Bekijk profielpagina

Meesterkomiek Adele + S10 zingt haar Songfestivalnummer live

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Hoe is het om als kunstenaar te leven en werken? In het nieuwe seizoen van Art Dept. (NTR) zie je korte films over talentvolle kunstenaars gemaakt door talentvolle kunstenaars. Iedere aflevering bestaat uit een bijzonder portret of beeldcolumn, waarin een aspect van de kunstenaar wordt uitgelicht. Elk van de filmmakers schrijft de komende weken een bijdrage voor deze nieuwsbrief. Met deze week: Sammie Leermakers over haar werk Hier zijn geen woorden voor.
En verder in deze nieuwsbrief:
 1. Concert for Peace: muziek maken tegen de klippen op
 2. We Are Lady Parts: scherp en gappig
 3. Meesterkomiek Adele op haar best
 4. Mahlers muziek voor de aarde
 5. S10 zingt haar Songfestivalnummer voor het eerst live
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Sammie Leermakers over Hier zijn geen woorden voor
Sammie Leermakers | © Marije van der Hoeven
Sammie Leermakers | © Marije van der Hoeven
Sammie Leermakers (24) is cameravrouw en afgestudeerd documentairemaker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Via visuele vormgeving vertelt Sammie graag een verhaal dat via beeld te zien en te beleven is. Ze laat haar camerawerk en boodschap in harmonie samenwerken voor een krachtige vertelling. 
‘Bij de stilgeboorte van een kindje zijn foto’s vaak de enige visuele herinneringen die overblijven. Stilgeboortefotografen Marcel, Milou en Stephanie leggen dit moment vast en drukken met hun foto’s een gevoel uit dat niet met woorden te vertellen is. In mijn Art. Dept documentaire Hier zijn geen woorden voor vertellen zij, samen met hun foto’s, waarom hier niet van weggekeken mag worden en wat de waarde is van het vastleggen van deze momenten.
Na mijn gesprekken voor deze interviewdocumentaire heb ik in totaal zes uur aan materiaal teruggebracht naar een krachtig verhaal van tien minuten. Hierin nemen Marcel, Milou en Stephanie de kijker in woord, maar ook via hun ervaringen en foto’s mee langs de zware momenten voor de gezinnen die ze fotograferen. Om als maker dichtbij deze verhalen en beelden te zijn, raakte me. Ik vind het heel bijzonder hoe zij in hun fotografie een bepaalde rust kunnen creëren in de rollercoaster waarin de gezinnen op dat moment zitten.
Want de foto’s die zij maken, zijn vaak de enige visuele herinnering aan de stilgeboren baby’s; het beeld op die foto’s is wat je onthoudt. Ik vind dat we niet mogen wegkijken van deze kant van het leven. Waarom zou je, bijvoorbeeld, een foto van jouw levende kindje wel delen en een foto van jouw overleden kindje niet? Juist hiervoor heb ik Daar zijn geen woorden voor gemaakt. Deze vraag heeft mij namelijk aan het denken gezet.’
➢ Kijk HIER Hier zijn geen woorden voor (10 min.) van Sammie Leermakers voor Art Dept. (NTR)
Concert for Peace: muziek maken tegen de klippen op
De Grote Zaal van Het Concertgebouw, gehuld in blauw en geel | © NTR
De Grote Zaal van Het Concertgebouw, gehuld in blauw en geel | © NTR
Zondagavond was een rechtstreekse registratie van het Concert for Peace te horen, een benefietconcert van de Oekraïense pianist Anna Fedorova en de Russische cellist Maya Fridman in Het Concertgebouw. De gehele opbrengst van deze avond komt via giro 555 ten goede aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.
Pianist Anna Fedorova woont in Amsterdam en treedt regelmatig op in Het Concertgebouw. Haar uitvoeringen van de pianoconcerten van Rachmaninov zijn wereldberoemd en juist door met de Russische Maya Fridman op te treden, wil zij de verbindende kracht van muziek laten zien. Samen verzamelden zij internationale musici om vanuit de Grote Zaal van Het Concertgebouw, die voor deze gelegenheid in blauw en geel zijn gehuld, stukken te spelen van o.a. Verbytsky, Chopin, Fedorov, Richter en Mozart.
➢ Luister het Avondconcert (NTR) HIER (130 minuten). Voorafgaand aan het concert is Anna Fedorova te gast in Podium Witteman (NTR) om te vertellen over dit bijzondere initiatief. Bekijk de uitzending HIER (62 minuten).
We Are Lady Parts: scherp en gappig
We Are Lady Parts | © BNNVARA
We Are Lady Parts | © BNNVARA
De bejubelde comedyserie We Are Lady Parts volgt vijf jonge, Britse moslimvrouwen in een punkbandje We zien de band door de ogen van Amina Hussein, een student microbiologie die in de openingsscène een toekomstige huwelijkskandidaat ontmoet. Maar Amina heeft andere plannen. Ze wil gitarist worden in de ruige, feministische punkband. Zo gaat ze opzoek naar haar plek in een wereld, ergens tussen vrijgevochten en orthodox, tussen de wetenschap en de muziek.
Waarom kijken?
 • Scherp en grappig. We Are Lady Parts gaat in de kern over maatschappelijke thema’s als feminisme, cultuurverschillen, vrouwenhaat en islamofobie. De serie is kritisch en scherp maar tegelijkertijd grappig en vol met slimme hommages aan de popcultuur.
 • Bingewatchen maar. De serie is geschreven en geregisseerd door Nida Manzoor (Doctor Who), die voor de show de Rose d'Or voor aanstormend talent kreeg. Manzoor werkte met jonge actrices die zo innemend spelen dat je alle afleveringen in een keer achter elkaar wil bekijken.
 • Volwaardige personages. Zeldzaam is de manier waarop Manzoor de personages voor zichzelf laat spreken, weigerend om hun feminisme, hun religieuze overtuigingen, hun hoofddoek of het ontbreken daarvan uit te leggen aan ons als kijker. Manzoor vertelt het verhaal zonder het personage te reduceren tot een stereotype.
We Are Lady Parts (BNNVARA) kijk je HIER (25 min. per aflevering). Let op: deze serie kun je alleen kijken met een NPO Plus account.
Meesterkomiek Adele op haar best
An Audience with Adele | © ANP
An Audience with Adele | © ANP
Adele, winnares van 15 Grammy’s, was zaterdag te zien in de muziekspecial An Audience with Adele. In dit langlopende ITV-formaat wordt muziek gecombineerd met vragen van het publiek vol acteurs, muzikanten en topsporters, waaronder Emma Thompson, Samuel L. Jackson, Dua Lipa en Emma Watson.
Zo vraagt Alan Carr: als een van Adele’s exen de rollen om zou draaien en een lied over haar zou schrijven, hoe zou dat dan klinken? ‘Nobody like you’ grapt Adele, waarna ze verder gaat met ‘but most of them couldn’t even do a normal daily task’, laat staan een wereldhit schrijven.
Waarom kijken?
 • De ene na de andere klassieker. Het concert zit vol klassiekers die je moeiteloos mee kunt zingen, zoals bijvoorbeeld Hello, Rolling In The Deep en Make You Feel My Love. Daarnaast laat Adele ook Easy On Me, I Drink Wine en Love Is A Game van haar in november 2021 uitgekomen album 30 horen.
 • Meesterkomiek en perfecte gastvrouw. In An Audience With zien we Adele niet alleen als zanger maar ook als gastvrouw, MC en komiek. Ze praat de avond moeiteloos aan elkaar met humor, zelfspot en haar no-nonsense mentaliteit. De show voelt daardoor authentiek en nuchter aan.
 • Een avond vol verrassingen. Door de publieksvragen kenmerkt de show zich door verrassende en ongeplande gebeurtenissen. Zo zien we dat Adele het niet droog houdt als onverwacht haar oude lerares en inspiratiebron voor haar neus staat.
> Kijk An Audience with Adele HIER terug (68 min.).
Mahlers muziek voor de aarde
Gustav Mahler - Zanger voor de aarde.| © AVROTROS
Gustav Mahler - Zanger voor de aarde.| © AVROTROS
In de zomer van 1908 isoleert componist Gustav Mahler zich in zijn componeerhuisje in de Oostenrijkse bergen om in alle rust te kunnen schrijven aan een magische compositie die hij Das Lied von der Erde noemt. In deze documentaire gaat de jonge dirigent John Warner en de musici van de Orchestra for the Earth gaan naar Oostenrijk, op zoek naar de diepere betekenis achter deze bijzondere compositie van Mahler.
Want waarom spreekt Das Lied von der Erde nog steeds zoveel mensen in de wereld aan? Waarom heeft de muziek na meer dan honderd jaar niets aan schoonheid en kracht ingeleverd? Mahler weet het antwoord: de natuur. Voor hem is de natuur de sleutel tot de diepgang van het leven en de verbindende kracht tussen mensen.
Maar kan Mahler’s muziek in 2022 het bewustzijn voor ons leefmilieu vergroten? De musici van Orchestra for the Earth denken van wel. Zo weigeren ze bijvoorbeeld het vliegtuig naar Oostenrijk te nemen omdat dat een te hoge CO2-uitstoot heeft. In plaats daarvan reizen ze met de trein. En zo gaat deze documentaire niet alleen over muziek maar ook over klimaatverandering en de cruciale rol die de mens speelt in de natuur.
> Kijk de Close Up-documentaire Gustav Mahler - Zanger voor de aarde (AVROTROS) HIER terug (52 min.).
S10 zingt haar Songfestivalnummer voor het eerst live
S10 bij Matthijs Gaat Door | © BNNVARA
S10 bij Matthijs Gaat Door | © BNNVARA
Zaterdagavond zagen we hoe zangeres S10 voor het eerst live het nummer De Diepte, haar inzending voor het Eurovisie Songfestival van mei 2022, zingt bij Matthijs Gaat Door. De Diepte is een persoonlijk en emotioneel liedje over donkere dagen en angsten. Voor S10, oftewel Stien den Hollander, is het een persoonlijk nummer over haar psychische gezondheid. Je ziet haar bij Matthijs Gaat Door optreden in een lege ruimte, omringd door rode laserstralen. Heel spectaculair!
In de uitzending praten S10 en Cornald Maas met Matthijs van Nieuwkerk over de deelname aan het Eurovisie Songfestival. Daarnaast zingt Ernst Jansz Zware Regen, zijn eigen vertaling van A hard rain’s a-gonna fall. Ook vertelt Sietse van Gorkom het verhaal van zijn opa Adrian de Haas, die componist en arrangeur in New York was en sopraan Laetitia Gerards verzorgt de rubriek Jazz Blijft
> Kijk deze uitzending van Matthijs Gaat Door (BNNVARA) HIER (58 min.).
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Cultuurbooster | © BNNVARA
Cultuurbooster | © BNNVARA
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
COVID-19 lijkt bijna achter ons te liggen. De deuren zijn weer open en de rode loper voor de podiumkunst wordt weer uitgerold. In het programma Cultuurbooster nodigen daarom radiopresentatoren Frank van der Lende, Eva Eikhout, Julien Kooij en Wouter Bouwman jonge makers en cultuurgasten uit die werkzaam zijn bij podia, theaters of festivals. Talenten voor de toekomst krijgen daarmee een gezicht, terwijl huidige vormgevers van de culturele sector schetsen hoe zij de toekomst zien. Hoe gaan ze zichzelf opnieuw uitvinden na twee jaar bijna stilstand? En wie zijn volgens hen de nieuwe talenten die we in de gaten moeten houden?
➢ Cultuurbooster | Vanaf maandag 7 maart vier weken lang iedere maandag t/m vrijdag om 20.25 uur te zien op NPO 2 extraAlle afleveringen en compilaties zijn ook HIER terug te zien.
➢ Släpstick | zondag 13 maart, 22.29 uur
Släpstick laat zich met weinig vergelijken: ze opereert op het breukvlak van fysieke komedie, choreografie en muziek. Met name de muzikale capaciteiten van Släpstick zijn veelgeroemd.
➢ Vrijdagavondconcert: Mendelssohn en Mozart | maandag 14 maart, 23.14 uur
Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor spelen onder leiding van Jan Willem de Vriend muziek van Mendelssohn en Mozart.
➢ The Red Chapel | donderdag 17 maart, 18.58 uur
Op zoek naar de lach in Noord-Korea. The Red Chapel is het verslag van een bizarre expeditie van de Deense komieken Jacob en Simon, die toestemming krijgen een variéténummer op te voeren in Pyongyang.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.