Bekijk profielpagina

Kijkvoer voor liefhebbers van kronen, tronen en paleizen + 5 andere culturele tips!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Beste lezer,
Door het overlijden van koningin Elizabeth II besteed ik deze week oeverloos veel tijd aan documentaires, portretten en artikelen over The Queen. Wat mij ineens opvalt is haar passie voor muziek en haar betrokkenheid bij het Britse muziekleven. Ze was kind aan huis bij de klassieke concertzalen, werd beschermvrouwe van verschillende muziekinstellingen en ontving twee muzikale eredoctoraten.
Het verbaast me dan ook niet dat muziek zo'n belangrijke rol speelt in de serie The Crown, waarin je ziet hoe Elizabeth zich ontwikkelt van een ietwat onwennige jonge vorstin tot ervaren monarch. De statige klanken - onder andere van Hans Zimmer - roepen een vorstelijke sfeer op, maar zeggen misschien nog wel meer over het eeuwige dilemma van koninklijke families: kiezen tussen hart en kroon.
Benieuwd naar de muziek waarin de machtige taak en positie van koningin Elizabeth II weerklinkt? Lees dan HIER het artikel van NPO Radio 4! Speciaal voor koningshuisfetisjisten eindig ik deze nieuwsbrief met een andere serie over het Britse koningshuis.
En verder zijn mijn tips voor deze week:
  1. Klassieke muziek is niet moeilijk! Dat bewijst Podium Klassiek
  2. De ontregelende kunstwerken van Natasja Kensmil
  3. Hoe speelt Reinbert de Leeuw werk van Satie?
  4. Waan je weer even op North Sea Jazz
  5. Kijkvoer voor liefhebbers van kronen, tronen en paleizen
Tot slot heb ik nog ik een filmtip voor het themakanaal NPO 2 Extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rachel
PS DEZE TikTok over het overlijden van The Queen wil ik je niet onthouden.

TIP #1 - Klassieke muziek is leuk! Dat bewijst Podium Klassiek
J’Nai Bridges | © NTR
J’Nai Bridges | © NTR
Mike Boddé vindt dat er te duur en te ingewikkeld wordt gedaan over klassieke muziek. Dat eeuwige onderscheid tussen hoge en lage kunst is volgens hem allang achterhaald. En dat hoor je duidelijk in de nieuwste aflevering van Podium Klassiek (de opvolger van Podium Witteman), waar Boddé huispianist is. Het programma werd zondag afgetrapt door een nieuw presentatieduo: Floris Kortie en - jawel - de innemende Dieuwertje Blok!
Podium Klassiek is echt een wekelijks muzikaal feestje met live optredens van topmusici en -componisten. Het speelplezier de liefde voor muziek spart er vanaf. Daarbij vliegen ook andere genres je om de oren, wat de wereld van de klassieke muziek alleen maar spannender en interessanter maakt.
In de eerste uitzending ontvangen Dieuwertje Blok en Floris Kortie onder andere de Amerikaanse mezzosopraan J’Nai Bridges. Zij zingt deze weken bij De Nationale Opera een van de mooiste vrouwenrollen uit het operarepertoire: Carmen, uit de gelijknamige opera van Georges Bizet. Een vrijgevochten vrouw die de mannen om haar vingers windt, maar daar uiteindelijk ook het slachtoffer van wordt. En de muziek? De opera bevat de meest geliefde melodieën aller tijden.
➢ De eerste aflevering van Podium Klassiek (NTR) kijk je HIER (63 min.)
TIP #2 - De ontregelende kunstwerken van Natasja Kensmil
Natasja Kensmil | © AVROTROS
Natasja Kensmil | © AVROTROS
Het werk van de Nederlands-Surinaamse kunstenaar Natasja Kensmil (winnares van de Johannes Vermeerprijs 2021) ontregelt mij keer op keer. Het zijn duistere tekeningen en schilderijen over de Nederlandse en internationale geschiedenis. Werken over macht, ijdelheid, onderdrukking. Werken die historische figuren toetakelen en kritisch bevragen.
Kensmil laat als geen ander de gelaagdheid van de geschiedenis zien, met name wanneer het gaat over de duistere kant van het Nederlandse koloniale verleden. Ze stelt belangrijke vragen. Wat zie je? Is de mens van nature goed of slecht? Wanneer gaat de vrijheid van de een ten koste van die van een ander? Kensmil legt daarbij verbanden tussen gebeurtenissen in oudere, eerdere en andere werkelijkheden, dwars door alle tijden en plaatsen heen.
Vier jaar lang wordt Kensmil gevolgd bij het ontstaan én mislukken van nieuwe, fascinerende werken. Regisseur Lisa Boerstra ontrafelt stap voor stap het leven en de wereld van de kunstenaar. Je ziet haar vooral in de beslotenheid van haar atelier, te midden van haar archief van krantenfoto’s en afbeeldingen van kunstwerken, invloedrijke personen, dictators en priesters. Na het zien van deze docu, wil je gegarandeerd het werk van Kensmil in het echt ervaren.
➢ Kijk de ducu Natasja Kensmil - You want it darker (AVROTROS) HIER (54 min.)
TIP #3 - Hoe speelt Reinbert de Leeuw werk van Satie?
Reinbert de Leeuw | © ANP, VARA
Reinbert de Leeuw | © ANP, VARA
Reinbert de Leeuw is de meest originele vertolker van de muziek van Erik Satie. Zijn versies van de werken van de Franse componist zijn tergend langzaam en uniek. Daardoor is het werk van Satie in de jaren 70 herontdekt door het grote publiek. Van een componist die leuke niemendalletjes schrijft, wordt hij opeens een eigenzinnig modernist met een duidelijke visie.
In dit iconische concert (VARA) buigt De Leeuw zich wederom over zijn lievelingscomponist. Het is een sereen programma met alleen maar pianowerken, waaronder het wereldberoemde Gnossiennes. De muziek lijkt soms bijna onbeweeglijk en in zichzelf gekeerd. Heerlijk om bij weg te dromen, of juist met veel aandacht naar te luisteren.
➢ Luister HIER hoe Reinbert de Leeuw werk van Satie speelt (77 min.)
TIP #4 - Waan je weer even op North Sea Jazz
Nile Rodgers & Chic  | © North Sea Jazz, NTR
Nile Rodgers & Chic | © North Sea Jazz, NTR
In het muziekprogramma Back To North Sea Jazz beleef je elke week de beste concerten van het legendarische, Rotterdamse festival. De aflevering van deze week staat helemaal in het teken van het nog niet eerder uitgezonden concert dat Nile Rodgers met Chic gaf op North Sea Jazz 2022.
Tijdens zijn concerten speelt Rodgers niet alleen de hits die hij en kompaan Bernard Edwards in de jaren 70 en 80 schreven voor hun band Chic (Le Freak, I Want Your Love en veel meer) maar ook de hits die Rodgers schreef en produceerde voor o.a. Madonna, Duran Duran, David Bowie en Diana Ross. Uiteraard staat de meest recente wereldhit waaraan Rodgers zijn karakteristieke gitaarspel leende ook op de setlist: Get Lucky van Daft Punk.
➢ Kijk alle afleveringen van Back to North Sea Jazz (NTR) HIER (60 min.).
TIP #5 - Kijkvoer voor liefhebbers van kronen, tronen en paleizen
Victoria | © KRO-NCRV
Victoria | © KRO-NCRV
Queen Elizabeth zat al jaren zó stevig in ‘t zadel, dat je bijna zou vergeten dat er ooit anderen over Engeland heersten. Maar koningin Victoria (1819-1901) kon er ook wat van! Want de betovergrootmoeder van Elizabeth II had ook een indrukwekkende en ellenlange regeerperiode. In de serie Victoria volg je het leven van de vrouw die diep in de 19e eeuw aan het roer stond van het machtigste rijk ter wereld, terwijl vrouwen in die tijd volledig werden onderdrukt. 
Als jij liggend op de bank met een doos After Eights hebt genoten van The Crown, dan ga je zeker genieten van Victoria. Niet gek ook, want beide series vertellen het verhaal van een jonge vrouw die van de één op de andere dag koningin wordt. Al zit er bij Victoria iets meer vaart in en kan het - eerlijk is eerlijk - niet helemaal tippen aan ‘t verpletterende oog voor detail van The Crown. Dat wil niet zeggen dat Victoria niet mooi gemaakt is, want dat is ‘t zeker. Het acteerwerk, de decors en de kostuums zijn om door een ringetje te halen.
➢ Binge de serie Victoria (KRO-NCRV) HIER (50 min. per aflevering). De serie is alleen beschikbaar met een NPO Plus account.
Weekendtip voor NPO 2 Extra
Op het themakanaal NPO 2 Extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Wat kun je dit weekend op NPO 2 extra zien?
Woody Allen | © VPRO
Woody Allen | © VPRO
Café Society | zaterdag 17 september, 20.30 uur
Woody Allen duikt met Café Society voor de derde keer de jaren twintig in. We volgen Bobby (Jesse Eisenberg op z’n nerveust en onhandigst), die van New York naar Los Angeles gaat. Op zoek naar geluk. En dat lijkt hij ook te vinden bij de mooie Vonnie (Kristen Stewart).
Allen geeft je met deze film wijze lessen over roem en ambitie, en hij zet het leven in New York mooi af tegen dat in Los Angeles. Maar uiteindelijk gaat ook deze film – net als al zijn andere films – over de liefde. En de onmogelijkheid daarvan. Want in een Woody Allen-film leeft niemand immers lang en gelukkig …
Stuur mij door! 💌
Wie houdt ook van kunst en cultuur in je omgeving? Deel deze nieuwsbrief of stuur ‘m door!
Volgende week ontvang je weer een nieuwe nieuwsbrief met de beste lees-, luister- en kijktips. Maar wil je in de tussentijd niets missen, volg @NPOCultuur dan op Instagram.
Heb je opmerkingen, vragen of wil je zelf iets tippen? Mail mij via rachel.pouwer@ntr.nl.
Tot volgende week!
Rachel
PS Liever alles over kunst en cultuur van de publieke omroep verzameld op één pagina? Ga dan naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.