NPO Cultuur nieuwsbrief

Door Rachel van NPO Cultuur

Is Snorro in staat het tij te keren? + heel veel muziek

#68・
88

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat NPO Cultuur nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Zon, zee en goede muziek. Dat is wat Concert at Sea 2022 typeert. Ook dit jaar is BLØF headliner en afsluiter van het Zeeuwse festival. Bijzonder is het nummer Mens, dat eindigt met een Oekraïense vlag, passend bij de tekst:
'Of het ooit terecht is
Dat het een gevecht is
Om gewoon ergens te zijn
Om te wonen en te leven
En al was het ook maar even
Echt een mens te kunnen zijn'
Bekijk HIER het hele concert van BLØF tijdens Concert at Sea 2022 (AVTROTROS).
Deze nieuwsbrief wordt afgetrapt door Meltem Halaceli. Zij vertelt over Müesser Yeniay.
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. Pianomuziek van Schubert en Skrjabin
  2. Is Snorro in staat het tij te keren?
  3. Hans van Manen - Just dance the steps
  4. De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki 
  5. The Bee Gees: een roemrucht verleden
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Meltem Halaceli
Gastredacteur Meltem Halaceli met Müesser Yeniay | © Serge Ligtenberg
Gastredacteur Meltem Halaceli met Müesser Yeniay | © Serge Ligtenberg
Meltem Halaceli is een Nederlandse schrijfster en arabist. Ze is programmamaker bij literair festival Writers Unlimited en debuteerde in 2015 met De vergeten geschiedenis van mijn grootvader. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief vertelt Meltem over Müesser Yeniay.
Dichteres Müesser Yeniay (Izmir, Turkije) is een rijzende ster in de feministische poëzie. Haar werk is in meer dan 20 talen vertaald en ze staat bekend om haar krachtige uitspraken, zoals dat vrouwen in het oosten van de wereld geen bestaansruimte hebben, behalve in de poëzie. Ik sprak met Yeniay over deze scherpe uitspraak en meer voor mijn podcastserie Wat zullen ze zeggen, Meltem.  
In de inleiding van haar laatste dichtbundel Een oneindig gesprek met de geliefde [vertaald uit het Turks: Sevgiliyle Daimî Konuşma], schrijft ze: ‘Het Vrouw-zijn gecombineerd met dichter-zijn in het oosten van de wereld is een bron van verschillende problemen. Naast het feit dat mannelijke dichters continue strijden om je te domineren, wordt je door mannen die geen dichter zijn, anders behandeld. Het dichten, dat in de kern een intellectuele bezigheid is, wordt uit het oog verloren. In patriarchale samenlevingen zoals de onze is een vrouwenhand die een pen vasthoudt alleen al een moedige handeling. Terwijl voor veel vrouwen in het oosten het gedicht de enige plek is waar ze kan bestaan…’ 
Mede geïnspireerd door De lach van Medusa - het beroemde essay van de Franse feministische schrijver Hélène Cixous’ - is Yeniay in haar werk overgegaan op het terugclaimen van het vrouwelijke lichaam. Yeniay eist net als haar voorgangers de poëzie op als ruimte voor de vrouw. 
In haar recentste werk beschrijft ze bijvoorbeeld hoe haar lichaam reageert wanneer ze masturbeert of over wat haar borsten ‘te vertellen’ hebben, haar vulva en de maandelijkse menstruatie. Ze noemt het de ‘politics of the body’, want het persoonlijke is politiek geworden. 
Vulva
Mijn lichaam heeft golven
die absorberen 
jij zit in een draaikolk
- toon geen weerstand – 
(laat je overspoelen door een golf) 
Zink als een enorm wrak 
naar de bodem
van mijn lichaam 
of blijf als koraal 
in mij
In Turkije krijgt ze regelmatig de vraag of ze zich niet schaamt door het verborgene zo open en bloot in de schijnwerpers te zetten. Conservatievelingen voegen daaraan toe dat ‘god dit niet zo bedoeld zal hebben’. Daarop antwoordt ze treffend: ‘God is alwetend, hij weet wanneer u masturbeert of liegt. Ik schrijf slechts datgene op wat er is.’    
Pianomuziek van Schubert en Skrjabin
Thomas Beijer  | © AVROTROS
Thomas Beijer | © AVROTROS
Zonder muziek is het leven een vergissing – de titel van het komende boek van Thomas Beijer. Boek, inderdaad, want Beijer is behalve meesterpianist ook (roman)auteur, hij tekent en maakt animaties. ‘Kunst is communicatie op het hoogste niveau, of zou dat moeten zijn. Literatuur, beeldende kunst, muziek: het is hetzelfde vat, alleen de kraan is anders’, zei hij erover in De Volkskrant.
Beijer speelt in dit Zondagochtendconcert in het Koninklijk Concertgebouw solowerken waarmee hij een diepe band voelt. Te beginnen met Schuberts Moments musicaux, die voor Beijer tot de meest intrigerende pianowerken behoren. Het zijn korte werken die op het eerste gezicht glashelder lijken, maar onder de oppervlakte gaat een grote diepte schuil. Dat maakt de Moments musicaux ongrijpbaar en geheimzinnig.
Ook hoor je Skrjabins Derde sonate, een expressief werk vol gevoel en een mystieke laag.
➢ Luister dit Zondagochtendconcert (AVROTROS) HIER (61 min.)
Is Snorro in staat het tij te keren?
Snorro  | © VPRO
Snorro | © VPRO
In de musical Snorro van het Ro Theater bestrijden de mysterieuze, fijnbehaarde Snorro en zijn trouwe, babbelzieke paard Wervelwind onrecht en corruptie tijdens het schrikbewind van de hypocriete El Commandante.
Maar er is ook liefde in het spel: Snorro heeft een oogje op de bloedmooie Conchita. En dat terwijl hij als Don José – want zo heet hij eigenlijk – van zijn vader met een ander meisje moet trouwen. Zal zijn geheim ontdekt worden? Is hij in staat het tij te keren? En bovenal: is er nog wel genoeg kip voor iedereen?
➢ Kijk Snorro (VPRO) HIER (90 min.)
Hans van Manen - Just dance the steps
Hans van Manen - Just dance the steps | © AVROTROS
Hans van Manen - Just dance the steps | © AVROTROS
Begin deze Maans is choreograaf Hans van Manen 90 jaar geworden. Maar in de docu Just dance the steps blijkt de onstuitbare energie van het icoon van de internationale danswereld uit - letterlijk - alle scènes. Of hij nu een stuk repeteert, verhuist of luncht, zijn leeftijd zit Van Manen allesbehalve in de weg.
Hans van Manen (1932) wordt internationaal erkend als een van de grootmeesters van het hedendaagse ballet. Inclusief zijn balletten voor televisie heeft hij inmiddels meer dan 150 balletten gecreëerd. Zijn choreografieën hebben een onmiskenbare signatuur, waarbij de grote helderheid in structuur als ook de geraffineerde eenvoud kenmerkend zijn.
➢ Bekijk de docu Hans van Manen - Just dance the steps van Close Up (AVROTROS) HIER (53 min.)
De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki
De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki | © NTR
De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki | © NTR
Abdellah Zaki is één van de vele Marokkanen die vijftig jaar geleden naar Nederland migreerden. Voor de buitenwereld lijkt hij misschien een stereotype gastarbeider, maar zijn familie en vrienden kennen hem als een uiterst getalenteerd musicus en schilder. Na jarenlange strijd van zijn dochter Hajia Zaki krijgt hij officieel erkenning voor zijn werk.
In het tweeluik De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki zoekt Hajia Zaki inaar antwoorden op de vele vragen die ze heeft. Over haar vaders verleden, over zijn passie en verlangens en over zijn worstelingen. Hajia Zaki heeft een missie: de nalatenschap van haar vader een bijzonder eerbetoon geven.
➢ Kijk De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki (NTR) HIER (2 afleveringen van 26 min.)
The Bee Gees: een roemrucht verleden
How can you mend a broken heart | © NTR
How can you mend a broken heart | © NTR
Tien jaar na de Beatles werden ze als waardige opvolgers gezien: The Bee Gees. De documentaire How can you mend a broken heart blikt uitgebreid terug op het roemruchte verleden van de drie Australische broers Gibb.
En het beste van de docu is: de muziek staat centraal. Want de broers Robin, Maurice en Barry Gibb schreven vanaf 1958 meer dan duizend liedjes en scoorden twintig nummer 1 hits.
Maar ook leer je meer over de turbulente levensgeschiedenis en de onderlinge spanningen tussen het drietal. De regie is in handen van Frank Marshall, die eerder de speelfilm Arachnofobia maakte en veel samenwerkt met Steven Spielberg.
➢ Kijk How can you mend a broken heart (NTR) HIER (104 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Strike a Posei | © NTR
Strike a Posei | © NTR
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Loving Vincent | zaterdag 23 juli, 20.30 uur
Een bijzondere, geanimeerde film waarin het verhaal wordt verteld van de laatste jaren van Vincent van Gogh. De film brengt schilderijen van Vincent van Gogh tot leven om zijn opmerkelijke levensverhaal te vertellen.
➢ Strike a Pose | maandag 25 juli, 20.30 uur
De Zomergastendocumentaire: de documentaire over de dansers van Madonna’s Blond Ambition Tour. Een verhaal over het overwinnen van schaamte en het gevecht dat nodig is om te zijn wie je bent.
➢ Stanley Clarke live op North Sea Jazz | donderdag 28 juli, 19.05 uur
Een registratie van het optreden van Stanley Clarke op 12 juli 1980. Clarke (1951) is een Amerikaanse muzikant en componist. Hij is bekend geworden als vernieuwend contrabassist en basgitarist in de jazz en de fusion. In de fusion wordt hij naast Jaco Pastorius beschouwd als de belangrijkste bassist uit de jaren 70.
Nog meer NPO Cultuur!
Rachel Pouwer in de NTR Kunstvlogs | © NPO Cultuur
Rachel Pouwer in de NTR Kunstvlogs | © NPO Cultuur
Via NPO Cultuur op Instagram krijg je een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips maar ook met exclusieve content, zoals de NTR Kunstvlogs!
Deze week staan de Kunstvlogs helemaal in het teken van Trijn van Leemput, de vrouw die in 1577 met een groep vrouwen het Utrechtse Kasteel Vredenburg bestormt, wat uiteindelijk leidt tot de sloop ervan.
In Utrecht neemt Rachel Pouwer je mee naar de beste culturele hotspots. Op de plek van het vroegere kasteel staat nu bijvoorbeeld het culturele hart van Utrecht: TivoliVredenburg. En in het Centraal Museum is een portret van Van Leemput onderdeel van de nieuwe expositie De Gezonde Stad, waarmee het museum het 900-jarige bestaan van Utrecht viert.
➢ Volg de NTR Kunstvlogs op Instagram via @NPOCultuur
Trijn van Leemput | © Collectie Centraal Museum
Trijn van Leemput | © Collectie Centraal Museum
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.