NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

Koning der Pianoconcerten, Kalm met Klassiek + Wintergasten

#41・
58

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that NPO Cultuur nieuwsbrief will receive your email address.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief staat weer bomvol kunst en cultuur. Zoals vorige week trappen we af met een van onze vijf nieuwe gastredacteuren. Niemand minder dan de Amsterdamse ‘Koningin van de Spoken Word’ neemt ons maandelijks mee naar een historisch moment in de geschiedenis van kunst en cultuur. En laat er deze week nou net iets historisch plaatsvinden.
Veel plezier!
 1. Wat is de Koning der Pianoconcerten?
 2. De podcast Kalm met Klassiek
 3. Wintergasten is nog terug te kijken
 4. Nieuwe Meesters, nieuw seizoen
 5. De NPO 2 extra programmatips voor komende week

Gastredacteur Babs
Babs Gons | © Les Adu
Babs Gons | © Les Adu
Babs Gons is een Amsterdamse schrijver / performer en staat bekend als ‘Koningin van de Spoken Word’. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2020 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief bespreekt Babs maandelijks een historisch moment in de geschiedenis van kunst en cultuur. Deze maand trapt zij af met Maya Angelou.
Halverwege het schrijven van mijn eerste bijdrage voor deze rubriek, diende zich iets dringenders aan. Het nieuws dat Maya Angelou, die in 2014 overleed, de eerste zwarte vrouw is die op een munt van 25 dollarcent komt te staan, het Amerikaanse kwartje.
Mijn eerste kennismaking met het werk van deze fenomenale vrouw was het boek I know why the caged bird sings, een autobiografisch werk over opgroeien als een zwart meisje in het Zuiden van de VS, over thema’s als verkrachting, identiteit en racisme. Een boek dat gelijk een bestseller werd.
Angelou was van alles, voelde zich nergens te goed voor en leek overal goed in te zijn. Ze was kok, trambestuurder, danseres, calypsozangeres. Ze was burgerrechtenactiviste en natuurlijk schrijfster en dichter en speelde indrukwekkende rollen op het toneel, zoals The Blacks van Jean Genet, een stuk waarin de betekenis van ras werd bevraagd en wat, zeker in die tijd, veel stof deed opwaaien.
Zoals het optreden van Amanda Gorman bij de inauguratie van Joe Biden ons nog vers in het geheugen staat, zo trad Maya Angelou al decennia eerder, in 1993, als tweede dichter in de geschiedenis op tijdens de inauguratie van een Amerikaanse president, Bill Clinton. Haar gedicht On the pulse of Morning is een kritische reflectie op de geschiedenis van de VS, dat niettemin eindigt in een krachtige bemoediging, een hoopvolle blik op een betere toekomst.
Bij het gloren van de dag
Sla je ogen op
Op deze dag die aanbreekt voor jou
Geef nieuw leven
Aan de Droom
Vrouwen, kinderen, mannen
Vat de droom in de palm van je handen
En kneed hem naar het model van je
Meest intieme wens. Bewerk het
Tot de voorstelling van je publieke zelf
Open je hart
Ieder nieuw uur bevat nieuwe kansen
Voor een nieuw begin
Dit is de slotstrofe van On the Pulse of Morning in de vertaling van schrijfster en dichter Astrid Roemer. Kijk en luister vooral ook naar het optreden van deze fenomenale dichter in onderstaande video. En als je dat hebt gedaan, luister, lees en kijk dan ook nog haar pijnlijk mooie vertolking van het gedicht The Mask, en zoek daarna Phenomenal Woman en Still I Rise op.
Maya Angelou' draagt "On the Pulse of Morning" voor
Maya Angelou' draagt "On the Pulse of Morning" voor
En mocht je dit lezen onderweg van de VS naar Nederland, neem dan graag een kwartje met haar afbeelding voor me mee.
Koning onder de pianoconcerten
Boris Giltburg | © Oliver Binns
Boris Giltburg | © Oliver Binns
Hoewel het een vroeg werk is van Edvard Grieg - hij was 25 jaar toen hij het componeerde - is dit een van de bekendste werken uit zijn oeuvre. Het wordt zelfs de koning onder de pianoconcerten genoemd. Pianoconcert in a mineur, opus 16 stamt uit 1868. Zoals gewoonlijk met veel verwijzingen naar de Noorse volksmuziek.
Het Avondconcert trakteert ons op een schitterende uitvoering. Wij waren direct in een andere wereld door het meesterlijke pianospel van Boris Giltburg en de verfijnde interpretatie van dirigent Mark Wigglesworth. Laatstgenoemde keert na tien jaar terug bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Boris Giltburg werd geboren in Moskou en kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Op jonge leeftijd emigreerde hij naar Israël. Hij won het Koningin Elisabeth Concours 2013 en werd tweede bij de Arthur Rubinstein ­International Piano Master Competition 2011 in Tel Aviv. Inmiddels is Boris Giltburg een regelmatig terugkerende gast bij bekende orkesten.
> Luister Boris Giltburg speelt Grieg HIER
Kalm met Klassiek
Ab Nieuwdorp is bekend om zijn rustgevende stem | © AVROTROS / Eduardus Lee
Ab Nieuwdorp is bekend om zijn rustgevende stem | © AVROTROS / Eduardus Lee
De naam van deze podcast zegt genoeg. Onze hele redactie werd direct kalm(er). Door de stem van de ontspanningscoach, de ademhalingsinstructies, het harpspel van Lavinia Meijer. En dan volgt nog de klassieke muziek. Geen tijd voor een dagelijkse podcast? Dat denk je maar. Deze podcast duurt slechts vijf minuutjes. En werkt daarna nog een tijdje door. Ab Nieuwdorp kiest elke keer een ontspannend klassiek werk voor ons uit. Wat daar extra leuk aan is: wij ontdekken via deze weg ook nog eens veel nieuwe componisten.
Ab Nieuwdorp: “Klassieke muziek is gezond voor lichaam en geest. In mijn eerdere podcast Fit op 4 spoor ik iedereen aan te hardlopen op energieke klassieke muziek en in deze podcast draait het juist om rust en ontspanning. We weten uit onderzoek al dat klassieke muziek goed is tegen stress en pijn, zorgt voor een betere nachtrust en blij maakt. Dat zijn nog eens bijwerkingen die ik toejuich. Toch was er nog geen podcast waar mindfulness en klassieke muziek samenkomen. Hoog tijd dus! Ogen dicht, telefoon op stil en heel even ontspannen met Kalm met Klassiek.”
> Luister alle afleveringen van Kalm met Klassiek HIER
Kunst voorgerechtjes
Performancekunstenaar Marina Abramović | © VPRO / Tom Schrooten
Performancekunstenaar Marina Abramović | © VPRO / Tom Schrooten
Je leest deze nieuwsbrief natuurlijk zodat je weet wat je kunt verwachten als je iets gaat kijken of luisteren. Maar soms is het ook lekker om totaal verrast te worden en zo nieuw moois te ontdekken. Daarom vinden wij Wintergasten heerlijk. Dit seizoen kregen wij kunst en cultuur voorgerechtjes geserveerd door twee kunstenaars (Marina Abramović & Grayson Perry) en twee schrijvers (Yuval Noah Harari & Colson Whitehead). Wintergasten raakte een beetje bedolven onder het grote cultuuraanbod tussen kerst en oud en nieuw, vandaar dat we jullie dit programma alsnog tippen.
Waarom kijken?
 • Eclectisch. Muziek, podiumkunst, film, sculpturen, interviews, documentaire. De Wintergasten beheersen de kunst van het vermengen en dat is overduidelijk in het aanbod dat we voorgeschoteld krijgen.
 • Aanstekelijk. Alle Wintergasten zijn van nature geweldige vertellers. Hun enthousiasme over de door hun geselecteerde fragmenten sloeg direct op ons over. Het is vaak fijn om een context te krijgen bij cultuur, maar dit is helemaal top. Vooral om Abramović & Perry lagen we regelmatig in een deuk. Presentatrice Janine Abbring kan ze amper bijbenen, maar dat maakt niet uit, we kijken voor de gasten.
 • Nederlands tintje. In tegenstelling tot Zomergasten, zijn alle Wintergasten internationaal. Toch is er een Nederlands tintje dankzij performancekunstenaar Marina Abramović. In 1976 kwam ze naar Amsterdam voor een bijdrage aan een kunstprogramma. Daar hoort een hilarisch verhaal bij. Abramović ontmoette hier haar partner en Amsterdam bleef hun basis. Ook daar zit weer een goed verhaal achter. We zeiden het al, de Wintergasten zijn geboren vertellers, geboren kunstenaars en blijkbaar ook geboren curators van cultuur.
> Kijk Wintergasten: Yuval Noah Harari HIER (t/m 17 januari op NPO Start)
> Kijk Wintergasten: Marina Abramović HIER (t/m 18 januari op NPO Start)
> Kijk Wintergasten: Colson Whitehead HIER (t/m 19 januari op NPO Start)
> Kijk Wintergasten: Grayson Perry HIER (t/m 20 januari op NPO Start)
Kunst zonder grenzen
Baul Ranesh Thakur gebruikt de kracht van muziek | © NTR
Baul Ranesh Thakur gebruikt de kracht van muziek | © NTR
Kunst en cultuur zijn er om te bewonderen, maar soms zijn de persoonlijke verhalen achter de creaties evenzo interessant. In het nieuwe seizoen van Nieuwe Meesters zien we de gezichten achter de kunst. We ontmoeten creatievelingen die niet altijd worden gewaardeerd door hun omgeving. Hun onbreekbaarheid maakt van hun kunst - bedoeld of onbedoeld - een symbool voor vrije expressie.
Waarom kijken?
 • Grenzeloos. De cultuurmakers in Nieuwe Meesters blijven niet binnen de grenzen. Aan dit seizoen werken de volgende landen mee: Slovenië, Bangladesh, Nederland en Portugal.
 • Grensverleggend. Kunst is een breed begrip. Nieuwe Meesters rekt ook deze grenzen zo ver mogelijk uit. Wij merken dat we hierdoor anders naar kunst gaan kijken. Zo ontmoeten we in aflevering 1 Juul die paaldansen beschouwt als een kunstvorm. Wij nu ook. Verder Dora die zich wijdt aan het maken van kunstplanten en -bloemen. Wij zijn geïnspireerd.
 • Persoonlijk. Wij zijn zeer geraakt door het verhaal van Baul Ranesh Thakur. Hij woont in een afgelegen dorp in Bangladesh dat bekend staat om het prachtige landschap en baul-muziek. Deze muziek bevordert spiritualiteit en bevraagt de bestaande religieuze en sociale normen. Omdat Baul Ranesh Thakur baul-zanger is, kampt hij met wreedheid en geweld vanuit de conservatieve samenleving. Maar zijn liefde voor muziek is onomkeerbaar.
> Kijk aflevering 1 van Nieuwe Meesters HIER
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
'Selfie' is een prachtige intieme film | © VPRO
'Selfie' is een prachtige intieme film | © VPRO
➢ Film: Selfie | Vrijdag 14 januari, 20.30 uur
Hoe maak je als buitenstaander een film over het leven in een arme wijk van Napels? Regisseur Agostino Ferrente kwam met een even simpel als briljant idee. Hij gaf verschillende tieners in het Napolitaanse Traiano een telefoon waarmee ze in alle vrijheid hun leven in beeld mochten brengen. Dankzij Ferrente’s montage zit er een soepele afwisseling tussen hartverscheurende, ontwapenende en alledaagse momenten.
➢ Film: Cold War | Zaterdag 15 januari, 20.30 uur
In Polen ten tijde van de Koude Oorlog is het voor Wiktor en Zula liefde op het eerste gezicht. Ze beleven een gepassioneerde romance, maar worden gescheiden door politiek en tegenslagen.
➢ Concert: The Paradiso Orchestra | Zondag 16 januari, 21.35 uur
The Paradiso Orchestra speelt werken van o.a. Ennio Morricone, George Gershwin en Claudio Monteverdi.
➢ Cabaret: Meepesaant | Zondag 16 januari, 22.20 uur
Registratie van de voorstelling door Marc-Marie Huijbregts en Marcel Musters over twee zussen, twee vriendinnen, twee vrouwen uit Tilburg.
➢ Concert: Vrije Geluiden Sessies | Maandag 17 januari, 22.15 uur
Pianoduo Scholtes & Janssens speelt Fantasie in f mineur van Franz Schubert voor vier handen. Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer maakt haar populaire Kunstvlog | © NTR
Rachel Pouwer maakt haar populaire Kunstvlog | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.