Bekijk profielpagina

Kom naar festival Noorderslag + wat is landschapskunst?

NPO Cultuur nieuwsbrief
De cultuur-lockdown duurt voort, maar wij zijn er om dit zo veel mogelijk voor jullie te verzachten. Dus ook deze week weer veel mooie tips uit de wereld van kunst en cultuur. En de derde in ons rijtje nieuwe gastredacteuren maakt zijn NPO Cultuur debuut. Rodaan Al Galidi vertelt ons over een beroemde Italiaanse dichter, schrijver en filosoof. Veel plezier!
 1. Dit weekend digitaal naar festival Eurosonic Noorderslag.
 2. Indrukwekkende korte docu Drijfvermogen.
 3. Wat is landschapskunst ?
 4. 3 x Culturele podcast !
 5. De NPO 2 extra programmatips voor komende week.

Gastredacteur Rodaan
Gastredacteur Rodaan | © Joris Schweppe
Gastredacteur Rodaan | © Joris Schweppe
Rodaan Al Galidi is dichter en auteur. In 2011 won hij de Literatuurprijs van de Europese Unie, kort daarna zakte Rodaan voor zijn inburgeringsexamen. Hoe ik talent voor het leven kreeg was in 2016 DWDD Boek van de Maand en werd een bestseller. Daarna verscheen de roman Holland. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief vertelt Rodaan ons maandelijks over de manier waarop de grootste schrijvers ooit hem nog steeds bereiken. Deze maand trapt hij af met Dante.
In de schaduw van de Ba’ath-partij, een mix van fascisme en nazisme, groeide ik op. Om duidelijk te maken hoe dat was, hoef ik alleen maar te zeggen dat op het voetbalveld achter onze school executies werden uitgevoerd.
Ik vluchtte van die zieke realiteit naar boeken, maar zodra ik weer terugkwam, ontnam de realiteit mij weer de adem. In die tijd kwam het juiste boek naar mij: De hel van Dante Alighieri.
De ervaring van dat boek lezen was voor mij te vergelijken met de eerste keer dat ik in een Boeing 757 zat. Veilig en rustig steeg ik op, niet alleen boven die vreselijke wereld, maar zelfs boven de wolken.
De woorden boven de poort van de hel van Dante zijn volgens mij de geweldigste ooit geschreven:
Door mij gaat men in in de stad der smarten;
door mij gaat men in in de eeuwige pijn;
(…)
Laat af van alle hoop, jij die hier binnentreedt.
Ik las dat met trillende lippen. In mijn wereld tussen al die raketten, soldaten, woede en haat was er geen hoop, maar bij die poort kreeg ik in plaats van alle hoop af te laten opeens alle hoop terug. Saddam Hoessein verdween naar de achtergrond en het was alsof ik de hemel binnenging. Is dat niet de kracht van de literatuur?
Veel later, toen in het zevende jaar in het AZC de gekte mij begon te bijten, opende ik De hel weer en meteen voelde ik dat niet alleen dat sombere gebouw verdween, maar dat heel Europa verdampte.
De hel van Dante Alighieri is nog steeds de beste vliegtuigmaatschappij. Ook nu. In deze crisis, waarin de schoenenwinkels open zijn en de cultuur dicht, ben ik gelukkig niet al twee jaar lang in dat koude, grijze Zwolle, maar in de warme literaire sauna van Dante.
Geweldige boeken veranderen niet jouw hoofd van binnen, maar laten het ergens anders zijn.
© Flickr / Renaud Camus
© Flickr / Renaud Camus
Kom naar festival Eurosonic Noorderslag
Froukje en S10 op Eurosonic Noorderslag | © NTR / Ben Houdijk
Froukje en S10 op Eurosonic Noorderslag | © NTR / Ben Houdijk
Ook zo'n zin om de nieuwste muziek en artiesten te ontdekken uit binnen- en buitenland? Dan kun je de komende dagen je hart ophalen want je kunt het showcasefestival Eurosonic Noorderslag helemaal digitaal volgen via het online platform van NPO 3FM en VPRO 3VOOR12! Via drie livestreams bekijk je 216 artiesten uit 35 landen en je kunt met andere bezoekers chatten om je ervaringen te delen.
Traditiegetrouw staan de eerste drie dagen van Eurosonic in het teken van Europese acts. Op woensdag zijn er onder anderen liveshows van Wet Leg en Sylvie Kreusch, op donderdag Meskerem Mees en The Lounge Society en op vrijdag Yard Act. Van Nederlandse bodem passeren onder andere Son Mieux, Meau, Froukje en Wies de revue. 
Op zaterdag 22 januari doet de NTR op NPO 3 om 23.00 uur verslag van deze editie van Eurosonic Noorderslag. Tijdens het programma vlieg je in sneltreinvaart langs de meest veelbelovende muzikale acts. Daarnaast zijn er reportages te zien over acts als Meau, Prins S en de Geit, Nelcon en Tramhaus. En jawel, dit jaar weer een feestelijk moment met de uitreiking van de Popprijs en de Kickstart Award.
> Volg Eurosonic Noorderslag t/m zaterdag 22 januari digitaal HIER
> Kijk de uitzending van NTR vanaf zondag HIER terug
Drijfvermogen: tussen realiteit en satire
Tarikh onder water | © NTR / Interakt
Tarikh onder water | © NTR / Interakt
De titel van deze docu van regisseur Ivan Barbosa is al intrigerend: Drijfvermogen - Over Flotatie, Ras en Andere Drijfveren. Gedurende 30 minuten volgen we de succesvolle acteur Tarikh Janssen (34), die afstudeerde aan de Toneelacademie Maastricht en in verschillende films, tv-series en theaterproducties te zien was. Maar Janssen is moe van de aanhoudende typecasting in zijn werk. Dus hij verlaat de filmwereld en keert terug naar het topzwemmen.
Waarom kijken?
 • Deels fictie, deels realiteit. Drijfvermogen is alleen al het kijken waard omdat het schommelt tussen de rauwe realiteit en satire. Soms schuurt het. Soms kraakt het. Soms piept het. En steeds vraag je je af: is dit nou echt of is het gespeeld? 
 • ‘Zwemmen kent geen kleur, zwemmen is puur.’ Janssen is kritisch over het feit dat hij in zijn optiek steeds wordt gevraagd voor rollen die passen bij de zwarte man. En zo gaat Drijfvermogen over veel meer dan alleen een carrièreswitch. Want onderwerpen als witte onschuld, zwarte identiteitsdenken en de Black Lives Matter-beweging komen voortdurend aan bod. De docu geeft daarmee een beeld van het hedendaagse racismedebat.
 • Vrijheid. Je hoort Janssen zeggen: ‘Vrijheid is als je angsten weg zijn’. Dat angstvrije leven ervaart hij vooral in het water. Zwemmen is vrijheid. Voor dat gevoel verlaat hij de filmset en het theater. Misschien zet het jou wel aan het denken over de vraag: op welke momenten ervaar jij vrijheid?
> Kijk 2Doc Kort: Drijfvermogen HIER
Landschapskunst: Dani Karavan
Dani Karavan 1930-2021 | © AVROTROS
Dani Karavan 1930-2021 | © AVROTROS
Het werk van de Israëlische architect Dani Karavan (1930-2021) bestaat voor een belangrijk deel uit landschapskunst. Grote werken in de natuur die veelal gelden als monumenten voor de slachtoffers van de Shoah (holocaust). Hij heeft won er internationale kunstprijzen mee en werd voortdurend gevraagd om te spreken over zijn baanbrekende werk en visie.
Regisseur Barak Heymann volgde de kunstenaar in de laatste jaren van zijn leven bij een tour langs zijn werken in Duitsland, Frankrijk en Israël. De monumenten zijn enorm groot en vragen veel onderhoud, en dat lijkt ook van toepassing op Dani Karavan zelf. Want ondanks zijn succes, is meestal Karavan verre van tevreden. Niet over zijn werk. Niet over zijn gezondheid. En niet over het politieke klimaat in zijn land.
Bovendien raakt hij verwikkeld in een politiek en artistiek conflict over zijn laatste werk, een monument voor Poolse staatsburgers die hun leven riskeerden door Joodse mensen te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Zeker het kijken waard als je meer wil leren over landschapskunst, de manier van herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de excentrieke kunstenaar Dani Karavan!
> Kijk Close Up: Dani Karavan - High maintenance HIER
3 x Culturele podcast afleveringen
Sarah Neutkens is te gast bij 'Kunststof' | © Anna Perger
Sarah Neutkens is te gast bij 'Kunststof' | © Anna Perger
Liever even niet stilzitten terwijl je naar iets kijkt op je laptop, tablet of televisie? Trek je jas aan, pak je koptelefoon en maak een fijne, winterse wandeling met een podcast aflevering. Maar wat moet je dan kiezen uit al dat aanbod? Onze redactie heeft afgelopen week een aantal goede afleveringen voorbij horen komen.
Klik op de titel om te luisteren:
 • Nooit Meer Slapen (VPRO). De Vlaamse kunstcriticus Ann Demeester was acht jaar lang directeur van het Frans Hals Museum. In deze aflevering blikt ze met Pieter van der Wielen terug op haar tijd in Haarlem, een tijd waarin ze vele veranderingen doorvoerde. Zo werden kunstwerken niet meer chronologisch bij elkaar in een ruimte geplaatst, maar zocht ze naar andere thematische verbanden. Nu vertrekt ze om directeur te worden van Kunsthaus Zürich, het grootste kunstmuseum van Zwitserland.
 • Kunststof (NTR). Componist, model, beeldend kunstenaar en schrijver Sarah Neutkens was te gast. Haar debuutroman Een blote man beminnen is een lofzang op de seksualiteit, naaktheid en het menselijk lichaam. De achterflap van haar roman vermeldt dat Sarah het leven helemaal uit wil kleden. “Als je niet met complete, totale intensiteit je leven in duikt, dan vraag ik me af waarom je het doet. Je moet alles doen en overal keihard voor gaan. De kern van het leven is voor mij dat ik mezelf recht in de spiegel aan kan kijken en kan zeggen: ik heb er alles uitgehaald.”
 • Vrije Geluiden (VPRO). Deze podcast neemt je mee naar New York. Met (“minimal”) muziek van allerlei New Yorkse componisten reis je - zelfs in tijden van lockdowns - even de Atlantische Oceaan over. Je hoort werk van Michael Gordon, David Lang en natuurlijk Philip Glass, die deze maand zijn 85ste verjaardag viert.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
De intense film 'Animal Kingdom' uit 2010 | © VPRO
De intense film 'Animal Kingdom' uit 2010 | © VPRO
➢ Film: Animal Kingdom | Zaterdag 22 januari, 20.30 uur
Joshua wordt na de dood van zijn moeder in huis gehaald door zijn grootmoeder Janine ‘Smurf’ Cody en haar drie criminele zoons. Te midden van het geweld probeert Joshua op het rechte pad te blijven. Fantastisch spel van de gehele cast.
➢ 2Doc: Getrouwd met Jezus | Dinsdag 25 januari, 19.45 uur
Samen met drie andere zusters maakt Theresa Anne deel uit van de kloosterorde Dominicanessen St. Cecilia uit Nashville. Een aantal jaren geleden kwamen ze naar het Sint Rosa van Lima klooster in het Limburgse Sittard, waar ze hun liefde voor Jezus uitoefenen in stille aanbidding, gebed en in hun werk als docent op zowel religieuze als openbare scholen.
➢ Vrije Geluiden Sessies: Altın Gün | Woensdag 26 januari, 22.35 uur
Altın Gün is een Amsterdamse band die eigen bewerkingen van Turkse psychedelische muziek en traditionals speelt. Hun tweede album Gece werd genomineerd voor een Grammy en stond in de Best of 2019 van AllMusic.
➢ Film: Our Idiot Brother | Donderdag 27 januari, 20.30 uur
Ned ziet het goede in elke situatie en in iedereen, waardoor hij vaak botst met de rest van de wereld. En vooral met z'n familie. Overal waar Ned komt laat hij chaos achter, maar uiteindelijk ook een zweem van waarheid en geluk.
De komedie 'Our Idiot Brother' uit 2011 | © VPRO
De komedie 'Our Idiot Brother' uit 2011 | © VPRO
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer maakt haar populaire Kunstvlog | © NTR
Rachel Pouwer maakt haar populaire Kunstvlog | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.