst en Kitsch Extra | © AVTROTROS
In het programma Tussen Kunst en Kitsch verschijnen allerlei verassende objecten op de tafel van Frits Sissing. En soms is het de moeite waard om over zo'n object door te praten. Zo komen Frits en expert Willem de Winter een bijzondere prent van Escher tegen. Het werk was van een oogarts. Een van zijn patiënten gaf het hem als blijk van dank na een geslaagde operatie. En zo hing het heel lang in een spreekkamer.
Escher is een bekend graficus. Hij is wereldberoemd geworden met zijn vlakvullingen en optische illusies van onmogelijke voorstellingen. In Tussen Kunst en Kitsch zie je een oog met een doodshoofd. Het lijkt wel alsof we oog in oog staan met de dood. Tegelijkertijd was Escher geïnspireerd door de bolvorm en de reflectie daarin. Die combinatie vond hij fascinerend.
➢ Benieuwd naar de huidige waarde van deze prent? Kijk Tussen Kunst en Kitsch Extra: Escher (AVROTROS) HIER (9 min.)
Deze 3 interviews zijn de moeite waard
 Romana Vrede in On Stage | © VPRO
Romana Vrede in On Stage | © VPRO
Er is niets zo mooi als een persoonlijk gesprek met kunst- en cultuurmakers. Maar wat moet je dan kiezen uit al dat aanbod? Deze drie interviews maakten een onuitwisbare indruk gemaakt op onze redactie.
 • Spinvis in Nooit Meer Slapen (VPRO). Pieter van der Wielen gaat in gesprek met Erik de Jong, alias Spinvis. Hij tourt met zijn nieuwe muziekvoorstelling Soms Breekt Er Een Hart, Soms Blaft Er Een Hond, een voorstelling die speelt met het idee dat er vreselijke en onbeduidende dingen gebeuren. Zonder volgorde. Zonder reden. Ze gebeuren gewoon. Sommige gebeurtenissen veranderen levens en sommige worden nauwelijks opgemerkt. Luister dit interview HIER of in je favoriete podcast-app (60 min.)
 • Lineke Rijxman en Bart van der Boom in Kunststof (NTR). In de Tweede Wereldoorloog preekte de Joodse Raad consequent gehoorzaamheid aan Duitse bevelen. Na 1945 werd de Raad al snel symbool voor de ergste soort verraad: verraad van je eigen mensen. Hoe terecht is dat oordeel? En helpt het wel om te begrijpen wat de rol is geweest van de Raad? Dat onderzoekt Lineke Rijxman op het toneel. Luister dit interview HIER of in je favoriete podcast-app (60 min.)
 • Romana Vrede in On Stage (VPRO). Uit de oude doos maar niet minder de moeite waard: Romana Vrede spreekt in On Stage over gemeenschapszin, over identiteit en over de onbekende helden die Romana eert in haar theaterstuk Tijd Zal Ons Leren, waarin ze een monument opricht voor mensen die ten strijde trokken tegen de slavernij. Vaak tegen een extreem hoge prijs. ‘Wat let ons om nu onze mond open te trekken?,’ zegt Vrede. Bekijk dit interview en - onder andere - een optreden van Romana HIER (50 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Girl | © BNNVARA
Girl | © BNNVARA
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Girl | zaterdag 4 juni, 21.05-22.50 uur
In deze film zie je het verhaal van Lara, een 15-jarig meisje geboren in het lichaam van een jongen, klaar om alles te riskeren om haar droom na te streven; ballerina worden. Lara’s leven wordt gedomineerd door het innemen van hormoonblokkers en vooral ook wachten: wachten op vrouwelijke hormoontherapie en chirurgie die uiteindelijk haar geslacht zal afstemmen op haar vrouwelijke identiteit.
Wie kan beter vertellen wat er zo bijzonder is aan deze bekroonde film dan de regisseur Lukas Dhont zelf? NPO 3 sprak hem daarom over zijn filmhit en meer. Het interview lees je HIER.
➢ Miss Sharon Jones! | zondag 5 juni, 20.30-22.05 uur
Tweevoudig Oscarwinnaar Barbara Kopple volgt de soulzangeres Sharon Jones vanaf het moment dat bij haar de diagnose alvleesklierkanker wordt gesteld tot haar eerste optreden na haar herstel. In een van de allereerste scènes wordt al haar haar afgeschoren en de leden van haar begeleidingsband The Dap-Kings zien hun inkomen van de ene op de andere dag dalen.
➢ Mirai | maandag 6 juni, 13.40 - 15.10 uur
Deze animatiefilm volgt een 4-jarige jongen die worstelt met de komst van een zusje in het gezin, totdat alles magisch wordt. Een wonderlijke tuin achter het huis van de jongen blijkt een toegangspoort waardoor het kind terug in de tijd kan reizen en zijn moeder als klein meisje en zijn overgrootvader als jonge man kan ontmoeten. Zijn avonturen stellen hem in staat zijn perspectief te veranderen en helpen hem de grote broer te worden waaraan zijn zusje behoefte heeft.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.