Bekijk profielpagina

Ilse en Matthijs op muzikaal avontuur + 5 andere kijk- en luistertips

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Kunst en cultuur kom je soms tegen op onverwachte plekken. Bijvoorbeeld in pretpark De Efteling. Daar komt namelijk een huiveringwekkend, nieuw themagebied met de naam Danse Macabre, vernoemd naar het bekende muziekstuk van Camille Saint-Saëns. In het themagebied zal vanaf 2024 deze onvergetelijke en iconische muziek de rode draad zijn. Kunst en cultuur op een onverwachte plek!
In deze nieuwsbrief lees je over:
  1. Ilse en Matthijs op muzikaal avontuur!
  2. Populaire Lorenzo Viotti dirigeert Stravinsky en Gershwin
  3. Kunst achter Prikkeldraad
  4. Filmtip: Peachez, een romance
  5. Podcast Klassieke Mysteries
  6. ‘Ik ben een zwarte beeldhouwer’
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Ilse en Matthijs op muzikaal avontuur!
Matthijs van Nieuwkerk en Ilse DeLange | © BNNVARA, Olivier Thijssen
Matthijs van Nieuwkerk en Ilse DeLange | © BNNVARA, Olivier Thijssen
In POP22, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en Ilse DeLange, krijgen Nederlandse artiesten letterlijk en figuurlijk een podium. Van de populairste bands en artiesten van het moment tot beginnende muzikanten en nog onontdekte talenten. Hoe gaat het met hen nu ze weer kunnen optreden? Wat is hun eerste of nieuwste single en welke plaat zouden de artiesten meenemen naar een onbewoond eiland? Ilse en Matthijs praten met ze, leggen dwarsverbanden en zorgen bovenal voor avontuur.
In de eerste aflevering vertelt Davina Michelle over haar concert in Ahoy en hoe zij jong talent een podium geeft. Rapper Sor speelt zijn nieuwe single, Blanks deelt hoe hij uitgroeide van YouTuber naar popartiest en Froukje speelt haar nieuwe single!
In de tweede aflevering spelen Di-rect en MY BABY hun nieuwste nummers, die deze zomer op vele festivals te horen zullen zijn. Beginnend artiest Maxine vertelt over de bijzondere wijze waarop haar carrière van start ging en Snelle en Ammar laten dé zomerhit van dit jaar horen. 
➢ Kijk POP22 (BNNVARA) HIER (50 min. per aflevering)
Populaire Lorenzo Viotti dirigeert Stravinsky en Gershwin
Lorenzo Viotti en het Nederlands Philharmonisch Orkest | © Melle Meivogel
Lorenzo Viotti en het Nederlands Philharmonisch Orkest | © Melle Meivogel
De populaire chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest Lorenzo Viotti (32) en wonderklarinettist Andreas Ottensamer zijn goede vrienden. In dit ‘Stravinsky-meets-jazz’-programma spat het speelplezier van het podium af. Op het programma staat werk van John Adams, Stravinsky, Bernstein, Gershwin en Artie Shaw maar het concert voelt inderdaad meer aan als een jazzshow met goede muziek dan als een klassiek concert. Zeker het luisteren waard!
Lorenzo Viotti is sinds vorige zomer verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest maar hij breekt met elk stereotype beeld van een dirigent van een orkest. Zo is hij dagelijks te vinden op Instagram, was hij te gast bij het tijdschrift Linda en Arjen Lubachs De Avondshow en is hij het gezicht van een horlogemerk. En last but not least: in het Concerto for Clarinet van Artie Shaw laat Viotti ook nog eens zien dat hij naast dirigent ook een swingende drummer is!
➢ Luister dit Avondconcert (NTR) HIER (84 min.)
Kunst achter Prikkeldraad
Kunst achter Prikkeldraad | © MAX
Kunst achter Prikkeldraad | © MAX
De concentratiekampen van de nazi’s waren plekken vol geweld, honger en verdriet. Maar het was ook en plek vol kunst. De gevangenen tekenen, schilderen, maken muziek, spelen toneel en schrijven. Hun kunstwerken zijn een nalatenschap vol hoop, troost en ongeloof. Schrijver en journalist Frank Westerman gaat in de drieluik Kunst achter Prikkeldraad naar voormalige concentratiekampen om - op basis van deze kunstuitingen - een verhaal over de kracht van de mens te vertellen.
In de eerste aflevering begint Westerman bijvoorbeeld zijn zoektocht naar de creatieve nalatenschap van de gevangenen in Kamp Vught, waar ook zijn grootvader gevangen zat. We zien allerlei zelfgemaakte schatten, zoals het poppetje van Riek Snel voor haar geliefde.
➢ Kijk Kunst achter Prikkeldraad (MAX) HIER (45 min. per aflevering).
Filmtip: Peachez, een romance
Peachez, een romance | © NTR
Peachez, een romance | © NTR
Peachez, een romance is een bewerking van Ilja Leonard Pfeijffers gelijknamige succesroman en toont een bloedstollende reconstructie van een liefdesgeschiedenis tussen een professor (Porgy Franssen) en de jonge Sarah Peachez (Sofie Porro). Hij denkt in haar de liefde van zijn leven gevonden te hebben. Alleen niet op de manier waarop hij had gehoopt. 
Waarom kijken?
  • Intrigerend verhaal. Veel mensen kennen de prachtige roman van Ilja Leonard Pfeiffer. En terecht want het verhaal sleurt je gelijk mee. Een professor in de Latijnse liefdespoëzie wordt via internet verliefd op een vrouw die - al dan niet - virtueel bestaat. Vanuit een cel in Buenos Aires blikt de professor terug op het onstuimige e-mailverkeer. Je weet dus dat er van alles uit de hand loopt. Maar hoe?
  • Contact en geen contact. Het is intrigerend om te zien hoe de twee personages zijn vormgegeven in de film. De geliefden hebben alleen virtueel contact en zijn dus niet bij elkaar, raken elkaar niet aan. Maar we horen en lezen ondertussen wel hun e-mailverkeer, inclusief emojis.
  • (Toneelgroep) Maastricht. Peachez, een romance is de verfilming van het toneelstuk dat Toneelgroep Maastricht eerder maakte. De opnames vonden dan ook plaats op diverse bekende locaties in Maastricht en de regie is in handen van Michel Sluysmans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht.
➢ Kijk Peachez, een romance (NTR) HIER (64 min.)
Podcast Klassieke Mysteries
Klassieke Mysteries | © AVROTROS
Klassieke Mysteries | © AVROTROS
Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom werd Haydn postuum onthoofd? En werd Beethoven vergiftigd? In de podcast Klassieke Mysteries gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten.
Luister bijvoorbeeld naar de aflevering over de romantische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. De componist was pas 53 jaar toen hij overleed. De doodsoorzaak? Volgens de biografieën van de componist kwam het door een cholera-infectie. Maar zelfs op dat moment, in 1893, werden er vraagtekens bij dit verhaal gezet. Want er klopt iets niet. En nu gaan er wilde verhalen rond over alle mogelijke doodsoorzaken en er zijn volop complottheorieën. Want … pleegde Tsjaikovski zelfmoord in opdracht van iemand anders?
➢ Luister Klassieke Mysteries (AVROTROS) HIER (35 min. per aflevering) of via je favoriete podcastapp.
'Ik ben een zwarte beeldhouwer'
Ik ben een zwarte beeldhouwer | © AVROTROS
Ik ben een zwarte beeldhouwer | © AVROTROS
De documentaire Ik ben een zwarte beeldhouwer is een filmische zoektocht naar de verbeelding en de inspiratie van de Amsterdamse kunstenaar Nelson Carrilho, die met zijn bronzen beelden uitdrukking geeft aan zijn Afrikaanse afkomst. 
De beeldhouwer en de filmmaker zijn buren en vrienden. Daardoor is de docu een persoonlijk portret dat dichtbij de essentie van Carrilho’s werk komt. Zijn inspiratie komt in de eerste plaats uit Afrika, van waaruit een aantal van zijn voorouders werd ontvoerd om als slaven te werken op de plantages. Carrilho is opgeleid in de klassieke Europese beeldhouwtraditie en hij hecht groot belang aan vakmanschap: materiaalkennis en anatomie. Daarmee is hij in staat zijn beelden bezieling te geven.
Muziek speelt een belangrijke rol in de docu. Carrilho is sterk beïnvloed door gospel, jazz en Afrikaanse muziek; muziek die ruimte geeft en leegte toelaat. Voor deze film is een speciale soundtrack gemaakt met muziek die speelt met die leegte en zo een eigen invulling geeft aan Carrilho’s werk.
➢ Kijk de Close-up (AVROTROS) docu Ik ben een zwarte beeldhouwer HIER (53 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
U2 Live in Hattem | © NTR
U2 Live in Hattem | © NTR
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Cecilia Bartoli - The Barcelona Concert | zaterdag 28 mei, 11.00 uur
De Italiaanse operazangeres Cecilia Bartoli viert de 200ste verjaardag van de Spaans-Franse Maria Malibran, één van de beroemdste operazangers van de negentiende eeuw, met haar persoonlijke eerbetoon.
➢ Matangi / MAYA / M.I.A. | zaterdag 28 mei, 22.25 uur
Dit intieme portret van de onconventionele Sri Lankaanse kunstenaar en muzikant Maya Arulpragasam is samengesteld uit nooit eerder vertoond, persoonlijk beeldmateriaal van tientallen jaren.
➢ U2 Live in Hattem in 1982 | zondag 29 mei, 21.10 uur
De ‘geboorte’ van de wereldband U2 vond feitelijk plaats op Nederlandse bodem. Het album October was amper uit, de band kwam naar het Gelderse Hattem voor een optreden in evenementenhal ‘t Heem, en de live-uitvoering van I Will Follow voor camera en geluid werd fijnsnarig vastgelegd. De zaal werd gek. Al sprak Bono het publiek aan in het Duits …
➢ Thijs Borsten & Carles Dénia - Het Spanje van Carles Dénia | donderdag 2 juni, 22.00 uur
Componist, pianist en theatermaker Thijs Borsten heeft een missie: hij 'verzamelt’ bijzondere artiesten, die hij uitdaagt om hun muziek en hun verhaal te delen. Thijs wil laten horen en zien dat er wereldwijd bijzondere, spannende en persoonlijke muziek wordt gemaakt. De Spaanse zanger, gitarist en componist Carles Denia maakte in Nederland furore als Escamillo in de opera Carmen samen met Tania Kross. Hij toerde met die voorstelling door Nederland en is in Spanje één van de meest geroemde flamencozangers.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.