Bekijk profielpagina

Hoogtepunten Holland Festival, Oerol en Pinkpop + Nu te zien in de musea?

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Het festivalseizoen gaat maar door. Amsterdam staat deze maand volop in het teken van het Holland Festival, met eigenzinnige dans, spraakmakend theater en muziek om je in te verliezen. Nadia Moussaid neemt je mee naar de hoogtepunten en Pieter van der Wielen ontvangt in Nooit Meer Slapen o.a. bariton Michael Wilmering, die in de bewerking van Der Freischütz van De Nationale Opera speelt.
Daarnaast deed het cultuurprogramma Opium deze week traditiegetrouw live verslag van het festival Oerol op Terschelling. Cornald Maas gaat achtereenvolgens met Simone Weimans, Joost Prinsen samen met Noraly Beyer, Ron Fresen en Gunay Uslu (staatssecretaris Cultuur en Media) in gesprek over hun culturele belangstelling en de Oerol-voorstellingen.
Deze nieuwsbrief start met gastredacteur Rodaan Al Galidi. Hij vertelt over het boek De Profeet van Kahlil Gibran.
En verder in deze nieuwsbrief:
 1. The Snow Queen in Het Concertgebouw
 2. Voorstelling Dope: duik met humor en ernst in de wereld van drugs
 3. Welke kunst hangt in het Binnenhof?
 4. De drift van vluchtelingen om te overleven
 5. Wat is er nu te zien in de musea?
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Rodaan Al Galidi over De Profeet
Gastredacteur Rodaan | © Joris Schweppe
Gastredacteur Rodaan | © Joris Schweppe
Rodaan Al Galidi is dichter en auteur. In 2011 won hij de Literatuurprijs van de Europese Unie, kort daarna zakte Rodaan voor zijn inburgeringsexamen. Hoe ik talent voor het leven kreeg was in 2016 DWDD Boek van de Maand en werd een bestseller. Daarna verscheen de roman Holland en begin dit jaar De onbekende belevenissen van prins Willem-Alexander. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief vertelt Rodaan ons over de manier waarop de grootste schrijvers hem nog steeds bereiken.
‘Jongen, neem dit boekje. Nu zal je het misschien saai vinden, maar later zal je ervan houden’, zei hij. Ik was een jaar of veertien. De Al Moetanebbi-straat in Bagdad, waar de stoep geen stenen zijn, maar omslagen van boeken, was mijn favoriete verdwaal-plek in de stad. Daar zijn boekverkoppers op de stoep. Niet eenmalig, tijdens een jaarljkse boekenmarkt of een keer per week, maar het hele jaar door. Als het door een wonder begint te regenen, rennen ze met tassen vol boeken onder een willekeurig dak. Ze zijn overal welkom om hun verkoop voort te zetten, in een bank, een groentewinkel of een bakker. Sommige van die boekenverkopers zijn niet per se handelaren, maar lezers. Die praat over zijn ervaring, en leest iets voor. Als je daarna nog niet overtuigd bent, leest hij nog een fragment. Tot het boek jou pakt en je ermee weggaat.
Het boek dat hij deze verkoper aan mij liet zien, had een religieuze titel:De Profeet. Ik dacht dat het een biografie was van een van de profeten en vertelde dat ik daar al genoeg over gelezen had. Teleurgesteld keek hij mij aan.
‘Deze profeet is niet een profeet van God, maar van de schrijver zelf’, zei hij. Dat klonk spannend. Niet alleen God had dus profeten, maar sommige schrijvers ook… ‘Het is een klein boekje, zoals je ziet. Het kost niet veel, jongen’, zei hij. Ik kreeg het voor de helft van de prijs.
Dat boekje is voor mij een dierbare herinnering. Toen ik vluchtte naar het noorden van Irak om niet in het leger te hoeven, zag ik daar diezelfde boekverkoper weer. Ik opende de kleine tas met mijn eigendommen, haalde het boekje eruit en liet het hem zien. Hij glimlachte en herinnerde zich het boek, maar mij niet.
‘Je zei dat ik van dit boek zou gaan houden later’, zei ik. ‘Je had gelijk.‘
De Profeet van Kahlil Gibran staat vol tijdloze zinnen en ideeën. Ik open het nog regelmatig, ook nu, en lees: ‘Van de tijd zou je een rivier willen maken en, aan haar oever zittend, de stromingen gadeslaan.
The Snow Queen in Het Concertgebouw
 Concert Kent Nagano | @ NTR
Concert Kent Nagano | @ NTR
Kent Nagano dirigeert de vooralsnog enige opera van Hans Abrahamsen: The Snow Queen, naar het sprookje van Hans Christian Andersen. Het verhaal gaat over twee kinderen die door de boze sneeuwkoningin van elkaar worden gescheiden maar elkaar uiteindelijk zullen terugvinden.
Dat lijkt een klassiek verhaal over de eeuwige strijd tussen goed en kwaad. Maar componist Abrahamsen plaatst het in een ander licht. Bij hem staat de Sneeuwkoningin dichter bij Sarastro uit Mozarts Zauberflöte, de priester die Tamino en Pamina via een inwijdingsritueel naar hun loutering geleidt. Ze is ook een vormende kracht en niet toevallig laat hij haar rol zingen door een bas-bariton. Zo wordt dat complexe sprookje een verhaal over liefde, het verlies van onschuld en de weg naar volwassenheid.
➢ Luister The Snow Queen (NTR) HIER (112 min.)
Voorstelling Dope: duik met humor en ernst in de wereld van drugs
Sadettin Kirmiziyüz in Dope | @ Sanne Peper, BNNVARA
Sadettin Kirmiziyüz in Dope | @ Sanne Peper, BNNVARA
In zijn voorstelling Dope van Het Nationale Theater duikt Sadettin Kirmiziyüz met zijn kenmerkende mix van humor en ernst in de wereld van de verdovende middelen. Kirmiziyüz onderzoekt de rol die drugs in de wereld(geschiedenis) spelen en de verhouding die wij daarmee hebben: verlossing voor de een, verslaving voor de ander. We lijken niet zonder te kunnen. Maar kunnen we wel met?
Waarom kijken?
 • Hypnotiserende live muziek. De energie, vaart en kracht van Dope is deels te danken aan de hypnotiserende live soundtracks van acteur en multi-instrumentalist Kaspar Schellingerhout. Hij haalt allerlei instrumenten uit de kast. Eerst klinkt het bijna onheilspellend maar gaandeweg steeds liefelijker.
 • Spanningsboog waar je u tegen zegt. Deze voorstelling wordt gekenmerkt door een spanningsboog die je vanaf het eerste moment meevoert. Laat dat maar aan regisseur Erik Whien over.
 • Autobiografisch of niet? Bij Kirmiziyüz’ beeldend beschreven ervaringen met drugsgebruik, van zijn eerste joint tot een mdma-trip, blijft steeds de vraag opdoemen of dit een autobiografisch verhaal is of niet. Bij deze meesterverteller weet je dat eigenlijk nooit zeker.
➢ Kijk de voorstelling Dope (BNNVARA) HIER (65 min.)
Welke kunst hangt in het Binnenhof?
Kunst van het Binnenhof | © AVROTROS
Kunst van het Binnenhof | © AVROTROS
In het programma Ondertussen aan de hofvijver volgt Splinter Chabot de renovatie van het Binnenhof. De plek is niet alleen rijk aan achthonderd jaar politieke verhalen, maar ook aan een paar eeuwen kunst. In Kunst van het Binnenhof staat deze kunst centraal. Want wat hangt er eigenlijk allemaal in het Binnenhof? En hoe wordt de kunst veilig gesteld tijdens de grote renovatie?
Om dat te onderzoeken neemt Hasna Bajraktarevic, die al zestien jaar beheerder is van de kunstcollectie, Splinter mee het kunstdepot van de Tweede Kamer in. Bajraktarevic richt werkkamers, vergaderzalen en openbare ruimtes in met de beschikbare kunst. Ook leent ze kunst uit en is ze verantwoordelijk voor het aankopen van nieuwe kunst. Welke kunst is er nu gewild onder de Kamerleden en ambtenaren? Dat zie je bijvoorbeeld in aflevering 1.
➢ Elk kwartaal is er een nieuwe aflevering van Kunst van het Binnenhof (AVROTROS). Kijk de eerste afleveringen HIER (22 min.)
De drift van vluchtelingen om te overleven
Dance or Die | © NTR
Dance or Die | © NTR
De drift van vluchtelingen om te overleven. Dit is het centrale thema van de documentaires Dance or Die en Vlucht, die naadloos in elkaar over lijken te gaan.
Dance or Die vertelt in de vorm van een documentaire het aangrijpende verhaal van een jonge danser in Syrië, die in de kunst een vorm heeft gevonden het oorlogsgeweld te trotseren. Deze docu is bij de International Emmy Awards in New York uitgeroepen tot winnaar in de categorie Arts Programming. Vlucht is een onafhankelijke korte dansfilm waarin een groep Nederlanders op de vlucht slaat.
➢ Kijk Dance or Die / Vlucht in Het Uur van de Wolf (NTR) HIER (54 min.)
Wat is er nu te zien in de musea?
Kara Walker | © AVROTROS
Kara Walker | © AVROTROS
De musea zijn weer open maar wat is er nu eigenlijk te zien? In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een niet te missen tentoonstelling te bezoeken in een ander museum. Zij laten je zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan.
Waarom kijken?
 • Marokkaans modernisme. In het Cobra Museum in Amstelveen duik je in de Marokkaanse kunstwereld, vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu. Schrijver en kunstliefhebber Abdelkader Benali stelde een tentoonstelling samen met zijn favoriete kunstwerken. De hedendaagse Marokkaanse kunstenaars tonen niet het traditionele beeld van het land dat veel mensen kennen, maar vertellen het ‘andere’ verhaal van Marokko. Marokkaans modernisme is tot en met 18 september te zien!
 • Kara Walker. Museum De Pont in Tilburg geeft je tot en met 24 juli een inkijkje in het privéarchief van de beroemde Afro-Amerikaanse kunstenaar Kara Walker, die met haar tekeningen en video’s de onderdrukking van de zwarte vrouw in Amerika door de eeuwen heen aan de kaak stelt.
 • Sluijters en de modernen. Museum Singer Laren viert een bijzondere schenking uit de privéverzameling van Els Blokker-Verwer. Zij en haar man schonken 40 werken van Jan Sluijters en 70 werken van zijn tijdgenoten. Veel schilderplezier, felle kleuren en losse penseeltoetsen sieren de doeken die te zien zijn in de pas geopende Nardinczalen. Je kunt deze tentoonstelling zien tot en met 28 augustus!
Klik op de titel van de tentoonstelling om de bijbehorende aflevering van Nu te Zien! (AVROTROS) te bekijken (6 min. per aflevering)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Festival Pinkop | © NTR
Festival Pinkop | © NTR
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Opium op Oerol | vrijdag 17 juni, 18.58 uur
Tussen de kunst, cultuur en de festivalgangers ontvangt Cornald Maas in Opium op Oerol de hele bijzondere week gasten. Op vrijdag 17 juni komt bijvoorbeeld Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, langs.
➢ The King’s Speech | zaterdag 18 juni, 09.00 uur
Een film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal! Bertie heeft al zijn hele leven een ernstig stotterprobleem. Direct na het overlijden van zijn vader en het oneervolle aftreden van zijn broer Edward wordt hij gekroond tot koning George VI van Engeland. Zijn land staat op dat moment aan de vooravond van een oorlog en het volk vraagt wanhopig om een leider in deze bange tijden. Zijn vrouw Elizabeth besluit contact te zoeken met de excentrieke logopedist Lionel Logue om George te helpen zijn spraak te verbeteren. Ondanks een wat moeilijke start lijkt Lionels onorthodoxe methode zijn vruchten af te werpen. Er ontstaat er een onverwachte, hechte vriendschap tussen koning George en Lionel. De koning krijgt beetje bij beetje meer vertrouwen in zijn stem en het toespreken van het volk.
➢ Pinkpop | zaterdag 18 juni, 13.00-01.00 uur en zondag 19 juni, 12.00-01.30 uur
Pinkpop kan dit jaar weer plaatsvinden! Zo treden onder meer Metallica, Eefje de Visser en Danny Vera op. Ook Floor Jansen staat solo én met haar band Nightwish op het podium in Landgraaf. Het hele festivalweekend worden de hoogtepunten van de verschillende podia uitgezonden en staan verslaggevers op het veld om bezoekers en bands te interviewen.
➢ 2Doc: Ben Ali Libi - Goochelaar | zondag 19 juni, 07.55 uur
Een documentaire over de joodse goochelaar Ben Ali Libi (Michel Velleman), die bekend werd door een gedicht van Willem Wilmink. Hij werd tijdens WO II afgevoerd naar Sobibor, waar hij ook werd vermoord.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.