Bekijk profielpagina

IDFA winactie, Fiddler on the Roof + unieke versie De Vier Jaargetijden

NPO Cultuur nieuwsbrief
Wij werden heel vrolijk van het maken van deze nieuwsbrief en jij hopelijk ook. Dat kan bijna niet anders met een lange mooie film als Fiddler on the Roof en een - letterlijk en figuurlijk - ongehoorde versie van Vivaldi’s De Vier Jaargetijden.
En natuurlijk heel veel IDFA. We mogen zelfs vrijkaarten weggeven! Doe dus mee met de winactie - voor, tijdens of nadat je al onze tips hebt bekeken (en gekeken / geluisterd).
Veel plezier!

Filmmusical: Fiddler on the Roof
Chaim Topol in 'Fiddler on the Roof' | © Omroep MAX
Chaim Topol in 'Fiddler on the Roof' | © Omroep MAX
Een klassieker uit 1971 kan om twee redenen een klassieker zijn. Of je had ‘m in die tijd moeten zien om het te snappen. Of de film is zo goed dat deze de tand des tijds heeft doorstaan. Onze redactie concludeert dat voor Fiddler on the Roof de tweede optie geldt. Deze prachtige filmmusical heeft alle ingrediënten van een klassieker: drama, humor, muziek, tragedie - allemaal in een historische context.
Tevye is een arme Russische boer die vol optimisme de onrustige tijden in Anatevka aan het einde van de 19e eeuw probeert te overleven. Tevye en zijn gezin behoren tot de traditionele joodse gemeenschap van het dorpje. Traditie houdt al hun levens in balans. Wat gebeurt er als Tevye’s dochters hiermee breken? En als ze niet langer veilig zijn vanwege pogroms?
Waarom kijken?
  • 172 minuten. Ja, daar schrokken wij ook van. Maar de speelduur van ruim drie uur blijkt een verademing. Het is zo fijn dat er de tijd wordt genomen om een verhaal te vertellen. Die rust ontbreekt in de moderne films vaak. En dat betekent absoluut niet dat er saaie momenten voorkomen in Fiddler on the Roof. Je bent juist in een totaal andere wereld waar je zo lang mogelijk wilt blijven.
  • If I were a rich man. Na, na, na, na, na, naaaa. Wij kenden alleen de uitvoering van Gwen Stefani (“Rich Girl”) maar het blijkt een van de topnummers uit deze film te zijn. Ook liedjes als “Matchmaker, Matchmaker” en “Sunrise, Sunset” zijn onweerstaanbaar. Geen wonder dat dit de langstlopende Broadway musical na Grease is. De montage en shots in deze filmversie tillen de muziek zelfs naar een nog hoger niveau.
  • Chaim Topol. De casting van Topol als hoofdpersoon Tevye is werkelijk perfect. De acteur is charmant, grappig, ontwapenend en menselijk. Let ook op de kleermaker Motel. Een sublieme acteerprestatie van Leonard Frey.
> Kijk Fiddler on the Roof HIER. (tot zaterdag te zien zonder NPO Plus)
Vier Jaargetijden in tijden van crisis
Herfst | © ANP, fotograaf: Rob Engelaar
Herfst | © ANP, fotograaf: Rob Engelaar
Klimaatverandering, daar had Antonio Vivaldi geen last van. Zijn Vier Jaargetijden - voltooid in 1723 - verliepen precies zoals Moeder Natuur het bedoelde. Maar wat nou als Vivaldi dit meesterwerk anno nu had gecomponeerd? Hoe zou het klinken? Wellicht zoals het concert The (uncertain) four seasons.
Componist Hugh Crosthwaite maakte een serie nieuwe versies van Vivaldi’s De Vier Jaargetijden. Aangezien het klimaat op aarde per locatie verschilt, zijn er ook verschillende composities voor elke regio.
Voor het Nederlandse klimaat in de vorm van klassieke muziek, speelt het Radio Filharmonisch Orkest de versie onder leiding van violiste Nadia Wijzenbeek. Kun jij het verschil horen tussen dit en het origineel?
> Luister The (uncertain) four seasons HIER.
IDFA is geopend!
'Jason' gaat in première op het IDFA en bij 2Doc | © VPRO
'Jason' gaat in première op het IDFA en bij 2Doc | © VPRO
Het IDFA ging deze week van start. Het was even spannend, maar de 34ste editie van het grootste docufestival ter wereld mag toch doorgaan. “In person” maar ook bij de NPO! 2Doc zendt meerdere documentaires uit die tijdens IDFA 2021 in première gaan.
Klik op de titel om te kijken op NPO Start, na de uitzending op NPO 2:
Jason - zondag 21 november om 19:55 uur. De 22-jarige Jason neemt het tijdens zijn therapie op tegen de demonen uit zijn verleden. Van zeer dichtbij toont de camera de ingrijpende gevolgen van een traumatische jeugd. De film brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om ervoor te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt.
Raising a School Shooter - maandag 22 november, 20.25 uur. De zoon van Jeff zit een levenslange gevangenisstraf uit nadat hij als vijftienjarige het vuur opende op zijn klasgenoten. Ook Clarence’s zoon Nicholas zit na een dodelijke schietpartij voor de rest van zijn leven vast. Sue is de moeder van een van de twee tieners die het bloedbad op Columbine High School veroorzaakten en daarna zichzelf ombrachten.
Lessons for Luca - dinsdag 23 november, 22.40 uur. Ezequiel zit een gevangenisstraf uit van zes jaar. Zijn vergrijp: de verkoop van zijn eigen koe. Filmmaker Salvador Gieling, tevens de aangetrouwde neef van deze Cubaanse boer, kan er met zijn hoofd niet bij. En als hij het zelf al niet snapt, hoe krijgt hij het dan ooit uitgelegd aan zijn tweejarige zoontje Luca?
Gorbachev. Heaven - donderdag 25 november om 22.45 uur. De inmiddels 89-jarige oud-leider van de Sovjet-Unie, Michael Gorbatsjov, ontvangt de Russische filmmaker Vitaly Mansky in zijn villa even buiten Moskou. Samen blikken ze terug op zijn leven. De film won tijdens IDFA 2020 de prijs voor Beste Regie.
Win vrijkaarten voor een film naar keuze. Wil je naar het IDFA met vrijkaartjes? Doe mee met de NPO Cultuur winactie. Beantwoord de volgende vraag: wie presenteren dit jaar Inside IDFA? Dit VPRO-programma brengt je een kijkje achter de schermen met diepgaande gesprekken. Mail je antwoord naar dennis.alciyan@ntr.nl voor 20 oktober.
> Kijk de eerste aflevering van Inside IDFA HIER.
> Kijk exclusief de IDFA-documentaire White Cube HIER.
> Kijk alle 2Doc IDFA primeurs en klassiekers van vorige jaren HIER.
Ook veel IDFA klassiekers op NPO 2 extra  | © IDFA
Ook veel IDFA klassiekers op NPO 2 extra | © IDFA
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
'Cartel Land' van regisseur Matthew Heineman | © VPRO
'Cartel Land' van regisseur Matthew Heineman | © VPRO
➢ IDFA Doc: Cartel Land | Donderdag 18 november, 20.30 uur
Drie groepen proberen in de strijd tegen drugskartels hun eigen opvattingen over rechtsspraak uit te voeren in een maatschappij waar de instituties falen.
➢ Film: I, Daniel Blake | Zaterdag 20 november, 20.30 uur
Als de 59-jarige Daniel Blake een hartaanval krijgt moet hij zich een weg zien te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem, waardoor hij zijn waardigheid dreigt te verliezen.
➢ Opera: Puccini’s Tosca | Zondag 21 november, 22.40 uur
Liefde, verraad, moord en zelfmoord; alles komt aan bod in één van de meest geliefde opera’s van Giacomo Puccini. Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly.
➢ IDFA Doc: De kracht van het woord | Maandag 22 november, 20.30 uur
We volgen de Canadese schrijfster Margaret Atwood een jaar lang bij lezingen, familiefeestjes, signeersessies en een bezoek aan de set van The Handmaid’s Tale, de op haar roman gebaseerde dramaserie.
➢ IDFA Doc: 5 Broken Cameras | Woensdag 24 november, 20.30 uur
De Palestijnse landarbeider Emad Burnat legt met zijn camera’s de strijd van zijn dorp tegen geweld en onderdrukking vast. Iedere camera die kapotging, vertelt een deel van het verhaal.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de dagelijkse Kunstvlog.
De Kunstvlog van Rachel Pouwer | © NTR
De Kunstvlog van Rachel Pouwer | © NTR
Met Kunstvlog ontdek je kunst via Insta-stories, thuis op de bank of in de trein. En daar hoef je echt geen Kunstgeschiedenis voor gestudeerd te hebben. Rachel helpt je op weg, maar leert je vooral ook zelf kijken. Wat zie je? Wat is het verhaal erachter? Wat voel je erbij? En waar kan je meer zien?
Van schilderijen tot foto’s, textiel en video. En van wereldberoemd tot onontdekte toppers. Klik dus snel op follow!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.