Bekijk profielpagina

Kleur, kleur en nog meer kleur met David Hockney + Black Eyed Peas live

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
De Pride is nog steeds in volle gang, ook bij de NPO. In het aanbod van de films op NPO Start vind je bijvoorbeeld de mooiste LHBTQ+ films. Deze verhalen zijn het hele jaar door de moeite van het kijken waard, maar in het kader van de Pride zetten we er één extra in het zonnetje: de wereldwijd geprezen en bekroonde film God’s Own Country. Je volgt de jonge Johnny Saxby die de boerderij van z’n zieke vader runt. Zijn leven staat op z'n kop als de knappe, jonge Roemeense hulp Gheorghe op de boerderij komt werken. Toegegeven: de film komt een beetje traag op gang. Maar geef hem zeker een kans. Soms schuilt de kracht en de grootste ontroering juist in de kleinste momenten. Kijk de film HIER.
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. Kleur, kleur en nog meer kleur met David Hockney
  2. Series met sterke vrouwen in de hoofdrol
  3. Pianist Maria João Pires speelt Mozart
  4. Spetterende liveregistratie van de Black Eyed Peas
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Kleur, kleur en nog meer kleur met David Hockney
David Hockney - 80 jaar | © AVROTROS
David Hockney - 80 jaar | © AVROTROS
De Britse kunstenaar David Hockney (1937) is een van de bekendste vertegenwoordigers van de pop-art. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag in 2017 organiseerde de Royal Academy of Arts een grote expositie met werk uit de periode 2012-2016.
Het meest opvallend zijn de 82 portretten die Hockney de afgelopen jaren van vrienden en kennissen maakte. De kunstenaar stelde zichzelf ten doel elk van de geportretteerden binnen een tijdsbestek van drie dagen te portretteren. Het resultaat van de uitdaging die hij zichzelf stelde is fascinerend.
➢ Kijk de Close Up (AVROTROS) docu over David Hockney HIER (51 min.)
Series met sterke vrouwen in de hoofdrol
Deep Shit | © BNNVARA
Deep Shit | © BNNVARA
Zin om deze zomer een serie te kijken maar even geen inspiratie? Wij hebben een lijst met de beste series met sterke vrouwen in de hoofdrol! Girl power! Van The Bridge en Vera tot Killing Eve en Penoza.
Welke drie Nederlandse series zijn echt de moeite waard?
  • Lois. Deze spannende thrillerserie is gebaseerd op de boekenreeks van Simone van der Vlugt. De gelijknamige hoofdpersoon, Lois Elzinga, werkt als rechercheur bij de Alkmaarse politie en krijgt steeds met een nieuwe, complexe zaak te maken. Bekijk Lois (AVROTROS) HIER.
  • Deep shit. Na een confronterende ontmoeting beseffen vinexvrouwen Veerle en Sara hoe verschrikkelijk ze zijn vastgeroest in hun eigen saaie levens. Terwijl ze thuis de schijn op moeten houden, draaien ze zichzelf steeds verder vast in een onbedoeld crimineel avontuur. Bekijk Deep Shit (BNNVARA) HIER.
  • Zina. Deze achtdelige dramaserie gaat over vijf vriendinnen en hun onstilbare drang om te worden wie ze willen zijn. Zina is vlijmscherp, zit vol humor en speelt zich af tussen de Marokkaanse cultuur en Hollandse polderrealiteit. Bekijk Zina (KRO-NCRV) HIER.
➢ Benieuwd naar de andere series met sterke vrouwen in de hoofdrol? Bekijk de volledige lijst HIER!
Pianist Maria João Pires speelt Mozart
Maria Joao Pires | © Felix Broede
Maria Joao Pires | © Felix Broede
Meer dan eens wordt dit het mooiste genoemd dat Mozart ooit schreef: het tweede deel uit zijn Pianoconcert nr.23. De piano speelt een diep ontroerende melodie - helemaal alleen, waarna het orkest zich als troostrijke armen om het instrument heen slaat. Verdriet, eenzaamheid, schoonheid of troost: wat je er ook in hoort, de beroemde Portugese pianist Maria João Pires brengt al deze emoties in de muziek naar boven met haar prachtige spel.
Deze opname komt uit het rijke archief van De Vrijdag van Vredenburg, de concertserie waar Maria João Pires in 2009 te gast was. In de Utrechtse concertzaal werd ze begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van niemand minder dan Jaap van Zweden.
➢ Luister deze uitvoering van Pianoconcert nr.23 van Mozart (AVROTROS) HIER (27 min.)
Spetterende liveregistratie van de Black Eyed Peas
Black Eyed Peas at Bayfront Park | © NTR
Black Eyed Peas at Bayfront Park | © NTR
Maak een zomeravond vrij en kijk deze spetterende liveregistratie van de Amerikaanse hiphop/house band de Black Eyed Peas. De originele leden van de band will.i.am, Apl.de.ap en Taboo spelen samen met zangeres J Rey Soul hun grootste hits, zoals Let’s get it started, Boom Boom Pow, Where is the Love en I Gotta Feeling. Daarnaast zijn nieuwe nummers te horen van hun meest recente album Translation.
Het concert in Bayfront Park in Miami was het eerste liveoptreden van de Black Eyed Peas nadat zij noodgedwongen thuis zaten door de coronapandemie. Het dak gaat er dan ook helemaal af!
➢ Kijk en luister dit concert (NTR) HIER (63 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Philomena | © EO
Philomena | © EO
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ The Early Years | dinsdag 9 augustus, 22.45 uur
Vierdelige serie over de geschiedenis van de soulmuziek, waarbij dit deel is gewijd aan de jaren waarin de soulmuziek - nauw verbonden met de Amerikaanse burgerrechtenbeweging - zielen en geesten voedde in zwart Amerika en de strijd tegen rassenscheiding. Het is een tijd waarin Ray Charles, Solomon Burke en The Platters de vurigheid van gospel combineren met de sensualiteit van blues en jazz. Muziek die de Amerikaanse geschiedenis in gaat als de soundtrack van een nieuw tijdperk.
➢ Docu: Gerrit Komrij - De gelukkige schizo | woensdag 10 augustus, 20.30 uur
Een portret van Gerrit Komrij, de veelzijdige dichter en schrijver die zich zijn leven lang misplaatst heeft gevoeld, waar hij ook was. Het verhaal van een eeuwige buitenstaander. ‘Ik weet niet wat links of rechts is. Ik voel me niet vervreemd of verscheurd. Ik aanvaard de versplintering van de wereldbeelden als een godsgeschenk. Ik ben de eerste gelukkige schizo’, aldus Komrij.
➢ Film: Philomena | donderdag 11 augustus, 20.30 uur
Philomena Lee moet als tiener haar buitenechtelijke zoontje ter adoptie afstaan op aandringen van de Iers-katholieke gemeenschap waarin ze woont. Wanneer ze vijftig jaar later probeert haar kind terug te vinden en daarbij bij de kerkelijke organisatie op veel verzet stuit, krijgt ze hulp van BBC-journalist Martin Sixsmith. Hij ziet in dit verhaal een mooie comeback voor zijn onlangs geruïneerde carrière.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.