Bekijk profielpagina

Keith Haring: de meest herkenbare stijl ooit + Kunst op ADE 2022!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Ha cultuurliefhebber,
Ik biecht het maar gelijk op: in weet niets van dancemuziek. Ik schaam me er bijna voor. Des te leuker dat ik je deze nieuwsbrief stuur vanaf het Amsterdam Dance Festival (ADE).
Ik loop nu een aantal dagen rond op ADE en het is opvallend hoe het uitdrukken van vrijheid en persoonlijkheid centraal staat in de elektronische dancemuziek en -cultuur. Niet gek dus dat het zo'n inspiratiebron is voor kunstenaars. ADE is dan ook al jarenlang het toneel van dansopera’s, tentoonstellingen en installaties, waarbij dance op allerlei manieren wordt verbonden met andere kunstdisciplines.
Dat laat ik je zien! Volg @NPOCultuur op Instagram en ik neem je de komende dagen mee naar de multidisciplinaire kunstprogrammering van ADE 2022 in Koninklijk Theater Carré, de Westerkerk en de Zuiderkerk!
Mijn tips voor deze week zijn:
  1. De 400 mooiste klassieke muziekstukken!
  2. De liefde voor het Franse levenslied: CHANSONS!!
  3. De meest herkenbare kunst ooit: Keith Haring
  4. Laat je weer een keer voorlezen 
  5. De Nederpopcast: Groot over de grens!
Tot slot heb ik nog een tip voor het themakanaal NPO 2 Extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rachel

TIP #1 - De 400 mooiste klassieke muziekstukken!
Presentator Sander Zwiep | © NPO Radio 4
Presentator Sander Zwiep | © NPO Radio 4
Beethovens Für Elise of Mozarts Rondo All Turca? Tsjaikovski’s vijfde symfonie of toch gewoon alle werken van Johan Sebastiaan Bach? Deze week staat NPO Radio 4 helemaal in het teken van de - volgens de luisteraars - 400 mooiste klassieke muziekstukken ooit. Zeg maar gerust de Top 2000 van de klassieke muziek.
Spoiler Alert: de Matthäus Passion van Bach staat ook dit jaar weer op nummer 1, maar de rest van de lijst verschilt wel degelijk van die van vorig jaar. Zo ontvingen Engelse componisten opvallend meer stemmen (thanks, Elizabeth II) en ook nieuwe, modere composities van Nederlandse bodem scoorden goed. De allernieuwste Klassieke Top 400 is in DEZE afspeellijst gebundeld. Je valt echt van het ene meesterwerk in het andere.
➢ Luister HIER op Spotify naar de nieuwe Klassieke Top 400!
TIP #2 - De liefde voor het Franse levenslied
Chansons!!  | © BNNVARA
Chansons!! | © BNNVARA
‘Chanson’ is simpelweg het Franse woord voor ‘lied’. Maar chansons zijn zo veel meer dan dat: typische Franse zangkunst in poëtische, verhalende levensliederen. In het nieuwe seizoen van CHANSONS!! - met twee uitroeptekens dit keer - zetten Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps de volgende stap in hun missie om het Franse chanson op de kaart te zetten. Zij doen dit wederom in hun lievelingsstad: Parijs.
In de eerste aflevering nemen Matthijs en Rob je bijvoorbeeld mee naar Yves Montand en zijn grote liefde Simone Signoret. Ook bezoeken ze het wereldberoemde restaurant Maxim’s, waar Edith Piaf feesten gaf. Achter de Moulin Rouge betreden ze de bijzondere woning van Boris Vian, de man die het chanson naar een hoger plan tilde.
➢ Kijk de afleveringen van CHANSONS!! HIER (50 min)
PS Geen zin in de hele aflevering maar wel in de muziek? CHANSONS!! heeft DEZE fijne afspeellijst vol Franse muziek op Spotify!
TIP #3 - De meest herkenbare kunst ooit
Keith Haring | © AVROTROS
Keith Haring | © AVROTROS
De dynamische, speelse en grafische kunstwerken van Keith Haring kent ie-de-reen: graffitikunst met strakke lijnen, felle kleuren en duidelijke boodschappen over LGBTQIA+, aids en apartheid. Maar wie is Keith Haring eigenlijk? Wat gaat er schuil achter zijn werk? En waarom veroorzaakte het wereldwijd een revolutie in de popcultuur en de internationale kunstwereld?
Dat zie je in de docu Keith Haring - Street art boy, bomvol unieke interviews van de Amerikaanse kunstenaar. Het geeft je echt een kijkje in de meest herkenbare kunst ooit.
➢ Kijk Keith Haring - Street art boy HIER (54 min)
TIP #4 - Laat je weer een keer voorlezen
Kader Abdolah | © Omroep MAX
Kader Abdolah | © Omroep MAX
Met voorlezen hoef je nooit te stoppen. En je hoeft ook nooit te stoppen met je te laten voorlezen. Schrijvers Bart Chabot, Kader Abdolah en Marion Bloem zijn daarom in de pen geklommen. Het resultaat? Drie prachtige verhalen om lekker bij weg te dromen.
Laat je bijvoorbeeld voorlezen door Kader Abdolah. Luister naar zijn bijzondere verhaal Het leven is een wonder, gebaseerd op zijn eigen moeder. Je maakt kennis met Azizi, een sterke Iraanse vrouw die de 90 is gepasseerd. Voor Azizi is het leven een wonder. Want op onverklaarbare wijze, wordt wat ze ook wenst en waar ze ook om vraagt bij haar God, gehonoreerd. Nu ze zo oud is geworden, hoopt ze dat Hij nog een keer naar haar wil luisteren. Ze wil zo graag haar zoon nog een keer zien…
➢ Alle voorleesverhalen luister je HIER.
TIP #5 - Overleven zonder vangnetten
Golden Earring | © AVROTROS
Golden Earring | © AVROTROS
Podcasttip! In De Nederpopcast duiken Carolien Borgers en Tim Treffers in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. In het eerste seizoen staat de onderbelichte rol van vrouwen in de Nederpop centraal. En het tweede seizoen vertelt de verhalen van Nederlandse bands en artiesten die súpersterren zijn in het buitenland. Groot over de grens dus!
Denk aan Luv’, de Vengaboys en - jawel - Golden Earring! Carolien en Tim spreken de Haagse Golden Earring-iconen over hun doorbraak in de USA. Deze aflevering gaat over hun ultieme Amerikaanse roadsong Radar love, maandenlang touren in een oude tourbus en de (polder)glamour van rondgereden worden in limousines.
➢ Luister De Nederpopcast via je podcast-app of HIER (35 min)
Stuur mij door! 💌
Ken jij kunst -en cultuurliefhebbers? Stuur deze nieuwsbrief dan door!
En volgende week ontvang je natuurlijk weer een nieuwe nieuwsbrief met luister- en kijktips. Maar wil je in de tussentijd niets missen, volg @NPOCultuur dan op Instagram.
Heb je opmerkingen, vragen of wil je zelf iets tippen? Mail mij via rachel.pouwer@ntr.nl.
Tot volgende week!
Rachel
PS Liever alles over kunst en cultuur van de publieke omroep verzameld op één pagina? Ga dan naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.