NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

Maakt 'Yentl en de Boer de serie' de verwachtingen waar? En meer!

#25・
58

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that NPO Cultuur nieuwsbrief will receive your email address.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom!
Het nieuwe cultuurseizoen is in volle gang. Natuurlijk ook bij de NPO. Met onze tv- en radiotips kun je alle kanten op: lachen, genieten, verwonderen en zelfs leren. Je mag dus gerust hoge verwachtingen hebben. Veel plezier!
 1. Yentl en de Boer hebben een eigen serie.
 2. Noa Wildschut is een groot jong viooltalent.
 3. Het Koninklijk Paleis Amsterdam in Nu te Zien!
 4. Podium Witteman “geeft” twee Masterclasses.
 5. De wekelijkse NPO 2 extra programmatips.

Bizar goed: Yentl en de Boer
 Christine de Boer & Yentl Schieman | © BNNVARA
Christine de Boer & Yentl Schieman | © BNNVARA
Hoe verzin je het? Als je je dat bij elke sketch afvraagt, weet je dat je naar een topserie kijkt. De serie van het getalenteerde duo Yentl en de Boer! Hierin zien we het beste uit eerdere voorstellingen en gloednieuw materiaal. Elke zondag in september rond 22.15 uur op NPO 3.
Waarom kijken?
 • Grappig. De humor van Yentl & De Boer is behoorlijk bizar. Vaak zijn de sketches maatschappijkritisch op een subtiele manier (de hilarische sketch over een micropenis is hierop een uitzondering). We weten dat Yentl en De Boer ons ook kunnen ontroeren, maar in aflevering 1 is het toch vooral lachen.
 • Muziek. Ze wonnen tweemaal de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste kleinkunstliedje. Volledig terecht, zo concluderen wij in aflevering 1, luisterend en kijkend naar klassieker-in-wording Zitten in de trein. Een tip voor Volendammers: skip het einde van liedje Meemaken of niet.
 • Gasten. Hé, dat is Theo Maassen! Waar ken ik die acteur van? Wat is Susan Visser toch goed! Jazeker, de gastrollen zijn een ontzettend leuke bonus. Niet dat het Yentl & De Boer het nodig hebben. Het is en blijft hun de serie.
> Kijk aflevering 1 van Yentl en de Boer de serie HIER.
Viooltalent: Noa Wildschut
Noa Wildschut | © Marco Borggreve
Noa Wildschut | © Marco Borggreve
Nog maar twintig jaar en al een van de meest gevraagde jonge violisten ter wereld. Bijna logisch als je weet dat Noa Wildschut op haar zevende debuteerde in Het Concertgebouw. Verfijnd en energiek, zo zouden wij haar vioolspel beschrijven. Geniet van twee recente concerten waarin Noa Wildschut schittert.
Klik op de titel om het concert te luisteren (en kijken):
> Noa Wildschut speelt Bruch. Eerste vioolconcert is een van de meest geliefde werken van Duitse componist Max Bruch. De uitvoering van Wildschut - samen met Het Residentie Orkest Den Haag - is verfrissend zonder iets aan romantiek in te leveren.
> Noa Wildschut & Friends. Eerder dit jaar stond Noa met bevriende strijkers in een TivoliVredenburg zonder publiek. Ze spelen Tsjaikovski’s Souvenir de Florence en Trio voor 2 violen en altviool van Dvorák. Geprojecteerde beelden maken dit concert ook visueel zeer aantrekkelijk.
Kunst, omringd door kunst
© Helen Verhoeven & Galerie Stigter Van Doesburg, Amsterdam | foto: Jeroen van der Meyde
© Helen Verhoeven & Galerie Stigter Van Doesburg, Amsterdam | foto: Jeroen van der Meyde
Hoe versterken moderne kunstwerken en het historische interieur van het Koninklijk Paleis Amsterdam elkaar? Geen alledaagse vraag, maar het levert een interessante aflevering op van Nu te Zien! In dit programma verlaten directeuren hun eigen museum en reizen door het land om een tijdelijke tentoonstelling te bezoeken.
Waarom kijken?
 • Wow! De statige zalen en royale inrichting maken van het Koninklijk Paleis al een kunstwerk op zich. Wij werden bij elk nieuw shot verbluft door de perfecte manier waarop elk object uit de tentoonstelling Grensverkenners in een ruimte past en hoe ze elkaars pracht intensiferen. Alsof het zo moest zijn.
 • Marc de Beyer. De directeur van Museum Gouda legt ons uit wat we zien en hoe dit samenvloeit met de omgeving. “In deze kleurenpracht om haar heen, dat rode gevoel, beetje boudoirachtige setting, past dat volgens mij perfect.” Zulke zinnen zijn ook een soort kunst!
 • Eropuit. De tentoonstellingen uit Nu te Zien! zijn altijd actueel. Grensverkenners in het Paleis op de Dam is bijvoorbeeld te zien tot en met 3 oktober. Je kunt dus op je scherm kijken of zelf eropuit gaan. Of vloeien deze activiteiten wellicht ook perfect samen?
> Kijk Nu te Zien! - Grensverkenners HIER.
Warmdraaien voor Podium Witteman
Paul Witteman ontvangt sopraan Elly Ameling | © NTR
Paul Witteman ontvangt sopraan Elly Ameling | © NTR
Podium Witteman behoeft geen introductie meer bij liefhebbers van klassieke muziek. Of beter gezegd: klassiek dat overlapt met pop-, jazz- en wereldmuziek. Vanaf zondag zie je Paul Witteman, Mike Boddé en Floris Kortie weer elke week op NPO 2 om 18.15 uur. Kun je niet wachten? Er zijn twee speciale Masterclasses om alvast warm te draaien. Als je zelf musicus bent extra interessant!
Klik op de titel om te kijken:
> Podium Witteman Masterclass - Elly Ameling. De ‘grande dame’ van het klassieke lied brengt drie jonge zangers de finesses van de liedkunst bij. Alles draait volgens Ameling (88) om de betekenis van de tekst en een goede voordracht van de emotionele lading van het lied. Je hoort Schubert, Schumann, Debussy en Fauré.
> Podium Witteman Masterclass - Isabelle van Keulen. De meesterviolist geeft een masterclass aan de beste jonge strijkers van dit moment. Je hoort het scherzo uit Tsjaikovski’s Souvenir d’un lieu cher, het eerste deel uit Schumann’s Fantasiestücke en het razend moeilijke scherzo uit het Piano Trio No. 1 van Felix Mendelssohn.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Het Koninklijk Concertgebouworkest | © Simon van Boxtel
Het Koninklijk Concertgebouworkest | © Simon van Boxtel
➢ Opening Night Concertgebouworkest | Vrijdag 10 september, 20.00 uur
De feestelijke seizoensopening van het Koninklijk Concertgebouworkest, live vanuit Amsterdam.
➢ De Libi | Zaterdag 11 september, 21.45 uur
Nederlandse komedie-dramafilm uit 2019 onder regie van Shady El-Hamus. Drie tieners uit een Amsterdamse buitenwijk zetten alles op het spel om binnen te komen in de nachtclub Jimmy Woo.
➢ Podium Witteman extra | Zondag 12 september, 19.15 uur
In aansluiting op Podium Witteman duiken we dieper in één van de besproken onderwerpen. Vandaag een special over violiste Janine Jansen. Ze heeft een internationale carrière opgebouwd en opgetreden met talloze befaamde orkesten en dirigenten.
➢ 2Pac Live at The House of Blues | Maandag 13 september, 18.50 uur
Registratie van een concert van hip hop legende Tupac Shakur in Montreux in 1996. Het blijkt zijn laatste optreden te worden voor zijn dood op 25-jarige leeftijd, slecht twee maanden later.
➢ The Artist is Female | Maandag 13 september, 22.55 uur
Het zou geen probleem meer moeten zijn om serieus te worden genomen als vrouwelijke artiest. Toch zijn werken van mannelijke tegenhangers nog steeds hoger geprijsd op de kunstmarkt. Paradoxaal genoeg reguleert de markt momenteel zelf deze disproportie. Werken van vrouwelijke kunstenaars die nu in de 80 zijn, zijn een echte melkkoe.
➢ Het Radio Filharmonisch Orkest | Donderdag 15 september, 21.30 uur
Het Radio Filharmonisch Orkest speelt Grant Still, Tsjaikovsky, Ravel, Walker en Dvorák.
Componist, dirigent en musicus William Grant Still | © Carl Van Vechten
Componist, dirigent en musicus William Grant Still | © Carl Van Vechten
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.